Last news in Fakti

9 Август, 2023 22:11 1 699 36

Проф. Любомир Халачев: Не знам дали корупцията или неграмотността е по-голям бич за една държава

  • корупция-
  • неграмотност

Неграмотните хора не могат да направят добра и богата държава. Между другото, в общества, в които има много неграмотни хора, лесно вирее корупцията, смята бившият ректор на НАТФИЗ

Проф. Любомир Халачев: Не знам дали корупцията или неграмотността е по-голям бич за една държава - 1

Парите за култура драстично намаляват. Това каза за "Фокус" бившият ректор на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев.

"От 2009 г., от когато аз помня, че споря с различни колеги, приятели, хора от политиката за това какви трябва да бъдат парите за култура, за изкуство, всички са категорични, че 1% от брутния продукт, това е задължително, и по-нататък ще видим. Даже преди 2 години, когато помагахме на редовното правителство, което Кирил Петков оглавяваше, той беше в панела, той ръководеше панела за култура, и той самият каза, ама, разбира се, най-малкото, което ще направим, 1% за култура. Минават година и половина и той казва “не, не, не може сега, 0,4% е нормално, пък ще видим по-нататък", каза проф. Халачев.

Според него трябва още тази година процентът за култура за следващата да се увеличи, защото сега ще се прави "Бюджет 2024 г.".

"Той да бъде 0,8%, с идеята 2025 г. да бъде 1%, поне, казвам, и то като отстъпвам от разни идеи. Но не можем да говорим непрекъснато - ние ще даваме пари, ама вие правете хубаво изкуство, пък след това ще видим. То си е пазарен принцип, като на Женския пазар - има сергия, изкарайте си продуктите, ще ги видим, които са хубави ще ги купим, които не са.... Извинявайте, обществото не дава пари за лош продукт. То звучи, между другото, много красиво - ние защитаваме обществото. И като защитаваме по този начин, защитаваме в кавички обществото ще имаме такива случаи като убийци, насилници и т.н., защото културата ще изчезне като цяло от живота на обществото", допълни той.

Разпределянето на парите в културата е един постоянен проблем, който не може да се реши от години, категоричен е проф. Любомир Халачев.

"Трябва да има одобрена стратегия за култура, един период от 20 години, какво ще развиваме, как ще го подпомагаме, къде ще го подпомагаме 100%, къде 50%, къде ще се намесват спонсорите, къде ще се намесват европейски пари, има и много такива. Тоест, ние трябва да разработим начина по който ще финансираме нашата култура. Не е толкова сложно, къде по-сложни министерства и къде по-сложни дейности обществени има от работата с културата. Имаме театри, имаме кино, имаме литература, имаме музеи, културно наследство, имаме археология, не са толкова много тези дейности, които обхваща района на Министерство на културата. Дайте пари, повече пари, разбира се, и естествено, трябва да се разговаря с всички хора, които участват в този процес как да стане така, че постепенно навсякъде, да не направим така, че на едно место да напоим добре, а другите да пресъхнат и след това да се чудим как да ги възстановяваме. Навсякъде трябва да има, трябва да даваме и за училищата, които обучават деца, имаме такива училища по култура и т.н. Тоест, всичко това трябва да се предвиди, не е толкова сложно", допълни той.

Министърът на културата трябва да поеме инициативата, но действително с желание да я направи, заяви бившият ректор на НАТФИЗ.

"Преди няколко години имахме един министър, който казваше “Правим стратегия", покани ни и аз тогава даже се зарадвах, викам ето, и аз съм в тази група, ще работим. Събрахме се 121 човека, и естествено, тя се провали. Как могат 120 души да правят едновременно стратегия. И отговорът беше, като попитах, защо сме толкова много, “ами да няма някой обиден". Ама така не се прави. Министърът на културата трябва да поеме ангажимент и да каже, аз за 6 месеца ще направя такава стратегия, защото областите в които трябва да се дава са ясни. Дайте да извадим приоритетите, ако трябва дори, казвам го, разбира се, за да предизвикам спор, намалете парите за кино, пък ние ще си спорим защо сте ги намалили. Да видим обаче къде ги давате? Защо давате толкова, а не толкова за театъра, защо давате за разкопките. Покрай тези всички спорове, преди две години си спомням, че парите за археологическото лято ги бяха отпуснали през септември, нали разбирате, че това е нонсенс".

Неграмотността е такъв бич, че когато ме запитат, не знам, не бих могъл да отговоря, дали неграмотността или корупцията са по-страшното зло за една държава, каза проф. Халачев.

"Неграмотните хора не могат да направят добра и богата държава. Между другото, в общества, в които има много неграмотни хора, лесно вирее корупцията. А корупцията е като ток 220 волта, той така удря обществото, че то се парализира, не може да се движи и не може да работи. Така че неграмотните хора раждат корупция или подкрепят корупцията, без да се борят с нея, неграмотните хора не могат да съставят истинско гражданско общество, за което ние говорим. Гражданското общество обаче, не са неправителствените организации, които се водят гражданско общество само, защото не работят на щат в държавни институции. Не, гражданското общество е цялото общество, представено в различните райони, възрасти, професии и т.н. Тоест, масовото използване на гражданите, за да коригират дейността на политиците е нещо, което се възпитава още от първи клас. Не може в единадесети клас да ти кажат, абе ти трябва да участваш в обществото. От първи клас, от първи клас се говори против насилието, от първи клас се говори какво е кражба и какво е корупция, от първи клас се говори кое не трябва да се прави, от първи клас се говори, че човек трябва, за да има общество, в което да се живее добре, всеки трябва да участва в неговата организация. Не всеки ще стане министър, но всеки има право, особено в нашата страна демократична, да заяви своите желания и да каже кое е хубаво и кое не е хубаво", заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фашист

    9 3 Отговор
    Любчо ,запомни едно само ,по голям бич от ЧЕРВЕНИЯ ШАРКАН НЯМА
  • 2 Киро Тъпиpo

    10 3 Отговор
    Ще кypoлираме, корупцията алангро, чрез специалистите от сицилиевата долина!
  • 3 Мхн

    9 4 Отговор
    А ми то просветеността вирее по добре устроени приятни тихини спокойни местенца с малка престъпност добро възпитание и приятна музика.А в Соца какво имаме тъмни панелки пресръпност дънеща чалга и бас денонощно закани за саморазправа и инфраструктура от кал и разнебитеност.Пълна противоположност на първото
  • 4 Свинаря

    5 2 Отговор
    И двете заедно
  • 5 хмм

    11 1 Отговор
    Разбира се, че корупцията. Корумпетата могат да развалят много неща от алчност.
  • 6 На тая територия

    18 1 Отговор
    За периода на /демокрацията/ са извършени милиард престъпления , предимно от управляващите.
  • 7 Стършел

    15 1 Отговор
    Всеки иска парче от държавата баница, абе що никой не излезна да каже , че ще работи в полза на обществото безплатно.🤣🤣🤣

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Анонимен

    4 2 Отговор
    Няма насила култура, трябва да искаш да си начетен и знаещ, и цял ден да те заливат с култура, ако нямаш уши и очи за нея няма да я видиш и чуеш.
  • 9 хмм

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Стършел":

    Защото ако е безплатно, не е нужно да си прави реклама.💡
  • 10 Анонимен

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Стършел":

    Добър въпрос, тук само политиците работят за полза на родината, никой друг, ха, ха
  • 11 Охлюв

    8 1 Отговор
    Професоре, като не знаеш - питай! Първо съсипване на всичко постигнато, после дебилите, групировките и корупцията! Ти къде беше в тия години? Или си траеше да не те отлюспят!?

    Коментиран от #25

  • 12 Леле какЪв професОр

    9 1 Отговор
    Професоре, я още веднъж, ако беше грамотен щеше ли да даваш рушвет за шофьорска книжка а другите грамотните даващите книжки защо ги дават!

    Коментиран от #30

  • 13 А ти образован ли си ?

    8 1 Отговор
    Авторът пише : "Даже преди 2 години, когато помагахме на редовното правителство, което Кирил Петков оглавяваше, той беше в панела, той ръководеше панела за култура, и той самият каза, ама, разбира се, най-малкото, което ще направим, 1% за култура."

    Абе, авторе, какви са тези панели, какво е това твое образование ? "Панел" ,думата е група , състав , а не панел . Панелни са ви главите ?
  • 14 Аз знам!

    4 0 Отговор
    НЕЗНАНИЕТО!!!
    Е най голямата зависимост!

    Коментиран от #26

  • 15 гост

    2 2 Отговор
    Срещу корупцията може да се прилагат закони.
    срещу неграмотността - няма шанс .
    Справка - героите от Цалапица
    също и героя от Ески Заара
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Христо

    6 0 Отговор
    Като гледам какви артисти лансирате- повечето завършени алкохолици и дървени философи... Нищо не се прави да се поощряват млади таланти.
  • 19 Милена

    2 0 Отговор
    Много правилно, професоре, но видят ли власт….
  • 20 Аз не съм професор

    0 1 Отговор
    Но твърдя,че и двете да синджир марка....
    Нужен е тоталирозъм....
    И яка ръка
    За да възтържествува СПРАПЕДЛИВОСТТА И БЪДЕ БЪЛГАРИЯ!
    КАЗАХ!
  • 21 Иван

    4 4 Отговор
    Като те гледам така си човек на възраст професор как се става по времето на социализма или вече си забравил колко си платил или си бил син на партизанин
  • 22 Определено

    5 1 Отговор
    Неграмотността ! Корупция има и в богатите, и в бедните държави, но с неграмотен народ богата държава не се прави !
  • 23 Име

    3 1 Отговор
    Този професор явно ме знае, че парите отделени за култура не повишават грамотността! Парите отделени за образование са нещо друго, но при определени условия! И тоя явно е бкп/дс ченге!
  • 24 Артилерист

    2 1 Отговор
    Във всички случаи НЕГРАМОТНОСТТА е по-големия бич, г-н професоре. Всички други пророци са нейно следствие.
  • 25 Факт

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Охлюв":

    Групировките бяха финансирани от русия за да дестабилизират държавата.
    За да победив трябва да си отгорв и да съреш над противника иначе няма шанс
  • 26 Мхм

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Аз знам!":

    Знанието е безкрайно незнанието също.Колкото по незнаещ си си по близо до тоталното познание да знаеш малко е по-зле а да знаеш всичко е невъзможно тъй като не всичко е открито че да го знаеш
  • 27 Уса

    2 0 Отговор
    Първо затъпяват и изпростачават населението после е ясно
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Zвяра 🇷🇺

    2 0 Отговор
    Неграмотни са българи евроатлантици дето не си знаят историята
  • 30 Много си точен

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Леле какЪв професОр":

    Браво, много си съобразителен . Ще те плагиатствам, даваш ли ?

    Необразованият дава пари, а образованият приема рушвета . Не образованието, а възпитанието и генетиката предопределят дали един човек ще прави престъпления.
  • 31 1253

    3 0 Отговор
    Корупцията е майка на всички злоупотреби, недостатъци и недъзи в България.От където и да я погледнеш реално добро от корупцията няма, този който си е купил шофьорската книжа или в последствие я заплаща с живота си, отнема живота на друг човек или унищожава здравето си. Този който не плаща данаци, унищожава здравеопазването и пенсионирането си, но това го разбира след много години кгато нито може да се движи нито има пенсия с която да си купи храна, или след сериозна болест. Примери има много, подкупа не работи в дългосрочна полза на този който го дава, не работи и за този който го приема. Професора който взема подкуп за да се дипломира студент, му е много хубаво за момента, но когато по остарее и се разболее, и отиде в болницата и лекуващ доктор му е същият този бивш студент които му е дал подкупа за да се дипломира Професора няма да му е никак добре че ще го лекува човека който не знае как да лекува ... За това и цяла България е такава със шуробаджанашина и корупция далеко не се стига.
  • 32 плюс минус

    6 0 Отговор
    И двете, професоре, и двете.
    Неграмотност и корупция са се прегърнали и съсипват българщината.
    Къде заминаха в небитието образованието, възпитанието, здравеопазването, културата...
    Сега и преди трийсет и кусур години народа са го яхнали приватизатори, крадци, убийци, майко продавници...
    Управляват ни тези, за които са гласували двайсетина процента от глас имащите.
  • 33 Госあ

    4 0 Отговор
    Корупция има навсякъде, но когато корупцията е по голяма от реалната икономика, тогава се получава това което наблюдаваме в България.
  • 34 дядото

    2 0 Отговор
    ами професора би трябвало да знае. вече 34 години евроатлантици,сороси,демократи и още се грижат и двете явления да стигнат до това положение.и те не застрашават само културата,а целия обществен живот в страната
  • 35 Корупцията и липса на Правосъдие

    1 0 Отговор
    Водят до Неграмотност и разрушена здравна помощ и Здравеопазване!! Същото е и с Образованието!! Корупцията при Магистрати и Политици държи на Дъното на Блатото в ЕС България!!
  • 36 Политиците, които си избират Магистрати

    1 0 Отговор
    И на там е само Корупция и Мафии, Мафии, ОПГ та, Феодали по Окръзи Общини, ЧСИ, Колектори, Прокутатури, Съдилища! Мафии под чадъра на Държавата!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове