Last news in Fakti

17 Юли, 2023 08:04 2 047 11

Иван Демерджиев посочи как Гешев трябваше да бъде сменен

  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • иван демерджиев-
  • полицаи-
  • мвр

Полицаите трябва да получат тези пари

Иван Демерджиев посочи как Гешев трябваше да бъде сменен - 1
Снимка: БГНЕС

Как да имат смелостта да разследват тези хора, след като видяха как парламентът с помощта на ВСС се разправи с главния прокурор. Това припомни пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. Той и коментира, че "Иван Гешев трябваше да бъде сменен, но не по този начин – с чиста игра със закона".

"Остава впечатлението, че моделът не е променен. Бях критик на Гешев не толкова в личен план. Бях критик на начина, по който беше назначен на този пост. Тенденцията е моделът да се пази, да функционира по един и същи начин, като се сменят лицата му. Смяната на лицата не води до качествена промяна. (…) След толкова борби една част от нас позволиха на тези хора отново да управляват съдебната система по познатия начин."

ПВУ в частта му за правосъдие и корупция е бил разписан от самия него, а не по време на управлението на ПП, каквато спекулация има, уточни още той.

"За мен е загадка защо не се приемат законопроектите по Плана. Това е изключително лош знак към обществото. Тези реформи, предвидени в Плана, могат да бъдат приети само на законодателно ниво, могат да бъдат приети много бързо, консултирани са с ЕК", заяви Иван Демерджиев. Според него вместо това не се предприемат такива действия и се говори за промени в Конституцията.

Националната политика трябва да се ражда тук и да бъде добре обоснована, каза в заключение Иван Демерджиев. Той призова за повече разум и по-малко лозунги, когато се говори за войната в Украйна. Запитан споделя ли позициите на президента за войната в Украйна, той заяви:

"Голяма част от позициите, които споделя президентът, ги поддържам. Но не е това пътят - на институционалното противопоставяне. (...) Отчетливо се търси такова противопоставяне."

По темата с набелязаните в докладите на службите рискове, касаещи войната в Украйна и отражението ѝ върху нашата страна Иван Демерджиев изтъкна, че рисковете, визирани в тези доклади, са били напълно реални към 2022 г. и са били предприети действия за обезпечаването на реакция при евентуална ядрена авария: "Предприехме редица действия по електрифицирането на скривалищата, с които разполагаме, по тяхното привеждане в надежден вид. Те са много малко като места, много малко са останали в добро състояние. Предприехме действия да бъдат приведени във функционален вид."

"Смяна на ръководствата на службите не е реформа. Там прозират други цели и намерения. До смени трябва да се прибягва изключително рязко и те да бъдат много добре мотивирани", смята Демерджиев.

Подобен род смени на ръководства, които се маскират под лозунг за реформи, не представлява нищо друго, освен привеждане на службите в удобно състояние, коментира бившият вътрешен министър. По думите му "в нито един момент службите не са били със затворени очи".

Първо, тези служби трябва да бъдат снабдени с нормален бюджет и тогава вече да се преценява тези хора могат или не могат да изпълняват задълженията си, подчерта Иван Демерджиев, като добави, че техническата обезпеченост не е добра и в много аспекти държавата не е конкурентна на онези, които трябва да преследва и да изправя пред правосъдието.

"Нормално е държавата да има същия технически ресурс като тях. Ние, за съжаление, изоставаме от тях."

Демерджиев припомни разследването за АМ "Хемус" с привлечени обвиняеми след много активни действия от страна на МВР и отчете, че "в момента стигаме до парадокса, че този случай още не е разрешен". Той акцентира още върху казуси, засягащи НКЖИ и купуването на гласове.

"Не виждам как при подобна подкрепа, политическа, подкрепеният екип от тези политически сили ще тръгне да разследва тези преписки."

"Полицаите трябва да получат тези пари. Това е въпрос на оцеляване. Не е въпрос на правилен бюджет, от който се нуждае министерството. Те са пари за оцеляване. Не са пари, с които министерството може да се справя успешно със задачите си. Притесненията ми са, че парите ще бъдат взети от други пера от бюджета на МВР и по този начин той ще бъде допълнително осакатен."

Този коментар направи пред БНР Иван Демерджиев, бивш служебен министър на правосъдието и на вътрешните работи.

Той е категоричен, че не трябва да се прави "бюджет за оцеляване, какъвто ще бъде този, ако се гласуват въпросните 10%".

Демерджиев изрази тревогата си за МВР, че "в част от съществените, важни кадрови промени прозират действия на политически партии – ГЕРБ и ДПС", като посочи, че не е оптимист, защото си спомня как е изглеждало МВР по времето на ГЕРБ. Според него "Калин Стоянов не за всяка от тези промени има решаващата дума".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    9 2 Отговор
    Самолетна катастрофа. Единствено една от стюардесите успяла да се спаси, като скочила с парашут, и попаднала на самотен остров. Гледа обаче – на брега един човек с месо.
    – Кой си ти?
    – Еми аз съм от България, тук съм вече от 15 години. Гладна ли си?
    – Гладна съм.
    – А какво би ми дала за едно парче месо?
    – Бих ти дала това, което не си виждал от 15 години.
    Тогава човекът скочил, прегърнал я и я попитал :
    – Верно ли си донесла ракия?
  • 2 Медийна "звезда"

    15 1 Отговор
    СКРИЙ СЕ БЕ!!!

    Разбирачите на Zеления чорап освен че ни вдигнаха цените на всичко повече от всички държави в ЕС друго не направиха!!
  • 3 Това

    12 2 Отговор
    е ясно , ама да посочи нещо и за себе си ? Как и защо го нагласиха министър и защо тогава и бъкел не обели за Гешов !
  • 4 Ха ха ха

    10 3 Отговор
    Тая резидентска балалайка пак започна да дрънчи стари частушки ......
  • 5 Баста

    14 3 Отговор
    Аман от лакеи но зеленото чорапче .

    Коментиран от #6

  • 6 Сега

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Баста":

    си е назначил и съветничка по.........?благотворителната Коледа на тлъста заплата + цяла армия от такива излишества на хранилка ! В тая от бездна по - бедна държава , първа в света по намаляване на населението ѝ !
  • 7 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    6 2 Отговор
    Давай сега за голите обиски в Пловдив!
  • 8 фенче

    2 4 Отговор
    не знаех че президента или парламента свалят или вдигат цените на стоките и услугите, ето че научих нещо ново, четейки постовете във форума, този Дерменджиев много се е разпрострял, дава акъл за всичко, да става политик и да предлага решенията си на гражданите, на избори

    Коментиран от #10

  • 9 Aлфа Bълкът

    4 1 Отговор
    Не е ДермеНджиев, демек рода му произлиза от воденичари. А Демерджиев, демек рода му произлиза от цигани.
  • 10 Aлфа Bълкът

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "фенче":

    Ком 9 е за теб. Сигурно коректорът те е объркал.
  • 11 нбнбн

    5 0 Отговор
    Смениха Гешев и назначиха Гешев №2. Сарафов покровителства тежката корупция по върховете на властта и кражбите в особено големи размери. Като предшествениците си се закачи за кокошкари. Тръгна да разследва стари дела с изтекла давност, за да се забрави стореното от Борисов, Пепи Еврото, Пеевски и пр.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове