Last news in Fakti

14 Август, 2023 11:53 911 2

Експерт: Над 150 са жертвите на трафик на хора за 2022 г. у нас според прокуратурата, реално обаче са много повече

  • трафик на хора-
  • фалшиви обяви за работа

Един от най-разпространените начини за привличане на нови жертви на трафикантите са фалшивите обяви за работа в социалните мрежи

Експерт: Над 150 са жертвите на трафик на хора за 2022 г. у нас според прокуратурата, реално обаче са много повече - 1

Над 150 са жертвите на трафик на хора за 2022 година у нас, по данни на прокуратурата. Това са само докладваните случаи, по които тече досъдебно производство. Какъв е реалният брой на жертвите остава загадка, но проблемът с този вид съвременно робство, не бива да бъде подценяван. Експертите съветват да проявяваме лична бдителност и да не се доверяваме на обещания за бързи и лесни доходи. Но ако все пак попаднем в трудов капан, можем да потърсим помощ чрез Националната телефонна линия за борба с трафика на хора. Обажданията на телефон 080020100 са възможни от всяка точка на България и ЕС, напълно безплатни и с гарантирана анонимност.

Експертите на линията предлагат своето съдействие и срещу един от най-разпространените начини за привличане на нови жертви на трафика на хора – фалшивите обяви за работа, които откриваме в социалните мрежи. Те могат да проверят достоверността им и да посъветват кандидата за работа какви са възможните скрити капани в тях.

През миналата година на националната телефонна линия са регистрирани над 1000 обаждания, от които 42 са били от жертви на трафик, каза пред БНР Моника Николова – директор на Фондация „А21“, която управлява денонощната Национална телефонна линия за борба с трафика на хора.

„Хората, пожелали да потърсят нов живот извън страната, много лесно се хващат на различни предложения за работа в строителството, в земеделието или някъде другаде. Изглежда им много примамливо, тъй като заплатата от 1000-1500 евро им звучи като изключително голяма сума. Те обаче често не се замислят, че стандартът в съответната страна е съвсем различен и ако за нас тези пари изглеждат много, там не е така, а разходите са много по-големи – разказа директорът на фондацията Моника Николова. – Следвайки „мечтата си“ те попадат на хора, които ги уверяват, че могат да заминат веднага, да работят и да получават посочената заплата. С пристигането си обаче са настанени в нечовешки условия, карани са да работят без почивки от сутрин до вечер, нямат достъп до света. Когато човек се усети, че нещо не е наред, той се опитва да си получи изработените пари и да си тръгне. Оказва се обаче, че той вече се е превърнал в длъжник на работодателите, защото те са го довели, заплатили са му билета, погрижили са се за храната и настаняването му. Сумата, която трябва да върне, обикновено е огромна и няма как да си тръгне, докато не я изплати.“

Белег, по който може да разпознаем подобни обяви-капани е бързината, с която т.нар. работодател влиза в контакт и възможността да заминем още на другия ден или същата седмица, тъй като билетът и настаняването ни, вече са осигурени.

Моника споделя и още един от най-разпространените прийоми, които използват трафикантите, търсейки своята следваща жертва. Тя може да бъде от всякакъв пол, тип и социален статус:

„Има такива попаднали в схемите за трафик на хора, с цел сексуална експлоатация, покрай своята любовна връзка. Социалните мрежи предразполагат и позволяват трафиканта лесно да намери своя следваща жертва. Установяват контакт, започват да си говорят, да се ухажват, постепенно той започва да изолира момичето от близки, приятели, да я контролира като е възможно и да заживеят заедно. Ухажването някой път трае дълго време, последвано понякога и от брак. След него той започва да я експлоатира, изкарвайки я извън страната с уговорката, че ще работят в чужбина, ще съберат пари и отново ще се върнат у нас, където ще живеят прекрасен живот.“

В популярния през последните седмици случай с обезобразеното от нейния приятел момиче от Стара Загора, Моника Николова вижда белезите не толкова на домашно насилие, колкото на друг вид престъпление – трафикът на хора с цел сексуална експлоатация.

„Тук става дума за жестокост и мъчения, които са доста хладнокръвни и ни напомня на други случаи с жертви на трафик за сексуална експлоатация, по които сме работили. Те бяха жестоко изтезавани с множество физически белези. Остават живи, но почти заличени като стойностни хора – смята директорът на фондация „А21“. – Много често това се прави и за сплашване на момичето, ако то е дръзнало да каже, че иска да си тръгне, защото не иска да върши тази работа. Следва жестокият побой, който да напомня на жертвата, че дори и да иска да се измъкне, това вече е невъзможно. Нерядко такъв побой служи и за пример за другите момичета, които да знаят, че може да бъдат следващите, ако също са решили да избягат.“


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 щом са

    0 0 Отговор
    намалели значи ЕК ще ни похвали . Ако Дебора е пеперуда с трафиканти - както е мислел Жежди , редно е да се напише някъде . То обикновено ги лъжат бедни хора с пари , подаръци, любов, обещания . Версията, че отказала да спи с приятели на гаджето и дето небила спала с него , а и незминала за Германия . Нали трафикантите ги принуждават . С подаръци, обещания, заплахи . Не се разбира много. Щом го съдят насилника, да съдят и приятелите му . За неосъществен трафик пробация . За подстригване и прорези 1000 лв глоба . То травми психически няма . Ако съдът прецени може да се платят пари - не ми се вярва . Така си има полуизвестни престъпници навсякъде .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове