Last news in Fakti

3 Юли, 2023 07:45 1 497 9

Атанас Славов повдигна завесата за конституционните виждания на коалицията ПП-ДБ

  • конституционни промени-
  • министър на правосъдието

Редовното правителство в оставка да бъде назначавано за служебен кабинет, а парламентът да не се разпуска през първата година от мандата си са само част от предложенията

Атанас Славов повдигна завесата за конституционните виждания на коалицията ПП-ДБ - 1

Интригуващи идеи сподели правосъдният министър Атанас Славов в интервю за „Капитал“ - редовното правителство в оставка да бъде назначавано за служебен кабинет, а парламентът да не се разпуска през първата година от мандата си. Тези предложения влизат в проекта на ПП-ДБ за промени в Конституцията, съобщи "Сега".

„Ние предлагаме правителството в оставка да бъде назначавано за служебно правителство, като по този начин се запази връзката с парламента, а не президентът оттук-оттам да събира различни лица, които да бъдат инсталирани като министри - нещо, което създава потенциални или съвсем реални проблеми. Включили сме като ограничение през първата година от мандата на Народното събрание да не се допускат предсрочни избори, т.е. да не попадаме повече в тази въртележка от парламенти през два-три месеца“, обяснява Славов.

Според него, така биха се постигнали две неща: „първо, стабилизация на самия парламент, който няма да бъде постоянно разпускан, а на следващо място, ограничаване на възможността на президента изцяло по свое усмотрение да избира някакви хора за министри, които може никога да са нямали досег до държавната власт и държавната администрация.“

Друг интересен момент от десния конституционен проект е предложението министърът на правосъдието да предлага кандидатурата за главен прокурор - „ексклузивно“, както се изразява Славов. Тази идея обаче, пояснява той, не се споделя от ГЕРБ-СДС и ДПС. „Главният прокурор е държавният обвинител, министърът на правосъдието с особената си конституционна функция трябва да може да защити един такъв избор. А не както при последните два изключително проблемни избора - на Цацаров и Гешев, които станаха в резултат на, така да се каже, вътрешносистемна номинация, което пък доведе до много сериозна девиация в целия процес“аргументира се той. В проекта, също така, мандатът на шефа на държаното обвинение се намалява от 7 на 5 години.

Още една идея на десните, която другите парламентарни сили не приемат, е предсрочното прекратяване на мандата на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор да става през Конституционния съд. Славов смята, че така ще има „някакъв вид съдебен контрол, какъвто сега няма“. „В момента всеки от тях, който е освободен с указ на държавния глава, вече не е активно легитимиран да жали този акт пред КС“, обяснява той.

В ПП-ДБ смятат, също така, че трябва да се намали квалифицираното мнозинство, с което сега се избират членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на съдебния инспекторат. Когато не се съберат 180 депутати, тогава да се направи втори опит, вече с по-ниско мнозинство от 140 гласа, предлагат десните.

Правосъдният министър преповтаря няколкото акцента от реформата, които многократно са били казвани и преди – разделянето на ВСС на съдийски и прокурорски; въвеждането на възможността гражданите да се обръщат към Конституционния съд – било чрез пряк достъп, което Славов нарича „най-радикалният вариант“, било опосредено, чрез „долуинстанционните съдилища в рамките на висящо производство“.

От думите му се разбира, че засега остава неясно дали ще бъде създаден един общ конституционен проект от политическите сили, ангажирани с промените – ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, или всяка от фракциите ще внесе собствено предложение (засега такова е налице само от партията на Ахмед Доган; герберите и десните твърдят, че имат готови проекти, но не са ги публикували).

Той повтаря очакването си, че през юли проектът ще бъде внесен в Народното събрание. Това означава, че разглеждането на промените ще започне най-рано през август, тъй като по процедура парламентът започва работа по предложението за промени не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му.

“Изборите на нови органи в съдебната власт, нов вид съдебен съвет, нов прокурорски съвет, нов главен прокурор са всъщност функция на осъществената конституционна реформа”, уточнява Славов. Това означава, че кадруването в съдебната власт трябва да се остави след приемането на промените – позиция на десните, която обаче герберите не споделят.

Ако в парламента не се събере мнозинство от 180 депутати, тогава промените ще се забавят с 5-6 месеца, изтъква правосъдният министър, а с това и изборът на новия ВСС.

Славов посочва, че „ангажиментът за конституционни реформи е легитимацията на настоящото, сложно съставено управление“. „Ако тя не се случи по правилния начин, ще приема, че нямам политическото доверие да продължа нататък. Това ще е бламиране и на моите усилия като министър на правосъдието“, казва той. С други думи, при такова развитие, би се отказал от поста си.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Темидец

    24 1 Отговор
    Този плешив грантаджия ще се окаже по-некомпетентен и от кубратската лелка с дислексията.
  • 3 дядото

    19 0 Отговор
    а много ли ще ви е удобно.пък и президент да няма тази гнила държава-още по-добре.ако имате малко мозък защо не помислите - утре какво ще стане,ако друга партия дойде на власт
  • 4 провинциалист

    21 0 Отговор
    Хрантутниците първо си нагодиха изборния кодекс и имитираха опозиция един на друг, за да се докопат до властта, а сега искат и да се бетонират в нея. За да е по-демократично, разбира се.
  • 5 Един

    17 0 Отговор
    Всякакви длъжности в съдебната система, трябва да се избират само и единствено от съдебната власт. Особено пък гл. Прокурор и ВСС. Затова се казва, че е независима борсук. Искате всички кражби да покриете и никой да не ви гони нали? То не че сега са се скъсали да ви гонят де.
  • 6 Гечо

    14 0 Отговор
    Тоз гнусен соросоид, както и останалата гнилоч от продажната им ДБ партийка веднъж докопал се е решил да векува във властта заедно с кърлежите от ГЕРБ! Служебното правителство се назначава точно, за да се спрат зулумите на редовното, което е паднало, бе борсук мизерен!
  • 7 "Демокрация"

    8 0 Отговор
    "Редовното правителство в оставка да бъде назначавано за служебен кабинет". Ами ако "редовното правителство в оставка" е уличено в корупция, какво правим? Или вождовете в България винаги са честни и непогрешими? Направо изменяйте Конституцията така, че Киро да го направите цар Киро, а властта да я наследи малкия Парапетко
  • 8 Брейййййй

    6 0 Отговор
    Че да си останете все на власт!
    Можеш ли да ми кажеш, каква е разликата между служебен кабинет и « редовен кабинет, продължавщ да изплнява ролята на служебен», че и срок си определили 1 година!
    Една календарна година или 336 работни дни?
    Хахаха, мизерници!
  • 9 фбр

    4 0 Отговор
    Типичен представител на жълтопаветниците ! Искат с трийсетина депутати да управляват вечно ! София не е България ! Гледайте си гей парадите и не говорете от името на всички българи ! Много ви е страх от президента ! Спомнете си , че той е избиран пряко от народа , за разлика от Вас, мишоци ,дето се чудите как да се напишете на по-предни места в листите ! Крайно време е да станете 120 депутата и да бъдете избирани пряко. Тогава ще гледате депутатски и министерски кресла през крив макарон !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове