Last news in Fakti

7 Юли, 2023 11:09 1 979 10

Искат промени в плащането на обезщетения по "Гражданска отговорност"

  • застраховка-
  • гражданска отговорност-
  • зелена карта

Предишният опит за промени в Кодекса за застраховането срещнаха сериозен отпор от застрахователния бранш

Искат промени в плащането на обезщетения по "Гражданска отговорност" - 1
Снимка: БГНЕС

Нов опит да се приемат промени в правилата при изплащане на обезщетенията по задължителна застраховка "Гражданска отговорност“ на автомобилистите в рамките на системата "Зелена карта“, предвиждат промени в Кодекса за застраховането. Те са внесени от Министерски съвет в Народното събрание.

Промените целят да се гарантира изпълнението на задълженията на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) и неговите членове. В промените е записано, че бюрото заплаща при спазване условията и сроковете на вътрешните правила на Съвета на бюрата предявените към него гаранционни искания от други национални бюра във връзка със задължения на своите членове.

Със заплащането на всяко гаранционно искане бюрото встъпва в правата на националното бюро, получило гаранционно плащане, спрямо своя член и в седемдневен срок от плащането предявява писмено претенция към застрахователното дружество за размера на платеното. Застрахователят трябва да възстанови на бюрото в 15-дневен срок от предявяване на претенцията всяка платена сума заедно със законната лихва за забава, предаде Pariteni.bg.

Ако застрахователното дружество не възстанови сумата, бюрото предявява банковата гаранция в седемдневен срок от изтичане срока, пише в законопроекта.

Предишният опит за промени в Кодекса за застраховането срещнаха сериозен отпор от застрахователния бранш, който предупреди, че те ще доведат до рязко поскъпване на застраховка "Гражданска отговорност".

Проблемите се състоят в това, че отделни застрахователи в България оспорват основателността на исканията за възстановяване на платени обезщетения от кореспонденти и национални бюра в други държави членки поради твърдени несъответствия в документалната обосновка на тези искания и възпрепятстват функцията на НББАЗ да гарантира извършването на плащанията в съответствие с изискванията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата, пише в мотивите към законопроекта.

Затова според вносителите се предлага доразвиване на нормативната уредба в Кодекса за застраховането, като бъдат нормативно уредени допълнителни материалноправни основания за предприемане на действия със средствата на административното право при установяване на нарушения в процеса на уреждане на претенции в системата "Зелена карта“.

Предлага се създаване на материалноправно задължение за извършване на гаранционни плащания от страна на НББАЗ, съчетано с изрично задължение за предявяване на претенциите към застрахователя и за удовлетворяване на тези претенции за сметка на банковата гаранция, учредена и поддържана от застрахователя в полза на националното бюро. Предложеният механизъм на разплащания се основава на водещия принцип "първо плащаш, после оспорваш“, съгласно който функционира системата "Зелена карта“.

В мотивите е записано още, че функционирането на системата "Зелена карта“ в България и финансовата стабилност на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) е един от елементите на Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на Република България след присъединяването към ERM II, който налага промени в нормативната уредба. Във връзка с присъединяването към ERM II и впоследствие към еврозоната е идентифицирана необходимост от засилване на регулаторната рамка с цел отстраняване занапред на установените проблеми при функционирането на системата "Зелена карта“ в България.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фатих

    20 0 Отговор
    Не са ли малко скъпи тези застраховки?
  • 2 Честита

    15 3 Отговор
    Ви еврозона и двойна ГО .
  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    16 0 Отговор
    ЛОБИЗЪМ ЛОБИЗЪМ И ПАК ЛОБИЗЪМ
  • 4 Nехиs

    11 1 Отговор
    Съвсем спокойно трябва да се отмени Гражданската и да се остави само Каското. Никаква полза няма от нея.

    Коментиран от #7

  • 5 1111

    14 0 Отговор
    Аве от цялата работа дрън-дрън разбрах, че Гражданската ще се увеличи, а обезщетения няма да се изплащат, когато се наложи, защото никога няма да има основателна причина за това. Мечтата на всички застрахователи е да събират пари, а когато трябва да изплатят нещо - все няма достатъчно основание.
  • 6 очевидец

    4 0 Отговор
    Номера е да плащам ГО.и после нищо като стане белята
  • 7 Буко Баламата

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Nехиs":

    Това да не ти е концерт по желание.Като шибнеш някой джип за 150 бона и те осъдят да го платиш друга песен ще запееш.Вие изобщо ползвате,ли ги тези глави дето ги носите.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Nехиs

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Буко Баламата":

    Изглежда ти не ползваш твоята. Казах, че едната заменя другата.
  • 9 Даниел

    5 1 Отговор
    Някой няма ли да ги попита тия застрахователи ,защо 20 годишна кола с кубатура на двигателя до 2000 кубика на която бронята и струва 100 лв. плаща същата гражданска като чисто нов джип например БМВ на които бронята му е 4000лв?
    Крайно време е да се въведе застраховка за неимуществени вреди,ако си застраховал по желание пътните места в колата ще имаш право на обезщетение За причинени неимуществени вреди,ако не плащат ти само имуществени ?!
    Проблем ли е??!!
  • 10 Логика

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Буко Баламата":

    Точно - трябва да е концерт по желание! Застраховането е процес покупко-продажба на рискове от носителя на рисковете към купувача/застрахователя. Ако аз мага да си управлявам рисковете и те да не се сбъдват и да не нанасят вредни последици, защо да харча пари за да ги прехвърлям към застрахователи? Който не може да си управлява рисковете, да си плаща на застрахователи - толкова е просто, концерт по желание. А задължителното по закон плащане на някого за нещо е прекрасен бизнес, направо мечта. Все едно да си длъжен да си купиш задължително карта за градския транспорт за цялата мрежа, пък дали ще ползваш една линия или нито една линия, няма значение, все някога може и да ползваш, пълни глупости, принуждаване на хората да плащат на застрахователите, които пък после се чудят какво да измислят за да не платят! Див популистки лобизъм.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове