Last news in Fakti

13 Юни, 2023 05:32 1 756 23

Гешев представя пред ЕП напредъка в разследването на корупцията във властта

  • иван гешев-
  • европейски парламент-
  • главен прокурор-
  • корупция-
  • власт

Главният прокурор е на работно посещение в Страсбург

Главният прокурор Иван Гешев ще представи пред Европейския парламент (ЕП) напредъка на прокуратурата в разследването на дела за корупция по високите етажи на властта.

Гешев ще бъде на работно посещение в Европарламента в Страсбург, Франция на 13 и 14 юни 2023 г. Главният прокурор е поканен да участва в извънредно заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE (DRFMG) в ЕП, съобщиха от държавното обвинение.

По искане на евродепутатите Иван Гешев ще представи информация за постигнатия от българската прокуратура напредък при разследването на случаи на корупцията по "високите етажи" на властта, както и по конкретни казуси, които представляват интерес за Мониторинговата група - т.нар. дела "Барселонагейт" и "Златните кюлчета".

В заседанието е предвидено да участват и представители на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (GRECO) при Съвета на Европа, която следи практиките по противодействие и разкриване на корупционни престъпления по "високите етажи" на властта.

За 14 юни 2023 г. са планирани работни срещи на главния прокурор с членове на Европейския парламент.

След като през май в качеството си на кандидат за премиер на ГЕРБ Мария Габриел направи заявка за отстраняването на Гешев, държавното обвинение се активизира във връзка с двата стари казуса, касаещи лидера на партията и бивш премиер Бойко Борисов - "Барселонагейт" и снимките на "кюлчета и пачките в чекмеджето". В началото на месеца обвинител номер едно поиска имунитета на Бойко Борисов във връзка с "Барселонагейт". Борисов категорично отказа да даде имунитета си доброволно и обвини прокуратурата в оказване на натиск срещу съставянето на правителство, а Гешев внесе в парламента серия от документи по случая.

Беше възобновена и работата по случая с публикуваните през юли 2020 г. в медиите снимки и видеозапис от спалнята на Борисов, тълкувани като доказателство за корупция, за които 5 месеца по-късно технически експертизи показаха, че те са манипулирани.

Източник: news.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    19 3 Отговор
    Адаша проспа момента! Не може да се целуваш с Шефа и в същото време да го разследваш! Сега да идва на село да му дам 100 овчици да ги пасе по Балкана и да се успокои! Свърши се неговата, сега вече да мисли за пенсия!
  • 2 Гербер

    14 3 Отговор
    Не съд, не съвет, не висш, а революционен трибунал. Истински Народен съд - слава богу, че няма разстрели!
  • 3 Зевс

    17 3 Отговор
    От 33г. очакваме този момент , все едно започваме на ново . Ще бъде интересно!
  • 4 РОБ

    11 11 Отговор
    ЕП е част от коалицията на омертата. Затова ще претърпи неуспех. Въхреки това успех желая на Гешев. Съвестни българи са малко. Гешев е един от тях.

    Коментиран от #6

  • 5 Местния Козар

    20 1 Отговор
    Е какво ще представя като то корупция в България няма, освен една Иванчева, други няма, но като цяло всичко е усещане.....
  • 6 Бешев

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "РОБ":

    и съвестен? Хайде, бе! Този ни позори от назначаването си. Адски недостоен човечец! Заедно с Цацаров срутиха КТБ, да не говорим за осемте джуджета, миналата година защо не придвижи на Борисов, Горанов и Севда, след ареста, досъдебното производство? След дъжд, качулка!
  • 7 123456

    10 0 Отговор
    Нещо като бай Тошо гледа ....Ако съм на негово място - всички документи по дела ги правя публични и нека народа решава .... ако ще и с ...

    Коментиран от #15

  • 8 Емо

    11 1 Отговор
    Следва съд и затвор за Гешев. После съд и затвор за Тиквата и Пра сето. Дано ги съберат в една килия. Може да им пратят Доган за писар да си споделят размисли и страсти. Преди избори да се показват в килията и да знаят кандидатите какво може да им се случи ако крадат.
  • 9 Господинов

    10 2 Отговор
    Работата е там че нито Гешев ще бъде махнат нито Бойко ще бъде разобличен (поне за известно време) очевадно е че направиха сделка щото и двамата ще потънат. Каскета трябваше да си тръгне по лични причини след"атентата" обаче получи гръб от много високо ниво и в последния момент се отказа. Не знам дали всички ще разберат но ще кажа: ако всички едри корупционни схеми НА ВИСОКО НИВО се разкрият ще трябва да се построи най големия затвор в света за да побере всички замесени в тези схеми проблемът е че това никога няма да се случи поради факта че голяма част от хората от които зависи това също влизат в това число!
  • 10 Стоев

    9 1 Отговор
    Гешев е пътник, но трябва да си замине заедно с Борисов и Пеевски, от които е бил назначен с единствената цел да потулва престъпленията им. Ще се радвам ако Гешев успее да говори пред европарламента и комисията в Брюксел, която се състои от мошеници, подобни на закриляния от тях Тиквон.
  • 11 Мишо

    13 3 Отговор
    Цялата държава знае за 3 години какво свърши каскета. НИЩО. основната му функция беше да пази мафията в лицето на банкянския тулуп, опг герб , пеевски и опг дпс. изключително морално пропаднал човек.
  • 12 Пламен

    13 2 Отговор
    Гешев няма ли да обясни на про столюдието най - сетне, къде криеше досега тези дела и къде ги беше скрил. Все пак не са от вчера. И той трябва да отговаря за това.
  • 13 Димитър

    8 3 Отговор
    Този лакей на мафията отиде в канала. Боклук !
  • 14 Абе...

    4 2 Отговор
    То май най коруптнят тръгнал да разседва коруцят в Бъгаря. Смях....
  • 15 Тоя

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "123456":

    Е страхлив колкото Бойко.
    Нищо няма да представи, и ще изтече в канала.
  • 16 Мутроландия

    3 0 Отговор
    Сега Сия Брадавиците ко праи. Нама ли да се изкаже
  • 17 Смях

    4 0 Отговор
    Да се посмеят малко и в Страсбург. Пращаме им отстранен главен прокурор да им говори за напредък в борбата с корупцията. При положение че от две години се говори че в БГ най-корумпирана е съдебната система .
  • 18 Така е

    4 0 Отговор
    Доказателството за корупцията във властта е отстраняването на Гешев.
  • 19 До кога

    4 1 Отговор
    Кой ги организира тези командировки, защо ходят само да харчат парите бедния народ. Като се видя че го разследват защо не го спряха. Той неадекватен от два месеца гледа като подплашен заек, какви престъпления ще разследва, той не знае на кой свят е в момента.
  • 20 Абе не знам,но

    0 0 Отговор
    Ако стане така,че Гешев отиде като български представител- прокурор в Европейската прокуратура, на мнозина тук ще им падне тавана върху главите.Това ,че е освободен,не означава,че е лишен от право да изпълнява длъжност на прокурор.Освободен е от длъжността Главен прокурор.В това бясно бързане на Съвета ,има нещо много смущаващо.Хора и от трите гилдии,който до преди месец,са правели чупка в кръста при среща с него,сега като свит юмрук.Всички знаем,че юриста си вади хляба с езика.А на заседанието мънкаха като слаб ученик пред черната дъска.За мен Сагата тепърва предстои.Жалкото е,че за тридесет години всичко така се е овъртяло,че няма оправяне.От най ниско ниво,до върховете.
  • 21 СЛОНА

    0 0 Отговор
    ОГЪН СЛУЖБА НЕОСТАНА !!!
    НАТРИЙ ИМ МУЦУНИТЕ НА ВСИЧКИ И ЗА ВСИЧКО ,ЧЕ ПРОЛЕТ ПУКНА....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 НЯКОЙ

    1 0 Отговор
    Каква корупция представя, че той самият е важна част от същата корупция, даже една от най-важните - тази на закрилника на корупцията ! Дали ще бъде горещо в ЕП, надявам се !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове