Last news in Fakti

3 Април, 2024 22:30 3 537 6

Важните новини във ФАКТИ на 03.04.2024 г.

  • гражданска отговорност-
  • лена бориславова-
  • кат-
  • ф-16 блок70-
  • асен василев-
  • данс-
  • ваня григорова-
  • булгаргаз-
  • претърсвания-
  • левове-
  • ловно стопанство-
  • димитър стоянов-
  • българско семейство-
  • петя банкова-
  • мотоциклетист-
  • петър волгин-
  • кабинет главчев-
  • политически терен

Холограмата ще удостоверява, че полицата е редовна

Важните новини във ФАКТИ на 03.04.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Край на мъките за шофьорите: Без стикер за "Гражданска отговорност“ на предното стъкло

Стикерът за наличие на застраховка „Гражданска отговорност“ повече няма да боде очите на шофьорите, защото ще бъде преместен от стъклото на самата застрахователна полица.

И Лена Бориславова коментира акцията на ДАНС в Агенция "Митници"

Какъв талант само за месец служба! Точно, когато ГЕРБ и ДПС един месец се жалват как имало смени в митници, които не са съгласувани с тях!

Кабинетът предлага: 17-годишните да шофират с придружител

Предлага се възможността водачи, навършили 17-годишна възраст, да шофират с придружител, като част от законопроект за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, одобрен от Министерски съвет.

"Авионамс" ще поддържа изтребители F-16 блок 70

Министерският съвет разпореди на "Държавна консолидационна компания" ЕАД, в качеството му на орган, упражняващ правата на държавата в "Авионамс" АД, да възложи на дъщерното си публично предприятие изпълнението на цели на публичната политика - изграждане на базови национални способности за поддръжка на изтребители F-16 блок 70. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Асен Василев оспорва в КС решението да даде 1 млрд. лв. на Фонда за енергийна сигурност

Правителството одобри искане за установяване на противоконституционност на Решение на Народното събрание.

Седем арестувани след акцията на ДАНС в Агенция „Митници”

Седем задържани за 24 часа след акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в Агенция „Митници”, предаде Нова телевизия, позовавайки се на източници от разследването. Сред тях са Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов.

Асен Василев е против великденски добавки за пенсионерите

„Моята позиция винаги е била за трайно увеличение на пенсиите, а не еднократни помощи. Това е порочна практика и дели пенсионерите на групи.“

Ваня Григорова: Обещанието за увеличение на заплатите в общинското здравеопазване няма да бъде спазено

Столичният общински съветник от БСП Ваня Григорова се опасява, че обещанието за увеличение на заплатите в общинското здравеопазване няма да бъде спазено. По думите ѝ Асен Василев не е защитил Васил Терзиев, макар да са от една партия.

Борислав Гуцанов: Даваме шефовете на "Булгаргаз" на прокуратурата

Решението на затворената комисия на „Боташ“ ще бъде да дадем на прокуратурата всички материали и цялото управление на „Булгаргаз“ и ще искаме неговото отстраняване.

Претърсвания в имоти на служители на Агенция "Митници" в Свиленград и Хасково

Полицейска операция имаше и на територията на хасковска област във връзка с Агенция "Митници". Жандармерия влезе в офис сграда в Свиленград, предаде БНТ.

Социалната комисия реши за великденските добавки за пенсионерите

Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г., внесен от депутати от парламентарните групи (ПГ) на ГЕРБ-СДС Деница Сачева и Теменужка Петкова и от ДПС – Йордан Цонев и Станислав Анастасов.

Министър Кирил Вътев издаде заповед за наказание на директора на „Държавно ловно стопанство Искър“

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев издаде заповед за наказание на директора на Териториално поделение на „Държавно ловно стопанство Искър“.

Димитър Стоянов към Кирил Петков: Надявам се, че знае, че бременността при жените трае малко под 9 месеца

Съветникът на президента по сигурността и отбраната Димитър Стоянов публикува интересен пост, посветен на конгреса на ПП и по-специално на изказване на Кирил Петков.

Във Facebook той написа:

Този уикенд, на конгреса си от ПП се похвалиха, че заради тях се е вдигнала раждаемостта в България. Твърдение, което веднага бе взето на подбив, предвид факта, че абсолютния брой родени деца в България неизменно намалява от 2009 г. насам.

Днес лично Кирил Петков излезе с графика под ръка, че да обяснява за това неочаквано излизане от демографската криза.

Това, което се разбра е, че Петков не говори за абсолютния брой родени деца у нас, а за т.нар. "тотален коефициент на плодовитост". Тъй като не съм статистик, ми се наложи да отворя сайта на Националния статистически институт (НСИ) и да се запозная с описанието на този коефициент.

А именно, че той е "сумата от повъзрастовите коефициенти за плодовитост през съответната година. Той показва средния брой деца (момчета и момичета), които би родила една жена през целия си фертилен период (от 15 до 49 години) съобразно повъзрастовата плодовитост през отчетната година".

Сигурен съм, че Кирил Петков има задълбочено разбиране за коефициента, който цитира.

Като споменахме НСИ, на техния сайт няма данни за 2023 г. Последната информация за този коефициент е за 2022 г. Вероятно данни за тази година цитира и Петков.

Пред журналисти Петков каза, че това демографско чудо се дължало на четири фактора – безплатни детски градини, повече сигурност за хората, голямо повишение на минималната работна заплата и вдигането на доходите, като цяло.

А сега, малко биология – както всички знаем, надявам се и г-н Петков знае, бременността при жените трае малко под 9 месеца. Или за да е по-разбираемо, децата родени през 2022 г. са заченати между началото на април 2021 г. и началото на април 2022 г.

Петков каза, че демографското чудо се дължало на безплатните детски градини. Само дето тази мярка влезе в сила от 1 април 2022 г. Прочее, тя не беше идея, нито на ПП, нито на ДБ, още по-малко на Кирил Петков.

Нещата с минималната заплата (вдигната от 650 на 710 лв.) стоят по същия начин – вдигането е от 1 април 2022 г.

Да обобщим – Кирил Петков се хвали с повишена раждаемост за 2022 г. Действително, по данни на НСИ "тотален коефициент на плодовитост" тогава е 1,78, а за 2021 г. той е 1,58.

Има ли кабинетът "Денков" заслуга за по-добрите демографски данни за 2022 г.? Въпросът е риторичен. Имали ли са ефект мерките, които Кирил Петков споменава, към демографията за 2022 г.? Фактически не.

Бих спекулирал, на какво се дължи по-добрата раждаемост за 2022 г. През 2021 и началото на 2022 г. в България имаше надежда, че нещата най-накрая тръгват в правилната посока, че порочните схеми, чекмеджетата и превзетата държава отиват в миналото. Уви, тази надежда бе убита от група шарлатани, които днес се опитват да си приписват чужди заслуги.

Българско семейство е арестувано в Гърция за измами с продажба на луксозни коли и техника

Семейство българи е арестувано в Гърция за измами с продажба на луксозни автомобили и селскостопанска техника, съобщи БНР.

От луксозни автомобили до трактори предлагала престъпната група на почти половин от реалната цена. Свързвали се с клиентите и искали предплата на част от сумата, а в някои случаи на цялата сума за желаното превозно средство.

Асен Василев обяви, че ако няма доказателства, акцията срещу шефката на Агенция "Митници" е била за сплашване

"Не бяхме информирани за акцията в Агенция "Митници". Ако се окаже, че няма доказателства, това е акция за сплашване на г-жа Петя Банкова", заяви финансовият министър в оставка Асен Василев пред журналисти, цитиран от "Фокус".

Той силно се надява, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Банкова.

"Откакто тя стана шеф на Агенция "Митници" имаме рекордно заловени количества наркотици, в това число 170 кг хероин на пристанището. По сигнал от австрийското правителство и от други служби бяха уволнени над 20 митничари в това число бяха сменени шефовете на гранични пунктове и шефовете на смени, където върви контрабанда. Другото, което г-жа Банкова успя да направи, е че имаме вече митничари от САЩ на "Капитан Андреево" и в Бургас.

17-годишен мотоциклетист се удари в полицейска кола при опит да избяга от проверка

17-годишен неправоспособен мотоциклетист катастрофира в полицейски патрулен автомобил във Велико Търново в опит да избяга от проверка, съобщи БНР.

Волгин сериозно обмисля номинацията от "Възраждане" за Европейския парламент

Прочутият водещ от БНР Петър Волгин обяви, че наистина мисли дали да даде съгласие да бъде включен в листата за евровота на партия "Възраждане", пише "Офнюз".

Политически ПР експерт: Животът на кабинета "Главчев" може да се окаже по-дълъг от очакваното

Служебното правителство на Димитър Главчев може да се окаже с по-дълъг живот от очакваното.

Акцията срещу контрабандата продължава: ДАНС задържа един от гостите на голям столичен хотел

При акция на ДАНС в голям столичен хотел е задържан един от гостите му, съобщи БНТ.

Евгений Кънев предложи: Разпускаме МВР и съдебната система, новите служители да минават тест с детектор на лъжата

Политическият терен в момента е разкалян. Започва системно да се нарушава разделението на властите. Парламентът започва да взима решения, които са част от работата на изпълнителната власт. Парламентарните комисии не са инструмент на закона. Всички те са сякаш крайна мярка да се осветят или замъглят някои неща. Това каза в студиото на Нова нюз финансистът Левон Хампарцумян.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да бе

    7 0 Отговор
    точно стикерите са ни мъката, а не шумкарите, които се крият в храстите
  • 2 За протокола

    8 1 Отговор
    "Президентът на Украйна Владимир Зеленски купи имението Highgrove House, в което дълго време е живяло семейството на настоящия британски крал Чарлз III, разбра The London Crier. Сделката се оценява на £20 милиона. Съпругата на Зеленски отговаряше за украсата.
    Според открити източници имението е построено през 1798 г., но Чарлз III, който тогава носи титлата принц на Уелс, се премества там през 1980 г. Известно е, че имението е придружено от 6 хектара градини и магазин, където по-специално се продават алкохолни напитки.
    Също така се съобщава, че семейство Зеленски има вила в италианския курортен град Форте дел Марми. Съпругата на шефа на киевския режим Олена има апартамент в Лондон, а родителите й имат къща в Израел"
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Боклук

    6 0 Отговор
    Асен Василев -Българоубиец.
    За някои пенсионери това ще бъде последния Великден,боклук мъжеложец!
  • 6 Обратен

    5 0 Отговор
    Не държава,а кочина.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол