Last news in Fakti

1 Август, 2023 15:46 1 894 68

БПЦ мълчи за шокиращото насилие в българското общество над жените

  • църква-
  • насилие-
  • жени

Но срещу Истанбулската конвенция беше много гръмогласна

БПЦ мълчи за шокиращото насилие в българското общество над жените - 1
Снимка: БГНЕС

Шокиращо е мълчанието на Свещения Синод на Българската Православна Църква и Българския Патриарх Неофит относно неописуемия варварски случай на домашно насилие и изтезание, което беше извършено в Стара Загора от 26-годишния Георги Николаев, работещ като охранител в диско клуб, припомня сайтът "Доксология".

Съответното лице, възпитано в „българските традиционни християнски ценности“, е нанесло с макетно ножче 400 прорезни рани върху тялото на своята 18-годишна приятелка, обръснал е главата ѝ и счупил носа ѝ. Българското общество е шокирано. Но домашното насилие в България не е ново явление. То е част от българската култура и псевдоморален „християнски кодекс“.

Въпросът е, защо все още няма никакво изявление от Синода и патриарха. Нима Българската Православна Църква подкрепя домашното насилие? Защото съгласно неправилно тълкуваното религиозно учение, Ева е създадена от реброто на Адам, следователно тя трябва да му се подчинява, не може да има равни права с мъжа, жената трябва да бъде прислужница и инкубатор за размножаване. И ако не слуша мъжа си, тя трябва да бъде бита.

Нима БПЦ е глуха за проблемите на обществото? Защото се оказва, че тя се обажда единствено когато има лични интереси. Например църквата говори срещу Истанбулската конвенция, тълкувана от нея като „джендърска“, и с това се опитва да набира богомолци от средите на консервативните и националистите, които са по-податливи на методите на църквата за манипулиране чрез църковното учение. Църквата също говори срещу гей парадите, отново с цел да печели богомолци от средите на националистите, макар че голяма част от духовниците са хомосексуалисти (в последното няма нищо нередно!). БПЦ също говори и когато е засегната финансово, например когато трябва да си плаща тока, който консумира с използването на десетки, може и стотици неикономични крушки на полилеите в своите храмове и по доксите на своите монастири, в пълно противоречие с опитите на всички църкви по света да намалят консумирането на електроенергия за по-чиста природа.

Българската Православна Църква обаче не говори срещу педофилията, защото последната е масово явление в монастири и духовни семинарии. Тя не говори и срещу домашното насилие, защото, в много български семейства, с поне един член свещенослужител или редови християнин, има домашно насилие. Масово в „християнските“ семейства мъжете бият жените и децата си. И за това се мълчи и всеки се прави, че нищо не знае, не вижда и не чува.

Надяваме се, че се все още има смели и свестни духовници, които ще реагират и ще осъдят жестокостта, извършена от Николаев. И всички да се замислят другия път дали да протестират (и то толкова гръмко, убедено и агресивно) срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция, която е единственият начин за защита от домашно насилие. Ако беше тя ратифицирана, може би нямаше в момента да бъдем свидетели на такава жестокост и такова отстъпление на съдебната система, която трябва да осъди справедливо насилника, а държавата да окаже адекватна, сигурна и реална защита, закрила и подкрепа на жертвата на домашно насилие.

Стоп на домашното насилие в българските „традиционни християнски семейства“ и фактически съжителства – над жени, деца, животни и други уязвими!


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганчо

    9 15 Отговор
    Ако те ударят, то ти подложи и другата страна!
  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    36 10 Отговор
    НЯМА ДА ПРЕЖРЪЩАТЕ ЕДНО НАСИЛИЕ В ОБЩО ЗА ВСИЧКИ ЖЕНИ С ИДЕЯТА ДА СЕ ПРИЕМЕ ДЖЕНДАРСКАТА ИСТАНБУЛСКА КОНВЕНЦИЯ ИМА ДОСТАТЪЧНО ЗАКОНИ В БГ КОЙТО АКО СЕ СПАЗВАТ СА ДОСТАТЪЧНИ НО ТЕ СЕ ТЪЛКУВАТ СПОРЕД ДЖОБА НА ОБВИНЯЕМИЯ

    Коментиран от #65

  • 3 Половината са ДС

    24 19 Отговор
    Агенти другата са разпищолени мекерета с ролекси. Каква църка какви свещенници. Не влизам

    Коментиран от #45

  • 4 Ами то

    38 11 Отговор
    бпц мълчи и за вас джендърите
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Е кво да кажат

    16 17 Отговор
    Чакат пари от държавата и си траят.
  • 7 Демократ

    19 29 Отговор
    Светият Синод изобщо не е свети,защото е пълен с ченгета. От тях не може да се очаква съпричастност и човечност и те го доказват много десетилетия. Досега да сме чули позицията им по братоубийствената брутална война на Русия срещу Украйна? Руският патриарх Кирил е полковник от КГБ, нашите ДС -та са негови хора и целуваха ръка на руския архимандрит християнин,подкрепящ убийствата на мирните християни и разрушаването на християнските храмове в Украйна. Пълна деградация.

    Коментиран от #50, #61

  • 8 да де

    44 12 Отговор
    НПО-тата се разпищолиха целият зор е да пробутат Истанбулската конвеция покрай трагедията с момичето.
  • 9 Мек Отело

    39 11 Отговор
    пореден опит да ви мушнат мазно истанбулската. Тези грантове не свършиха ли бе??????
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Матей преображенски

    10 16 Отговор
    Това показва доколко висшият клир е подбиран по принципа на отрицателния подбор,помните излагациите на владиката Николай,и другите са същите,затова си мълчат,все едно това са мирски работи.Пък и темата е хлъзгава ,зад нея се подават магарешките уши на иснанбулската конвенция.
  • 12 Краси Марков

    27 3 Отговор
    Венцислав Михайлов - Завършил е Московската школа за политически изследвания и Българското училище за политика „Димитър Паница“.Работил е като журналист във в. „Отечествен фронт“
    ---
    Това е некакъв комунистическо-западняшки карашък. Нормално е да хули християнската църква.

    Коментиран от #13, #35

  • 13 Хаха

    22 3 Отговор

    До коментар #12 от "Краси Марков":

    Правилно или от комунист станал фашист важното е да има парички за усвояване. Това ни е мисирската журналистика и така наречена интелигенция.
  • 14 Йоцо

    17 4 Отговор
    Бих дискутирал темата за насилието над жени в такива места като Амстердам, Нидерландия или Хамбург, Германия.
    Или някой ще твърди, че има жена, която ще проституира "доброволно" в Амстердам, ако има друг избор?! Не, може и да има такива хора, завършили "училището за политика на Димитър (Джон) Паница"
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Венци

    29 5 Отговор
    много се изложи с това писание. Какъв интерес те гони ? Църквата говори против гей парадите, защото следва писаното Божие Слово, което в Римляни гл.1-ва ясно предупреждава за хомосексуалните връзки, като мерзост пред лицето на Бога. Нейната отговорност е да осветява живота на хората според Божието Слово, а не да се превръща в обществена организация.
  • 18 ТрампЛин

    5 22 Отговор
    Ех, то е ясно защо мълчи. Тяхното мнение съвпада с това на Изхождане, та не е нужно да се набиват на очи!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Плашимир

    14 3 Отговор
    По добре да мълчат ,вместо да ги обявяват за русофили , възрожденци ,антиЛГБТ и неевроценни!
  • 21 Ти си

    25 4 Отговор
    На тия от ЛГБТ църквата им пречи много отдавна защото ги анатемосва и сега намериха повод да се заядат с нея .....
  • 22 Ка Морган

    21 3 Отговор
    Сатана е клеветник и подбужданите от него също са клеветници. Не тръгвайте срещу Христовата църква, а търсете спасение за душите си.
  • 23 име

    27 8 Отговор
    Авторът на тази "статия" кога за последно присъстваше на света литургия, за да разбере какво се говори и проповядва от свещениците.........
    Ако този така наречен "автор", беше отделил поне пет минути от живота си да научи малко повече за христовото слово нямаше и да се замисли да пише подобна " статия", опетняваща Българската църква.
    Това не е статия, а абсолютни глупости, които излагат самият "автор"........

    Коментиран от #49, #68

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Какво ги касае тях. Забравихте ли

    7 15 Отговор
    скандалите на хомосексуална основа по манастирите! Другият им голям грях е падението пред Гундяев!
  • 26 Истината

    16 6 Отговор
    Джендър управниците ще използват този случай за приемане на Инснамбулската конвенция.
  • 27 Краси Марков

    24 3 Отговор
    Сега го прочетох...
    Толкова злоба срещу българите и тяхната култура в едно писание не бях виждал. Но тук планката на мерзостта се вдига всеки ден.
    Това писание на Венцислав Михайлов е ценно! Не се шегувам. Това трябва да бъде запазено и показвано на хората, които споменават "езика на омразата" или "обиди на етническа и религиозна основа" или "нацистка пропаганда".
    В случа имаме класическа нацистка пропаганда - на група хора по национален признак (българи/при нацистите - евреи/) и религиозен признак (християни/при нацистите - юдеи) се вменява склонност към насилие и зверство, системни побои над жени и деца, ретроградност, липса на толерантност и дори антиекологичност (ползвали неикономични крушки в храмовете).
    Няма думи.

    Коментиран от #53

  • 28 Българин

    2 6 Отговор
    Точка
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Софийски

    6 19 Отговор
    Нашата църква реално е руска, което обеснява позицията и - да пошляпваш жената ватниците на две водки най обичат, а с истанбулската конвенция обслужва руски интереси.

    Коментиран от #38, #48

  • 34 TV Бобов дол

    14 3 Отговор
    Хайде стига с тая "Истанбулска конвенция" ! Някой вярва ли че ако се приеме насилието ще спре - едва ли и на всеки е яно че със закон или без закон насилника си остава насилник.
    В този ред на мисли вече ми се струва че се крие нещо друго зад тази конвенция за да ни я пропагандират неистово ни при всеки удобен случай да ни я намират в очите .
    А колкото до църквата - то тя не е част от политиката за да я навършват там , държавното ни устройство е секуларно и затова тя сама взема своите решения съгласно канона безда се заплата в мръсната игра на разни политици и НПОта.
  • 35 Тунинговано мекере

    16 3 Отговор

    До коментар #12 от "Краси Марков":

    То и затова и бъкел понятие си няма за 10-те божи заповеди това тунинговано неокомунистическо мекере Венцислав Михайлов. Никоя религия не одобрява мъжеложството и извергите. Църквата на всяка проповед съветва за морално поведение.
  • 36 Леля Гошо

    11 1 Отговор
    Венци, правиш ли разлика между 400 прорезни рани и 11 рани зашити с 400 шева?
  • 37 Тома

    7 14 Отговор
    Бпц единствено мислят за много пари и друго не ги интересува
  • 38 Ти си

    17 6 Отговор

    До коментар #33 от "Софийски":

    Българската православна църква е афтокефална - ама откъде да знаят това джендърлиците русофоби и българофоби от разните му там НПОта.....
  • 39 Израждане

    3 10 Отговор
    Също мълчи.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Хахаха

    5 10 Отговор
    Слуги на Кремъл
  • 44 Махнете

    13 4 Отговор
    малките си мръсни ръчички от църквата. Прекалявате.
  • 45 Гадната реалност

    4 14 Отговор

    До коментар #3 от "Половината са ДС":

    Не само агенти
    Не малка част от така наречените попове и са педофили
    Гнусна работа
    Иначе сме големи моралисти
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ти си

    10 3 Отговор

    До коментар #33 от "Софийски":

    пълен невежа по въпроса за църквата и вярата. Но откъде да знаеш ? Прочел ли си поне едно от Евангелията, поне за обща култура ?

    Коментиран от #60

  • 49 Няма да се замисли

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "име":

    защото се отъркалял в политкоректност, за да заслужи сребърниците...Но е тъжно и жалко, когато хора, които имат претенции, че отварят очите на хората, всъщност са слепи.
  • 50 Либерал

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Демократ":

    защо все на политика го докарваш ? Защото не познаваш същината на християнството и главната заръка на Христос - "По любовта помежду ви, ще познаят, че сте мои ученици". И според теб - трябвало е да наритат този архимандрит, за да бъдат в "час" със световните тенденции. Писано е, че всеки сам за себе си ще отговаря пред Бога и те се придържат към канона, а не към светските норми.
  • 51 християнин

    14 2 Отговор
    Църквата е осъдила насилието като цяло.
    Църквата не съди, един е Съдията и това е Христос, затова този невзрачен човечец се опитва да оплюе БПЦ, но сам не се усеща, че плюе себе си.
  • 52 християнин

    14 2 Отговор
    Този човек се опитва да вкара в Православната ни църква римокатолическа повсеместна педофилия, но за това хулителство срещу Църквата Христова( сам глава на църквата е Христос), затова и всяка хула и злословие няма да останат ненаказани.
  • 53 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 1 Отговор

    До коментар #27 от "Краси Марков":

    Краси, злобата е защото Истанбулската конвенция, Светия Синод на БПЦ я разбива на "пух и прах" в становище от 14 точки....напълно обосновано и без всякакви дълбоко-религиозни внушения.
    До сега не чух и не видях някой да обори дори ЕДНА от 14те точки.
  • 54 Ген. Гурко

    9 3 Отговор
    Само срещу жените ли има насилие бе мисирки прости. Онзи ден убиха 24 г. младеж в Цалапица, преди седмици пребиха на публично място френски гражданин и т.н. Докога ще се опитвате да разделите обществото вече и по полов, освен по сексуален и етнически принцип. Така ли ви нареждат задкулисните ви господари и не ви ли е срам така да заработвате жалките си сребърници. Един ден и на вас ще ви се търси сметка. Набийте го добре в главите си , ако въобще има нещо в тях.
  • 55 Така де

    4 2 Отговор
    Естествено че православната църква ще е против Истамбулската конвенция, щото БПЦ е против педофилията! Този Михайлов много бос по въпроса!
  • 56 Старозагорски митрополит Киприан 01

    4 1 Отговор
    Владиката излезе с мнение:
    Заветните думи „Свобода или смърт“, изписани по телата на днешната младеж, са изпразнени от своето съдържание
    31 юли 1877 година е дата, носеща в себе си рани и обич, кръстоносене и героизъм, вяра и себеотрицание. Бранителите на Стара Загора на този ден се бият с противник, чиято численост е четири пъти по –голяма. Посрещат го с нечовешка смелост и проливат кръвта си на това поле.

    Много мъка и болка след битката понасят на плещите си и жителите на Стара Загора, загивайки в пожарищата на града. Убивани, драни живи и поругавани, те застават в пантеона на мъчениците на отечеството ни, не само като памет на българско достойнство, но и като пламъци в неугасимия огън на родния ни дух. Духовните сърца на убитите четиринадесет хиляди наши съграждани и на над шестотин войни, от които 475 български опълченци, са в духовни темели на Стара Загора и България.

    Темели, положени от благословията на светия партиарх Евтимий Търновски, който сам заточен и страдащ, благославя поробените си братя и сестри със спасителните думи „ На Света Троица Ви оставям – и сега, и на веки!“. С благодатта им нашите предци преминават през горнилото на болки и ужаси. Страдат и биват мъчени, посичани и набивани на кол, но поробителят никога не успява да спре в горещите им сърца надежда за свобода. Там има вяра!

    Вяра, укрепвала в стихията на боя ръцете на знаменосците на Самарското знаме. Доказана вяра на светли души, които с гърдите и живота си защитават т

    Коментиран от #57

  • 57 Старозагорски митрополит Киприан 02

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "Старозагорски митрополит Киприан 01":

    "...защитават този символ на православната ни надежда, на чиито страни са изобразени спасителният кръст и иконите на Иисус Христос, Св.Богородица и Св.братя Кирил и Методий. Руски и български войни с цената на своето лично разпятие запазват знамето-светиня от турски плен и то по-късно победоносно се вее при Шипченските боеве.

    Сбъдва се молитвата, произнесена от стария воевода Цеко Петков, произнесена по време на връчване на знамето на Българското опълчение в Плоещ на 18 май 1877 година. Развълнуван, с поглед към небето, той изрича изстраданите думи „ Да даде Господ това свято знаме да премине от край до край през многострадалната българска земя. Нека нашите майки, жени и сестри да изтрият с него скръбните си очи , а след това да настане мир.“

    Днес, в подножието на паметника „ Бранителите на Стара Загора“ , където е бил командният пункт на българските опълченци, е редно да си зададем въпроса защо е нужно да променяме почит към празник, изпросен от хиляди молитви на дедите ни, изричани непрестанно през тъмнината на петвековното робство, достигнат чрез мъченичеството на нашите отци и майки. Колко народи след вековно системно унищожаване от поробител на род и вяра, на памет и самочувствие, оцеляват? Нашият го прави! Освобождението на България е наистина триумф на вяра и дух. Това не са патетични слова, а жива релефна истина, което е послание за истинското и страдащо православие, проверено от времето и спасително за всички ни. Този живец на българското ду

    Коментиран от #58

  • 58 Старозагорски митрополит Киприан 03

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "Старозагорски митрополит Киприан 02":

    ...на българското духовно сърце, без който народът ни не би преодолял стихията, страдания и неистови стремежи за унищожаване и асимилация, трябва да бъде предаван от поколение на поколения след нас.
    За съжаление, днес заветните думи „Свобода или смърт“, изписани по телата на днешната младеж, а тялото е дом на Духа Светаго, са изпразнени от своето съдържание, защото родолюбието се съхранява в сърцето на българина, което винаги трябва да милее и да тачи своята родина и за всички близки около него, като ги обгръща с вярата, надеждата и любовта. Свидетели сме на брутални действия спрямо човешка личност, които винаги са осъдителни, изпитвайки неприязън към тези, които ги извършват, оставайки с убеждението, че не са родени от двама любящи родители, а отгледани и възпитани от хора без морални ценности и етични норми на поведение. Изборът е свобода на човека, която винаги се регламентира и отстоява в ценността на добротворството и миролюбието, а издевателствата върху ближния, ще донесат разруха в обществото ни и обезсмислят цялата система, която трябва да въздаде за деянията, които се извършват, именно в нашето свободно, демократично и „либерално“ общество. Нека си спомним картината на Шипка при боевете, когато всички които паднаха за Освобождението на България, защитаваха със своите тела заветния проход и те положиха своите кости пред олтара на отечеството ни. За разлика от днешната картина, когато някой в ярост измъчва и реже от тялото на своя ближен, за да отм
  • 59 Старозагорски митрополит Киприан 04

    3 1 Отговор
    ...за да отмъсти в своята ярост и това кощунствено деяние донесе отпор в цялото ни общество, осъждайки стореното и молейки се за пострадалата, да продължи живота си и да запази силите си и човешкото в себе си, а Бог на всеки ще въздаде според деянията му.
    Поклон пред паметта на нашите български бащи и майки, братя, и сестри, опълченци и мирни граждани, загинали мъченически, за да ни има! Поклон пред паметта на хилядите, които полагат живота си за Освобождението на страдащата ни родина. Поклон пред всички, които проляха кръвта си и положиха костите си пред олтара на Отечеството ни.
    Слава Богу за благияя Му промисъл да съхрани България! Нека скъпата ни Родина пребъде през вековете!"

    Старозагорски митрополит Киприан
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 позицията на Патриарха за войната 2

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "позицията на Патриарха за войната":

    ...Отправяме всесърдечна молитва към Всеподателя Бога и Отец на мира, да спрат раздорите, безредията, крамолите и кръвопролитията, като отново се възцари мир и благоволение сред човеците!
    Молим се Господ да подкрепи верните Си, които желаят и се стремят към мир и разбирателство, да избави света от козните на лукавия, който пося чрез отдадени нему човеци семето на разделението и разрухата, и цели да подложи на изпитание богозавещания мир в света и венеца на Божието творение – човека!
    Покровът на света Богородица да закриля всички човеци, които се намират в беди, скърби и нещастия и ги дари с търпение, молитва и упование в Божията милост и правда!
    Господ Бог да упокои в селенията на праведните душите на всички загинали вследствие на военния конфликт в Украйна!"

    † НЕОФИТ

    ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

    24.02.2022 г.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ганю

    2 1 Отговор
    тия от лгбт ще ги натракам с калашника и ще ги изпратя при Свени Петър с благословия
    после ще си ги анатемосвате първо да ги надупча
  • 65 ууу

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    мммрррр
  • 66 Аз пък

    4 0 Отговор
    Не разбирам защо се говори само за насилието над жени, а не общо, сякаш над мъже е нещо нормално ! И какво толкова очаквате от БПЦ, след като нейното становище по въпроса е всеизвестно от хилядолетия !?!
  • 67 Да живее мутро комунистич. аристокрация

    0 0 Отговор
    Старите агенти на Държавна сигурност са толкова удавени в мъката си по съветска Русия какво ги намесвате. Пък и те са пияни половината ден
  • 68 Вътрешен човек

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "име":

    Този…автора, не е влизал в наша православна църква, едва ли познава историята, догмите и каноните и, но СЪДИ представете си Българския Патриарх!..а бе я у лево!.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове