Last news in Fakti

10 Август, 2023 13:51 3 206 36

16 лв. за килограм български фасул

  • фасул-
  • боб-
  • производство

Търговците споделят, че масово продаваният пакетиран боб е внос от трети страни

16 лв. за килограм български фасул - 1
Снимка: Архив

Изчезва ли българското производство и как се отразява на цените евтиния вносен фасул от Албания, Египет, Азeрбайджан?

Цената на смилянският фасул е 16 лева за килограм, но тя не плаши купувачите.

"Тук се ражда, тук става най-добре. Хората супер много търсят. От цяла България идват тук и го търсят. Който иска да си вземе, той си купува, не като преди - супер много като количество, но вземат поне - да го опитат, повече за подарък. Сега очакваме новата реколта - още месец, два“, коментира Габриела, която е продавач.

С цената си от 16 лева за килограм традиционният смилянски боб се оказва по-скъп спрямо средното за пазара. Данните показват, че 1 кг боб родно производство в магазините струва около 6 лева за килограм. Вносът от страни извън Евросъюза пък е почти двойно по-евтин - под 3 лв за килограм.

В Смилян почти във всяка къща се отглежда фасул. Масово хората сеят между 1 и 2 дка и годишната реколта в района на Арденското корито е около 50-60 тона боб.

"В момента сеем около 2 дка смилянски фасул, като сеем от двата вида - смилянски фасул дребен и смилянски фасул едър. Очакваме добра реколта тази година, въпреки жегите. Това е благодатна култура за нашия регион, въпреки всичко - има и цена, има и търсене. Общо взето - продава се. И друго едно голямо предимство на фасула в сравнение с картофите - съхранението на фасула. Той е по-лесен за съхранение“, коментира производителят Банко Кичуков.

А за да са сигурни, че потребителите ще платят наистина за смилянски боб, в момента е в ход защитата на марката "смилянски фасул" като европейска.

"Ако се приготви правилно смилянския фасул, неговите вкусови качества са гаранция, че фасулът е истински. Все пак да се знае, че от 1 кг смилянски фасул може да се приготвят 16-17 порции фасул. Важното е, че фасулът е качествен - почти не се използват препарати за растителна защита и торове“, коментира още Кичуков.

Бистра предпочита да си купи насипен боб, а не пакетиран.

"Има и скъп, има и по-евтин, зависи къде ще го вземеш, във всеки магазин е различна цената“, казва тя пред bTV.

Цената на пакетирания боб варира между 2,50 и 2,90 лева за половин килограм.

Търговците споделят, че масово продаваният пакетиран боб е внос от трети страни.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да бе

    27 2 Отговор
    Да си го ядат!
  • 2 милиционер

    45 2 Отговор
    4-5 лв. е нормалната цена на фасула ! дали от смилян или от долно нанагорнище - все тая ! другото е спекула, но щом има празноглавци да дава и по 20, тяхна си работа !
  • 3 Не е реално

    31 1 Отговор
    И не кореспондира с пазара.Все едно, че предлагаш бутикова стока а не обикновен зрял боб, пък бил той и Смилянски!
  • 4 а еее

    33 0 Отговор
    Да си го ядат смилянския фасул от Китай.
  • 5 арлингтън

    19 6 Отговор
    Българският грах е 17 лева за килограм,Но това не плаши душите наши. Капитализъм,к во да го правиш?! Дивотивизъм български.
  • 6 Мерси

    18 2 Отговор
    ще кажа аз на тоя боб !

    Коментиран от #14

  • 7 Шарлатани ООД

    21 3 Отговор
    Жендьрите не ядат боб, сещайте се защо... Защото ползват изхода за вход, а бобът....
  • 8 Съд Народен..

    15 8 Отговор
    Всички го чакат.Но не всички знаят че първо Путин трябва да строши гръбнака на бандерите.И нато,едно и също е.И Вагнер да деколонизира Африка.Иначе не става!

    Коментиран от #24

  • 9 да де

    29 0 Отговор
    Колко смиляновски боб се ражда, ако се направи една елементарна проверка ще покаже, че количествата продаден надхвърлят в пъти произведения, демек и боба е менте.

    Коментиран от #10, #15

  • 10 Казаха ти

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "да де":

    Бобът не е нашенски,от трета страна е! Кво повече?
  • 11 Гладен

    16 0 Отговор
    В Лидъл имаше едър перуански боб по 8 кинта килото. В един момент го пуснаха на 4 лева и взех две кила. Зърната са по 3 сантиметра дълги, леко криви. Увира добре и е много вкусен!

    В Смилян берат 15-20 тона боб на година, но се продават 50 и нагоре. Как става това?
  • 12 Пешо от панелката

    13 0 Отговор
    Хубавият смилянски бобец се яде на вечеря с повечко чесън и се познава сутрин преди ставане. Миналата седмица добре се бях напупал, сутринта в спалнята отекнаха мощни залпове, жена ми ме би с възглавницата и ме изпъди от леглото.
  • 13 как бе

    27 0 Отговор
    У Варна на пазара всичкия Бохб е Смилянски и всеко картоф е Смолянски. Както и всяка черешка е Кюстендилска, а всяка кайсия Силистренска.
    Други етикети не сме виждали :)


    (90% от всичко кеото се продава е внос от Северна Африя и Турция)
  • 14 Защо?

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мерси":

    Ако е истински си струва.
    Химизираното ГМО, което освен всичко ще ти доведе първо до храносм илатлени проблеми, за 4.5 по-добре не го яж.
    Без пари да ти го дават - не го вземай!
  • 15 ти па!

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "да де":

    Всяко бобче в световен мащаб в смилянско, а в сяко картофче е смолянско!
  • 16 зевзек

    5 2 Отговор
    така ще бъде и занапред, първо те подлъгват с ниска цена, и след като им кацнеш, ти вдигат цената, за боба си, гледан извън ЕС, кой знае къде, и кой знае как произведен и пръскан, който му е скъпо, да ходи на село и да сее боб, да види лесно ли е

    Коментиран от #25

  • 17 Иеу

    15 0 Отговор
    Нормално е смилянският боб да е с много висока цена. В с. Смилян бобовите насаждения са 3-4 декара. Нищо, че от тях успяват да добият и продадат десетки хиляди тонове. Вижте в гугъл мапс и ми покажете къде е бобът? После може и мелнишките лозя да потърсите. Там добивът е още по-внушителен. От зрънце грозде продават тон вино.
  • 18 зевзек

    4 0 Отговор
    мелнишкото вино не е кой знае какъв бренд, че да се изтрепят да го купуват, има много вина, много региони, вносни вина дори, пазара е пренаситен, докато за боба си има купувачи, и той си се познава този от Смилян, по формата на зърната, предполагам и по вкуса, ще пробвам и аз перуанския боб, ако има доставка
  • 19 Теме Рут

    2 2 Отговор
    алоооо ганио е гъбар, боб не му трябва
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Чичо Тони

    5 0 Отговор
    Смилянския фасул не се продава. Добива е сравнително малък и хората от Смилян го ползват лино. Това, което се подава по пътищата на Смолянски окръг, е китайски и друг внос. В най-добрия случай, ако имате добър познат от Смилян, може да ви продаде (или подари) 1-2кг. максимум.
  • 22 Габриела

    4 1 Отговор
    Смилянският е къде по качествен от другият фасул!:) Когато си похапнал от него и пръднеш направо ухае!:) На парфюм!:) А, другият...!!!:)
  • 23 Научил се поп

    7 0 Отговор
    На варен боб, свършил боб - отучил се поп! И златен да е пак е нереалистична такава цена.Плод е на крайно ограничено отглеждане, едва ли не бутиково, което за проста култура като зрял боб е дори смешно с такава цена, все едно ядеш черен хайвер!
  • 24 И след "народния съд"

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "Съд Народен..":

    Кой ще ти сее боб бре Аланкоолу! Пък Путин ще "деколонизира" Африка когато слънцето изгрее от Запад! Те ония там, не са глупаци, нищо че са с черен цвят на кожата.Никой не иска от трън та на глог Тавариш!
  • 25 Че да не е трудно

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "зевзек":

    Като да конструираш космическа ракета, или да пишеш компютърна програма за управление на ядрени процеси бре Братчед! Иска се повечко работа и грижи, които нашите деди от село са полагали в изобилие, понеже са си живеели там и са си произвеждали всичко, а бобът е бил неизменна част от трапезата им.И понеже селата позапустяха и всички "земеделски производители" се юрнаха да произвеждат само зърнени култури(понеже се обработват машинно и не изискват ръчен труд) и съответно няма продукция.И като няма се внася от където има и това трябва да е следващата грижа на държавата - да осигури храни от първа необходимост поне на 80%.За сравнение сега произвеждаме едвам 20%!
  • 26 Това не е пазарна стока

    4 0 Отговор
    По простата причина, че не могат да се произведат количества достатъчни за пазара.Тук там някой търговец предлага по 20-тина килограма на баснословни цени, или се разменя между роднини, приятели и познати.И това изкривява цената, а не рядко и се използува от спекуланти, предлагащи китайски, египетски и узбекистански фасул за Смилянски.И щом никой не открива разликата смятайте колко е прехвалена стоката!
  • 27 Така е

    11 0 Отговор
    боба е смилянски, колкото дините са от Любимец !
  • 28 Типичният българин

    5 0 Отговор
    Фасула е по 20 лева, кашкавала 30, карат хората месо да ядат, свинското е 8 лева колкото, как да ям кашкавал или боб?
  • 29 СДС"НеЕ"Чума

    7 4 Отговор
    "Кой не скача е червен."Помните ли? Нали скачахте,че по Бай Тошо време не сте били виждали банани?
    Сега има банани. Яжте до насита.

    Коментиран от #33, #35

  • 30 СДСчума

    1 4 Отговор
    За 35 г англо-краварска демоНкрация,хората са запънали в дългове и проблеми,че забравиха да псуват и кълнат тук ,четата на ДрагалЪФския крадли и гърбав Ай дук

    Коментиран от #34

  • 31 789654

    3 0 Отговор
    Купувайте фасул от Гърция или Сърбия, там е по-евтин и по-качествен, особено гръцкия, най-добър е този от Преспа или от Кастория- едно време българския град Костур.
  • 32 Стан-боцмана

    4 0 Отговор
    Преди две седмици си купих Добруджнски боб реколта 2022.Поръчка през Ало. бг 3 лв за кг. За поръчка над 5кг доставка до дома за Варна и Добрич. И сие боб с вкус като едно време.
  • 33 Стиропор

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "СДС"НеЕ"Чума":

    Леко, ше се задавиш!
  • 34 СДС

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "СДСчума":

    Няма по-голяма мизерия от социализЪма.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Чичо Дончо каза

    1 1 Отговор
    Е, изпълнили изискванията на ЕС .Всичко е еко . Цената е подробност.Как скъпо ли ? В Брюксел сме богати ,вие се оправяйте.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове