Last news in Fakti

25 Юни, 2023 16:11 6 007 44

До 10 ноември: Домакинствата могат да кандидатстват за фотоволтаици с 15 000 лева субсидия от държавата

  • фотоволтаици-
  • субсидия

Специалистите изчисляват, че при сегашните цени на електроенергията бихме спестили около 2800 лева на годишна база

Започна кандидатстването на домакинствата за фотоволтаични системи със субсидия до 15 хиляди лева от държавата. До 10 ноември желаещите могат да подават документи, припомни bTV.

Гергана Йорданова отоплява къщата си с дърва и иска да инсталира фотоволтаици. Намерила е фирма, която да монтира панелите в дома ѝ, но излизат непредвидени разходи.

„Моята оферта за 7 киловата излиза около 32 хиляди лева. Фирмата изпълнител, за да ни даде гаранция за 10 години, както е по изискване и по документи, трябва да имаме застраховка на самия проект. За да имаме застраховка, трябва да имаме мълниезащита. Една мълниезащита на такава къща е малко повече над 2 хиляди лева“, обясни тя.

По програмата могат да кандидатстват и домакинства, които вече са инсталирали панели от 7 юни миналата година до момента.

За да получи финансиране проектът трябва да е за жилище, което е постоянният адрес на кандидата и с неефективно отопление като печка, котел, камина на твърдо гориво. А ако фотоволтаиците са на покрива, трябва да имаме конструктивно становище.

„Защото то може да промени параметрите на инсталацията, която искаме да направим, може товаропоносимостта на покрива да е по-малка отколкото ние бихме искали да сложим като мощност“, обясни Мариана Янева от Асоциацията за производство съхранение и търговия на електроенергия.

Специалистите изчисляват, че при сегашните цени на електроенергията бихме спестили около 2800 лева на годишна база.

Домакинствата сами финансират проектите си, а след оценка на енергийното министерство държавата прави плащанията по тях. Очаква се първите да са през април догодина.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън та пляс

    64 1 Отговор
    ще стане като къщи за тъщи ,герберите ще облажат
  • 2 Мхм

    40 2 Отговор
    Тоест всички ще плащаме на тия тъпатси масрафа ама плащаме същевременно и за ядрени касети и за миньорски заплати и тн.
  • 3 ИТъйНататък

    33 0 Отговор
    Хубаво пуснаха първоначалната версия, беше горе долу работеща.
    Вторият вариант си беше чиста подигравка: измислени документи се изискват, за да се вкарат наши фирми да вършат работата.
    Компании построили мегавати соларни паркове не са чували за изискваните докуменит по проекта. А консултантите по проекти като чуят 5-10 кв и затварят телефона.
  • 4 Абе.....

    25 4 Отговор
    Който иска нека си го прави, но без присъединяване към мрежата, за да не оскъпяват тока и останалите да го плащаме.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ще падне градушка

    24 3 Отговор
    като яйца дето огъва и ламарините на колите и чао солари, или още по-лошо светкавица която ще ти повреди и електрониката. Направете си един голям UPS за да не скучаете когато няма ток. Инвертор 1-3кВт, акумулатор 12/24В 100-200Ач, токоизправител. Вържете черната техника (телевизори, телефони, лаптопи, аудиотехника), LED осветление и евентуално хладилник,. За отопление, готвене, топла вода - природен газ, пропан-бутан, дърва/въглища, ток от енергото. Топла вода от бойлер на нощна, ако сте повече народ голям бойлер или няколко.Зареждайте акумулаторите на нощна енергия, докато е жив Иван Иванов от КЕВР няма страшно. Фотосоларите са на сметка само ако си "прекаран" с промишлена енергия.

    Коментиран от #24

  • 7 ами да

    27 1 Отговор
    поредната схема за ограбване ,плащаме за централи а да си правим ток в къщи .Се едно да си вземем по една крава и да си правим сирене .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Леля Гошо

    30 0 Отговор
    Държавният апарат в РБ съществува не за да помага и да решава проблемите на гражданите, а зя да пречи и да създава ненужни бюрократични препятствия. Така и най добрата инициатива затъва в бюрократичното тресавища.

    Що се отнася до "печалбите", печелят вносителите и фирмите които изграждат фотоволтаиците. Проста сметка показва че инвестицията ще се изплати след 15-20 години. Батериите (ако има такива) карат по 5-6 години, панелите след 10 години намаляват добива или излизат от строя, настройката и поддръжката струват пари и т.н.
  • 10 ЕНЕРГЕТИКА

    18 0 Отговор
    Който иска ДОБРОВОЛНО да си слага фотоволтаици и на зад ника . Държавата /всички ние/ , не е длъжна да плаща на сулю и пулю да си прави експерименти на наш гръб.
  • 11 гост

    20 0 Отговор
    Първо плащаш, после ти правят оценка и решават дали да ти отпуснат финансиране, това е проблемът тук. Никъде няма стъпките и списък с необходими документи, няма и фирми, които да извършват тези съвети срещу заплащане, особенно в малките градове. Тук само ми вдигат рамене и казват, че не знаят, да съм си платял и щели да видят. Ама на мен "щели да видят" не ми върши работа. Вижте в чужбина как се прави, за 6-8седмици от подаването на молбата в общината всички документи са ти готови, фирмата ти е пратила сметката и дата за монтаж. Освен това се пропуска един много важен факт-какво ще го правиш този ток. Батерия ли, обратно в мрежата ли, или пък ще имаш ограничител към мрежата и ще оползотворяваш само колкото може да консумираш. Какво точно предлагат и как ще стане никой не ти казва. А дали ще получиш одобрение от ЕРП за обратно изкупуване, това някой замисля ли се?
  • 12 Не си

    9 0 Отговор
    връзвайте солара с Енергото. Купуват ти тока по 9ст/кВтч и го продават на съседа ти по 24ст/кВтч. взимайки му такса пренос, достъп и накрая ДДС. Гледайте да консумирате произведения ток с постоянно включен бойлер, отоплителна печка (през зимата) и си заредете през деня един 24В/100Ач акумулатор за черната техника, ЛЕД осветлението и евентуално хладилника вечерта. Санирайте си жилището по-дебеличко и си купете климатици със SCOP над 5 от скъпите - 12-ка от 2500лв и нагоре.

    Коментиран от #20

  • 13 Гутьо

    5 0 Отговор
    Искам Румен Овчаров да се изкаже и тогава ще взема позиция За мен слънчевите лъчи са опасни за здравето както колата саламите и тортите.

    Коментиран от #26

  • 14 Бъси схемата

    9 0 Отговор
    След 7 години,когато дойде време да си закупите нови батерий,ще разберете какво сте спестили.Иначе панела има мааааалко по стлъг живот.
  • 15 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    17 0 Отговор
    Зад всеки един проект,стой един дълъг маникюр,нуждаещ се от подръжка 😁
  • 16 ти да видиш

    10 0 Отговор
    Домакинствата сами финансират проектите си, а след оценка на енергийното министерство държавата прави плащанията по тях. Очаква се първите да са през април догодина.🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 17 Глупости

    15 3 Отговор
    Живея в Пловдив, апартамент 3 спални и голям хол, 2 бани. Изолации и дограма висок клас, 4 климатика Дайкин, подови, +++.
    2 бойлера Стиебел елтрон, по 100 л.
    Всичко работи 365 дена нон стоп.
    Общата ми годишна сметка за ел ток е 1658,28 лв. А някой тарикат да ми обясни как ще спестя 2800 лв.

    Коментиран от #22, #32, #42

  • 18 мнение

    21 0 Отговор
    7 киловата за 32 бона?!? Реалната цена е 3-4 пъти по-ниска, НОоооо вероятно част от условията за получаване на субсидията е фирмата изпълнител да отговаря на определени критерии, които малцина ще покрият. А е далаверата е важна, вие ми дайте едно 30 бона и чакайте половината от държавата. Чудя се кой ще се върже на поредната добре измислена схема на милите ни слабоумни чиновници .....
  • 19 Тома

    11 0 Отговор
    Аз мога веднага да позная кой ще вземе пари за соларките.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гальо

    7 0 Отговор
    Пак ще е само за наши и ваши ГЕРБаджии ...
  • 22 С каква

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Глупости":

    енергия готвите в кухнята?

    Коментиран от #27

  • 23 Гръч

    1 0 Отговор
    Едни ще облажат за сметка на другите
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Другарят

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гутьо":

    Р. Овч. ще ти обясни, че най-ефективна и безопасна е енергията от трети реактор на АЕЦ "Козлодуй" защото е спрян отдавна(2006г.) и е предаден за скрап.
  • 27 Глупости

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "С каква":

    Всичко е на ток- фурна, плоча, голям хладилник, микровълнова, кафе машина, миялна, перал., сушил., 4 тв-та. И пекарна за хляб. Всеки ден се готви
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ЗаЮ БаЮ

    5 1 Отговор
    приказки от Урсулка за наивници. Тамън като ги избият и са за нови щото капацитета след седем години е 0...
  • 30 бай Иван

    4 0 Отговор
    А ЩЕ ИМА ЛИ ПРАВИТЕЛСТВО ДОГОДИНА ЗА ДА ПЛАЩАТ ????????
  • 31 И аз да допълня

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "ДА ДОПЪЛНЯ":

    Най-много ток се харчи лятото за климатик на охлаждане когато навън е 35-45 по Целзий. Водата за къпане може да я държиш на терасата и да ти е дори гореща.

    Коментиран от #36

  • 32 Монтана

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Глупости":

    Ела на север да видиш дали е така...........

    Коментиран от #33

  • 33 Приятелски съвет.

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Монтана":

    Сложи си качествена изолация, мин 15 см минерална вата, дограма с троен стъклопакет и високоенергийни уреди и ще разбереш. Инвестирай в това, другото е за наивници.
  • 34 Разумен

    17 0 Отговор
    Айде стига сте заблуждавали хората с това финансиране,че ми писна от глупости...започнете да правите и ще ви побелеят косите от изисквания и документация, като че ли атомна електроцентрала ще правите....само от светия синод все още не искат становище...
  • 35 Иво

    7 0 Отговор
    7 KW 32000лв ха ха ха хо хо тия добре ли са ...

    Коментиран от #43

  • 36 Хмм

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "И аз да допълня":

    Абе мойте климатици зимата харчат повече от лятото.

    Коментиран от #39

  • 37 Еха

    4 0 Отговор
    Забележете до 15 хиляди, но реално ще са до 2000, останалите ще се краднат от техни хора с фиктивни панели
  • 38 иван

    2 0 Отговор
    От години чоплим тая тема с комшията /инженер по тази специалност/. Та, след много часове сметки и бира, извода: 1. добра изолация е първата задача, 2. добър бойлер с таймер - един час преди сутринта, 3. Готвене на дърва, газ,... 4. ако може парно на дърва, ако не може добър клас климатик, 4. Ако ви сърби портфела като мен, 4 -5 фотоволтаика за разкош, та като спре тока да имате осветление, рутер, тв, комп,... . Докато цената е под 60-70ст няма файда от голяма инвестиция. Ако, обаче цената тръгне да подскача kym1лв - фото + ветрогенератор да снасят 3-4 kW е утешително решение, съчетано с парно, газ и термопанел.

    Коментиран от #44

  • 39 Става дума

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Хмм":

    за Гърция, а не за България. И най-калпавия климатик ще те охлади през лятото у нас, но за отопление трябва да е от висок клас.
  • 40 Лекувам наркозависимост

    2 0 Отговор
    Като всичко друго са го направили такава хамалогия ,че няма смисъл въобще ...аз като питах фирмите с които прайм огромните паркове всички казаха няма оферти щото не си заслужава ползвай си климатиците а ток има толкова мн ,че може да е безплатен
  • 41 Стан

    1 0 Отговор
    Силно преувеличено! При сегашните цени на електроенергията, мойте сметки са под 200 лв. на месец. За 7 киловата + хибриден инвертор и 5 киловат часа батерия цената е под 15 000 лв. В тази цена и окабеляване и конструкция за покрив.
  • 42 Пълни глупости

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Глупости":

    Ако плащаш толкова на година значи крадеш яко ток!С 2 бойлера и 4 климатика!Ми поне кажи на хората кой дойде да ти бутна електромера,че да се възползват и те!
  • 43 Да да да

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Иво":

    Да това са пълни глупости!При цена на панелите от около 350лв. 450w,за 9kw трябват 20 панела,които са около 7000лв.,инвертор 10kw е не повече от 3000лв,кабели,букси,профили и куки за конструкцията,и други такива дребни неща няма да излязат повече от 2500-3000лв. Та дотук за 9kw,а не за 7kw сме на около 13000лв. Документи,проект и фирма,която да ги постави за толкова малко kw няма да излезе повече от 4000 максимум 5000лв. И стигнахме до 18000лв по много ама много груби сметки!Тея 32000 лв. за 7kw са просто абсурдни!
  • 44 Не съм запознат но

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "иван":

    Мисля че са забранили вятърните генератори, и това много ме ядосва!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове