Last news in Fakti

25 Март, 2024 10:56 1 472 24

Започват проверки на свободното къмпингуване по Южното Черноморие

  • каравани-
  • свободно къмпингуване

Относно караваните ще приложим цялата строгост на закона, уточни Пламен Янев,областен управител на Бургас

Започват проверки на свободното къмпингуване по Южното Черноморие - 1

От април започват първите проверки, свързани със свободното къмпингуване по Южното Черноморие. Това стана ясно след проведена среща в края на миналата седмица на областния управител на Бургас с кметове на черноморски общини и представители на държавни институции, съобщи Нова телевизия.

Целта на проверките, които започнаха още миналото лято, е да не се допуска незаконно къмпингуване, а вече разположени каравани да бъдат премахнати преди започването на новия активен туристически сезон.

"Пет години се чака Наредба, която да конкретизира кое свободно диво къмпингуване е разрешено и кое - незаконно. Нейната липса доведе до пълна анархия в така нареченото свободно къмпингуване, което според много хора излезе извън всякакви природосъобразни законови норми". Това коментира Пламен Янев, областен управител на Бургас.

Той добави, че се очаква до края на месец май такава Наредба да бъде изработена. "В тази връзка всички морски общини и областни управи сме стартирали кампания за проучване на терени – държавни, общински и частни, ако има такива, които да бъдат включени в картата на свободното къмпингуване. Там, напълно законно, всеки, който иска да практикува такъв туризъм, да може да постави каравана и да се наслаждава на лятната си ваканция”, допълни той.

„Никой от нас не иска да влиза в конфликти. Ние сме осъзнали цената на този вид туризъм и искаме той да се развива. Искрено се надявам от това лято да има такава наредба”, подчерта Янев.

Според него множество държавни горски фондове са окупирани от каравани и постройки, които стоят целогодишно. „Видях абсурда в държавна гора да има заградени места, тоест някой си пази място, за да може да отиде по-късно. Това излиза извън всякакво възприятие за къмпингуване. Крайно време е тези практики да се прекратят”, каза още областният управител.

Той уточни, че със сигурност местата, които се водят плажове и на тях има разположени каравани ще бъдат изчистени. „След това идва казусът със земеделските земи и горския фонд, където ситуацията е най-сложна. Навеси, бараки, фотоволтаични инсталации, слънчеви панели е забранено да се правят в горския фонд. Относно караваните ще приложим цялата строгост на закона”, уточни Пламен Янев.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хотелиер

    4 19 Отговор
    Трябва караваните да ги арестуват още на пътя, преди да са тръгнали, а кемперите да се забранат, също и палатките

    Коментиран от #15, #21

  • 2 Какво стана

    25 1 Отговор
    със Свободата на придвижване, стоки и услуги, капитали? Чувстваме ли как ни мерят големината на нашийника? Правото на референдуми, снимане, записване, на личен живот, забрана на биологични експерименти. Собственост на земя и качество на храна. Да отглеждаш домати и крави. Да имаш джип. Правото на Референдум, на слово и изразяване. Правото да бъдеш информиран? Правото на Щастие!

    Коментиран от #5

  • 3 А защо

    24 1 Отговор
    къмпингуващите незаконни хотели могат. А защо къмпингуващите незаконни Палати осеяли българската Ривиера и комплекси могат, да не би от техните тоалети да изтичат диаманти в морето. Или готвите едни хора в униформи да жеят спокойно, да не им стряскат рахата от Варна до Ахтопол. Чак ветрогенератори ще им строите за независим ток.

    Коментиран от #7

  • 4 Перо

    10 14 Отговор
    В никоя развита туристическа страна няма такова чудо “свободно къмпингуване”, който, където си иска да си паркира кемпери или караваната, разпъва си тентата и ходи за тоалетна в парка!

    Коментиран от #6

  • 5 КАЖИ НЕЩО

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Какво стана":

    За СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ....да пазиш чиста природата, да не вредиш на другите със своите действия, да не влизаш с джипа на плажа....
  • 6 ПРАВ СИ

    9 9 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    В Гърция има яки глоби, ако те гепат за "свободно кампингиране".....от 1500 ЕВРО.... НАГОРЕ
  • 7 ПО МОРЕТО ВСИЧКО Е ЗАКОННО

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "А защо":

    Не знам да има съборен хотел....
  • 8 Морето,

    11 1 Отговор
    въздухът и слънцето, принадлежат на всички хора. Не може за едни замърсители да може, в пъти по-големи и незаконни, а за други да не може. Там е проблемът. Но има и още по-голям, да не отчайвам туристически бизнес, рибари и собственици на жилища по Черноморието, те сами ще бъдат принудени да изоставят собствеността си и прехраната.
  • 9 До: кажи НЕЩО

    11 0 Отговор
    На море в България не съм стъпвал и съм съветвах всичките си познати да не ходят,. Защо, лична информация.
  • 10 Сила

    19 1 Отговор
    Аз затова къмпингувам с бетоновоз...... Бием плоча къде ми е кеф, арматура, тухли и никой не мое ме барне.......
  • 11 ....

    12 0 Отговор
    споко, тука са модерни "къмпингите" с "подпорни стени"
  • 12 До кажи нещо

    12 0 Отговор
    Казвам, нещо за санитарната Зона до язовир Искър, или там може, нищо че е обект от Национална Сигурност? И касае цяла София.

    Коментиран от #13

  • 13 Сила

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "До кажи нещо":

    Шшшшшшт, тихо..... "Камелот" е филиал на "SS" клуб
  • 14 Баба ви

    7 0 Отговор
    Туристическагта мафия, бандюги от ВИС и СИК и концесионерите са огладнели и оскотели. Всячески се мъчат да спрат свободните излети на хората.
  • 15 Кнаус 485

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хотелиер":

    По-голяма глупост от това което си написал трудно ще се измисли...... Ника ми е модела на първата ми каравана, с нея имам много незабравими спомени..... Тежичка е и ми омръзна да правя скъпи ремонти на съединители и затова я смених с много приличен кемпера..... Разбира се караваната и кемпера не са много за луксозна почивка, но това е начин на живот през лятото..... Досега не съм имал проблеми с къмпирането в Гърция и Турция.....
  • 16 Как'Сийка

    8 1 Отговор
    Пак кокошкарски изпълнения - каравани, бараки, навеси. Айде един път почнете от незаконните строежи! НАП глобява фризьорки и малки магазинчета, в същото време фирми източват ДДС или не внасят данъци за милиони. Сега ще гонят каравани и ще събарят навеси!?! Ами точно тия хора обичат природата и не искат бетонни комплекси . Какво стана с незаконните строежи на Росенец? Общината намери ли пари за събарянето им?
  • 17 гост

    5 0 Отговор
    свободното къмпингуване е трън в очите на мутро-капиталистите ,които искат да им се прибират пари за всичко

    Коментиран от #18

  • 18 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Ние приватизирахме хотелите по морето...нас ли наричаш мутрокапиталисти
  • 19 Ерол

    0 0 Отговор
    Срам и позор, до там ли стигнахте караваните да махате... Чий биснес пак оправяте че хората с каравани започнаха да ви пречат, или някой батка с голям хотел се е оплакал че работата му е намаляла! За хората с каравани това е начин на живот, и да им ги махнете те пак няма да тръгнат по хотелите...
  • 20 Георги

    0 0 Отговор
    Срам, до караваните ли опряхте!
  • 21 Мишо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хотелиер":

    Като ти гледам мисленето, по скоро някой теб ще арестува!
  • 22 Доволен

    0 0 Отговор
    Да се насладим на възможността,че може да си готвим в къщи../кой каквото обича/..все още е Свободно и Законно..като нищо може това да остане Красив спомен..може скоро това... обяд,вечеря... да е възможно само в регламентираните за Това Места.
    Това с каравани и палатки е глезотия бе хора
    ..и изобщо как може да заспи те,без да платите за Това..нагло..много..
  • 23 Доволен

    0 0 Отговор
    ..та точно по темата..предлагам на Партийните Централали /с цел проучване на електоралните нагласи/ на тези места..диво къмпигуващи../самозабравили се българи/..да поставят брандирани със съответните абривиатури Кошове за СМЕТ...всеки ще гласува..хем природата чиста,хем централите "на ясно" с нагласите..
    ..с удоволствие ще чакам финансов стимул..за сметоизхврляне в Правилния кош..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове