Last news in Fakti

29 Септември, 2023 23:30 1 994 5

Важните новини във ФАКТИ на 29.09.2023 г.

  • румен радев-
  • ваня григорова-
  • мартин владимиров-
  • росица матева-
  • пламен димитров-
  • бсп-
  • катастрофа-
  • 2 октомври-
  • георги ганев-
  • вили лилков-
  • радослав рибарски-
  • кирил петков-
  • слави трифонов-
  • харалан александров-
  • гладна стачка-
  • адмирал емил ефтимов-
  • испания-
  • миньори-
  • васил терзиев-
  • помощи-
  • тец-
  • самоков-
  • мвр-
  • клон от дърво

Единственият начин да се разсеят тези съмнения и плановете за справедлив преход да оправдаят името си е управляващите да дадат ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите, за устойчивостта на българската енергетика

Важните новини във ФАКТИ на 29.09.2023 г. - 1

Радев: Крамолите в управляващата коалиция са заради европейските пари, а не за интересите на хората

Налице са основателни съмнения, че приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми, а не гарантирането на трудовата заетост във въглищните региони и устойчивостта на българската енергетика.

Това коментира президентът Румен Радев във връзка с протестите в страната.

Също така налице са съмнения и то основателни, че крамолите вътре в управляващата коалиция са заради европейските пари, а не за интересите на хората. Единственият начин да се разсеят тези съмнения и плановете за справедлив преход да оправдаят името си е управляващите да дадат ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите, за устойчивостта на българската енергетика, за съхранение в максимална степен на нейната автономност и при голяма прозрачност, добави държавният глава.

Ваня Григорова: Призовавам милионера още утре да се яви на дебат, в който да започнем да говорим по същество

На лятната сцена в Борисова градина в София, местната коалиция „БСП за България” даде старт на предизборната си кампания за вота на 29 октомври, съобщават от Нова телевизия. Кандидатът за кмет на столицата Ваня Григорова заяви, че се надява на позитивна кампания, в която всеки ще изложи идеите си за управление на София. Вярва, че ще стигне до балотаж и предизвика един от конкурентите си - Васил Терзиев, на дебат. Григорова представи и приоритетите си.

Мартин Владимиров: Години наред и много правителства са лъгали хората, че тези централи могат да бъдат запазени

"В момента се повтарят подобни измамни твърдения, че до 2038 г. минният комплекс в „Мини Марица Изток“ и централите могат по някаква форма да съществуват“, заяви пред bTV енергийният експерт Мартин Владимиров, който е директор на програма „Енергетика и климат“ в ЦИД.

Росица Матева: Секционните комисии няма да сумират нито едно число както от хартиените бюлетини, така и от машинните

„Предвидили сме отделно установяване на резултата в секциите, където има хибридно гласуване – с хартиени бюлетини и с машини. Секционните избирателни комисии няма да сумират нито едно число както от хартиените бюлетини, така и от машинните бюлетини. Това ще става в изчислителните пунктове”. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева в „Интервюто в Новините на NOVA”.

Пламен Димитров: Хората с основание са недоволни, не може в 12 без една минута да им се сервира каквото и да е било

Протестиращите енергетици и миньори искат гаранции, че до 2030 г. няма да има ангажимент за затваряне на мини и ТЕЦ-ове, нито намаляване на капацитетите им. Това заяви в "Още от деня" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Екшън в Народното събрание: БСП и ИТН окупираха трибуната

Извънредна ситуация в Народното събрание. Парламентарните групи на БСП и „Има такъв народ” окупираха трибуната в залата с искане Министерският съвет да забави с месец изпращането на териториалните планове за справедлив преход, съобщават от Нова телевизия.

Катастрофа с 3 коли на магистрала "Хемус" посока Варна

Катастрофа с 3 коли е станала на магистрала "Хемус", посока Варна, видя ФАКТИ. Образувало се е километрично задръстване.
Движението се осъществява само в дясна лента.

На вниманието на столичани! На 2 октомври ще тестват сирените

На 2 октомври от 11 часа ще се проведе тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението на територията на Столична община. Тестът ще бъде за оповестяване при въздушна опасност, съобщиха от "Московска" 33.

Георги Ганев: Миньорите имат своите основания, но исканията им са и политически използвани

„Г-н Делян Пеевски по-добре да се договаря с останалите парламентарни сили. ДПС винаги са били много консистентни, че трябва да има единни ставки. В случая – 9% ДДС за ресторантьорите бяха въведени заради извънредната ситуация с огромен удар върху конкретни бизнеси. От година и половина няма такова нещо. Запазването на 9%-та ставка би било превръщането на една временна помощ в постоянна привилегия. Аз съм против”. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев в предаването „Денят на живо” по Nova News
„Патентния данък няма как да се въведе за по-големи заведения. Той е добър за по-дребни бизнеси, които е твърде скъпо да бъдат наблюдавани”, каза Ганев.

Вили Лилков: София не е място, на което някой ще се учи да управлява. Знам проблемите на града и мога да ги реша

„Обичам София, познавам я, знам проблемите на града и мога да ги реша. Включих се, защото десните избиратели бяха поставени в ситуация да нямат десен кандидат за кмет. Кандидатирах се отново, защото сега получих много по-голяма външна подкрепа, освен тази, която имам от „Реформаторския блок“. Стотици хора от „Синя София“ ми се обадиха и заявиха, че ще ме подкрепят. Това заяви кандидатът за кмет на столицата, издигнат от коалиция „Синя София“ проф. Вили Лилков в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Радослав Рибарски: Не се говори за затваряне на мини в тези териториални планове

За затваряне на мини не се говори в териториалните планове. Това каза в предаването „Лице в лице“ депутатът от „Продължаваме промяната“ и зам.-председател на Комисията по енергетика в парламента Радослав Рибарски.

Петков: В понеделник внасяме законите за реформа в службите. Ако Борисов не иска тези реформи, да каже защо (ВИДЕО)

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната – Демократична България” Кирил Петков обяви, че е провел редица срещи в австрийския парламент. Той е разговарял с депутати от управляващите и опозиционните партии за Шенген.
„Най-важното за Шенген е темата сигурност. Сигурност на границите, информационна сигурност, сигурност на цялото шенгенско пространство. Правителството на акад. Денков ще направи всичко възможно, за да осигури сигурността, която е нужна за шенгенското пространство. И да докаже на нашите партньори, че това е възможно”, обясни Петков във видео на страницата си във Фейсбук, цитиран от Нова телевизия.

Слави Трифонов: Каквото и да се случи-от наводнения до протести, очаквайте изявления на Борисов и Пеевски

Лидерът на ИТН Слави Трифонов публикува на страницата си във Фейсбук пореден коментар за случващото се в родния политически живот.

Харалан Александров: Не очаквам блестящо представяне на "Продължаваме промяната", особено в провинцията

"От тези местни избори се очаква да въведат обратна връзка в управлението на национално ниво", заяви антропологът Харалан Александров в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус".

Протестираща край Гурково обяви гладна стачка

"От този момент обявявам гладна стачка до отмяна на тия решения. Ние няма да се предадем. Всички тук са дошли доброволно - до промяна не тези решения. Аз лично, самосиндикално, обявявам гладна стачка, докато не се промени това решение".

Адмирал Емил Ефтимов: До ноември ще е ясно какво иска да купи армията ни

До ноември е срокът, за да се внесе за одобрение от парламента ревизираната инвестиционна план-програма на българската армия. Това съобщи пред БНТ във Варна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Икономическият и социален съвет се срещна с посланиците на ЕС

Ръководството на Икономическият и социален съвет на България проведе среща с посланиците на държавите членки на ЕС в България. По време на срещата бяха обсъдени стратегическите приоритети за периода 2021-2025 г. и диалога по ключови актуални теми между институциите и българското гражданско общество.

Николай Денков към миньорите: ТЕЦ-овете ще работят до 2038 г. ВИДЕО

"Това, което правим, е най-доброто възможно и за тях и за държавата като цяло. Голяма част от техните искания днес се основават на невярна или изопачена информация.

Първан Симеонов: Васил Терзиев цели национална кариера като предприемач. Хекимян ще разчита да отвори ветрило за балотаж

Не си спомням толкова късно да са обявявани кандидати. Очаква се по-голяма активност на избирателите в сравнение с парламентарните избори. Винаги на местни избори всеки един кандидат за общински съветник или за кмет се бори максимално да оползотвори възможните гласове, бори се за всяка преференция. Това каза социологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".
На въпроса дали ще продължи да съществува "сглобката", Симеонов отговори, че според него ПП-ДБ вече са изчислили всичко и едва ли чакат резултати, за да преговарят тепърва.

По 2500 лв. за обзавеждане на пострадалите от наводненията в Карловско

Социална помощ до 2500 лв. от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика за закупуване на оборудване и обзавеждане ще получат 73 домакинства от община Карлово, чиито домове пострадаха при наводненията през 2022 г.

Инж. Иван Митев: ТЕЦ-овете имат важна роля в енергетиката ни

"В зародиша на целия проблем и това, което не е съгласувано по веригата, е тази 2026 г. Нека я махнем тази година. Периодът – 2026 г., е твърде кратък за трансформация на едно предприятие. В рамките на период от 2 години ние не можем да построим и жилищна кооперация, а камо ли да трансформираме цяло предприятие или пък да го ликвидираме. Затова е необходимо чрез Маришкия басейн да гарантираме нашата индустрия", коментира инж. Иван Митев в интервю за предаването "Хоризонт за вас" по БНР.

Инцидент край Самоков: Кола на социалния патронаж падна от моста при село Бели Искър

Кола на Домашния социален патронаж към Община Самоков падна в реката от моста при самоковското село Бели Искър, предават от БТА.

Пламен Димитров за проблема пред енергетиците: Трябва да има сядане на масата и да се договарят нещата както трябва.

Договорки и диалог в кулоарите няма да решат проблема пред миньорите и енергетиците, коментира пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. До момента няма промяна в това, че правителството ще се откаже от приемането на плановете за енергиен преход.

МВР успокои: Не е използван сълзотворен газ срещу миньорите

Протестиращи миньори направиха блокади в цялата страна. Недоволството им е свързано със затварянето на въглищните централи. На някои от протестите се стигна до ескалация между полицията и протестиращите.

Опасна София: Клон от дърво рухна върху пътно кръстовище и потроши два автомобила

Клон от голямо дърво падна върху пътното платно на кръстовището на улица "Тулово" и булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" в столицата този следобед, съобщи БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Казуар

    4 13 Отговор
    Другарю Радев, започна да говориш като Чалгаря и Тошко.

    Коментиран от #2

  • 2 Ами

    2 10 Отговор

    До коментар #1 от "Казуар":

    хората с достойнство, говорят истината! Ти много ли я мразиш? Пречи много на мафията да ти продаде държавата, да си бедна и обрана! Не ги е срам Радев, Слави и Тошко, така да правят!
  • 3 ххммм

    3 8 Отговор
    Няма важни новини щом сте сложили това лице...
  • 4 Ддд

    7 3 Отговор
    Американски могат да построят само газови камери в България

    Коментиран от #5

  • 5 Гост3

    2 9 Отговор

    До коментар #4 от "Ддд":

    Да,да,прав си,и вътре в камерите продажните комунисти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол