Last news in Fakti

27 Юли, 2023 17:21 1 756 33

Мария Габриел: Нужни са съвместни и координирани усилия за изграждането на Коридор VIII

  • мария габриел-
  • коридор

Коридор VIII е важна транспортна мрежа, включваща по протежението си морски и речни пристанища, летища, пътища и железопътни линии

Мария Габриел: Нужни са съвместни и координирани усилия за изграждането на Коридор VIII - 1

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел участва в четиристранна министерска среща в Бриндизи, посветена на регионалното сътрудничество и изграждането на „Европейски коридор“ VIII. В срещата, домакин на която бе Италия, се включиха вицепремиерът и министър на външните работи на Италия Антонио Таяни и министрите на външните работи на Албания Олта Джачка и на Република Северна Македония Буяр Османи.

„Транспортната свързаност е от ключово значение за регионалното сътрудничество, икономическото развитие и привличането на чуждестранни инвестиции. Нужни са съвместни и координирани усилия за изграждането на инфраструктурата на Коридор VIII. Това е проект от стратегическо значение за България, Италия, Република Северна Македония и Албания, тъй като допринася за процеса на сближаване на Западните Балкани с ЕС и насърчава сътрудничеството между страните от региона и хората“, коментира Мария Габриел.

Коридор VIII е важна транспортна мрежа, включваща по протежението си морски и речни пристанища, летища, пътища и железопътни линии. Коридорът свързва българските черноморски пристанища Варна и Бургас с южните италиански пристанища Бари и Бриндизи, като преминава през Албания и Република Северна Македония. 52% от пътната инфраструктура е на българска територия. Целта е да подобри европейската и регионална инфраструктурна свързаност.

Министрите подчертаха също важността на инициативата за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз. Поставен бе и акцент върху съвместни и координирани усилия за справяне с предизвикателствата, свързани с миграцията. Министър Габриел благодари на италианския външен министър Антонио Таяни за силната подкрепа за присъединяването на България към Шенген без повече забавяне.

„Изграждането на Коридор VIII ще насърчи търговията и бизнеса, добросъседството, икономическия растеж и сигурността. Той ще даде нови възможности за младите хора и допринесе за създаването на иновативни хъбове, превръщайки региона в място за развитие на пробивни технологии и предприемачество от ново поколение“, заяви още вицепремиерът.

Важен резултат от днешната дискусия бе решението за провеждане на следните срещи между четирите държави – годишна политическа среща, годишен бизнес форум, среща на важните по трасето на проекта градове и редовна дискусия в този формат в рамките на Срещите на върха на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕдинОтМногото

    34 6 Отговор
    Тая е от моя край, как може да е толкова грозна...

    Коментиран от #3

  • 2 Хххххххххх

    19 4 Отговор
    И откъде хората и ресурсите за да го изградите?
  • 3 шопо

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "ЕдинОтМногото":

    От вашио край, все убавци ли сте ?

    Коментиран от #4, #28

  • 4 ЕдинОтМногото

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "шопо":

    От най убавите.
  • 5 Никой

    22 4 Отговор
    Колко смел, безотговорен към собственото си поколение и глупав трябва да си да живееш в държавата България. Обгърнат от беднотия ,анархия,престъпност . Държава без правилно функциониращи институции. Държава която не може да гарантира сигурноста на добросъвестните си данъкоплатци.

    Коментиран от #25

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ХаХаХа

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Град Симитли":

    А те имаш ли?

    Коментиран от #11

  • 8 убавица

    29 2 Отговор
    Само като я видя тази и ми се иска да емигрирам на момента!
  • 9 Истината е една

    22 0 Отговор
    Нужни са съвместни и координирани усилия на Българите, за изграждането на самостоятелно Българско управление ! Без нито един от участниците в политическия цирк досега....

    Коментиран от #10, #14

  • 10 за съжаление си прав

    23 0 Отговор

    До коментар #9 от "Истината е една":

    Прав си управляват ни клоуни и марионетки! Крадливи при това!
  • 11 Град Симитли

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ХаХаХа":

    Кои те?
    Ти и гаджето ти?
  • 12 Оставка

    13 0 Отговор
    Нищоправци.
  • 13 пери

    17 0 Отговор
    Тъкмо се тревожех къде е Габриел, щото на лидерската среща вчера беше Бою, пък уж тя е вицепремиер и някак на нея по и отиваше да е на тая среща.
  • 14 Добре

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Истината е една":

    Ама как да стане това с този заспал народ?

    Коментиран от #18

  • 15 ГОРСКИ

    12 1 Отговор
    Дръжте повече на Българското защото после в историята да не ви пишат предатели !!!!!!!

    Коментиран от #27

  • 16 Килер номер IX

    4 0 Отговор
    И балкони трябва, ама няма кинти.
  • 17 Кражбализация

    5 0 Отговор
    Политическата отговорност
  • 18 незнайко

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Добре":

    Прав сте . Народа заспа слушайки постояното как ни промиват мозъка вече 30 години . Сега и историята като променят с НАС е свършено ! Щом се съгласихме на "чужденци" в правителството нищо хубаво не ни очаква .
  • 19 Гачо

    18 0 Отговор
    Шампионка по празноговорене и нищоправене е тази герберастка калинка.
  • 20 Бгг

    13 0 Отговор
    Вие да не мислите, че го правят заради вас ??? Ще се разочаровате като разберете, че се прави за по бързо преминаване на оръжия и военна техника от базите в Италия и Косово. Пътят към ада е постлан с добри намерения !!!
  • 21 ост

    15 0 Отговор
    Пишете направо, че проста Мара е ходила на почивка в Италия с оправдание за обсъждане на нещо което го има и работи от бая време.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Макс

    5 3 Отговор
    Всичко това добре , но няма ли да реагира на заплахите от руските депутати ? Мутрофана няма ли да бъде привикана ? Като външен министър , при такива извънредни ситуации , изобщо не е в час милата Мария .
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Я кажи ти в коя държава живееш

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Никой":

    Много ми е интересно.

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 лЕСни

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "ГОРСКИ":

    Благодарение на тези, може и да няма Българска история, усилено работят в тази посока.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Демократ

    1 1 Отговор
    От 20 г. не е изпълнена изцяло българската част, а е изключително важен за държавата.
    "Паневропейски транспортен коридор № 8 е един от десетте паневропейски транспортни коридори, и свързва Адриатическо море с Черно море през Албания, Република Македония и България. Наред с коридори № 4, № 7 и № 9 е един от общо четирите, минаващи през територията на България.
    Главното направление на паневропейски транспортен коридор № 8 е: Бари/Бриндизи - Отранто/Отрантски проток - Дуръс/Вльора - Тирана - Елбасан - Кяфасан - Струга - Кичево - Гостивар - Тетово - Скопие - Куманово - Крива паланка - Деве баир - Кюстендил - София - Пловдив - Бургас/Варна.
    Коридорът е интермодален и включва пристанищата, пътищата, железните пътища, летищата, комбинираните и интермодалните транспортни инфраструктури - помощни съоръжения, необходими за управление на трафика по маршрута.
    Общата дължина на Паневропейски транспортен коридор №8 е между 1220 и 1350 км, в зависимост от специфичните особености на неговите пътни и железопътни трасета. През България минават 631 км пътища, а изградената железопътна част е 747 км. Около 52% от пътната инфраструктура и над 55% от железопътната инфраструктура на коридора са на българска територия. Те са изградени и са в експлоатация. Единственият неизграден български участък по коридора е железопътната линия от гара Гюешево до българо-македонската граница, с дължина около 2,5 км." Тези 2.5 км. 10 г.чакат също???? Кой пречи на развитието на България????
  • 31 ОТАН

    4 1 Отговор
    Да се движи по-лесно във войната срещу Русия и Китай. А парите, повишените вноски над 2% от БВП, членки на ОТАН. Скъсаха се от слугинаж, преди СССР, сега САЩ. Същите лепкави, покорни, роболепни, но онези поне правеха нещо за българите и България, ток, язовири, строеж болници и училища, земеделие.
  • 32 хммм

    9 0 Отговор
    Нужно е мара гаргата да отиде да заработва пак на магистралата, там където бойко я е намерил..
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове