Last news in Fakti

25 Септември, 2023 07:23 4 133 29

НАП вдигна запори за близо 50 млн. лева от фирми на Божков

  • запор-
  • нап-
  • фирми-
  • васил божков

Най-сериозното обезпечение е било върху фирмата "Агро Капитал 2009" ООД, която е с капитал 56 000 000 лв., като от 44 800 400 лв. от тях са били запорирани

НАП вдигна запори за близо 50 млн. лева от фирми на Божков - 1

Националната агенция за приходите отмени свои запори за общо 49 634 300 лв., наложени на фирми на обвиняемия хазартен бизнесмен Васил Божков. Това става ясно от постановление за отмяна на наложените обезпечителни мерки, публикувано в Търговския регистър, съобщи в. "Сега".

Вдигнати са запорите на капитала на общо 30 дружества на Божков. Най-сериозното обезпечение е било върху фирмата "Агро Капитал 2009" ООД, която е с капитал 56 000 000 лв., като от 44 800 400 лв. от тях са били запорирани. До 2009 г. фирмата е била 80% собственост пряко на Васил Божков, като след това той запазва контрола си чрез акционерното дружество "Инфра Холдинг". Другият по-значителен запор е върху "Вабо 2017" ООД, при която са били обезпечени 2 680 000 лв.

Отмяната на запорите се е случила в началото на август на базата на ревизионно производство на Васил Божков, която е приключило с акт на НАП, с който не са установени задължения към хазната. Въпреки това обаче капиталът на голяма част от въпросните дружества на хазартния бизнесмен остават запорирани от антикорупционната комисия КПКОНПИ заради наказателно дело срещу него.

Към момента Божков се намира под домашен арест, но и му е наложена парична гаранция в размер на 500 000 лв.

Във фейсбук профила си Божков публикува постановление на прокурор от Софийската градска прокуратура, с което му се предоставя незабавна защита. Такава получават и съпругата му Елена Динева, както и синът му Антон Божков чрез Бюрото за защита на застрашени лица към Министерството на правосъдието. "Два пъти по четири часа давах показания и след това ме направиха защитен свидетел. Начело на мафията е Бойко Борисов. Животът на мен и моите близки е силно застрашен в момента", коментира още Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения по 3 дела.

От прокуратурата заявиха пък Васил Божков не е бил, нито в момента е “защитен свидетел”.

Хазартният бизнесмен, санкциониран от САЩ за корупция по закона "Магнитски", даде заявка да участва в политиката със своя партия. Той е категоричен, че се е върнал доброволно, а молби за това е подавал още от първия момент на изгнанието си в Дубай.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 15 Отговор
    господин Божков е Честен Бизнесмен

    Коментиран от #28

  • 2 Мдаа

    58 4 Отговор
    Държавната мафия в борба с частната мафия
  • 3 Опааааа. Вече си.връща и силата

    52 5 Отговор
    Черни облаци надвисват над Борисов и Пеевски.

    Коментиран от #14

  • 4 Боко

    44 2 Отговор
    ще яде хурката !
  • 5 Боруна Лом

    21 4 Отговор
    ТЪР ТАК ТАК!ВЪРВИ НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ!
  • 6 Перо

    26 5 Отговор
    Божков или да заведе дела срещу тиквата, или да сигнализира прокуратурата за корупция или да млъкне и си гледа съдебните дела!
  • 7 Никой няма право

    32 8 Отговор
    Да краде и съсипва бизнеси, както му направиха на Божков тези крадци Борисов и Пеевски. Досега трябваше да бъдат с раирани костюми в ЦСЗ.
  • 8 778

    29 9 Отговор
    Кой знае какъв театър се разиграва в момента заедно с приятелчето му Борисов запред американците...
  • 9 Това си е

    21 4 Отговор
    част от договорката!
  • 10 ти на мен аз на теб

    26 3 Отговор
    Боко е изпран а Божков си получи милионите !!
  • 11 Красимир Петров

    30 3 Отговор
    Изпраха Божков както изпраха и Борисов.Сега ще му вдигнат всички Запорожие на фирмите му,и ще си започне бизнеса на чисто.Едва ли има такава мафиотска държава като България.
  • 12 Иван Попов

    26 3 Отговор
    Сценарият е ясен още преди Божков да се завърне в България.Договорил се е с престъпната коалиция и ще блесне чист като сълза.
  • 13 П(рането)

    18 3 Отговор
    П(родължава)
  • 14 Кандидат Милионер

    10 15 Отговор

    До коментар #3 от "Опааааа. Вече си.връща и силата":

    Да бе - нарисувал е още Комикси..Щом е санкциониран по Магнитски,означава,че край с него...Нито една банка няма да го обслужва,нито една фирма да работи с него...А и заради артефактите го чакат между 10 и 20 години...Направил е най- лошото - Иманярска колекция с което е унищожил стойността им понеже нямат локация на откриването им...Престъпник!!

    Коментиран от #19, #29

  • 15 Радан-Костовист

    5 6 Отговор
    Каквото и да коментирате,все пак сме правова държава!
  • 16 НАП

    17 2 Отговор
    Не установило задължения към хазната след проверка????!!? Моля!?!? Ма нали не беше плащал 400милиона лева данъци, стига бе кво става тука, всички ли са зверски корумпирани че се пишат глупости и всеки си затваря очите, ама това адски много пари!!! Егати имам чувството че само децата и пенсионерите не са корумпирани в тази "държава"

    Коментиран от #17

  • 17 Някой

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "НАП":

    Трябват частни чистачи от справедлив народен поглед на нещата. За съжаление справедливостта е бедна на везните и пари няма.
  • 18 М3 голд

    12 1 Отговор
    И какво става? Цекетата пишат доноси по поръчка, на чиято база повдигат обвинения и правят запор на средства на фирми на Божков. А запорът трябва да се прави след констатации от ревизия, а не преди това. И минават години, няма престъпление, на ти си пари и сметки. И сега, Божков може да осъди държавата за пропуснати ползи. Първо тук, а после в Европа. А държавата ще осъди ли авторите на фалшивия сигнал/обвинение? И за какво е всичко? Лично? Да си спаси кожата някой? Ако не беше Козяк виновникът можеше да е при бай Ставри.
  • 19 В грешка си

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Кандидат Милионер":

    Трябваше да му позволят колекцията да се разположи в купената от него сграда на бившата телефонна палата в София и там да се съхранява. Сега тя е разграбена, особено картините, съхранява се неправилно, сградата се продаваше и вече сигурно е с нов собственик. Това за което пишеш за произхода, е възстановено. Проф. Маразов беше нает за организиране на музея. А Божков беше казал, че това ще е музей на България и ще го дари на държавата.
  • 20 От Варна

    6 1 Отговор
    От писанията се натрапва впечатление, че той не е плащал данъци. Това му е основният грях. Да си ги плати с лихвите и да си продължава бизнесите . И без това цялата фамилия живеят като “ Крезове”(Крез е супербогат митичен цар и владетел).Най -популярен и явно доходоносен е случаят с лотарията. И аз съм “търкал” билетчета от време ва време с максимална печалба 6 лв. Признавам, доброволно, да си опитам късмета. И нали като избяга Божков, едни други поеха този бизнес, пак вървят реклами за хазарт с уж предупреждения да се внимава. Новите плащат ли данъци, както се полага? Изтъркано е до втръсване, но пак ще напомня приказката , как и защо “ се яде баницата”!

    Коментиран от #23

  • 21 Майора

    7 2 Отговор
    Жалко в България всичко се случва , всички са честни , няма мафия и прочие! Срамота един от най големите мафиоти , крил се в Дубай е света вода ненапита!
  • 22 Фурко

    5 0 Отговор
    И пеевски е санкциониран по магнитски
  • 23 Пилотът Гошу

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "От Варна":

    Е както пише в статията, НАП не установили задължения към хазната. Въпросът е кой лъже. ББ и Горанов май е най-вероятно.
  • 24 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    Бг съд.няма да се учудя ако накрая божков се окаже жертва и се наложи данакоплатците да му върнем едни пари...
  • 25 Бойко Методиев Борисов

    1 1 Отговор
    Здрасти , казвам се Борисов и си търся гадже
  • 26 Хекимян

    1 1 Отговор
    Точното е правилният човек за кмет на София, неговите практически способности и компетенции ще помогнат на София да се развива
  • 27 БОКО СЪМ

    0 1 Отговор
    ТОЯ ЩЕ ГО ИЗЧЕЛАСТРА С 200 КАЗВАМ ВИ ЧЕСТНО
  • 28 Магнитски

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    В ушите.Една от най честните мутри произлезли от крадливите схеми на БКП,ДС и другари .Само двама от тия гнили мутри
    ако си плащат данъците да оставим какво са откраднали ще има пари за прилични пенсии.За това по цял свят по пазарните икономики най голямото престъпление е укриване на данъци ,ако бяхме нормална държава такива като него щяха да си лежат по затворите та камоли партия да прави
  • 29 Брррр

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Кандидат Милионер":

    Че той и Пеевски беше санкциониран, а глей ся пръва писта в парламенто.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове