Last news in Fakti

24 Септември, 2023 17:28 1 152 22

Цветелина Пенкова: Правителството не решава проблемите

  • цветелина пенкова-
  • правителство-
  • шенген

Евродепутатът настоява чрез всички дипломатически канали да се продължи отстояването на тази позиция

Цветелина Пенкова: Правителството не решава проблемите - 1
Снимка: бТВ

Действия, без ясна стратегия и план, са реактивни, те нямат дългосрочно действие. Протестът на енергетиците беше за ясно и сигурно енергийно бъдеще на България. Това, което искат хората, от много години и в Марица, и във всички останали тецове и региони, които са засегнати от зеления преход е ясен план: кога, къде, какво и с какви срокове ще се случи. Прехвърлянето на топката и търсенето на моментно успокоение на проблема не дава яснота.

Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова пред БНТ.

Тя отбеляза, че много често се говори за правила, наложени ни от Брюксел, но припомни, че България беше вторият най-голям бенефициент по средствата, предвидени по фондовете за справедлив преход. Те трябваше да бъдат насочени именно към въглищните региони. „Можехме да ползваме 1.3 млрд. евро, за да се подпомогне този преход, за да се преквалифицират хората, за да се запазят работните си места. Българските управляващи не успяха да направят териториалните планове и да ги предадат към Европейската комисия – а това беше изискването, за да ни се отпуснат средствата. В момента от тези 1.3 млрд. евро сме загубили над 100 млн., но все още имаме някаква възможност и шанс да се възползваме от помощта, която ЕС ни предлага, ако спазваме изискванията и отговорността, която сме поели“, коментира Пенкова. По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост евродепутатът смята, че като че ли политиците не знаят какви условия за подписани и се взимат решения на парче спрямо исканията на протестиращите, а този път води наникъде.

„Няма никаква яснота какъв искаме да бъде нашият енергиен микс след десет, двадесет години. Ясно е от две години, че до 2038г. ще бъде намалена значително зависимостта от въглищните централи, трябва да се направят стъпки за осигуряването на работещите в сектора. Тези мощности, които в момента са около 40% в нашия микс трябва да ги заменим с други“, коментира Цветелина Пенкова. Тя отбеляза, че на срещата в Брюксел с представители на Булатом е било подчертано, че за да се случи това, трябва сега да се започне планиране на минимум два нови ядрени реактора, които да компенсират намаляването на въглищните мощности, а в следващите 30 години- трябва да имаме поне четири нови реактора.

„Възобновяемите източници са бъдещето и са необходими, но без базова енергетика ние няма как да гарантираме стабилност и постоянен достъп до електроенергия на достъпни цени“, изтъкна Цветелина Пенкова.

„За увеличаване на доставките за стратегически суровини от трети страни е необходимо да се откроят кои са ключовите суровини за ЕС, за да се обслужват основните отрасли в енергетиката и в индустрията. Идеята е да се направи преглед на наличните и какви обеми се внасят от трети страни, без да се създават зависимости само от един доставчик“, коментира евродепутатът. Тя уточни, че целта е диверсификация на източниците на ключови суровини, които в момента ги няма в Европа. Другият важен въпрос са собствените ресурси и как може ефективно те да се използват, за да се гарантира известна независимост по отношение на ресурсите на континента.

По въпроса за влизането на България в Шенген, Цветелина Пенкова открои факта, че страната ни, признато от 12 години, е изпълнила абсолютно всички технически критерии: „За мен е притеснителна позицията на управляващите, че правим реформи, които ще ни отворят вратите към Шенген. Това е много вредно за нашата политика и позиционирането на държавата ни, защото едва ли не ние сами си поставяме допълнителни критерии, които нямат нищо общо със зададената рамка и техническите изисквания, които са изпълнени от България. Ние трябва да поддържаме позицията, че сме изпълнили всички критерии и че това е дискриминация срещу българските и румънските граждани.“

Евродепутатът настоява чрез всички дипломатически канали да се продължи отстояването на тази позиция. Тя напомни, че Урсула фон дер Лайен ясно призова за приемането на България и Румъния в Шенген. „Има много сериозен шанс до края на годината България да влезе в Шенген по всички граници“, оптимист е Цветелина Пенкова. Тя открои и факта, че поведението на Австрия се е променило спрямо миналата година: „Миналата година Австрия заяви своята позиция против приемането на България и Румъния в Шенген в последния момент. Тази година те я заявяват два месеца преди да се вземе финалното решение. Това за мен е ясен сигнал, че има възможност за допълнителни преговори с Австрия. Разглеждам тази промяна на поведението като даване на време за разговори.“


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВАНЧО

    17 2 Отговор
    А таз за първи път я чувам
  • 2 Zглобката

    18 5 Отговор
    Е ВРЕДНА ЗА БЪЛГАРИЯ !

    Коментиран от #20

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Цура

    5 3 Отговор
    ще ги реши ! Своите !!!
  • 5 Гост

    5 3 Отговор
    За което и правителство да се сетите, за последните 30 години, само създава проблеми
  • 6 Ох милата защитничка на пролетариата

    11 5 Отговор
    с 12к евро месечна заплатка!!!
    Въх, да жувей четвения бабушкерски електорат и русоробетата!

    Коментиран от #19

  • 7 Кенет

    5 2 Отговор
    Правителството решава и ще продължава да разрешава всички проблеми на посолството!
  • 8 Сталин

    5 4 Отговор
    Ма патко, правителството не е за да решава проблемите на хората , правителството е да обслужва посолството
  • 9 Айде

    6 1 Отговор
    Приказки, Цветелинке! Какво ли точно имаш в главата!? Добре е в твоя парламент!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 кажи й

    1 1 Отговор
    пэс и повече не я обиждай
  • 12 Ииииихуууу аЙде на орото

    3 1 Отговор
    БългарИЕте с петата колона сред тях ще са покорна рая още десетилетия ,докато има какво да взимат от тях...
  • 13 на верните си поклонници в заблуда

    1 1 Отговор
    Правителството не решава проблемите
  • 14 Зеления преход е една голяма измама!!!

    2 1 Отговор
    У нас ще поскъпне тока заради скъпия ток от ВЕИ!! На кой нее Ясно!! Ремонта на ПАВЕЦ. ЧАИРА ГО БАВЯТ КОЛКО ГОДИНИ!!?? ИМАТ ИНТЕРЕС Собствениците на ВЕИ!! Защо никой не желае да обяви кои са собствениците на голямиъе ВЕИ Паркове!!! Енергийната мафия в действие!?!
  • 15 Зеления Кирчо

    1 2 Отговор
    ЗАКРИВАЙ...
  • 16 ДИВАКА

    3 1 Отговор
    А БЕ КАКВИ ВЪГЛИЩА ВСЕ ОЩЕ . ХОРАТА СЕ СТРЕМЯТ ЗА ЕКОЛОГИЯ И КАКВАЕ ТАЗИ 38 ИЛИ 45 ГОДИНА - ПО ДЯВОЛИТЕ ЗА НАШИТЕ ВНУЧЕТА .

    Коментиран от #17

  • 17 Хайде на черешите

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "ДИВАКА":

    Ха ха ха ха... Какви найвни планове... Те хората му обещават нова пандемия, цифрова валута, дигитална държава и цифрово здравеопазване при стремглава обезценка на труда и образованието. С видим разпад на държавнността повсеместно. Ограничаване на медикаментите... Нашичкия е захапал здраво. Ще има внуци който оцелее и ако оцелеят! Основния проблем в кратък хоризонт ТИ е ПИТЕЙНАТА ВОДА...

    Коментиран от #22

  • 18 Закривай

    3 1 Отговор
    тецовете, и закривай БСП, Възраждане и ИТН.
  • 19 Баба Кина

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ох милата защитничка на пролетариата":

    Да й ядеш мидата с домати, овчи кон!
  • 20 Пенъо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Zглобката":

    Да , ама не.. Израждане са вредните, защото ни бутат към най- ретроградните държави с диктатура...но слава богу никога няма да могат да направят правителство, защото копей.ката и Цончо гелосания просто нито знаят, нито могат да управл.яват- искат само субсидии да вземат от гласовете на тъ.пите им фенове и да си купят нови имоти...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тъпак си #17

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хайде на черешите":

    Смешко, наздраве!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове