Last news in Fakti

17 Юли, 2023 13:18 4 875 32

Българското море днес няма какво друго да предложи освен море, алкохол и балконинг

  • летен сезон-
  • българско море

Да се открие заведение, в което да посрещат клиенти с усмивка и да ги изпращат с "комплимент" - парче плод, сладкиш или глътка домашен ликьор, е непосилна задача

Българското море днес няма какво друго да предложи освен море, алкохол и балконинг - 1

С малко повече късмет метеоритът, тупнал в Северозапада, можеше да падне някъде по Черноморието и с малко повече комуникационни усилия да бъде обявен за НЛО. Така летният сезон щеше да е не просто спасен, а свръхуспешен. Но туризмът е тези хора да дойдат и следващата, и по-следващата година, и изобщо да си идват и без НЛО, вместо "като за първи път става". Това пише в анализ на летния туристически сезон varna24.bg.

Като всеки летен сезон на българското море и този е още от предишния, при това на по-високи с 20-30% цени, независимо че до края на 2023 г. се прилага намалената ставка на ДДС от 9 на сто за туристическите, ресторантьорски и кетъринг услуги и за фитнесите. Браншът настоява тя да си остане постоянна, като при хотелиерите, които я ползват от 14 години - макар че аргументът за изсветляването като ефект подлежи на статистическа проверка.

Що се отнася до качеството на почивката няма особено значение дали човек е избрал луксозен или нискобюджетен хотел, например в Слънчев бряг - персоналът и в двата може да е от неопитни младежи, шезлонгите на плажа са наблъскани един до друг, безплатни химически тоалетни няма, а липсата на паркинги може да влуди човек с кола, както и цените за паркиране, които стигат до 20 лева на ден. От балкона и на единия, и на другия се вижда море от постройки и китайска продукция, която се вее от сергиите, а липсата на нормални указателни табели на български и английски език е типична не само за Черноморието, но и за България.

Всички тези липси са поправими, стига печалбарството и известната максима "ден година храни" да не навредят на туристическия продукт. Всяко лято в социалните мрежи се разпространяват снимки на касови бележки от морето, където се виждат страховити цени и неизбежно се появяват сравнения със съседите гърци. Дали ще са двайсетина лева за бургер, рибена чорба или цаца с пържени картофи, възмущението се излива поради една основна причина - цената не отговаря на качеството.

От една страна е добре, че касови бележки има, от друга обаче да се намери място с вкусна храна и поносими цени по морето си е предизвикателство. А да се открие заведение, в което да посрещат клиенти с усмивка и да ги изпращат с "комплимент" - парче плод, сладкиш или глътка домашен ликьор, е непосилна задача. Дори "безплатна" чаша вода се свиди на българските ресторантьори.

С презастрояването на Черноморието, което се оказа невъзможно да бъде спряно, ще се наложи да се примирим. Късно е за мораториум върху строителството. "Усвояването" на държавните и общински терени по морето се случваше по всевъзможни начини и по правило за смешно ниски цени - от заменки през смяна на предназначението горски и поземлен фонд и разрешения за строителство в зоните от "Натура 2000". Ще трябва да се примирим и със собственици на хотели и заведения по морето, които нямат представа от тази индустрия, но е трябвало да центрофугират едни пари. Семейният бизнес, който е гръбнакът на туристическата индустрия в съседна Гърция, в България е ограничен до изхранването и някои малки хотелчета.

Затова и българското море днес няма какво друго да предложи освен море, алкохол и балконинг. Ако иска да е атрактивно и за чужди, и за български туристи ще трябва да развие и друг тип развлечения. С какво разполага сега? Няколко аквапарка и школи за обучения по водни спортове, но като цяло спортът не застъпен - а и места за такъв тип активности няма (фитнесите не се броят, нито корабчетата за разходка). Не е мислено и за забавления, в които да е ангажирано цялото семейство, пише Deutche Welle.

На този фон ежегодните вайкания на туристическия бранш по морето, който е и най-рекламираният в чужбина със средства на данъкоплатците, почват да дотягат. Но България може да предложи много повече от презастроени морски курорти и къса плажна ивица, стига най-сетне да бъде разработена умна визия за Бранд "България", включваща и спа туризма, и винения, историческия, религиозния и т.н. Това е същинската задача на Министерството на туризма - не да организира скъпо струващи български павилиони за изложения в чужбина и да се прави, че не забелязва как "Слънчев бряг" АД - държавното дружество, стопанисващо инфраструктурата на най-големия морски курорт, е на загуба повече от десет години. За лято 2023 България се рекламира в чужбина с клип от 2020 г., се разбра по време на служебния кабинет. Случаят с обещаните, но неизплатени на големите, предимно германски, туроператори 35 евро на турист, докаран със самолет у нас през 2022 г., също повлия за притока на чужденци по морето този сезон.

Въпреки това прогнозите са туристите по Черноморието да стигнат 4,6 милиона, което е малко повече от предковидната 2019 година. Черно море остава алтернатива и за много българи, които могат да си позволят единствено кратка почивка от три, пет дни, най-много седмица.

А докато българският морски туризъм чака метеорит, да вземе да подобри качеството на обслужването и на предлаганите продукти.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На нашето море е по скъпо

    35 2 Отговор
    от Сен Тропе!

    Коментиран от #29

  • 2 В Одеса е забранено къпането в морето!

    32 4 Отговор
    Само нашето море било чисто! Уникални смешници!
  • 3 колчо

    15 0 Отговор
    СПЕКУЛА КОЛКОТО ИСКАШ - ЛАПАЙТЕ ПАТКИ ЯБЪЛКИ
  • 4 Русофил

    7 14 Отговор
    Щом идват - дери по десет кожи. Да одат в Крим в окопите.
  • 5 И пари

    27 2 Отговор
    да ми дават никога повече няма да отида ! Дори и ей така , за сбогом !
  • 6 АБВ

    29 4 Отговор
    Една стотинка няма да похарча за тази мръсотия
  • 7 закон на мърфи

    26 5 Отговор
    ами то след 33г комунистицеска "демокрация",е нормално всичко да дойде до деградация!
  • 8 Еколог

    23 2 Отговор
    Наводнението от Каховската централа завлича със себе си стотици хиляди гробове, ферми, торове, стотици хиляди външни тоалетни, хиляди километри канализационни тръби, стотици сметища, гробове на домашни животни и хиляди удавили се животни, стотици хиляди тонове умряла риба, мини! Всичко това се влива в Черно море!
  • 9 Хотелиер

    13 8 Отговор
    Мойте хотели са пълни с рускини от Одеса с украински паспорти на държавна издръжка и ми дреме за българските туристи!
  • 10 Морски

    8 13 Отговор
    Браво!
    Много добра статия. Дано да има повече подобни мнения, за да може ние необезпокоявани да продължим да се наслаждаваме на красотата на българското черноморие.
    Няма да споделя на кой български плаж се наслаждаваме със семейството ми.

    Коментиран от #14, #28

  • 11 Морски

    17 0 Отговор
    В квартал на Патра товарим цимент от завод, и на 10 дена сме там. Ами собственика на кръчмата праща микробус за нас, и после ни връща до кораба, а и не ни дере като на БГ. Море. А десерта след узото е от него.
  • 12 Хахаха

    6 27 Отговор
    На бедняците всяка година ревовете са едни и същи ! И щели да идат в Гърция. Ама бедняците и Гърция не познават , защото никога не са ходили по класните таверни , и не знаят , че цените са четири пъти колкото нашите ! Набиват си консерви и кукуреци , и с увереността на глупаците , изказват мнение за цените. И камънаците не виждат , от зор да се фукат на село!
  • 13 Махмуд

    16 1 Отговор
    Аааа не е така. Може да предложи освен балконининг и шибинг, гмуркинг, плувинг, къпанинг, муфтинг, кенефинг и най - вече агресинг.
  • 14 Издои ли кравата

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Морски":

    на село?
  • 15 За размисъл

    6 0 Отговор
    Мисията невъзможна !!!!!
  • 16 Демократ

    20 3 Отговор
    А по соца имаше природа и спокойствие при 9 милиона. А сега при 4.5 милиона има бетон, наркоманк и безпокойство.
  • 17 нео

    28 0 Отговор
    Знете ли защо българите ходят в Гърция ? Защото сегашната Гърция прилича мнпго на България от преди 30 години !
  • 18 Нищо ново

    3 17 Отговор
    Я, поредния путинофил нает да плюе по България.

    Коментиран от #22

  • 19 089954

    23 7 Отговор
    Да знят младите , преди 30 години имахме развита и подредена държава , която призвеждаше всичко , а хората бяха щастливи и богати !

    Коментиран от #26

  • 20 В противовес:

    13 2 Отговор
    В събота бях на един от последните диви плажове по българското черноморие и да ви кажа "заетостта" там беше на високо ниво. Вероятно защото освен слънце, пясък, море и за разкош - гора, нямаше нищо друго - ни бетон, ни паркинги , ни кръчми, ни мутри, ни сергии, ни чалга,, ни асфалт... Само плажуващи и къмпингари, с блеснал поглед и усмихнати, щастливи физиономии. И ПРОСТОР!!! Истинска идилия. Жалко , че такива места почти не останаха. А колкото до бетонните гета, завзели черноморието ни - ХАК ДА ИМ Е!!!!
  • 21 Име

    6 3 Отговор
    И море не може да предложи, защото е опасно за плуване! Вълни, течения, мръсотия и т.н.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Морето е само за цигани

    2 3 Отговор
    басейна и кафето не. Ние отиваме у съседите на море.
  • 25 Гларус

    2 2 Отговор
    Важното е че чужденците са очаровани а за селянията дето два пъти в живота са били на море да ходят другаде
  • 26 Другарин

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "089954":

    Само дето ток нямаше и пари тоже За другото няма да казвам да не си разваляме настроението
  • 27 Пешо Гошов

    0 0 Отговор
    Само да попитам ! Какво общо има между пройзведеното в България и българският балкантурист?
  • 28 абе добруджански моряк

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Морски":

    не върви нещо бизнеса а, няма абдали за дранйе
  • 29 Мексо

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "На нашето море е по скъпо":

    Май само си чувал за Сен Тропе. Туризмът никога не е бил лъжица за устата на социално слабите прослойки.
  • 30 Дрън дрън та пляс

    1 0 Отговор
    има евтин свиркинг и шмъркинг ,както и чукинг ако ви стиска
  • 31 и моля ви, хора,

    2 0 Отговор
    Когато сте в ресторант по крайбрежието, и ви остане храна в чинията, а не я искате за вкъщи, моля, накъсайте я. Не оставяйте цели кюфтета, кебапчета, риба /рибки, гъби, миди, кашкавал, сирене, лимони и всичко друго, което е останало недокоснато. Зная какво казвам. Мислете за следващите след вас, които ще си поръчат от същата храна.
  • 32 Ро българското мжре е мръсотия

    0 0 Отговор
    простотия , селявия и феодалия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове