Last news in Fakti

31 Юли, 2023 11:04 3 208 54

Цанко Бачийски: Американското гориво за АЕЦ "Козлодуй" ще бъде подложено на същия анализ, както и руското гориво

  • гориво за аец-
  • аяр-
  • лицензиране

Самият процес на преминаване от един тип гориво на друг трае 4 години, каза експертът и добави, че 4 години двете горива - руското и американското, ще работят съвместно

Цанко Бачийски: Американското гориво за АЕЦ "Козлодуй" ще бъде подложено на същия анализ, както и руското гориво - 1

Агенцията за ядрено регулиране започна процеса по лицензиране на новото американско гориво за пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Предвижда се този блок да работи с гориво на "Уестингхаус", а руското гориво на шести блок на централата да бъде заменено с това на "Фрам атом".

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски подчерта пред БНР, че издаването на разрешение за нов тип гориво по нищо не се различава от това, което е правено и досега:

"Американското гориво ще бъде подложено на същия анализ, както и руското гориво, което замени това, което беше на пети блок. Процесът е един и същ. Имаме достатъчно опит. Правили сме го вече 2 пъти. Това, че е американско гориво не променя по никакъв начин подхода за издаване на разрешение".

Анализът цели да се докаже, че в нито един момент от жизнения цикъл това гориво няма да предизвика и застраши околната среда и хората и че е гарантирано, че каквото и да се случи, последствията ще бъдат в рамките на централата, обясни Бачийски.

Той обяви, че очакват и резултати от експлоатацията на горивото на друго място - в случая в Украйна. По думите му това гориво вече е работило много години в Украйна:

"Ние не лицензираме съвсем нов тип гориво. Ние лицензираме гориво, което вече е работило някъде. Това е изискване и на нашето законодателство - да не допускаме технологии, които не са проверени другаде".

Самият процес на преминаване от един тип гориво на друг трае 4 години, каза експертът и добави, че 4 години двете горива - руското и американското, ще работят съвместно.

За шести блок в момента има достатъчно запаси от гориво, които ще стигнат до 2027 г., но за пети - няма, защото там вече е сложено последното налично гориво на площадката, съобщи още председателят на АЯР. По думите му зареденото гориво ще стигне до април догодина, а блокът трябва да изчака разрешението на Агенцията за новото гориво. За да се произнесем понякога са необходими повече от 6 месеца, заяви той. По думите му има риск пети блок да спре работа заради липса на гориво:

"Правим всичко възможно този риск да бъде избегнат. Но при положение, че няма разрешение от АЯР, блокът трябва да изчака".

"Няма да допуснем гориво, което би могло да стане опасно", категоричен бе още Цанко Бачийски.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роки

    45 4 Отговор
    Само в България под анализи се разбира лизане...
  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    44 3 Отговор
    ВИЕ ЩЕ ГО КУПИТЕ ПЪК ТОГАВА ЩЕ МУ ПРАВИТЕ АНАЛИЗ НАЛИ ПЛАТИХТЕ ЗА ТОВА РЕЗУЛТАТИТЕ СА ПЛАЧЕВНИ АМА ВАС ТОВА НЕ ВИ БЪРКА НАЛИ НЯМА ВИЕ ДА ПЛАЩАТЕ ПЪК СИГУРНОСТА Е ПОСЛЕДНА ГРИЖА

    Коментиран от #17

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ти си

    48 0 Отговор
    И защо трябва да е американско при положение че френското е по-евтино а и фрасетата си взимат обратно отработения материал което е включено в цената ....

    Коментиран от #25, #26

  • 5 Тук компромиси не се правят!

    9 8 Отговор
    Ако ще горивото да е от Букина Фасо то трябва да отговаря на определени технически, експлоатационни и екологични критерии! А ако има няколко горива от различен доставчик със сходни характеристики да се избере най-изгодното. Елементарно е!
  • 6 Исторически парк

    20 3 Отговор
    Който плаща той прави анализите 😉 българите са най-подкупният народ
  • 7 Мек Отело

    33 2 Отговор
    а дали руснаците ще подновят лиценза след смяна на горивото? Ако си сложиш батерия от nio на теслата, дали важи гаранцията?
  • 8 Българин

    38 2 Отговор
    Само дето отработеното ядрено гориво и ядрените отпадъци ще се съхраняват в Добруджа.. уестингхаус вече закупиха терен.. скоро ще ядете светещ хляб 😉
  • 9 защо

    36 1 Отговор
    уестигхаус не произвеждат гориво - взимат го от русия - ама за нас ще има посредници
  • 10 ТаУмВзе

    26 2 Отговор
    Слугинажа крадлив ще сготви нов Чернобил! На Руски реактор, не може да сложиш друго Ядрено гориво. Тва да не им е пералня. КОМИСИОНКАТАААА! Най много да се Взривим. Колко му е!
  • 11 Педалът Евгени Чертовенски

    7 2 Отговор
    За всички фенове на вестник Уикенд - да знаете, че вече си смених пола и сега съм Евгения.
  • 12 А защо

    30 1 Отговор
    Никъде не казахте, че е два пъти по-скъпо дори от френското. А защо не споменахте, че американците няма да си приберат отработеното гориво и ще си го складираме тук. Надявам се да го заровят в язовир Искър, че тези нищожества, дето предадоха България, да се радват на деца и внуци с по 7 пръста на ръцете и две глави. О забравих, до тогава те ще си харчат сребърниците на някой остров. Ще страда отново народа, онзи бездушния, смачкан, робски народ, рая покорна, дето я търпи тази сган.
  • 13 Кирил петков

    28 1 Отговор
    Ядрените отпадъци ще ги съхраняваме в община Добрич - уестингхаус ще ни плащат 2% комисион и още 5 милиона на ръка хехе 😉 ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА!

    Коментиран от #54

  • 14 Сталин

    18 1 Отговор
    Американското ядрено гориво е несъвместимо с АЕЦ Козлодуй,това ще бъде първата мащабна ядрена авария в Европа след като тези криминали започнат да си правят експерименти с АЕЦ Козлодуй,аз вече продавам апартамента в София за 200 000 Е и чакам да се местя в Санкт Петербург,далече от ядрения облак в България
  • 15 Биос

    2 17 Отговор
    Това гориво е работило 10 години в руски реактор и вече е лицензирано в Украйна.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахахаха

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Тоя Бачийски, голям майтапчия излезе! 😅😅😅 Анализи щял да прави, да гледа да не го алализират отвътре американците- дробче, шарденче, бъбрече, чревца! 😂😂😂😂
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сашко

    2 17 Отговор
    Американското гориво е по евтино и по мощно и по безопасно от руското, така казват от Украйна

    Коментиран от #31

  • 20 Чакаме анализа

    7 4 Отговор
    Чакаме руския анализ на американското гориво откраднато от Запорожката АЕЦ

    Коментиран от #41

  • 21 Пенчо

    6 0 Отговор
    Само анализ на цената няма да се прави щото там таковата нали...........
  • 22 ЯКО ЛЪЖАТ в детайлите.

    19 0 Отговор
    КАК ЩЕ ПОДЛОЖИТЕ НА АНАЛИЗ МЕНТАЦИ, КАТО ЗАКРИХТЕ ВСИЧКИ ЛАБОРАТОРИИ? ЩЕ БЪДЕ ИЗСЛЕДВАНО В САЩ И ТЕ ЩЕ КАЖАТ СТАВА ЩОТО ТАКА ИМ ИЗНАСЯ И ПОСЛЕ КОЗЛОДУЙ ДУМ!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Боруна Лом

    4 0 Отговор
    АААААналИЗА ЩЕ Е....,,,ИЕС СЪР,,,,
  • 25 От страни

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ти си":

    Франсетата губят републиките с мините за уран една след друга. Май скоро те щ останат без гориво самите.
  • 26 Здрасти

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ти си":

    Е как що, щото калпавия материя гласува за предателите ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС. Ето резултата
  • 27 МЛ СЕРЖАНТ ОТ АВИАЦИЯТА

    19 0 Отговор
    Тези демократи докато не унищожат АЕЦ и НЕФТО ХИМА няма да мирясат .Защо пък не построихте нещо ?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 12"12

    10 1 Отговор
    Сорос е заповядал на троловете си - да направят всичко възможно,за да предизвикат гражданска война в България !!!
  • 30 Промишлен шпионаж

    2 3 Отговор
    Преди 2014 г. украинските АЕЦ използваха само руско ядрено гориво. Но сега те използват американско разработено гориво, произведено от Westinghouse. Присъстващите в АЕЦ представители на „Росатом“ – руската държавна корпорация за атомна енергия – демонстрираха дълбок интерес към технологичните характеристики на горивото на Westinghouse. И те също се интересуват от автоматичните системи за управление на АЕЦ, които също са доставени от САЩ, както и системата за физическа защита на АЕЦ. Като се има предвид, че Росатом е един от най-големите световни разработчици на ядрена енергия, това придобиване може да включва индустриален шпионаж и кражба на технологии.
  • 31 И ти вярваш ли?

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Сашко":

    За това ли имаха проблеми в АЕЦ-а им след използване на това гориво? А в Чехия нещо да кажеш там как се разви ситуацията с това гориво???
  • 32 От страни

    15 1 Отговор
    В Украйна имаше проблеми с чуждото гориво. Пресукват се ТВЕЛ-овете и после не могат да ги извадят. Украинските АЕЦ са изключвали десетки пъти за последните години. Тия ще ни докарат до катастрофа най на края.

    Коментиран от #34

  • 33 Факт

    14 0 Отговор
    България нямя научно тегничевкият потенциал да направи анализ н каквото и да било ядрено гориво

    Коментиран от #37

  • 34 Факт

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "От страни":

    Достъпа на Франция и Сащ до съветските реактори във Финландия България Чегия и тн е довел до чълно майсторство в направята на ядреното гориво за тези реактори.Не е никакъв проблем.Българите да не се обаждат ФзФ на СУ е почти умрял факултет а съмнитрлните условия за прием текущ контрол и финален ионтрол на студентите както и научната компетентност на пррподаватрлите поставят под съмнение квалифицираността на "ядрените" ни физици и способността им да се изказват и упражнявят компетентно задълженията по специалността им.
  • 35 Запорожката АЕЦ

    1 5 Отговор
    САЩ разполагат с чувствителна ядрена технология в атомна електроцентрала в Украйна и предупреждават Русия да не я докосва. Американските технологии в Запорожката АЕЦ се отнасят до голяма степен за ядрено гориво, доставяно от Westinghouse, както и сухо хранилище за отработено гориво, построено от Holtec, и софтуер, свързан с работата на шестте блока.
  • 36 Цанко а колко струва по скъпо ли е

    10 0 Отговор
    Че подлогите само набутват държавата брагодарение на шушумиги като теб
  • 37 Сечко

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Факт":

    Съгласен. И какво Бачийски ще отсява дали хамериканските UF6 (това е обожания уран за гориво) изотопи са като Руските?
  • 38 Гошето

    13 1 Отговор
    И ЗАЩО БЕ ГАДОВЕ МРЪСНИ ТРЯБВА ДА ЗАМЕНЯМЕ РУСКОТО ГОРИВО С АМЕРИКАНСКО, ЗАЩО. ЗАЩО ЗАМЕНИХМЕ НАШАТА НЕЗАВИСИМОСТ С АМЕРИКАНСКИ КОЛОНИАЛИЗЪМ , С ЧЕТИРИ ТЕХНИ ВОЕННИ БАЗИ И ПО 200 МИЛИОНА ЗА Ф-16, В СРАВНЕНИЕ С РУСКИТЕ МИГОВЕ ПО ДЕСЕТИНА МИЛИОНА. ЗАЩО БЕ ГАДОВЕ ПРОДАЖНИ. НАСИЛВАТ НИ ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ИДЕНТИЧНОСТТА СИ, ОТ НАЦИОНАЛНИЯ НИ ПРАЗНИК. Възраждане ли е виновна за цялата ни трагедия.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Американското гориво

    8 0 Отговор
    е купено от Русия и ще ни го продадат на няколко пъти по висока цена.
    Дерзайте предатели
  • 41 Ха ха ха

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Чакаме анализа":

    Тупунгер
    Я провери какви количества обогатен уран купуват в момента от Русия Щатите и си тресни главата в паметника на летците им,освободили България от фашизма

    Коментиран от #51

  • 42 Добре

    1 1 Отговор
    Holtec произвежда контейнери за съхранение , използвани за отработено ядрено гориво, и тях лицензирайте,
  • 43 Ангел лудия

    5 0 Отговор
    най на края , нащите продажни политици си свалиха гащите на САЩ
  • 44 Инфо

    1 1 Отговор
    Holtec International увеличава производството на своите контейнери HI-STAR за съхранение и транспортиране на отработено ядрено гориво след скорошни регулаторни одобрения и нови поръчки в Европа. По-рано този месец компанията получи договор от испанската организация за управление на отпадъци Enresa за 10 бъчви HI-STAR 150, а Holtec в момента е в напреднал етап на производство на две бъчви HI-STAR 180D, предназначени за атомната електроцентрала Doel в Белгия, с чакащи допълнителни поръчки.
  • 45 Гошето

    9 2 Отговор
    Ще цитира ли в. ФАКТИ резултатите от африканската среща в Петърбург, ще цитира ли изказването на президента на Буркина Фасо, ще разкаже ли как Франция остава без своя основен източник на гориво, което отмъкваха досега от НИГЕР досущ както отмъкват златото от колониална България. И всичко у нас си продължава кротко и хрисимо. ОБЩЕСТВЕНИЦИ искали разтурянето на ПП Възраждане, след като правителството плю на 650 хиляди подписа за референдум за еврото.
  • 46 Решение

    1 2 Отговор
    Holtec е произвела повече от 25 бъчви HI-STAR през последните пет години - пет бъчви HI-STAR 150 за Испания; 14 бурета HI-STAR 100 за Южна Африка; три бъчви HI-STAR 190 за Украйна; и седем HI-STAR 100MB бъчви за Китай. В момента Holtec има над 10 бъчви HI-STAR в производство, включително за клиенти в Швеция и Швейцария, и те са в допълнение към нова поръчка HI-STAR 150 от Испания.
  • 47 Събуди се народе

    9 0 Отговор
    Ще купуваме в пъти по-скъпо ядрено гориво, защото било американско. Изглежда американската зависимост е по-демокрачна, но всичко американско е по-скъпо, а за най-бедната държава в Европа е от значение. Американците ни крадът златото, продадоха им ТеЦ Марица безплатно и завишават цените на тока с тях, единствените им военни бази без наем са в България, това ако го правеше Русия щеше да се надигне вой до небесата.
  • 48 пешо

    5 0 Отговор
    Шъ го аналлизират като стой та гледай. Тея освен аналлизационни шпакли друго не могат да направят. Мерзавци!
  • 49 енергетик

    8 0 Отговор
    В тая статия е съкратена голяма част от интервюто, като:
    "Анализът цели да се докаже, че в нито един момент от жизнения цикъл това гориво няма да предизвика и застраши околната среда и хората и че е гарантирано, че каквото и да се случи, последствията ще бъдат в рамките на централата, обясни Бачийски в интервю за предаването "Преди всички".
    За шести блок в момента има достатъчно запаси от гориво, които ще стигнат до 2027 г., но за пети - няма, защото там вече е сложено последното налично гориво на площадката.
    По думите му има риск пети блок да спре работа заради липса на гориво."
    Обърнете внимание на думите: "че каквото и да се случи, последствията ще бъдат в рамките на централата"
    Как ви звучи???
  • 50 Деций

    9 1 Отговор
    Абе стига вече с тези Американци,те внасят 40 % от ядрено гориво което ползват за реакторите си от Русия,тръгнали на нас да продават.Същото е и с газта.За себе си нямат тръгнали Европа да ограбват.Аман от Еврейските им
    схем.Толкова са зле с обогатяването ,че не са в състояние да изкарат промишлено количество което да им покрие нуждите на допотопните самовари с които работят,пък какво остава да изнасят.Те са едни прекупвачи и посредници.По добре да пием вода от извора,от колкото мътоци на двойна и тройна цена.Ограбват целият свят с такива долни схеми чрез продажни правителства ,които монтират.Всичко това се обявява за Демократично!
  • 51 Деций

    8 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ха ха ха":

    Обаче ядреното гориво от Русия не е обект на санкции, що така?Щото са най"голямата икономика".Те просто са най голямата смешка.Който не е ходил в САЩ, няма реална представа за състоянието там,още повече в наши дни.От 10 двама са афро,четирима латино,трима са бели,останалото от всякъде.Трима задължително са наркомани,другите хомо извратеняци и откачалки.Да има 30/40 милиона свестни хора, всичко друго е отпадък.
  • 52 безпартиен

    2 0 Отговор
    И накрая горивото руско,но с печат от американци!
  • 53 Никси

    1 0 Отговор
    хм , вие докато не направите белята няма да мирясате , оставаше и да смешаш ядрените горива Американски с Руски , ама то Американски има ли въобще ? , щото не съм чул да има Ядрени централи при Сащисаните , да не взимате пак Руско Ядрено гориво и чрез посредници да ни го пробутвате за Сащисанско ?, я помислете пак да не ни излъжете както с газта и този път !!!.
  • 54 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Кирил петков":

    а народа викаш да го дува под вода , без шнорхел и плавници и костюм с кислородни бутилки , пък вие си лапкайте комисйонни , ега ви приседне ,а народа ще лапа мухи , комари , бръмбари и т.н !!!.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове