Last news in Fakti

2 Юли, 2023 19:05 4 861 14

Катаджия от Русе осъди прокуратурата за 28 000 лева

  • кат-
  • пътен полицай-
  • катаджия-
  • русе-
  • осъди

Решението може да се обжалва пред Апелативен съд - Велико Търново

Катаджия от Русе осъди прокуратурата за 28 000 лева - 1
Снимка: БГНЕС

Състав на Окръжен съд - Русе осъди Прокуратурата на България да заплати на И. от гр. Русе 25000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди, както и 3000 лева обезщетение за имуществени вреди. Начислява се законна лихва върху главниците, считано от 11.11.2021г., до окончателното им изплащане, съобщават от Окръжен съд - Русе.

Съдът отхвърли иска за обезщетение за неимуществени вреди в останалата част в размера над 25000 лева за разликата до 50000 лева, като неоснователен. Прокуратурата на България трябва да заплати на И. 1250 лева разноски по делото.

Решението може да се обжалва пред Апелативен съд - Велико Търново.

От 2004 г. И. работи в системата на МВР. През 2011 г. работел като полицай, младши автоконтрольор I степен, в група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ при сектор „Пътна полиция“ към ОД МВР - Русе, категория Е-II степен, звание сержант, осъществяващ административно-контролна дейност. В този период срещу него било образувано Досъдебно производство.

На 11.03.2013 г. му е повдигнато обвинение с постановление за привличане на обвиняем от следовател към Софийска градска прокуратура и му била взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 2000 лв. В исковата молба се твърди, че с постановление от 27.01.2014 г. на прокурор от СГП наказателното производство е прекратено частично и е отменена мярката за неотклонение.

На 17.03.2014 г. с постановление за привличане на обвиняем и вземане на мярка за неотклонение от прокурор от СГП на ищеца било повдигнато обвинение. Обвинението било за това, че на 03 срещу 04.07.2011 г. в гр. Русе, Околовръстно шосе, в близост до „КАТ - МВР“, в качеството си на длъжностно лице в съучастие с М.Р.И. по време на извършване на пътна полицейска проверка на свидетеля С.Д.Д. е поискал и приел от Д. дар, който не му се следва - 100 румънски леи, с левова равностойност 46,31 лв. за да не извърши действия по служба – да не състави акт за установяване на административно нарушение.

По така повдигнатото обвинение в РОС е внесен обвинителен акт срещу ищеца и срещу М.Р.И. за извършено престъпление и е образувано НОХД № 20/2015 г. по описа на РОС. С определение от 25.02.2015 г. съдът е прекратил производство и е върнал същото на Окръжна прокуратура - Русе.

След връщане на делото, СГС повдигнало на И. нови обвинения. На 22.04.2016 г. с постановление за привличане на обвиняем и вземане на мярка за неотклонение на ищеца е повдигнато обвинение, за това, че на 04.07.2011 г. за времето от 03:00 часа до 06:00 часа в гр. Русе, Околовръстно шосе, в близост до „КАТ – МВР“, в съучастие с М.Р.И. по време на извършване на пътна полицейска проверка на свидетеля С.Д.Д. е поискал и приел от св. Д. дар, който не му се следва 100 румънски леи, с левова равностойност 46,31 лв. за да не извърши действия по служба да не състави акт за установяване на административно нарушение.

На 18.04.2017 г. с постановление за привличане на обвиняем и вземане на мярка за неотклонение на следствен отдел от СГП на ищеца е повдигнато обвинение за това, че на 04.07.2011 г. за времето от 03:00 часа до 06:00 часа в гр. Русе, Околовръстно шосе, в близост до „КАТ – МВР“, в съучастие с М.Р.И. по време на извършване на пътна полицейска проверка е поискал и приел от свидетеля С.Д.Д. дар, който не му се следва 100 румънски леи, с левова равностойност 46,31 лв., за да не извърши действия по служба да състави акт за установено административно нарушение, а именно свидетелят управлявал МПС, което не е регистрирано по надлежния ред.

По това обвинение е внесен обвинителен акт и е образувано НОХД №306/2017 г. на РОС. С присъда от 19.09.2018 г. ищецът бил оправдан. По протест на РОП е образувано ВНОХД № 16/2019 г. на ВТАС. С решение от 19.06.2019 г. на ВТАС присъдата е потвърдена. Апелативна прокуратура - Велико Търново протестирала това решение и е образувано КНОХД № 1036/2019 г. на ВКС. С решение от 17.01.2020 г. ВКС потвърдил Решение № 121/19.06.2019 г. на ВТАС.

Ищецът бил окончателно оправдан по всички обвинения.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 очевидец

    53 0 Отговор
    ОТ написаното едно и също по три пъти нищо не разбрах,Я ПАК ???

    Коментиран от #13

  • 2 Агата Кристи

    24 0 Отговор
    За съдията ПЕТДЕСЕТ %
  • 3 Колко е взел съдията се пита в задачата?

    45 2 Отговор
    Само в България може да те хванат с подкуп и да те оправдаят, па накрая и да осъдиш прокуратурата.
  • 4 Браво

    31 0 Отговор
    Да е жив и здрав съдията! Само тук го има! Хем си виновен хем ти плащат обезщетение! При бай Тошо на тоя щеше да му омръзне да кърти камъни!
  • 5 Сега прокурорите

    16 0 Отговор
    Дето не са си свършили работата като хората, да върнат парите. Ако са некомпетентни - чал
  • 6 Доко

    20 0 Отговор
    По това време имаше едни МВР служители крайно компрометирани. А инициала "М" Мирослав или негови колеги приемаха рушвета в ПВЦ чашка поставена в храстите. За да се случи това държавата отново не си върши работата. Въпреки жалби на граждани пострадали от рекет сега данъкоплатеца отново ще плаща.
  • 7 м-р

    9 1 Отговор
    Хванал е менко менков за адвокат бок---а
  • 8 Стоте

    7 0 Отговор
    запорирани леи за 12години нарастват с лихвите до 26 х.лв. Бизнеса си е бизнес.
  • 9 Българин

    11 0 Отговор
    Ехаа това вече е върхът на наглостта - значи хванали го катаджията с подкуп ама пък корумпирани съдии го оправдали за подкупа (на какво основание не става ясно) и той решил да съди държавата (явно да си върне подкупа даден на съдиите) пък други корумпирани съдии признали иска му (на половина). И сега българските данъкоплатци ще плащат за това че съдебната ни система е корумпирана.

    Да живее демокрацията и евроатлантическите ценности.
  • 10 оиусдхфсд978ф6

    1 0 Отговор
    СУПЕР ЯКО
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ТТТТТ

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "очевидец":

    Явно досега не си се сблъсквал с протоколи от съдебни решения. Всичко да е толкова подробно е ясно, че чак да не се разбира основния замисъл...
  • 14 ДяДо Ви КуРтИ От СеЛо ПиПерКоВо

    11 0 Отговор
    Да бяхте написали,че е обвинен за това,че е получил 100 лей,от някъв румънски ц,и.н,г.о..Едно и също нещо написано 10пъти...Аман от неграмотни журналисти
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове