Last news in Fakti

9 Юни, 2023 15:44 1 663 7

МОН обяви резултатите и от малките матури

  • мон-
  • матури-
  • 4 клас-
  • малки матури

Учениците имат по-добри познания по български език и литература, отколкото по математика

МОН обяви резултатите и от малките матури - 1
Снимка: БГНЕС

МОН обяви резултатите от малките матури. Средна оценка „много добър“ е успехът, който са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване. На него се явиха над 52 500 деца.

В срок до 15 юни, включително, учениците могат да видят оценената си изпитна работа в оценителски център, определен от началниците на регионални управления. Резултатите могат да се проверят ТУК.

По български език и литература учениците са изкарали средно 70,5 точки от 100, резултат съизмерим с този от миналата година. Повишение със 7 т., в сравнение с 2022 г. има в средния резултат по математика, който е 64,4 т. от 100.

По скалата за превръщане на точките в оценки, при което „среден (3)“ се поставя на 30% от максималния брой точки, резултатът и по двата предмета е „много добър“.

Анализът показва, че учениците имат по-добри познания по български език и литература, отколкото по математика.

Преобладават учениците, получили много добра и отлична оценка, като по математика това са 57,14%, а по български език и литература – близо 72%.

С близо 300 повече от 2022 г. са изпитните работи, оценени с максимален брой точки – 1707. 9906 ученици са с отлични оценки и по двата предмета, което е с 33% повече, в сравнение с миналата година. 64 ученици са с максимален брой точки – 100, едновременно и на двата изпита, а с 0 точки – 31 ученици. С по две слаби оценки са около 5% от четвъртокласниците.

Задачите с избираем отговор по български език и литература проверяват предимно езикови знания с приложен характер. Резултатите показват, че учениците успешно разпознават представки и синоними, като цяло разбират смисъла на прочетеното и значението на думите в контекст. На диктовката успеваемостта е 75%, а на творческата задача – 63 %. Творческата задача показва, че учениците могат да създават собствен текст с помощта на картини и повечето от тях правилно обвързват действията на героите с изобразеното. Учениците са неуверени да предадат емоционалното състояние на героите и се затрудняват да поставят заглавие.

Задачите с кратък свободен отговор дават информация дали ученикът се ориентира в съдържанието на текста. 62% отговарят на въпрос, който изисква разбиране на причинно- следствени връзки, но 41% не могат да посочат доказателство за отговор с примери от текста.

Въпросите с избираем отговор на изпита по математика показват много висока успеваемост при извършване на изучените аритметични действия, както и уверено разпознаване на геометрични фигури. Най-големи затруднения четвъртокласниците са срещнали в 3. въпрос, при който трябва да намерят липсваща цифра в израз, свързан със събиране на четирицифрени числа.

При задачите със свободен отговор учениците най-успешно са се справили с рационалното пресмятане на числов израз, а най-ниски са постиженията им на задачите за намиране на лице и обиколка на правоъгълник и за работа с мерни единици.

В групата с най-високи резултати са София-град, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград и Перник. Добре се представят и четвъртокласниците от Плевен. Сред регионите с най-ниски резултати за поредна година са Кърджали и Сливен.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патето Яки

    3 2 Отговор
    Побъркват малките деца от зубрене вместо да играят. Достатъчно е това което са научили през годината, не е нужно да зубрят отново 30-40 и повече урока. Като пораснат ще разберат какво е бъдещо свършено време..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Уса

    1 1 Отговор
    Тъпунгерите работят в МОН бивши двойкаджии и средняци си изкарват комплексите върху вашите деца под вашето одобрение на задръстени родители също с комплекси от миналото.Американчетата до 8ми клас лежат по пода на класната стая,защото били уморени от физическото.Истинското учене започва в средното с математика изучавана в петите и шестите български класове.Високите изисквания няма да ви прикрият предателствата и слугинажа
  • 4 Методика на затъпяването

    1 1 Отговор
    На тестове с максимален брой точки 100, среден 3 се поставя при 67+ точки, не при 30%.
    Самозаблуждаването не помага на никого.
  • 5 Мишо

    2 2 Отговор
    До кога ще тормозите децата с болните си абиции?
  • 6 Уса

    0 4 Отговор
    Дъщеря ни имаше завършен 4 ти клас в България.Пристигайки в сащ започна 5ти клас.След месец ни извикаха в училището и ни казаха,че нейната подготовка отговаря на техните 7-8 класове.Предложиха прехвърляне в 7ми,защото в 8ми се доближава до средното и можело да се стресира.Ние решихме да си остане в 5ти клас все пак нова държава а тя е дете има нужда от здраве и адаптация.За 20 години в сащ и за момент не сме си помисляли,че сме сгрешили.Какво сте ги юрнали горките деца в България направо жертвопринушения правите с тях.Учете ги,как да живеят първо
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Поклон пред Българските учители, за мъжеството което проявяват в името на България!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове