Last news in Fakti

11 Август, 2023 07:21 1 100 19

Николай Габровски : Парите за здраве се увеличиха, въпросът е как се изразходват

  • здравеопазване-
  • клинични пътеки

Проблем в българското здравеопазване е това, че броят на легла в болниците е три пъти по-голям, отколкото е средното за Европа, каза професорът-медик

Николай Габровски : Парите за здраве се увеличиха, въпросът е как се изразходват - 1

В България парите за здраве тази година са повече отколкото миналата година, но въпросът е в това как се изразходват тези средства. Това каза началникът на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" и заместник директор на болницата проф. Николай Габровски пред Bulgaria ON AIR.

"Не смятам, че в системата на здравеопазването може да има резки движения. Ние работим почти изцяло с количествени показатели, а един от най-важните показатели в здравеопазването е качеството. Въпросът е как да се дават повече пари на болниците, които имат по-високо качество, но това е много трудно да се измери", коментира той по отношение на проблема за финансирането на болничните заведения.

Проф. Габровски смята, че системата за клиничните пътеки не е справедлива, но се е подобрила през последните години. "Мислим си, че с вдигане на клиничните пътеки ще вдигнем качеството на продукта, но истината е, че средствата ще отидат за по-скъпи лекарства", обясни той и допълни, че през последните две години разходите на болниците са се увеличили значително.

"Недофинансирането в последните години е много трудно да се анализира, поради Ковид ситуацията, която промени целия ни живот. Може би това е една от добрите новини – здравеопазването се върна към нормалния си ритъм на работа", каза още неврохирургът. Той поясни, че по време на пандемията имало болници, които са пострадали, но вече са се върнали към нормалния си ритъм на работа и са окомплектовали екипите си. Така е станало и с "Пирогов".

"Тази година е много добра финансово за "Пирогов". Болницата е стабилна, успява да дава заплати, които са конкурентни на пазара. Поддържаме от всичките специалности окомплектовани екипи, така че "Пирогов" се справя доста добре“, подчерта проф. Габровски.

По отношение на случая с болницата във Враца той каза, че там става въпрос за многопластов и хроничен проблем, който е трупан през годините.

Зам.-директорът на "Пирогов" е на мнение, че един от големите проблеми в българското здравеопазване е това, че броят на легла в болниците е три пъти по-голям, отколкото е средното за Европа. В същото време броят на лекарите е на средното европейско ниво.

"В тази ситуация на конкуренция едни ще загубят, други ще спечелят. Не ме питайте дали това е добре или зле", заключи той.

Николай Габровски изрази и становището, че заплащането в системата трябва да е функция на това, което е изработено. "При нас получаваме парите, които успяваме да заработим", допълни той.

Професорът коментира липсата на патоанатоми, която изкристализира като проблем при случая с Дебора. Той заяви, че става въпрос за много трудна и тежка специалност, която е "лишена от славата видимостта, която други специалности носят", но в същото време патоанатомите решават съдби.

"Те са изключително важни специалисти. Трудно е наследяването на това познание. Тъжната истина е, че не е толкова търсена тази специалност и не е толкова желана", допълни проф. Габровски.

Той сподели, че в сложна политическа ситуация едва ли могат да се правят важни реформи в сектора. Но изрази надежда, че новият министър на здравеопазването ще се концентрира върху важните проблеми, какъвто е спешната медицина.

"В Спешната помощ има натиск и от обаждания, насилия над медици, изобщо за съжаление това остава един фактор, който отблъсква колегите от този вид помощ", допълни той.

Проф. Габровски отказа да коментира дали неговото име е коментирано като кандидат на ГЕРБ за кмет на София. Той все пак поясни, че в медицината се чувства по-комфортно и на място.

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тити

    10 0 Отговор
    В Израел здравната вноска е малко по голяма и нищо не се доплаща медицината и болниците са надруги ниво. Тъкани 100 левадастане пак ще е същото защото парите се крадат
  • 2 Хихи

    12 0 Отговор
    Краде се, та пушек се вдига
  • 3 Псевдоним

    8 0 Отговор
    Има директори на болници с по 100к годишна заплата.
  • 4 Идиоти!

    12 0 Отговор
    Как няма да се увеличават парите, след като се закриват болници? Вчера съобщиха, че детското отделение в Разград се закрива, поради липса на персонал!? На този хал са много други болници. Тези я карат по сталински-няма болници, няма проблем, паричките в чекмеджето при Боко и проблема е решен.

    Коментиран от #15

  • 5 Киро Шприца

    5 1 Отговор
    Казах шъ прайм алабала.
  • 6 Юлиян

    1 2 Отговор
    Браво
  • 7 Мишел

    11 1 Отговор
    Колкото повече се увеличават парите за здраве, толкова по бързо намалява здравето.
    Парадокс на българската демокрация. Важи не само за здравето.
  • 8 Гост

    6 0 Отговор
    И малките деца знаят как се изразходват! Сега ще се увеличат кражбите и толкова, за пациента дедов, както всичко у Бг
  • 9 Кую

    5 0 Отговор
    Защо тогава плащаме на докторите като на световно?
  • 10 Гост

    5 0 Отговор
    Чекмеджето на бойко мошенгията се клонира в много други чекмеджета
  • 11 Първи сте по изразходване

    3 0 Отговор
    Всичко в Зайчарнико
  • 12 Бнйуиии

    4 0 Отговор
    Крайно време е, да се увеличат таксите и със закон, да се забрани такси и доплащания за прегледи и лечение във всички общински и окръжни болни(държавни). Частите да си направят частен фонд и който иска, да се мести в него, но да си поемат и бързата помощ за тях, а не само скъпите патеки. И до кога в държавните поликлиники и болници ще работят частни лаборатории, които източват светите пари за съществуването на заведенията, да отиват в джоба на частни лица, при положение, болниците си има лаборатории.
  • 13 Гост

    3 0 Отговор
    Изказване повече като политик, отколкото като медик. Ще прави политическа кариера. След като се качва минимална и средна заплата, ел енергия, лекарства, консумативи, апарати, горива нормално е да се увеличават и средствата за здравеопазване. Няма сфера в която средствата да намалят и да се подобряват нещата.
  • 14 Красимир Петров

    5 0 Отговор
    Спрете финансирането на частните болници.
  • 15 Ми те докторите търпят, търпят

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Идиоти!":

    и накрая си взимат слушалките и заминават.

    Коментиран от #18

  • 16 ПРИПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор
    От 2005 г. до сега, бюджетът за здравеопазване е нараснал 10 пъти, но въпреки това, заболеваемостта вместо да се намали се е увеличила 3 пъти...
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор
    Като гледам как са ми направили глезената става и дори апендикса и разбирам защо хората ходят да ги опирират в Германия.невероятно тежка операция на синът ни.....Не можеш да видиш белег.За какво да им благодаря на бг-лекари.Съжалявам ,че послушах дъщеря ми и се подложих на операция преди близо половин година.Счупването щеше да зарастне вероятно по добре от тези планки ,винтове дет ........постоянно ги напипвам.И по 10000 да им дават ,по кадърни няма да станат!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    И къде заминават????Кой ще вземе бг,лекар в Германия???????Сестра медицинска ще вземат ,но лекар...............Не!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове