Last news in Fakti

13 Септември, 2023 20:12 1 233 17

Финансовото министерство: Бюджетът остава на плюс в края на първото полугодие

  • бюджет-
  • положително салдо

Положителното салдо се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 161,4 млн. лв. и по европейските средства в размер на 13,0 млн. лева

Финансовото министерство: Бюджетът остава на плюс в края на първото полугодие - 1

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) за първото полугодие е положително в размер на 174,4 млн. лв. (0,1 на сто от прогнозния БВП), съобщава Министерски съвет, след като правителството одобри доклад на финансовото министерство.

Положителното салдо се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 161,4 млн. лв. и по европейските средства в размер на 13,0 млн. лева.

Приходите, помощите и дарения по КФП към средата на годината са над 31,4 млрд. лв. или 45,2 на сто от годишните разчети. Общото увеличение на данъчните и неданъчните приходи спрямо същия период на предходната година е близо 3,4 млрд. лв. (12,6 на сто), а постъпленията от помощи и дарения (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са по-малко с 214,2 млн. лв. (15,1 на сто).

Общата сума на данъчните постъпления по КФП, вкл. приходите от осигурителни вноски, е близо 24,6 млрд. лв., - 46,2 на сто от планираните за годината данъчни приходи.

Приходите от преки данъци са в размер на почти 5 млрд. лв. или 42,5 на сто от предвидените за годината. Постъпленията от косвени данъци са в размер на 10,454 млрд. лв. (44,7 на сто от разчетите за годината), като приходите от ДДС са в размер на над 7,4 млрд. лв. (43,7 на сто от планираните).

Неданъчните приходи са в размер на 5,6 млрд. лв., което представлява 50,4 на сто от годишните разчети. Неданъчните приходи се формират основно от приходи от държавни, общински и съдебни такси, приходи и доходи от собственост, приходи от концесии, приходи от продажба на квоти за емисии на парникови газове и други. През юни постъпиха приходи (в размер на 384,5 млн. лв.) от Европейската инвестиционна банка по проектите, финансирани от Модернизационния фонд. Подкрепените проекти са в областта на производството на електроенергия от възобновяеми източници, модернизацията на енергийните мрежи и енергийната ефективност. В частта на неданъчните приходи през юни са постъпили и 407,0 млн. лв. приходи от дивидент за държавата от държавни предприятия.

Приходите от помощи и дарения са в размер на 1,2 млрд. лева.

Разходите по КФП (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към юни 2023 г. възлизат на повече от 31,2 млрд. лв. - 42,2 на сто от годишните разчети. Съпоставени със същия период на предходната година, разходите по КФП нарастват номинално с 15,4 на сто или близо от 4,16 млрд. лв.

Най-значително се вдигат разходите за пенсии (увеличение с близо 2,1 млрд. лв.), както и тези за персонал (над 1 млрд. лв.), капиталовите разходи (615,6 млн. лв.) и други.

Нелихвените разходи са над 30 млрд. лв., което представлява 42,4 на сто от годишния разчет.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 30 юни, възлиза на 847,6 млн. лв.

Размерът на фискалния резерв е 12,9 млрд. лв., в т.ч. 12,5 млрд. лв. депозити в БНБ и банки и 0,4 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пръц

    20 0 Отговор
    Винаги ми е било интересно.Раждаш ли се идиот,или ставаш такъв като поотраснеш
  • 3 Ах кокорчо

    13 1 Отговор
    Ако те уловя ще ти скъсам знаеш кво боклук си от всякъде
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Роки

    19 1 Отговор
    Представяте ли си колко е трудно да намериш съвършените празноглави и неадекватни идиоти и колко е сложно да ги сглобиш в правителство? Е, поздравления, успяхме да направим невъзможното!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 тйхт

    4 11 Отговор
    Няма за кога да чакате... Правете импийчмънт на народния предател Гумен Румен Решетников Радев и да се приключва!
  • 8 продажен гей

    9 2 Отговор
    господ да ви прибира всичките
  • 9 Лъжите на леля Асена Спецова са безкрайн

    13 0 Отговор
    Безкрайни както и любовта и към шефа на НАП! Неприятен за гледане, слушане, а и краде!
  • 10 Да, бе

    7 0 Отговор
    Каква е квотата за сбърканяци в тая ротация, че се не трае... Територия, територия, но чак пък толкова...
  • 11 Немо

    10 0 Отговор
    Е как няма бюджетът на Кокорчо да е на плюс, като спря всички европейски програми, спря плащания към общини, към фирми. На практика държавата спря да плаща само и само да може този екземпляр да постигне фикс идеята си за 3% дефицит
  • 12 София

    7 0 Отговор
    Каквото и да прави,обратното си остава обикновен,селски хасковски каун.
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 3 Отговор
    От тези данни разбирам,че БВП на бг за 2023г се ОЧАКВА да е около 174000000000....Сто седемдесет и четири милиарда лева.....доста добре.......
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 как иначе...

    5 0 Отговор
    ...като не плащате по проекти, а пък ако спрете да изплащате и пенсиите хептен излишъци ще има
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Откровена неистина

    3 0 Отговор
    Личен бюджет, дефицит. За да съм на нула, без профицит, махнах 3 телефона на жената и децата, кабеларка, вече са без ТВ. Рибата сьомга е изключена от менюто. Пазарувам от селата. Къпят се като "партизани" по минута на човек. Приготвил съм Газовите лампи със свинска мас, и евентуален отказ от ток 2026 г. Оглеждам в Парковете места без камери, за бъдеща сеч, децата ми няма да мръзнат. Като мен постъпват 40% от населението, което значи по-малко приходи в бюджета от ДДС, данъци, акцизи. Зимата няма да ползвам парно и ток, изкарах родопските одеала-там ще спестя 200 лв лична топлоенергия Гоплофикация и ток 150 лв., сградната не мога да я махна. Колата вместо всеки ден, я ползвам един път месечно, прехвърлих на името на баща ми - инвалид, за по-малко данъци. Забравих, че от "Ало, Кирчо", Лайен ви обеща, да заобиколите ЗАКОНИТЕ НА ЕС. Оставка? "Ливъриджът е за вас, за нас газовите лампи! Не ви ли е Срам, да ни пратите на борсата за ток, за да угодите на частниците от ГЕРБ, ДБ и ДПС, и на ЕНП, ПВУ. За 30 сребърника продадохте Българите. И не сме "забравили ротацията, и нямаме къса памет" - Записите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове