Last news in Fakti

21 Септември, 2023 05:37 1 002 11

Мирослав Найденов: Разбунването на сектор "Земеделие" беше излишно

  • мирослав найденов-
  • земеделие-
  • протести

Практически няма да се промени нищо, заяви бившият министър на земеделието

Мирослав Найденов: Разбунването на сектор "Земеделие" беше излишно - 1
Снимка: БГНЕС

Разбуни се сектор "Земеделие". Всичкото това беше излишно и то ще приключи по всяка вероятност с приемане на меморандум, за който са се договорили от страна на правителството, и практически няма да се промени нищо.

Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието.

"Прояви се една абсолютно неопитност, дилетантщина от страна на управляващите, защото те сами си предизвикаха тази криза, която криза се видя, че може да бъде решена много бързо с разговори от няколко часа. Не знам кому беше нужно всичкото това, защото това, което трябваше да се случи, се случи и в близките седмици няма да има някакъв внос от Украйна. България можеше да вземе решение, както направиха останалите четири страни, от които България излезе по терлици и ги остави в една ситуация, в която страната ни също беше поела ангажимент да подкрепя тяхното настояване за ограничаване на украинския внос.

Това е чисто политическо решение. Дали е продиктувано от директни договорки с украинската страна, или взето под натиск на Европейската комисия – не мога да гадая. Това трябва да го кажат примерът, разбира се, и тези, които го гласуваха в парламента, но е факт, че доведе до разбунване на сектора", коментира Найденов.

Той се върна назад във времето и сподели: "С носталгия си спомняме годините преди 10 ноември, когато България, освен че беше житницата на Европа, изнасяше огромни количества продукция. Ще припомня един исторически факт – репарациите след Първата, и след Втората световна война са изплатени предимно със земеделска продукция, и то не само жито. Има се предвид много други неща. Ние имахме страхотни поголовия от овце, крави, кози. Всичкото това в момента е свито до един минимум, който включително не може да осигури изхранването на българското население. А това е въпрос и от национална сигурност, защото възможно е при някакъв катаклизъм - видяхме какво се случи по време на COVID пандемията – тогава за момент се затвориха границите, но при ескалирана на подобен проблем е възможно да се затворят границите, да няма търговия. Ние трябва да мислим върху тези неща и трябва да мислят тези, които управляват в момента, а не да се оправдават с миналото", каза още бившия министър на земеделието.

За разрешаването на проблемите в сектора Найденов постави на първо място диалогът: "Щях да поканя тези хора на преговори, и то много преди да се случи гласуването в парламента, с решението на Министерски съвет. Аз съм водил много тежки, месечни преговори с тях. И това е най-важното – когато има диалог, дори и да не стигаме до единомислие, все пак е много важен диалогът.

Второ, към министъра на земеделието има консултативни съвети – има Консултативен съд по зърното, по млякото, по животновъдство, по растениевъдство. Те да не бъдат бутафорни органи, които да се използват само по отношение на парафиране на определена политика на Министерство на земеделието, а тези консултативни съвети да правят политиката, не само да я подпечатват, решено на политическо ниво. Така че има какво да се направи", обърна внимание Мирослав Найденов.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ББ ги охарчи за изборите. Меморандум-тек

    1 0 Отговор
    Едно: до изчерпване нац. п-во слънчоглед продукция 22/23 продължава забрана внос слънчоглед. Определят се г-ва за преработване. Водят преговори, ако селск. стоп. култури надвишаваг национални с 10% ще се въведе лицензионен режим за пшеница, царевица, репица. (вносът няма да спре)
    2:ЕК решение помощ да се изплатят до 06 октомври 213 милиона. (внос не спира)
    3:В рамки 2 раб. дни подали заявление за помощи до 26 09 ще получат подпомагане за 100% пропаднали площи.
    4.71 милиона лв на сектори растиеновъдство и животновъдство - до достигане на определен нац. лимит на РБ помощ минимум.
    5. Млекопроизв. не можещи да докажат реализирана продукция, заради сухо мляко внос Укр. ще ролучат подпомагане на база форсмажар от ЕК
    Илия Проданов попита земеделците дали са удовлетворени от меморандума, на което те отговориха „да“ и аплодираха председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителитe=
    На българите рупащи ГМО и пестициди ЧЕСТИТО, рупането продължава. Поне по 2 точки, според мен "я, камилата, я, камиларя". Борисов им похарчи парите на ПП преди изборите, и се подсмихва хитро в ъгъла.
    За народа - знаем, както винаги, супа топчета без топчета, и т.н.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 3.14К

    7 4 Отговор
    В Полша от 73 проби на жито, в 17 е открита салмонела, в още 17 пестициди, в 11 ГМО и в 6 миотоксини. При нашият контрол всичко е "точно", ще ни тровят на поразия. Още се кланяйте на психхопата-наркоман, за който поляците признават, че неблагодарник!

    Коментиран от #5

  • 4 АУУУУУ

    7 2 Отговор
    - Какви са тези викове навън, Джеймс?
    - Костадинов отишъл на протеста на фермерите, Sir.
    - Сигурно му се радват, Джеймс?
    - Не, Sir - гонят го!
    - Защо така веднага с лошо, Джеймс?..
    - Страхуват се, че щял да сложи ръка и на техните субсидии, Sir.

    🙄

    Коментиран от #9

  • 5 6.28

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "3.14К":

    Предпочитам Украински хляб по 1 лев отколкото прехвален "български" на 3 лева от фуражна пшеница!!!! И от колко годинки си хранихте и храните децата с радиоактивно сухо мляко? справка аварията в Чернобил...................

    Коментиран от #7, #11

  • 6 Байрактар"70

    2 1 Отговор
    Изобщо не е излишно. Май нещо почна да те жегне? Но ,България! Няма проблеми, макар всичко да е ×4 ! Пълна ревизия на всичко от НЕЗАВИСИМИ експерти от ЕС!
  • 7 Миризлив пор

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "6.28":

    Стига сънувахте хляба по левче, пшеницата е на борсови цени, вижте тогава кога беше по левче колко са били цените и какви са сега, да не се окаже че са се вдигнали с 10-15% а хляба със 100%. Разликата не отива в производителя да знаеш.
  • 8 Ганьо Банкянски

    5 0 Отговор
    Какво стана с тоз човек Мирослав ? Беше министър при Бойко и после изведнъж изчезна ! Защо го махна Борисов , нали се справяше УЖ отлично ? Да не последва съдбата на други видни герб-екземпляри - Фидосова , Цачева , Караянчева , Московски , Лъчо Мозъка.......Далече , забравени , в забвение !?
  • 9 В име на ВИМЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "АУУУУУ":

    Ако някой слага ръка на нещо , то това в последните 10-12 години са предимно хората от ШАЙКАТА и техните производни ! И накрая ......виждаме чекмеджетата МУ - препълнени и отрупани , а метресите му , с къщи и бутици из света !
  • 10 Како бе Мирче?

    2 0 Отговор
    Изпуснахте парата през свирката. От рано яхнахте протеста, чрез "правилните" хора, а народа вълци го яли. Ще набива отровните, радиоактивни продукти, за да се пълнят гушите на хазарските "партньори" от фащ. Нема лабаво, ще се мре яко. Територията ще освобождаваме зер?! Друг й е хвърлил око. За шепа центове продадохте народ и родина. Богоборци жалки.
  • 11 Не само

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "6.28":

    е радиоактивно от Чернобил. А обеднения уран в бомбичките дето правим в България, за да не се цапат "партньорите" зад океана? Те ще останат чистички, а ние отнасяме какалашката. И от благодарност ни доубиват земеделие и селско стопанство, като ни набутват отровните си продукти на дънпинговани цени. А хлябът няма да поевтинее, както нищо не поевтинява у нас, по стара традиция.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове