Last news in Fakti

21 Септември, 2023 08:08 2 528 25

Иван Христанов: Няма да правим хляб от украинско зърно, то няма шанс в България

  • иван христанов-
  • земеделие-
  • протести-
  • зърно-
  • украйна

Имаше прекрасна възможност да използваме този протест, за да започнем да говорим наистина за проблемите на земеделието, която беше пропусната, заяви бившият земеделски министър

Иван Христанов: Няма да правим хляб от украинско зърно, то няма шанс в България - 1
Снимка: Иван Христанов

Протестите започнаха от овощарите край Дунав, после се включиха и доста други сектори. Тяхната роля беше подценена и беше силно надценена тази на зърнопроизводителите. Имаше прекрасна възможност да използваме този протест, за да започнем да говорим наистина за проблемите на земеделието, която беше пропусната.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият земеделски министър Иван Христанов.

Продължават проблемите да се решават на парче и липсва голямата визия.

Нидерландия има отвратителен климат и два пъти по-малко земя от нас, а изхранва 20 млн. население и цяла Европа. Ние имаме прекрасен климат и не можем да изхраним 5-6 млн.

Защото когато влязоха лесните пари от Европа, освен земеделци отиват и крадци. В България земеделието беше опоскано от крадци.

Февруари месец започнахме стратегически план, направихме таван на субсидиите от 300 на 100 хил. евро. Сложихме и таван на заплатите, защото имаше такива по милион. Насочихме средства към малките, средните, младите и биологичното. Визионерската реформа беше започната.

Липсата на комуникация се оказа основният проблем за протестите сега. Как може да осъществиш една стратегия, ако не комуникираш с този бранш?

Забраната за внос от Украйна няма как да остане в сила. Аз съм сигурен, че този фарс се разигра от ГЕРБ и ДПС, които видяха възможност да хлъзнат своя некоалиционен непартньор към доста сериозни проблеми.
Не българският пазар е проблемът. 80% от продукцията на зърнопроизводителите отива в чужбина, което означава, че не се състезаваме в България за по-ниски цени, а в Египет, Йордания и навсякъде където излиза българска продукция. Това е големият препъни камък - ако малките и средните бъдат изоставени, те няма да могат да си обслужват задълженията и другата година тяхната земя ще бъде изкупена отново от големите.

Цените няма да намалеят. Ние не внасяме пшеница. Няма да правим хляб от украинско зърно, то няма шанс в България.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Закс

    19 1 Отговор
    Няма да правим - дааа бе ...
  • 2 Последния Софиянец

    4 35 Отговор
    Украйнското със сигурност е по-качествено от руското.
  • 3 АБВ

    4 36 Отговор
    Украинското зърно е много по хубаво .Хляба става много по вкусен .

    Коментиран от #7

  • 4 Последния Софиянец

    9 8 Отговор
    това казва всичко

  • 5 Язък

    10 3 Отговор
    за Укро-лебеца !
  • 6 зърнарите не са

    5 2 Отговор
    житери и пшеничари . протеста беше от производители на просо , Слънчогледово семе . Царевичарите са друго . Има много Земеделци . Не са разбрали . За Олиото за износ от семе на Украински зърнари .
  • 7 Ами то е хлебни жито.

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "АБВ":

    Не е фуражно.
  • 8 Първия

    17 0 Отговор
    То не украйнско а от на блякрок нивите....зор ги хвана че търпят загуби добре че бг правителството да се наведе...от украйна си струва да се внасяпсамо свежа женска плът да са по-добре тоя генофонд тука
  • 9 Земеделец

    12 0 Отговор
    "направихме таван на субсидиите от 300 на 100 хил. евро"

    Нищо не направихте - тези които получават субсидии разделиха фирмите на по-малки и продължават да си получават субсидиите. Трябваше критериите за получаване на субсидии да смените и най вече да спрете корупцията - хора с пустеещи земи писали ги "пасища" получават субсидии - нищо че нищо не произвеждат и нищо не пасе там. Хора писали се животновъди получават субсидии но нямат нищо и не гледат животни. И много такива примери. Субсидиите се крадат и не стигат до истинските производители - къде по лесно ще е да се субсидира цената на селскостопанската продукция - няма да има измами но вие не искате това.

    Коментиран от #14

  • 10 ИВАН

    15 1 Отговор
    Браво на тия български политици - 34 години мислят само за народа си, ми как така - ние ядем най хубавата храна в Европа, затова се раждат и най хубавите деца, е понамаляхме с някой и друг милион, но пък лилавата част се въди успешно
  • 11 факт

    22 3 Отговор
    Проблема е ,че складовете са ни пълни с жито и пшеница,а лумпените ни набутват още та да се издокарат пред господарите си от Запад ! По-големи продажници от българите няма на Света.

    Коментиран от #25

  • 12 Престанете

    5 7 Отговор
    да интервюирате и публикувате мнения на бивши министри. Злобните им изказвания за черните дупки в ресора , който са ръководили.и какво трябва да се направи и кой им е пречил, сочи само за тяхната некъдърност и за това, че правилно са били отстранени.Тези интервюта не водят доникъде, а по- скоро им дават публична възможност да се оправдават за несвършена работа.
  • 13 Галя от EmbassyTO

    12 0 Отговор
    И как е , някой хваща ли се на тая лъжа
  • 14 Земеделец

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Земеделец":

    Продължение

    Сега субсидии получават само големите производители и процедурата за кандидатстване за субсидии е много сложна - ако субсидирахте цената на селскостопанската продукция от субсидиите щяха да се възползват само тези които наистина произвеждат нещо, нямаше да има нужда от кандидатстване и съответно корупция и всички до най-малкия производител щяха да се възползват от тях.

    Но целта е точно обратната защото част от субсидиите се връщат в партийните каси защото вие определяте кой да получи субсидии и кой не.
  • 15 Механик

    18 1 Отговор
    Ще правите и още как. Стига да ви нареди посолствоТО, не хляб, ами и торти ще правите.
    Еле па ако Зелински ви погледне сърдито като Гретето Тубарлак и ви размаха гневно пръст, и кюфтета ще правите от украинско жито.
    п.п.
    Апропо, ама ако храните животните с това зрърно, химията, ГМО-то и обеднения уран, така или иначе ще попаднат и в нашите организми.
    Ааа, забравих. На вас не ви пука за нашите организми. Важното е на Путин да му е зле.
  • 16 Вярно

    9 1 Отговор
    Нидерландия има отвратителен климат и два пъти по-малко земя от нас, но там живият хора.

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Акад.Денков

    11 0 Отговор
    Ще правите и още как. От САЩ и Брюксел вече ни наредиха.
  • 18 Запознат

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Вярно":

    Е наистина е вярно - там живеят хора а не подлоги на посолствоТО и в Нидерландия няма да внасят украинско жито. Пък колко е вярно че тяхната земя хранела 20 милиона е друг въпрос - никой не ги спира да произвеждат лалета пък нас ни спират да произвеждаме грозде и вино и сега пък маслодайната роза била вредна.

    Ето това е голямата заблуда на соросоидите в България - мислят си че като се подмазват на запада и те ще станат като тях само че запада си гледа собствения интерес и за това е богат а не защото се подмазва на някого.
  • 19 Механик

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Вярно":

    В Нидерландия живеят облъченяци + третоплови жендъри, дето са отишли там, за да могат да се друсат на воля и да могат да се женят помежду си.
    Ако съдиш за Нидерландия по показните филмчета, тогава може да се заблудиш. Но ако си живял там, щеше да знаеш за какъв Содом и Гомор иде реч.
  • 20 А бе ейййййй

    8 0 Отговор
    Отдавна ядем хляб от украинско жито !!! Така наредиха от Брюксел !!!
    Сега се опитват да заблудят народа с евтини врътки!!! Не знам колко хора им вярват ?!?!?!
    Но така им е наредено от господарите, а нашите ЛАКЕИ не могат да кажат НЕ !!!!!!!!!!
  • 21 ГЕРБ СДС ДПС ПП ДБ

    3 0 Отговор
    Залъгалка за неукия и прост българин
  • 22 Карък

    1 0 Отговор
    ТОЛКОВА СА БЕЗСРАМНИ В ЛЪЖИТЕ СИ,ЧЕ ЧАК САМИ СИ ВЯРВАТ.
  • 23 Карък

    0 0 Отговор
    ТОЛКОВА СА БЕЗСРАМНИ,ЧЕ САМИ СИ ВЯРВАТ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Не нам!

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "факт":

    НАРОДУТ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ДАЛИ СКЛАДОВЕТЕ НА АЛЧНИТЕ ЦЪРВУЛИ СА ПЪЛНИ С ПШЕНИЦА, А НА КАКВА ЦЕНА Я ПРОДАВАТ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове