Last news in Fakti

23 Септември, 2023 13:24 3 097 33

Земеделският министър призна: 70% надценка на млечните продукти в магазините

  • кирил вътев-
  • мляко-
  • кисело мляко-
  • млечни продукти

Българското земеделие не е достатъчно пазарно ориентирано, подчерта Кирил Вътев

"Българското земеделие не е достатъчно пазарно ориентирано. И това е следствие на това, че е в насипно състояние. И хората нямат вина за това. Но те са се фокусирали върху субсидиите като спасително средство. Тези субсидии се полагат на земеделците. Те поискаха да ги получат веднага. Така че нищо повече от това, което им се полага, не е решено. Реши се да им се дадат веднага". Това заяви в студиото на „Събуди се” министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

По думите му земеделието трябва да стане национален приоритет и няма никакво значение кой ще е министър. "Не трябва да се отклоняваме от тази тема. Трябва да имаме една 30-годишна прогноза, на базата на която да направим една перспективна програма за развитието на земеделието в България", подчерта Вътев.

"Всеки български производител се бори сам. Ние се конкурираме с изключително добре организирани и мощни кооперативи. С много мощни аграрни камари. Ние сме единствените, които нямаме кооператив", категоричен е земеделският министър.

Вътев подчерта, че има много причини за инфлацията и скока на цените. "За да имаме по-евтини продукти, трябва доста по-сериозни мерки да се вземат. Само вносът от Украина няма да реши проблема с цената на продуктите. Защото пуснахме още от втората седмица, откакто поех поста, една проверка на цените от рафта в магазина до фермата. За мляко и млечни продукти. Установихме, че най-големият дял от добавената стойност остава в търговеца накрая. На дребно. Стига се и до 70%", подчерта той. И добави, че подобна е ситуацията и с всички останали стоки.

"В България липсва закон за търговията с аграрни продукти. Такъв закон ние нямаме. Липсва закон за кооперативите. А те са свързани. Лошото е, че всички искаме веднага да има резултат. Но имаме мерки, които не могат веднага да дадат резултат. Ако променим час по-скоро, тоест ако въведем закон за търговията с аграрни стоки, много неща ще се променят, защото в момента по-силният натиска по-слабия. А този натиск слиза долу до фермата и до полето, където вече няма кой да бъде натискан. Не можеш да натискаш градината. Тя трябва да бъде полята с вода, трябва да бъде наторена, трябва да бъде пръскана с препарати за растителна защита, за да оцелява продукцията. Тоест разходите там са едни и същи", категоричен е министърът.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    44 5 Отговор
    Спекулата я правят на борсите хората на Тиквата и Доган.А всички псуват земеделците които нямат вина.

    Коментиран от #33

  • 2 Хаха

    37 5 Отговор
    По закон трябва да работят с 20% печалба.
  • 3 Опааа

    39 5 Отговор
    Всичко в БГ кОчината е спекула и измама!
  • 4 Българка

    41 1 Отговор
    Защо НАП е изтърбушат в ревизии тези преработватели и търговци, които трупат свръхпечалби с мародерски надценки, които плаща потребителя на крайните продукти. Толкова ли е трудно да се определи пазарната себестойност на крайните продукти и се сложи таван на надценката?
  • 5 Обективно

    11 3 Отговор
    е мнението му !
  • 6 това и ние си го знаем

    23 3 Отговор
    и то от години. Сами гио изпитваме на гърба си. Това ли е функцията на безименния министър от сглобката - да ни каже този факт. А какво правят срещу това?
  • 7 Кравата Милка

    12 0 Отговор
    Дгд със 70%
  • 8 Тоест от двадесет

    30 1 Отговор
    лева за килограм сирене, ние потребителите плащаме четиринадесет лева на търговеца в магазина... толкова сме богати, че даже не ни пука...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Начо

    21 3 Отговор
    Унищожихте АПК Тата сега ще създавате кооперативи
  • 13 Гаглей

    9 19 Отговор
    70 % е напълно нормална печалба, за производител.
  • 14 Гаглей

    5 22 Отговор
    Не бе верно, а вие какво искате, 100 производител на млечни продукти да покрият пазар от 6 милиона души, какво искате за стотинки ли да работят, даваш 100 лева, вадиш 170. А производството има и непредвидени разходи. Айде давайте вие произвеждайте да ви видим

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Плашимир

    8 2 Отговор
    Пуснал проверка....
    Да не си малоюмен? Или не може да идеш до магазина? И не си ходил никога на село и не си виждал крава?
  • 17 Картечар

    22 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гаглей":

    А ти чете ли статията че 70% е печалбата на търговеца, не на производителя.

    Коментиран от #21

  • 18 Нищо не е признавал

    7 1 Отговор
    Казва ви истината в очите колко са зле нещата. И колко работа има за вършене.
  • 19 хххх

    4 7 Отговор
    Ако мляко струва 2.05лв (вчера видях такова вносно), то министърът иска да каже, че трябва да се продава за някъде 0.65 стотинки за литър?

    Коментиран от #27

  • 20 Бок Лук

    5 2 Отговор
    няма лошо, ганио гъбара трябва да бъде дран до дупка. Глупостта струва скъпо
  • 21 Гаглей

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Картечар":

    Аха, верно извинявам се
  • 22 Васил

    5 2 Отговор
    Ама сега ли разбрахте толкова късно значи този не е за земеделски министър.
  • 23 УРА,, УРА

    15 0 Отговор
    В Гърция замразиха цените на двадесетина продукта. Аз не знам нашите какво чакат? И аз мога да правя статистика. Ама явно държавата печели от по голямото ДДС и затова всички си траят.
  • 24 Фекален проектил

    4 4 Отговор
    в котчината тече ликвидация. И на никой не му пука. Крайно време е това мъчение да свърши и ганчо да остане само неприятен спомен
  • 25 Наблюдател

    13 2 Отговор
    Само, че не смеете да ги пипнете защото са на господарите ви. Сега като ни нахранят и с ГМО обогатена с обеднен уран храна изкупена на безценица в Украйна храна, печалбата им ще е не 70, 170%. Но все пак те поставиха това правителство на изтривалки пред чужди посолства точно за това. За 3 пъти по-скъп американски газ и ядрено гориво, нищо, че пак е от руски уран, но надценка ги прави свободни. Сега чакаме и бензинът да удари 4 лв, в Гърция вече е 3.7. Но щом търпим, значи го заслужаваме.

    Коментиран от #26

  • 26 Страшни глупости

    0 5 Отговор

    До коментар #25 от "Наблюдател":

    От къде ви ги раждат главите. Потрес
  • 27 За толкова

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "хххх":

    0,60лв. го изкупуват от млекопроизводителя, пастьоризират го после в бутилките и хладилника и хоп, станало на 4лв/л.
  • 28 Алко балко

    3 0 Отговор
    Пак глупости!!! Трябва, трябва...трябва...
    Ями, когато овчарите вземат по-големи заплати от ченгетата...може и да са станали приоритетни! Но до тогава мвр няма да е на мляко, а на уиски!!!
  • 29 Имах познат на село

    11 1 Отговор
    който гледаше домати. Беше се обадил на един прекупвач който дошъл, огледал необраната стока и се уговорили за 2лв/кг. "Набери домата в щайги и ги сложи до пътя, идвам след 2 дни". След 2 дни наистина идват с един камион и 3 леки коли с 12 яки момчета. Какви са тия момчета - пита моя приятел. Хамали, смее се прекупвача. "Вземам ги за 1лв/кг" Ама чакай, нали се уговорихме, на пазара вървят по 3лв/кг! "Тогава давам назад с камиона през доматите и си ги продавай за 3лв/кг". Дал му ги за 1лв и заряза земеделието.

    Коментиран от #32

  • 30 От чужбина

    4 0 Отговор
    Във Великобритания по всички вериги магазини имат стандартни тубички за мляко. Разликата е в етикета. И така, най-голямата туба мляко струва 2.15 Паунда в момента.Това е евтиното мляко в най-голямата туба. РАзбира се има и други, значително по-скъпи. Преизчислено от техните мерки в литри излиза 0.63 Паунда за литър. Това прави около 1.45 лв за литър. Ако обаче вземем в предвид покупателната способност, т.е заплатите, то е все едно млякото в българските магазини да струва около 60-65 стотинки на литър. Изобщо възниква въпроса дали англииските магазини си слагат 70% надценка и ако е така, то колко се заплаща това същото мляко на фермерите??? Частичен отговор мога да дам от посещението във ферма от където купувам директно фермерско мляко. То струва 1.5 Паунда за литър или около 3.40 лв за литър. Това мляко е НЕ преработено, само е охладено и е много силно маслено от порода "Джърси". Все пак, как така дори това скъпото мляко е на цена около българската цена, без да вземаме в предвид разликата в качеството??? Трябва да добавя, че тук и из Европа има дизелно гориво което е оцветено в червено и се ползва САМО за селското стопанство и е значително по-евтино. Така и фуражите за кравите са евтини. Вероятно субсидиите са отделни.
  • 31 гост

    3 0 Отговор
    Ами държавата Каде е
  • 32 От чужбина

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Имах познат на село":

    Ето това не знам дали изобщо е възможно да се случи из някоя европейска страна. Фермера просто няма да се съгласи, а онзи ако му смачка продукцията ще е в затвора.
  • 33 Жъээж

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти прочетете ли статията? В МАГАЗИНИТЕ. КАКВИ БОРСИ ,КАКЪВ БОРИСОВ И ДОГАН?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове