Last news in Fakti

4 Септември, 2023 09:56 1 915 30

Тенчо Тенев: Прегазилият детето в София е глобен с 10 лева през 2005, че не си е носил книжката. Пак е шофирал пиян

  • тенчо тенев-
  • прегазил-
  • дете-
  • глоба-
  • 10 лева-
  • 2005 година

След като е бил заловен, е образувано досъдебно производство в Пето районно управление. По-късно, по неясни причини, е прекратено, обясни още бившият шеф на КАТ-София

Тенчо Тенев: Прегазилият детето в София е глобен с 10 лева през 2005, че не си е носил книжката. Пак е шофирал пиян  - 1
Снимка: Нова телевизия

Пияният шофьор, който блъсна и уби дете на пешеходна пътека на ул. „Гурко”, е глобен с 10 лв. през 2005 г. след шофиране в нетрезво състояние. Това обяви в студиото на „Здравей, България” бившият началник на КАТ-София Тенчо Тенев.

„След като е бил заловен, е образувано досъдебно производство в Пето районно управление. По-късно, по неясни причини, е прекратено. Глобен е с 10 лв., защото не си е носил книжката. Не е наказан заради това, че е шофирал под въздействието на алкохол”, обясни Тенев.

„В последните дни имахме възможност да видим как под напор на емоции се промени Наказателният кодекс и се прие отнемане на коли на хора, които шофират след употреба на алкохол. Текстът беше несръчно написан. Българинът в продължение на десетки години е възпитаван да не уважава закона. Той не се спира пред никакви санкции. Имам действителен случай от практиката ми. Мой клиент беше преследван от пиян, криминално проявен мъж с нож в ръка, който крещял „Ще те убия и ще те излежа”. За какво отнемане на автомобил говорим? Представете си, че някой си е взел от западно-европейско автомобилно гробище консерва на четири колела и си я кара пиян. Ще му отнемат 150 лв.”, коментира Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

„Моите наблюдение пък показват, че това отнемане на колата се оказва спирачка за много шофьори да се качат пияни. В закона имаме проблем. В момента имаме повдигнато обвинение на водача за причинено пътно-транспортно произшествие при евентуален умисъл, където обаче не е предвидено отнемане на кола. Взимат им автомобилите, когато са пияни, а не когато са причинили смърт. Условната присъда е ненаказаност”, обясни Елица Буенова, адвокат при пътнотранспортни произшествия.

Тя разказа, че вчера след протеста е имало няколко шофьори, които са направили нарушения, но полицията не е обърнала внимание.

„Притеснявам се, че ще вдигнат пешеходна пътека и случаят ще приключи, както стана на бул. „Сливница” след трагедията с Ани и Явор. Вчера след протеста един джигит с мръсна газ мина през кръстовището. Преди това друг направи обратен завой на кръстовището. Попитах униформен няма ли да го спрат и глобят. Той ми отговори „Объркал е пътят човекът”, поясни Буенова.

„От години апелирахме за промени в Наказателния кодекс по отношение на пияните и дрогираните на пътя. Потресени сме от промените. В последните години Прокуратурата се опитва да докаже, че когато си се качил да шофираш в нетрезво състояние, направиш катастрофа и убиеш човек, това не е престъпление по непредпазливост, а и при евентуален умисъл”, смята адвокатът Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Амчи 10 лева

    11 5 Отговор
    е перфектна глоба...
  • 2 Юрист

    7 11 Отговор
    НАСТОЯВАМЕ ЗА СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ ПРИ ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ!
  • 3 замислен

    22 0 Отговор
    Пропускат най-важното - като си с алкохол над 1.2 и ти вземат "консервата" за 1000 лева освен това има и съд и евентуално затвор и глоба. За един кола за 2000 лева да е кредит за 3 години а за друг кола за 200 000 да е дневния му приход. Нека не се вторачваме в размера на колата а в това колко е ценна за собственика си.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Милен

    15 0 Отговор
    Сега месец и нещо ще "дъвчем" този случай до следващият път в който пиян шофьор убие човек, междувременно още стотина човека ще загубят живота си на пътя но те няма да са толкова интересни, ей тъй се симулира активност.
  • 6 Истината

    20 0 Отговор
    Всички сте виновни за това!Малко ли рушвети вземахте по пътищата?Сега кой е най виновен?
  • 7 Който е безгрешен

    10 10 Отговор
    прв да хвърли камък! Човека ще си понесе наказанието,Но...не прави чест на знайни и незнайни да плюят и да хулят! През 2005 бил глобен с 10 лева,ама и бил пиян! Какво доказателство представяш,бивш шеф на кат,уволнен за злоупотреба ?! Никакво! Така не става,с лъжи престъпност не се бори!Но сега това е а мода- виновен до доказване на противното!!!
  • 8 умен

    24 5 Отговор
    Пешеходците е крайно време да се научат да се оглеждат. Поне с 20-30 процента ще паднат катастрофите на пешеходни пътеки. НЕ КАЗВАМ, ЧЕ Е ВИНОВЕН ПЕШЕХОДЕЦА! Просто малко повече предпазливост!

    Коментиран от #21

  • 9 Анонимен

    9 0 Отговор
    Три дни приказки и нищо. Даже вече може да са го пуснали юнака на свобода.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 не е добре

    9 0 Отговор
    пяни и дрогирани да шофират . Прегазени са хора и три милиона шофйори ще плащат . Да се арестуват безхаберните шефове налагащи закона , а те ни казват какво да се прави да има ефект . те са виновни - лъжат .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 6 Отговор
    Някога в Нрб Имахме Истински Закони

    Коментиран от #17

  • 15 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    убийците се измъкват от Корумпираната ни Прокуратура но от Съдбата Бог Никога

    СЪДБАТА
    БАВЯ
    НО НЕ
    ЗАБРАВЯ
    НИКОГА
  • 16 айде стига

    6 0 Отговор
    Само приказки, поредната дъвка за журналята и раята. Родителите са почернени за цял живот, едно дете няма да доживее да порастне, пияният убиец ще полежи малко и ще го пуснат за добро поведение, а междувреммено населението ще зяпа поредната сапунка на властта и ще попържа под нос, да не го чуе накой .Щото, нали, език на омразата.
  • 17 Тръмпакис

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Нищо не е имало, манталитета "имам човек" от тези времена идва, ставаш член на ЦК на БКП и първи получаваш апартамент, първи взимаш кола, ставаш директор във фабриката, а обикновенните хора нямаха право да се обаждат. Навремето така си замина един комшия за направена забележка на дете на комунист, дойдоха милиционерите, прибраха го и са го били в милицията так, че почива от боя.

    Коментиран от #18

  • 18 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тръмпакис":

    но Има Видов Ден



    иВСИЧКО Се Връща
  • 19 Рая

    4 0 Отговор
    Емануил Йорданов, Вие сте удивително арогантен. Какво направихте за хората, при възможностите които имате? Нищо, но не спирате да обвинявате, да обиждате и да се подигравате с българите. Отвратителен сте!

    Коментиран от #23

  • 20 Орел

    3 1 Отговор
    Този, като е пенсионер, откъде има такава информация?
  • 21 бузю

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "умен":

    Подкрепям казаното от Вас. Не оправдавам шофьорите нарушители , но и пешеходците се мислят за безсмъртни. Пресичат пътното платно , къде на пешеходна пътека , къде не , не се оглеждат , а целенасочено гледа в земята или на другата страна.Смятат , че като са с предимство, нищо не може да им се случи. Старите хора са го казали - пази се сам , да те пази и Господ. Малко предпазливост не е излишна.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Рая":

    Точно в Целта
  • 24 Перо

    7 0 Отговор
    Когато изпълнителната власт абдикира от контрола по пътищата, подобно на държавната граница е безсмислено, каки закони ще се променят или създават! Резултатът е предизвестен!
  • 25 С.Колев

    6 1 Отговор
    Тези умници както са се събрали да обяснят на децата че пешеходната пътека не е бетонна стена та да ги опази от връхлитащ автомобил. Може на шофьора и лошо да му е станало и да е припаднал или въобще да не е видял пешеходеца. Обяснението за този невероятен феномен е че от 5то РУ са взели пари да "оправят" шофьора.
  • 26 мани мани

    4 0 Отговор
    такива от малки са поощрявани! то постоянно е било в беля, но родителите са го насърчавали с подаръци, не му са се карали, не са го шамаросвали ... спират го властите за нарушения и отново е поощряван! накрая резултатът е винаги плачевен и за едните и за другите!
  • 27 Язе

    7 0 Отговор
    Този, щом 2005 е бил пиян, значи редовно си е карал така.
  • 28 Лаврентий Берия

    6 2 Отговор
    Светла памет на детето! И Бог да е на помощ на родителите - такова нещо не се преживява. Тази диващина се отглежда с години по тази територия. Тоя убиец е бил хванат с алкохол - 2005 година - тоест, ако сега е на 37, то тогава е било веднага след като е взел книжка! Това са рецидивисти. В Центъра на София всяка нощ и ден трещят нарочно преправени ауспуси на "резачки" пета ръка с които се забавляват арогантно типове, показателно незачитащи правата на другите. Полицаите не правят нищо.Има законова норма за децибелите и абсолютно бездействие. Така се възпитават убийци - на тях се внушава, че могат безнаказано да вдигат шум, да въртят гуми, да дрифтят - после и да пият и да се друсат. Края е предизвестен. Затова трябва да се почне от далеч. Контрол и за най малкото. Инак - се изпуска края. Няма да върне детето на родителите, но ще спаси някое друго семейство от почерняне.
  • 29 мисля си

    4 0 Отговор
    за тия изминали 18 години нали никой не мисли че е карал само трезвен
  • 30 Стиилииян

    1 3 Отговор
    Много се преекспонира с този алкохол и дрога.
    Лъжат хванахме пет,хванахмхе десет.
    Кой си ти та спираш хората с наглостта да ти подхвърлят пет лева,за да може у вас да пълните коремите,а ние да Гладуваме
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол