Last news in Fakti

20 Август, 2023 13:12 2 520 17

Полицията констатира: 19 каравани, паркирани на плаж Дюни, са в нарушение на закона

  • каравани-
  • дюни

Отпадъците са сериозен проблем при свободното къмпингуване, заявиха кметовете на морските общини Шабла и Царево – Мариян Жечев и Георги Лапчев

Полицията констатира: 19 каравани, паркирани на плаж Дюни, са в нарушение на закона - 1

Деветнайсет каравани, паркирали и престояващи в района на плаж Дюни и на морския плаж в залива Вромос в нарушение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), констатираха полицейски служители. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас, цитирани от БТА.

Собствениците на седем от караваните са получили полицейско разпореждане за премахването им, а собствеността на останалите 12 е в процес на изясняване, тъй като регистрационните номера на караваните са свалени и към момента същите са необитаеми. От днес несъобразилите се с полицейското разпореждане собственици ще бъдат санкционирани с актове по ЗУЧК за нарушение на чл.17 А, ал. 2, и чл.17 Б, ал. 1.

За констатиране на нарушенията основна е ролята на Областна управа - Бургас, която спомага за точно локализиране на топографското положение на караваните - нарушители, тъй като в залива Вромос е налице съсобственост на държавата, държавен горски фонд и частни стопани.

Проблематични са държавните зони, в които върху дюни и морския плаж са паркирани и престояват каравани, чиито собственици трудно могат да преценят дали нарушават ЗУЧК. Ето защо при констатиране на нарушението собствениците не се санкционират директно, а получават възможност сами да премахнат караваните си, посочиха от полицията в Бургас.

С оглед предотвратяване на бъдещи нарушения, от Община Созопол, на чиято територия е и заливът Вромос, се ангажират с поставяне на информационни табели, които да указват зоните за безпрепятствено паркиране и престояване на каравани, както и тези, които са в нарушение на ЗУЧК.

През юли в сградата на парламента имаше дискусия на тема „Регулация на дивото и свободното къмпингуване“. Отпадъците са сериозен проблем при свободното къмпингуване, заявиха тогава кметовете на морските общини Шабла и Царево – Мариян Жечев и Георги Лапчев. Кметът на Шабла Мариян Жечев отбеляза, че трябва да има ясен регламент на свободното къмпингуване, защото при липса на такъв се получава "свободия".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е,И?

    22 4 Отговор
    Конфискувайте ги

    Коментиран от #6

  • 2 сигурно

    22 2 Отговор
    За каравани трябва да има обособени зони с ток и вода , и всеки трябва да си плаща такса ,а тези са изкодошени от собственици на къщи и хотели !!
  • 3 Мишо

    19 1 Отговор
    Къде е Бочко, снишил се е.
  • 4 Мутра

    26 7 Отговор
    На море, само в хотела ми, иначе мойте от мврто ....актове
  • 5 Порно

    22 1 Отговор
    Вървете на Карадере да видите не диво, а дивашко къмпингуване. Още пролетта се разполагат огромни палатки и шатри, обособяват се феодални владения, пазят се с кучета и ловни пушки. От тях човек не може просто да слезе на плажа, щото стотина простака са решили да се правят на баровци с имения на брега.

    Коментиран от #8

  • 6 Феликс Дж

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Е,И?":

    ................... и ги дай те на Пее ............в ............ ски да ви ги отдава под наем. ТОВА ВЕЧЕ Е НЕ САМО ЗАКОННО, НО МОРАЛНО и ЕТИЧНО, и даже ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКО.
  • 7 Даниел

    11 9 Отговор
    Дори и 400 каравани Да има ,не замърсяват повече от който и да било хотел.
    Незаконните обекти безпорно трябва да се премахват,но по напред да се издаде абсолютна забрана за строителство по крайбрежието.
  • 8 Лиляна

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Порно":

    Вярно е и всичките са златари , зъболекари , професори долу на кара дерето ..
  • 9 Иван

    17 0 Отговор
    В края на август се сетили че има каравани голям смях ми що не правите тези проверки от началото на сезона щото не им изгодно нали
  • 10 Госあ

    15 2 Отговор
    хотелиерската мафия най здраво се е сраствало с държавата. Чак министерство си направиха. Не плащат ДДС и закони за тях няма.
  • 11 Пожарникар

    12 2 Отговор
    Големи наглеци. Няма държава. Бомбата всичко, 10 каравани не могат да преместят. И едва ли не собственици - свалени номера, няма обитатели?? Запазете ги!
  • 12 То е ясно

    8 2 Отговор
    Битници и наркомани .
  • 13 Как

    6 1 Отговор
    Махайте тези бидонвили и постройте няколко хубави хотела!
  • 14 уйко- калеко

    4 0 Отговор
    Ако нашите контролни органи не знаят как да постъпят ,да отидат да попитат гърците.
  • 15 Кръстю

    2 0 Отговор
    Първо слагат палатки, после автомобили в които спят , след това каравани , след това заграждат караваните, окопават ги и си правят дворове.......и т.н. От нищото се заформя Селищно образувание , с цел заграбване на чужди земи за частно ползване. Естествено без инфраструктура и комуникации. Някъде по Европа , такива хора отиват в затвора. Явно че трябва да има закон за къмпингуването и разполагането на каравани. Всички закони трябва да се спазват от ВСИЧКИ , без да се заравят в боклуци и нечистотии.
  • 16 гларус

    0 0 Отговор
    първо Вромос беше радиоактивен след туй изникнаха дюни и откакто спряха отпадните води в залива стана апетитна хапка
  • 17 Извикайте

    0 0 Отговор
    Динко от Ямбол, ще ги ликвидира светкавично.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове