Last news in Fakti

22 Август, 2023 11:12 2 026 15

Николай Стайков за "Осемте джуджета": Реакцията на прокуратурата не е това, което бихме искали да видим

  • антикорупционен фонд-
  • осемте джуджета

Имам усещането, че в момента прокуратурата, сегашното ръководство на прокуратурата, ще осъмне, прикривайки въпросния казус, казва представителят на Антикорупционния фонд

Николай Стайков за "Осемте джуджета": Реакцията на прокуратурата не е това, което бихме искали да видим - 1

"Реакцията на прокуратурата не е това, което бихме искали да видим от нашата организация, която следим казуса от преди 3 години, когато той се появи. Много неща не са такива, каквито бих искал да видя". Това заяви пред БНР Николай Стайков - един от авторите на разследването "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд.

По последна информация има 3 досъдебни производства, които са в прокуратурата - двете са за неправомерно връщане на доказателства, едното е за принуда, посочи той. В предаването "Преди всички" Стайков припомни случая:

"В историята става дума за използване на механизмите на правосъдието, в частност на прокуратурата, за изземване на активи, които са фирми, имащи в себе си имоти, земи, сгради, става дума и за изземване на веществени доказателствени средства под формата на злато и големи суми в лева и евро".

По думите му в случая има замесени бивши заместник административни ръководители на спецпрокуратурата, както и говорител на специализираната прокуратура. Почти всичко в тази история става с помощта и с подписа на прокурор от специализирана прокуратура, подчерта той.

"Очаквам да видя наличието на някакъв елемент на организираност във въпросните престъпления, а не просто индивидуално деяние на един прокурор, който е бил дежурен и е получил заповед", каза Николай Стайков.

Според него в насоките, в които работи прокуратурата, липсват два много важни израза:

"Единият е организирана престъпна група, защото става дума за дълго действали закриляни на най-високи ниво организирани престъпни групи, действащи в системата на правосъдието. Второ - това е престъпление против правосъдието".

В момента виждаме ниско ниво, по скоро отпушване на някакво напрежение, коментира Стайков. По думите му когато има голям казус с много замесени лица, той не се използва, за да се прочисти системата.

"Обикновено прокуратурата излиза от въпросния казус по-силна и с много повече приятели", смята той и прогнозира:

"Имам усещането, че в момента прокуратурата, сегашното ръководство на прокуратурата, ще осъмне, прикривайки въпросния казус, с много повече вътрешни съюзници, в самата прокуратура, вместо да ги видим по някакъв начин разпитани и да разберем цялата истина по този казус".

По думите му тази мрежа на влияние трябва да се разплете до край, за да се види доколко е организирана и докъде стига.

Стайков изказа мнение, че става дума за систематично отглеждане на схеми на влияние в българската прокуратура, от която ние очакваме правосъдие.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гл.проткурор

    12 0 Отговор
    9 жуже
  • 2 Аслъ

    11 0 Отговор
    Е каква реакция като един от земесените е иф на главпрок - спираме дотук...мафията си има държава. Живеем в мутренски години - сикаджии и висаджии се трепят като през 90-те...
  • 3 то сега

    1 0 Отговор
    е различно . Видели за дело отдавна . Петров направи правителство и дълго си поживя , а от наглите го мразеха много . несигурност навсякъде и той идва и почва да говори за сигурност . Хамстера бил дилър, а не познавал Петров . Баретите са интелигентни хора . Петров е ходел по тв щото не са му вървели нещата да помага . бойко да направи кабинет та да потръгнат нещата . ДС ги създаде и опашката скъса . който удари печели . Този път Петров го изпревариха . Кога ли е ходил с бригадите да взривява и стреля няма да разбера .
  • 4 дедо

    5 0 Отговор
    Много има за чистене в оборите на прокуратурата. Убитият доцент А.Петров също е предлагал на Нексо услугите си да ги "оправи" в делата им с прокуратурата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай Иван

    7 0 Отговор
    Прокурора разследващ Барселона гейт отстранен за това ,че накарал някакви да работят в събота по претърсвания, а за Русинова примерно за която изнесоха данни ,че със Сарафов са били на заплата при Пепи еврото нищо. Аз поне не съм чул или прочел за някаква проверка. Същата проверка следваше да има и от ВСС на Сарафов точно по същото . Нищо.Всичко е една пушилка и като се разссе ще се види ,че всичко си е останало както си беше.
  • 7 Каква

    6 0 Отговор
    реакция ? Глас пустиня !
  • 8 Анонимен

    8 0 Отговор
    Как ще се разплете тази мрежа за влияние, като участниците са на административни постове в самата прокуратура. Сарафов иф. Главен прокурор, Емилия Русинова и брата на Пепи Еврото са заместник апелативни прокурори.
  • 9 краднеше

    2 0 Отговор
    преди години Татарчев , и нищо не преследваше , а Бонев като го ядосаха взе лиценза на борците . После като се сприятелиха расъжденията станаха с тех контролираме и пРОституцията и каналджийството - разузнавателна мрежа от нещатни сътрудници . Лъжливи и крадливи . 120 неразкрити и 800 разкрити убийства на прехода с едно политическо .
  • 10 байгън

    4 0 Отговор
    Каква реакция като са яли и пили и не са платили,а и са се плющили
  • 11 на първанов съветника по спорт

    3 0 Отговор
    сумиста го осъдиха за убийства . докат се боричка организира поръчители , мишени , извър;ители . Да питат него как седят нещата . тук тв старите добри експерти са на два бряга . фбр е партньорска но не партньорства нищо . ДС се отдръпна от ситуацията .
  • 12 Артилерист

    5 1 Отговор
    Случайно слушах Н. Стайков по радиото тази сутрин. Препоръчвам на всички демократични атлантици и привържениците им добре да се запознаят с казаното от г-н Стайков. Това е "редът" навсякъде в "демократична" България. Перифразирам г-н Стайков, че след всяка кражба, лъжа, водеща до лична или групова печалба, злоупотреба със закона с цел обогатяване и прочие, ШАЙКАТА, ПОДМЯНАТА, ЖЪЛТОПАВЕТНИЯ УМНОКРАСИВИТЕТ и прочие бандитски сдружения, ИЗЛИЗАТ ПО-СИЛНИ И С ПОВЕЧЕ ПРИЯТЕЛИ! На това се дължи масовостта на гербаджии, например. Там няма грам морален стимул освен далавера и икономическа принуда...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 недопустимо

    4 0 Отговор
    След Осемте джуджета нито едно от действащите лица в този обир не трябваше да бъде допуснато до ръководна позиция. Дори трябваше да бъдат разследвани. Вместо това се издигнаха в кариерата. В ЕС в никоя държава го няма това.
    Прокуратурата вкарва в затвора хора за 10 лв., а за раздаване на стотици хиляди лв. месечно като корупция лицата се издигат на властови позиции.
    И никой не реагира. Кирил Петков се прави на нечул- невидял, Хр. Иванова се прави на нечул- невидял. Министърът на правосъдието хич го няма...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове