Last news in Fakti

22 Септември, 2023 05:06 1 232 9

Илиана Иванова: Скопие ще започне преговорите за членство, когато изпълни критериите за това и промени конституцията си

  • илиана иванова-
  • еврокомисар-
  • шенген

Приемането на страната ни в Шенген остава мой приоритет, заяви новият български еврокомисар

Илиана Иванова: Скопие ще започне преговорите за членство, когато изпълни критериите за това и промени конституцията си - 1
Снимка: europarl.europa.eu

Приемането на страната ни в Шенген остава приоритет на тази Европейската комисия и лично на новия български еврокомисар Илиана Иванова.

Това каза тя в първото интервю в първия си работен ден в Европейската комисия пред БНТ.

"През последните 12 години България изпълнява абсолютно всички критерии за приемане в Шенген. И позициите и на ЕП и на ЕК са много ясни и много силни. Може би вече дори се уморихме да казваме колко добре опазваме границите и колко добре спазваме шенгенските правила. Мисля, че едно добро нещо, което беше казано ясно миналата седмица в Страсбург от председателката госпожа Урсула фон дер Лайен, е приносът на България и Румъния към шенгенското пространство и към опазването на нашите граници. Така че това остава важен приоритет за ЕК и лично за мен и ние ще продължим да отстояваме тази тема във всички срещи, във всички разговори, докато това стане факт", заяви Иванова.

Новият еврокомисар смята, че България има да наваксва по отношение на финансирането на иновации и технологии, но в същото време имаме суперкомпютър и експерти по изкуствен интелект, които могат да ни направят по-конкурентноспособни не само в Европа, но и в света.

"Мисля, че това беше много важен приоритет. Особено на изключително важната роля на суперкомпютрите в процеса на насърчаване на стартъпите и осигуряването на достъп на новите иновативни старт ъп компании до суперкомпютрите и изкуствения интелект, за да имат повече възможности на европейския и световния пазар. И тук е хубаво да кажем, че когато имаме такива примери като суперкомпютъра в България, трябва да се гордеем с това и да използваме тази възможност да повишаваме нашата конкурентоспособност."

За отношенията със Северна Македония и приемането на страната в ЕС Иванова е категорична, че изключения не са възможни. Скопие ще започне преговорите за членство, когато изпълни критериите за това и промени конституцията си.

"Разширяването е другият важен приоритет, който беше споменат миналата седмица. Критериите са много важни и те важат за всички с еднаква сила. Всички държави, които вървят по пътя на присъединяване, поемат конкретни ангажименти. В случая със Северна Македония имаме ангажименти за промени в конституцията, имаме два протокола към договора за Добросъседство и приятелство, които трябва да бъдат изпълнени. Правилата са ясни. От страна на Комисията няма и не може да има изключения. Няма как Комисията да свърши работата на страните кандидатки."

Илиана Иванова заяви, че ще работи по няколко направления в ресора, който ѝ е възложен като еврокомисар - иновациите, научните изследвания, културата, образованието, младежта и спорта.

"Колкото е сложен, толкова е и стратегически този ресор. Говорим за над 120 млрд. евро за целия период на многогодишната финансова рамка, така че започвайки от бюджета и търсене на начини за допълнително финансиране - това ще бъдат част от приоритетите. Не само европейското финансиране, но и националното, затова трябва да работим допълнително с държавите-членки. България направи много в тази посока, но все още има какво да наваксва, за да бъдем част от държавите най-активни иноватори в Европа. И разбира се трябва да работим за задържането на кадрите - изследователи, учени, които да работят и останат в Европа", коментира Иванова.

Очаква се първото посещение на Илиана Иванова като еврокомисар да бъде в София.

"Ще говоря с министър-председателя, вицепремиера, президентството, училищата и всички заинтересовани страни. Идеята е от моя страна да заявя искрено желание да работим заедно. Когато работим заедно, можем да постигаме успехите, към които се стремим", каза българският еврокомисар.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 0 Отговор
    Значи никога.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Селянката

    5 4 Отговор
    и от името на Скопие ли почна да бръщолеви ?

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 плюс минус

    4 1 Отговор
    Приоритет на еврокомисарката трябва да е България, България и пак България.
  • 6 Пейзански

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Селянката":

    Сега пък си турила и очила, да изглежда уж по-интелигентно. За какво са и? Тя едва ли чете книги, само преписки и докладни. Много важна....Очилата и служат като декорация. Вижте и акъла! Селото си е село.Но се намърдала с връзки, в България всичко така става- вуйчо владика или "полегнала е Тодорка", или финикийските знаци в действие.
  • 7 Паралийски

    3 1 Отговор
    Много неприятна жена. Но явно пробивна, нахална, вре се тук.-там. В България има поне хиляди по-кадърни от нея, но нямат връзки или пари.
  • 8 Дупничанин

    2 1 Отговор
    Убаво, говориш, моме, ама лошото е, че аз не ти вервам.
  • 9 ТАКА ПИШЕ ТУК

    1 0 Отговор
    А В БРЮКСЕЛ Е ДЕКЛАРИРАЛА ЧЕ ЩЕ ПРАВИ КАКВОТО И КАЖАТ ! ТАКА ЧЕ ТАЯ НАЙ НАГЛО НИ ЛЪЖЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове