Last news in Fakti

18 Септември, 2023 13:38 3 845 29

ОАЕ иска да въоръжи българската армия с БТР-и от последно поколение ВИДЕО

  • оае-
  • бтр-
  • рабдан-
  • rabdan 8х8

Бойните машини Rabdan 8х8 представляват последно поколение модулни, многоколесни амфибии, създадени за широк набор от мисии на различни терени

ОАЕ иска да въоръжи българската армия с БТР-и от последно поколение ВИДЕО - 1
Снимка: EDGE Group

EDGE Group, най-големият държавен конгломерат в сферата на сигурността и отбраната в Обединените арабски емирства (ОАЕ) е в готовност да реализира сделка „правителство към правителство“ с България за доставка на последно поколение 8х8 бронирани бойни машини за повишаване на способностите на батальоните от механизираните бригади на Сухопътни войски. Сделката включва 12-годишен срок на изплащане на амфибиите и доставката им в рамките на до 5 години.

Конгломератът усилено работи за задълбочаване на сътрудничеството със Сдружение „Българска Отбранителна Индустрия – акад. Стефан Воденичаров“, което стартира през 2021 г. Тъй като в него членуват най-големите компании от българския военно-промишлен комплекс, желанието на конгломерата е те да поемат цялостната интеграция на бойните машини и тяхната поддръжка. По този начин ще се насърчи развитието на местната индустрия и разкриването на нови работни места в страната. Това са естествени стъпки след подписването на Меморандум за стратегическо партньорство между България и ОАЕ, който бе ратифициран на 14 декември 2022 г.

Бойните машини Rabdan 8х8 представляват последно поколение модулни, многоколесни амфибии, създадени за широк набор от мисии на различни терени. Те са продукт на отлично тактическо и техническо изпълнение, базирани на изпитана във времето ходова част, произведена от страна-членка на НАТО. Ходовата част се задвижва от двигатели и скоростни кутии, произведени от водещи американски компании. Това прави специализираните превозни средства напълно конкурентни на най-иновативните 8х8 машини, произвеждани в световен мащаб.

Модулността на бронираните машини позволява интеграция на модерни C4ISR системи за командване, управление, комуникации, компютри, разузнаване, захват на цели, и монтиране на високотехнологични оръжейни куполи, които отговарят на нуждите и изискванията на Българската армия. Предложението на компанията от ОАЕ е чрез трансфер на технологии, ноу-хау и добри практики, цялостната комплектация на бойните машини да се извършва в страната. Гаранционната и следгаранционна поддръжка също ще бъде осъществявана от български компании.

Сделката за бронираните 8х8 колесни бронирани превозни средства е потенциална последваща стъпка за утвърждаване на дългосрочното сътрудничество между България и ОАЕ. Експертите от екипа на конгломерата са готови да съдействат за повишаване на капацитета на националната армия.

EDGE Group е най-големият държавен конгломерат в Обединените арабски емирства. Дейността ѝ е насочена към разработване на усъвършенствани технологии и революционни решения в сферата на изкуствен интелект (AI), квантови изчисления, криптография, автономни машини, комуникации в сферата на сигурността, умни решения и наука. Тя оперира в 4 ключови сфери – платформи и системи (въздушни, земни, морски и др.), ракети и оръжия, космически и кибер технологии, свързани с модерната отбрана, партньорства в областта на отбранителни и аеронавтически технологии с водещи международни производители в ОАЕ. Ангажирана с решаване на текущите предизвикателства в реалния свят, компанията се посвещава на предлагането на иновативни продукти и услуги, които гарантират по-голяма ефективност.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    38 16 Отговор
    Нали имаме в излишък и подаряваме на Украйна?

    Коментиран от #8, #13

  • 2 Дрън дрън та пляс

    24 7 Отговор
    вие наливайте , ние ще плащаме ....
  • 3 Гоше

    19 6 Отговор
    Без коментар
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БАРС

    21 17 Отговор
    Ужас !Какво време настана от арабите оръжие да копуваме,и то карантирам с него само може гаргите да плашат.Тоя БТР НЯМА СПАСЕНИЕ ОТ РАШЕН снаряд або дрон.Доказано Руското оръжие е най добро дажеи то дето е произведено по времето на СССР.ОТНОВО ПАРИ НА ВЯ ТЪРА КАКТО Ф-16 УЖ СТРАШИЛИЩЕТО ПРОТИВ РАШЕН АРСЕНАЛ

    Коментиран от #7, #14

  • 6 буха муха ха

    11 17 Отговор
    Купете един на копейката да го пази от Миротворец.
  • 7 Бай Ганьо

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "БАРС":

    По правописа ти разбирам че разполагаш с голям умствен капацитет.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 БСП за България и Радев

    5 26 Отговор
    Това са машини за отнемане на човешки живот. И по-точно Тагаренко планира да ги използва в бойни действия срещу млади руски мъже. Категорично трябва да се противопоставим. В Българската Армия трябва да има техника произведена в братска Русия. Нашите войници не са пригодени за тава прецизна техника. Представяте ли си, например Гатьо, който има мозък на пиле, да се качи на такава машина???
  • 10 Няма

    15 2 Отговор
    Да приемем сделката! Какво е това 12 години изплащане? И да ги вземем. Ние плащаме предварително и чакаме ...повече години.
  • 11 Гошо

    14 8 Отговор
    Камиларите ги предлагат в комплект с камила- като закъса чудо бтр - а ,камилата го тегли до поделението откъдето е излязъл

    Коментиран от #16

  • 12 Че Гевара

    11 5 Отговор
    Едно време заливахме арабските пазари с агнешко,сирене и тонове консервирани зеленчуци ! Печелеше държавата милиарди ! Сега ще им пробутваме американски машини чрез един еничерин (частник),който ще изяде целият пай,за Българския бюджет 0.2% печалба ! Страшна сделка !
  • 13 ХА ХА

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Имаме отпадъци, дето и укрите не ги искат.
  • 14 стоян

    6 18 Отговор

    До коментар #5 от "БАРС":

    До 5 ком - другар руското оръжие е боклук и го видяхме на скраб в Украйна - явно гледаш руската а там не дават руския скраб

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    20 0 Отговор
    Лично аз недоумявам защо час по час се точат такива материали! Преди време бяха покъзъни за кратко БТР Рила 8х8 и Рила 4х4MRAP. Разработка на българин който живее и работи от 20 години в Канада и е собственик на водеща компания за бронирана техника. Машините са по стандарт на НАТО STANAG 4569 - защита от 10 кг.тротилов еквивалент отдолу и 50 кг.тротилов еквивалент странично. Щяха да се произвеждат тук в България. Отново ли се нагазихме и прецакахме възможността за наш български ВПК? Носят се слухове за американския Страйкър, който е вече морално остаряла концепция! А, че имаме необходимост е ясно. БТР 60 вече е изпял песента си преди 60 години. Аз обаче съм за българско производство.

    Коментиран от #19, #20

  • 16 ХА ХА

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гошо":

    На тия същите камилари полицейските патрулки са им ламбо и ферари, а и видяхме кой го теглат, на червения площад и цял свят видя.
  • 17 Стоянке

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "стоян":

    Пак разправяш бабини деветини.. Резултати от военните действия се виждат на картата. Украйна -20% територия и около 2,6 милиона мъртви войници.

    Коментиран от #22

  • 18 Хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "стоян":

    Верно ли е сссиганин?
  • 19 ХА ХА

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    Това за което говориш вече е в ход.

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Умирам от смях

    4 0 Отговор
    Щом и тези циг.ни се загрижиха за нас е ясно, че приключваме курса...

    Коментиран от #24

  • 22 ХА ХА

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Стоянке":

    Къде па на картата пише колко са мъртвите войници?
    Териториите, жертвите и загубите ще се уточняват след края на войната, до тогава само дилайла.
  • 23 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    8 0 Отговор
    Практически тази машина е OTOKAR! Въоръжението е въпрос на договаряне! Варианта Рила 8х8 беше с купол на Hispano Suiza. Аз лично мисля, че купулите на израелския Rafael са по добрия избор. Но, при всички посочени до тук неща съм абсолютно убеден, че ще вземем морално остарялите Striker-и, без да направим тук и едно работно място. Колкото и да е тъжно - това сме си. Толкова си можем. А за водещи машини като Финландската Patria на която поляците базираха техния Rosomach който показа яко качество в Афганистан - само ще мечтаем. Аз лично бих заложил на немската Boxer GTK, Patria или Pirahna 5 на MOWAG. Но ще си купим остаряла и доста спорна машина.

    Коментиран от #26

  • 24 ХА ХА

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Умирам от смях":

    Умираш от смях, шот си т@пппп.
  • 25 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "ХА ХА":

    IAG произведе само някакви бронирани джипове, които в най добрия случай имат полу-полицейски функции. Носеше се слух, че ще правят предприятие около Бургас, но не мисля, че ще се случи. Последно май направихме постъпки за Straiker. На нас няма да ни дадат значително по добрата Pirahna 5 на MOWAG.

    Коментиран от #27

  • 26 ХА ХА

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    Спкойно, това е само предложение. Арабите са се усетили че строиме завод за бтр-и, и бързат за зделка.
  • 27 ХА ХА

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    Цъкни български бронирани машини.
  • 28 последно поколение 8х8 бронирани бойни

    0 0 Отговор
    машини означава - предната тегли на буксир задната ! Красимир Каракачанов: САЩ пък се готвят да продадат на Българската армия спрени от производство БТР
  • 29 Aлфа Bълкът

    1 2 Отговор
    Аз бих заложил на бракуваните американски, отколкото на модерните талибански!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове