Last news in Fakti

11 Септември, 2023 07:30 1 158 8

Изтеклият мандат на съдебния инспекторат стигна до съда в Люксембург

  • изтекъл мандат-
  • съдебен инспекторат-
  • съд-
  • люксембург

Инспекторатът трябваше да бъде подменен преди повече от 3 години, но парламентът не спазва Конституцията

Изтеклият мандат на съдебния инспекторат стигна до съда в Люксембург  - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Казусът с изтеклия мандат на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) стигна и до Съда на ЕС в Люксембург, съобщават от "Сега". По темата вече се произнесе българският Конституционен съд, който прие, че инспекторите трябва да продължат да изпълняват функциите си въпреки че парламентът отказва да изпълни задължението си и да ги подмени. Инспекторатът е ключова институция, която проверява магистратите за дисциплинарни и етични нарушения, и пред която съдии, прокурори и следователи декларират имуществото си всяка година.

Темата е поставена пред съда в Люксембург от съдията от Софийския районен съд (СРС) Андрей Георгиев, съобщи наскоро "Лекс". На практика той иска да разбере дали правото на ЕС не поставя по-строги изисквания към гаранциите за независимост на държавните органи от решението на Конституционния съд.

Георгиев пита и за ролята на съда при разглеждането на исканията на ИВСС за разкриване на банкова тайна на магистратите - дали действа като администратор на лични данни, дали като "надзорен орган", а ако не е така, то какви би трябвало да бъдат задълженията му по защита на личните данни по смисъла на Общия регламент за защита на данните (GDPR).

Въпросите в преюдициалното запитване на Георгиев са шест.

На доклад на Андрей Георгиев са били разпределени серия от искания на ИВСС за разрешение на достъп до банковата тайна за установяване на наличностите по сметките на 16 магистрати и членове на техни семейства. Преди да се произнесе обаче съдията от СРС решава да се обърне към съда в Люксембург. В запитването си той посочва, че трябва да провери компетентността на ИВСС да го сезира с исканията за разкриване на банковата тайна. "Този въпрос засяга пряко съдебната независимост, тъй като позволява на инспекторите да узнаят пряко данни за имущественото състояние на съдии и членове на техните семейства, като използва тези данни във връзка със сигналните си правомощия за ангажиране на дисциплинарна отговорност", посочва Андрей Георгиев.

Той припомня, че мандатът на сегашния състав на ИВСС изтече през пролетта на 2020 г. и вече повече от три години Народното събрание не избира нови инспектори.

Георгиев поставя под съмнение изводите на КС от делото за мандата на инспектората. "Настоящият съдебен състав обаче има съмнения дали това тълкуване на българската Конституция, което се отнася до функционирането на държавните органи, е съвместимо с правото на Европейския съюз - с други думи, дали последната правна система не поставя по-строги изисквания пред гаранциите за независимостта на държавните органи, контролиращи съдебната власт, от установените от българския Конституционен съд. В това отношение следва да се посочи дали въобще подобно продължаване на мандата може да застраши според правото на Съюза гаранциите за независимостта на ИВСС като орган, който може да иска дисциплинарно наказване на съдиите, и ако е възможно - какви са критериите да се прецени дали подобно продължаване на мандати на такива органи е допустимо и докога", отбелязва Андрей Георгиев.

Наред с това той поставя и серия от въпроси, свързани със защитата на личните данни на магистратите.

5-годишният мандат на главния инспектор Теодора Точкова, както и 4-годишният на инспекторите изтече преди повече от 3 години. Те нямат право на втори мандат, обаче отказаха да се махнат от постовете си с оправданието, че правят добро на системата, която не може да остане без инспекторат. Решението на КС санира това тяхно упорство и изчисти съмненията, че актовете им са незаконни. Парламентът не прави и минимално усилие да избере техните приемници, както и членове на Висшия съдебен съвет. Това може да се обясни с факта, че инспекторите се избират с 2/3 мнозинство от депутатите. А сега вероятно оправданието за бездействието ще са предстоящите конституционни промени, които предвиждат и реформа в инспектората.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужас

    15 4 Отговор
    Мафията са точно съдиите и магистратите !! Няма такава държава в света !!!
  • 2 ТЕРИТОРИЯТА

    10 3 Отговор
    Закривай
  • 3 че това кога се е спазвало?

    12 2 Отговор
    какво казахте за парламента и конституцията ? от 30 години имаме антиконституционна партия …
  • 4 Адвокат

    11 1 Отговор
    За какво правосъдие и върховенство на закона може да се говори в България, когато най-висшия законодателен орган не спазва Конституцията и законите, а най-висшия съд- Конституционния ,подкрепя беззаконието? Демокрация значи върховенство на закона.Тука псевдодемократи говорят за демокрация, затова сме на дъното.
  • 5 факт

    6 1 Отговор
    Браво на съдия Андрей Георгиев. Особено за смелостта да изрази несъгласие с решението на КС, че правомощията на мандатните органи се запазват до избора на нови. Това е едно от решенията, взети по целесъобразност и дори личен интерес - конституционните съдии се надяват в подобна хипотеза да продължат да работят и да си получават големите заплати и привилегии. В момента КС работи с непопълнен състав, има един съдия с изтекъл мандат, но НС продължават да се правят на улави и да не избират конституционен съдия. Това е така, защото мястото се пази за соросоида Йонко Грозев, който все още е съдия в Страсбург, чийто мандат изтича през пролетта на 2024 г. Инспекторатът пък така се е окопал, че три години няколко народни събрания не се сещат да го откопаят, през това време корумпираните магистрати стават все повече и все по-нагли поради чувството си за безнаказаност. Изводът е, че парламентът руши държавността напълно съзнателно и създава хаос, от който някои хора печелят добре.
  • 6 Майора

    1 4 Отговор
    Българите сме такива , натопи другарчето си , за да си добре ти! Жалко затова и винаги ще ни сочат по форумите , защото което си нсправим сами никой друг не може да ни го направи!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 За размисъл

    1 0 Отговор
    ФАКТИИИИ МНОГО СТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ!!!!

    ТРИЕТЕ КОМЕНТАР ПРЕДИ ПУБЛИКАЦИЯ БЕЗ ДА Е
    "oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. "
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол