Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 11:08 2 328 123

Протестиращите енергетици преминаха към политически искания: Оставка на министър Румен Радев

  • протести-
  • оставка

Протестните действия продължават вече повече от две денонощия „защото няма чуваемост от страна на правителството и никакви реални ефективни действия от тяхна страна, допълниха протестиращите

Протестиращите енергетици преминаха към политически искания: Оставка на министър Румен Радев  - 1

Протестиращите вече трети ден миньори и енергетици, които затвориха възлови кръстовища в Стара Загора, искат оставката на енергийния министър Румен Радев и извънредно заседание на Министерския съвет. Това казаха пред БТА от местния синдикат на КНСБ в ТЕЦ 2. Те определиха като неефективна вчерашната среща с енергийния министър Румен Радев, който отиде за разговор с тях на автомагистрала „Тракия“.

Вече повече от две денонощия продължава блокадата на възлови точки в община Стара Загора. В петък рано сутринта протестиращи миньори и енергетици блокираха преминаването през прохода Хаинбоаз в района на село Гурково, детелината на автомагистрала "Тракия" към Стара Загора и Хасково на 208-и километър и главния път София- Бургас.

„Настояваме за извънредно заседание на Министерския съвет, което да се проведе днес и в него да има една точка, а именно изтегляне на внесените териториални планове. Срокът за внасяне е спазен в ЕК, сега искаме да бъдат коригирани и да бъдат нанесени нашите искания“, казаха пред БТА от местния синдикат на КНСБ в ТЕЦ 2.

Протестните действия продължават вече повече от две денонощия „защото няма чуваемост от страна на правителството и никакви реални ефективни действия от тяхна страна“, допълниха протестиращите.

Вчера енергийният министър имаше среща с ръководствата на ТЕЦ „Марица изток 2“ и на „Мини Марица изток“, която се проведе в сграда на ТЕЦ-а. Пред журналисти той заяви, че „териториалните планове са изпратени към Европейската комисия (ЕК). Това е само началото на преговорите с Брюксел, а не предопределя решенията“. Веднага след това той се срещна с протестиращите. “Тези проекти, добри или лоши, трябваше да ги предадем. Това е дълъг процес по утвърждаване и комуникацията с Европейската комисия“, каза още той. Радев призова да не се бъркат териториалните планове с проектиране. „За да станат хубави проекти, първо трябва да има свестни мениджъри и предприемачи, които да ги измислят и тези, които да ги напишат и защитят“, подчерта енергийният министър. Той припомни, че "първият срок, който беше за предаване на плановете, беше още на 30 юни. След това срокът, който ни дадоха, беше август. Най-последният беше 30 септември. Уточнението беше, че ще се преговаря по този вариант", обясни Радев.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Майна

    57 18 Отговор
    На цялото П равителство!!!
    О ставка!!!
    Не се поддавайте на провокации!
    Ще го сменят и това нищо нито ще помогне, нито ще реши!
  • 3 конспиратор

    49 14 Отговор
    ами ,ако е истина , че планът е пратен преди преговорите....? защо не и политически искания? разиграват хората. на изборите ще се види резултата ...

    Коментиран от #59

  • 4 оставка

    43 14 Отговор
    за шарлатаните, шиши дугануф и вносителят на италиански боклук от банкя !
  • 5 ТаУмВзе

    46 12 Отговор
    Ква Оставка, когато Всичките са за ПАНДЕЛАТА ДОЖИВОТ!

    Коментиран от #56

  • 6 И сега кво?

    27 44 Отговор
    От далече си личи, че тия протести са политически и целят оставката на цялото правителство след местните избори. Всеки може да се сети кой ги организира и защо точно сега, а не по времето на служебните правителства.

    Коментиран от #57

  • 7 Миньоро е отборо

    34 11 Отговор
    0ставна на нeкyрoлационнaта сглобка на послоствоТО бе!
  • 8 Реалист

    42 11 Отговор
    В Германия спряха АЕЦ и сега пуснаха ТЕЦовете, че имали недостиг на енергия.
  • 9 Докога ще храним Ковачки и неговите

    20 20 Отговор
    събратя червени олигарси ? Ако държавата не може да се справи с тези мафиоти, да я закриваме тогава.
    Протестиращите:
    "Ние нямаме намерение да се отказваме. Няма напрежение между протестиращи и полиция. Имаме покана за среща от академик Николай Денков и все още обмисляме дали да приемем".
    Затваряй, защо ние да им плащаме сметката на тези олигарси?
    "Няма държавни пари има пари на данъкоплатците" е казала М.Тачър при стачките на миньорите в Англия!

    Коментиран от #15, #19, #60

  • 10 изход

    32 14 Отговор
    Единственото искане трябва да бъде оставка на кабинета. Трябва да се разглоби сглобката, иначе тя ще доразглоби България с много бързи темпове. За четири месеца половината работа по разглобяването успяха да свършат. Всеки ден във властта на тези калинки е пирон в ковчега на майка България. Не могат и не трябва да се водят преговори с хора, които непрекъснато лъжат за всичко. С такива не се преговаря, на такива се поставя ултиматум - тръгнете си вие, да не ви тръгнем ние.
  • 11 Нормално

    24 8 Отговор
    Какъвто и въпрос да му задаваха на министърчето отговора винаги беше "Не знам"
  • 12 Аре по коректно а!!!!

    28 12 Отговор
    министър Румен Радев е най малкото. Оставка на правителството искат хората !
  • 13 незнайко

    12 12 Отговор
    Всичко разбирам, но не ми е ясно едно нещо . Къде ходят хората по естествените си нужди ? С какво се хранят ? Може би има фирма за " кетъринг " ? Иначе съм ЗА ПРОТЕСТА !!!

    Коментиран от #81

  • 14 На цялото правителство

    27 10 Отговор
    Трябва да искат оставката!

    Коментиран от #24

  • 15 ГУМЕН КРАДЕВ

    13 8 Отговор

    До коментар #9 от "Докога ще храним Ковачки и неговите":

    Ковачки ще е добре винаги , и Боко , и Прасчо , и Сопола , и Киркорчо ама хората ще стадат ! Ти си спи спокойно , ток ще имаш !
  • 16 оставка на цялото правителство

    25 9 Отговор
    от некадърници и продажници. Сегашният министър няма отношение към тъпото решение на про100киро и кокорчо да правим грандиозния завод за батерии и в тази връзка да зае----бат нашата енергетика и създадат нестабилна, неподготвена и ИКОНОМИЧЕСИ разгромаваща ни енергетика!
    Всички от пп-дп-герб-сдс-дпс ВЪН!!!!!

    Коментиран от #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Майна

    19 5 Отговор
    ,,Борислав Баев, доктор по икономика на ядрената енергетика: „Мини Марица Изток“ има запаси от над 2 милиарда тона въглища за следващите 70 г.

    Първо искам да отбележа, че безапелационно подкрепям всички енергетици от въглищните региони. Ако тези хора утре не отидат на работа, икономиката спира. ,,

    Коментиран от #27

  • 19 Бравос

    15 7 Отговор

    До коментар #9 от "Докога ще храним Ковачки и неговите":

    Да не забравиш да гласуваш за перача на парите на същите тези червени олигарси - Терзиев:)
  • 20 Българин

    17 8 Отговор
    Оставка на правителството и разглобяване на сглобката от национални предатели!!!

    Коментиран от #23

  • 21 БЪЛГАРИН

    11 9 Отговор
    Искам ОСТАВКАТА на всички ченгета от ДС , децата, внуците и правнуците! Искам заличаване на партии като ПП и ДБ , ДСБ , Възраждане и всички партии свързани с комунизма, социализма , Русия , ДС , националните предатели и пр. Оставка на всички профсъюзни председатели ! Всичката тази ПАСМИНА трябва да бъде ПОМЕТЕНА . ЛУСТРАЦИЯ ДО ПРАВНУЦИ НА БКП !

    Коментиран от #70

  • 22 Майна

    11 7 Отговор
    ,,
    Накрая, но не на последно място по значение, „Мини Марица Изток“ има запаси от над 2096 млн. тона въглища, които по различни оценки могат да обезпечат текущото потребление за следващите 60-70 години. Това е местен енергиен ресурс, повтарям местен енергиен ресурс.

    Енергийната сигурност е над Зелената сделка – ако не сте го разбрали през последните три години, не знам какво може да ви събуди, че да го проумеете! Стига с демагогията, стига упражнения на гърба на изтормозената енергетика. Вие искате ли да има енергетика в България или ще доунищожим и малкото, което ни е останало? ,,

    Коментиран от #86

  • 23 БЪЛГАРИН

    2 6 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Не кради никнейма !

    Коментиран от #28, #46

  • 24 така е

    18 10 Отговор

    До коментар #14 от "На цялото правителство":

    Обаче днес в 15 часа ние ще я поискаме. Най-добре е в цялата страна протестите да започнат и да станат безсрочни до подаване на оставка и разпускане на парламента преди да осквернят конституцията и да направят още по-голям хаос.
  • 25 Заводът

    18 7 Отговор

    До коментар #16 от "оставка на цялото правителство":

    за батерии вече е в Румъния, тия докато протестират, румънците действат бързо и прогресивно. Толкова ретрограден народ няма никъде. От Подкрепа такива глупости изговори Димитър Манолов, просто си пазят хляба синдикатите.
  • 26 Баластра и машини бол имате

    8 11 Отговор
    Заравяйте пътищата и всич не му мислете много-много. Въглища на жълтите павета, въглища на Орлов мост и т.н Така се прави и протести до дупка. Вземате парите и пак протести !
  • 27 Уткамайна

    7 7 Отговор

    До коментар #18 от "Майна":

    Те въглищата ще си стоят там бе другарю
    Няма да хванат крака

    Коментиран от #31

  • 28 Хетеросексуален Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "БЪЛГАРИН":

    Извинявам се, смених моя и вече се различаваме:)
  • 29 Точно така !

    11 11 Отговор

    До коментар #17 от "Когато":

    с 20000 тона въглища да заровят жълтите павета и домовете на продажните политици
  • 30 Синя София

    12 6 Отговор
    Какви въглищни централи,най добре да ставаме пещерни хора.. България и без това е заприличала джунгла с примитиви...
  • 31 Няма да хванат крака въглищата

    11 3 Отговор

    До коментар #27 от "Уткамайна":

    Ама могат и да хванат да ти кажа
  • 32 Факт

    16 6 Отговор
    Тец осигурявят 45% от ел енергията на България без тях България ще бъде закрита

    Коментиран от #71

  • 33 Майора

    9 11 Отговор
    Какво искате повече след като отдавна се знаеше накъде отиват нещата! Но въпроса е ясен , протеста беше яхнат от Копейкин и опозицията , които се намесиха в дейността на синдикатите!Така не става , нима всички отрасли са доволни , а какво да кажем за над 800 000 пенсионери които живеят с 350-400 лв!

    Коментиран от #37

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Българка

    7 9 Отговор
    Този протест изначално е комбинация от политически амбиции за сваляне на редовно правителство и засмукване на още наши милиони/ милиарди от енергийни олигарси, между които Ковачевски, Румен Овч., Пеевски.......
  • 36 Питам хора ?

    10 6 Отговор
    Когато няма чуваемост от страна на правителството и никакви реални ефективни действия от тяхна страна какво трябва да направят хората ?

    Коментиран от #45, #68

  • 37 Истината

    7 7 Отговор

    До коментар #33 от "Майора":

    Ако пенсионерите бяха недоволни щяха да протестират.
    Предполагам пак Копейкин и Путин са виновни когато имаше предложение МРЗ и минималната пенсия да станат 980 лв и 520 лв, а Киро каза, че тези пари са твърде много???
  • 38 Българин

    10 7 Отговор
    Оставка на цялата сглобка и продажното правителство,начело със суриката.
  • 39 защо оставка

    12 3 Отговор
    Да помислим какво имаме: 1. Ние не знаем кой управлява България; 2. Изказвания по политически въпроси от дневния ред прави Пеевски, който не само не участва в правителството, но дори не е депутат от управляващата коалиция. Това означава, че настоящото правителство съществува само формално, а решенията се вземат от някой друг. По същността си това е държавен преврат, извършен в тъмни доби и в пълна тайна; 3. Формално съществуващо правителство на България не й е нужно и щом е предало властта без санкцията на народа, значи е извършило национално предателство; 4. При пълна липса на прозрачност какви решения се вземат за бъдещето на българите, целият парламент и правителство дружно трябва да си отидат завинаги там, откъдето са дошли; 5. Българският народ трябва да вземе съдбата си в свои ръце, така, както неведнъж го е правил; 6. Държавната власт е нелегитимна и незаконосъобразна, защото не е избрана от суверена, което означава, че действия против такава незаконна власт не могат да бъдат укорими и съдебно преследвани. И накрая - българи, не се гответе да бъдете гости на погребението на България, спасете я!
  • 40 Вземате парите и пак протести до дупка !

    11 6 Отговор
    Протести докато атлантическите предатели не отстраним от властта, всеки ден повсеместно
  • 41 Нещо друго

    10 13 Отговор
    Няма как да стане. Време е полицията да ги разгони, като не искат да работят да айде друм.

    Коментиран от #89

  • 42 Милен

    14 6 Отговор
    На цялото правителство, ОСТАВКА!!! ПП вън от България!!!
  • 43 Правителството е враг на народа

    13 6 Отговор
    Оставка веднага !
  • 44 Истината е че

    12 7 Отговор
    Нацистката Атлантическа Окупационна Власт е време да бъде отстранена.

    Коментиран от #48

  • 45 Революция разбира се

    12 5 Отговор

    До коментар #36 от "Питам хора ?":

    Какво друго ? И после съд на предателите и затвор !
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Вземате парите и пак протести до дупка !

    11 5 Отговор
    Те се гаврят с вас, гаврете се и Вие !
  • 48 Е па като ме ти се живее под

    5 11 Отговор

    До коментар #44 от "Истината е че":

    Атлантическа окупация, заминавай за свободна и демократична Русия.Там е истината.

    Коментиран от #54, #83

  • 49 Подкрепям

    10 6 Отговор
    Оставка за сглобените атлантически бкци
  • 50 Тия им дават по 150 хиляди лева!?

    5 10 Отговор
    Абе това са 75 милиона рубли.Ще станат руски милионери.
  • 51 Чичо Дончо каза

    2 7 Отговор
    Само така.
  • 52 Истанбулската конвенция

    12 6 Отговор
    От днес ставала задължителна и за България. Атлантическите прайдери -атлантици наложиха терор над нормалните хора. Това което се случва не е демокрация а нацизъм ! Долното атлантическо правителство и парламент да си ходят докато с мир могат да го направят щото търпимостта на хората свършва.
  • 53 Чичо Дончо каза

    11 6 Отговор
    Икономическият фашизъм на Брюксел се изпълнява от правителството.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Да,точно така

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "И сега кво?":

    Протестите са против политиката,която водят управляващите!Този огън тлееше от дълго време.Колкото до бившият служебен министър,на служебното правителство,при неговото посещение в рудниците на ММИ и срещата му с работещите там,не отразиха по медиите как бе посрещнат и как бе "изпратен".После даде изявление,че ще се обърне към съдебните власти,заради посрещането и топлото изпращане.
  • 58 Елементарно решение на Проблема

    7 9 Отговор
    Първо Властта трябва да каже какво ще стане с работниците по линията на производство на ток и Второ След преминаване на Зелена Енергия от къде България ще купува тока който ще бъде липса за страната?(отТурция?) ТОЧНО и Ясно трябва да се каже подпише и тогава Протестът ще спре. Иначе може да прерасне в гражданска война цялата тая работа защото хората са недоспали изнервени и само някой ако запали клечката може да изригнат.
  • 59 Всичко е изпратено предварително

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "конспиратор":

    защото там са фирмите на Прокопа,Рибарски,Дечо и пр.спонсори на ПП.Без конкурс.
    После се разплащат с Тъпото и Кокора.
    КНСБ потвърди изпращането на територ.планове.
    Народът се купува а машините те си ги настройват....
    На изборите ще потвърдят резултата
    Затова бързат да гепят мъните
  • 60 Борисов Пеевски Петков

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Докога ще храним Ковачки и неговите":

    от червената олигархия ли са или от олигархията, създадена от Козяк?!

    Коментиран от #66

  • 61 Без име

    9 2 Отговор
    Аз пък съм против и ще стачкуваме,какво правим сега,а миньори?!
  • 62 ТРЕНД

    7 5 Отговор
    Защо Англия мрази Русия? Защото Русия иска да произвежда, а не да купува. Османската империя е направила Англия зависима от своето потребление на платове и вълна, турците са изнасяли плод, зеленчук и подправки. Но когато турците започват да правят вълна и платове, стават лоши за Англия. Добри Желязков открадва ноу хау от Русия и копира техните машини, Османското правителство му прави завод и поръчки. Това развива овцевъдството на Балканите. Когато Англия пострадва от тази конкуренция, прави унищожение на Османската империя. Нищо лично, нищо политическо - философско, просто ПАРИ!! Сега са наред пак Русия, и Китай.
  • 63 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 5 Отговор
    оставка
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Прайдер смотан, атлантик съм

    1 9 Отговор
    и най ми е важна Истанбулската конвенция и деиндустриализация в България да има. Камък върху камък да не остане и цяла България като Кремиковци да е.....

    Коментиран от #69

  • 66 Червената да!

    8 2 Отговор

    До коментар #60 от "Борисов Пеевски Петков":

    И Борисов и Пеевски и Румен Петков. Бащиците на огромните кражби в енергетиката. Да не забравяме и Каолин на разградските Домусчиеви!

    Коментиран от #75

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Без име

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "Питам хора ?":

    В случая да претоварят,а не да пречат на всички!
  • 69 Правилно

    4 6 Отговор

    До коментар #65 от "Прайдер смотан, атлантик съм":

    така пролетарите най-сетне ще бъдат ем бити, ем е..ани и ще си научат мастото, голубчик!
  • 70 Сега и нужно

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "БЪЛГАРИН":

    да се върнат НМ и ДС на Живков.
    Цигани ли,мигранти ли,безработни трафиканти ли?
    Ще чукат чакъл до побъркване
    Казарма за джендърите с брадви и лакирани нокти пръскащи се с вагинални парфюми
  • 71 Глупаци

    8 3 Отговор

    До коментар #32 от "Факт":

    Глупости, тоя скъпия ток от тецовте ни го пробутват на нас , а евтиния го изнасят.

    Коментиран от #82

  • 72 Възмутен

    5 7 Отговор
    Какви енергитици бре, това са въглищари, които пречат на другите граждани в България да живеят нормално и да превозват стоки! В Полша миньорите във въглищните мини останаха седмица под земята след смяната си, в знак на простет на затварянето!
  • 73 Истината!!!

    7 0 Отговор
    Полша затваря въглищните мини, Правителството и Синдикатите на Полша се споразумяха да затворят последната въглищна мина до 2049 г.!!!
  • 74 Реалитет

    6 4 Отговор
    Българската икономика ТРЯБВА да се обновява технологично!
    България изостава в областта на енергийната ефективност не само от всички други членки на ЕС, но и от страните в Западните Балкани!
    В Българската икономика доминират енергоемки и замърсяващи производства; това ще е така, докато въглищната енергетика в „Марица-изток“ съществува!
    Заради хора с остаряло мислене, България ще загуби възможността по-голямата част от националния енергиен преход да се осъществи с Европейско Финансиране! Ще загубим милиарди евро субсидии от ЕС!
    Работната сила би могла да се пренасочи към по-чисти производства, създаващи висока добавена стойност, например в съвременни индустриални паркове и подкрепяни от държавата крупни производствени мощности в подходящи чисти отрасли!

    Коментиран от #80, #102

  • 75 Каолин е на Прокопиев

    4 4 Отговор

    До коментар #66 от "Червената да!":

    Спонсора на ПП
    Направи го лунна долина
  • 76 Прайдер смотан, атлантик съм

    3 8 Отговор
    Всичко ще закрием в таз държава и последният ще заключи вратата. Няма България да има а само прайдерско-нацистка територия, фланг и буфер на Райха САЩ. НАТО ще ни окупира и най накрая ще съм див и щастлив
  • 77 Право на мнение!

    6 3 Отговор
    Въглищарите е време да се преквалифицират и да си търсят друга работа, където да се реализират, стига са ревали и изнудвали правителството за пари! Мините са отживелица! Прогресът не може да бъде спрян! Отрови около въглищните мини е 700 пъти над нормата!
  • 78 Още по възмутен

    2 2 Отговор
    Въглищар е дядо ти и имаше мечка.
  • 79 Глупаци

    6 1 Отговор
    Ток е нагоре само заради тецовте, нищо добро не ни чака от тия скъпи замърсяващи комини.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Дидро

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "незнайко":

    Иди и виж, нали си за протеста!!!
  • 82 Физиотерапевт

    6 1 Отговор

    До коментар #71 от "Глупаци":

    Като не си компетентен защо коментираш?Няма евтин и скъп ток,от две тодини има обща енергийна борса и "тока" влиза в общ микс и като такъв си го купуваш.Да не мислиш,че може някой да ти разреши да си вземаш "ток" само от АЕЦ?Това да не е Женския пазар да си избираш чушки?Ръйш ли.

    Коментиран от #87, #90, #92

  • 83 Където си искам, там ще ходя

    5 3 Отговор

    До коментар #48 от "Е па като ме ти се живее под":

    В момента съм във Франция а от януари ще съм в Узбекистан. 1000 пъти по добре е от България но хора като теб няма как да го знаят. Атлантическата Кретения която ви е обзела ви направи тотално неадекватни хора, жалкото е че не го осъзнавате човече жалко...
  • 84 Щото

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "Е що":

    Властта е уса слуга а не българска
  • 85 Краят на една индустриална ера!

    5 2 Отговор
    Последната въглищна мина във Великобритания е затворена през 2015 г.!!!!!
    Въгледобивът в Германия също е към края си. Затвори мината на Огюст Виктория в Марл, мината в Рурската област спря добива в след 115 години! Затварянето е част от постепенното спиране на силно субсидираните каменни въглища до 2018 г.
  • 86 Отговорността

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "Майна":

    винаги е лична! За престъпления се влиза в затвора... Друг е въпросът, че политическата олигархия на американското посолство е недосегаема, докато изпълнява поръчките му! Така Борисов бе принуден да участва в Сглобката му, иначе затвор! Сглобката на Петков Василев Иванов Атанасов Пеевски Доган е очевидна и се изпира взаимно. В сглобката няма нищо червено, синьо или зелено, а само американски и лични интереси. Останалото е демагогия и пропаганда. Харизахме БТР-ите и реакторите, внасяме американското ГМО зърно на Украйна само в интерес на Сглобката...
  • 87 Глупаци

    4 3 Отговор

    До коментар #82 от "Физиотерапевт":

    Щом изнасяме огромни количества ток значи можем да си позволим затварянето на скъпите тецове.
  • 88 Бавен край

    5 2 Отговор
    През 20-те години във Великобритания е имало над 1 милион миньори, а в началото на 80-те години е имало около 250 000 миньори. Постепенното преминаване към Петрол и евтин внос обаче предвещава бавния край на британските въглища преди десетилетия. През 80-те години тогавашната премиерка Маргарет Тачър потуши продължилата почти 1 година стачка на миньорите срещу закриването на мини и приватизацията.
    България закъснява с технологичната модернизация! Прогресът е неизбежен!
  • 89 Дидро

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Нещо друго":

    Ало, работливия,бегай да работиш!
  • 90 Да си дойдем на думата

    2 2 Отговор

    До коментар #82 от "Физиотерапевт":

    Германия отвори въглищните си централи,точна бройка не зная,но със сигурност са повече от нашите.Те също плащат СО2.Произведеният ток от тях,отива в общият кюп/борсата/,и на всичкото отгоре и е продаваем.За тях може,за нас не може.И двата вида енергия е произведена от въглища.

    Коментиран от #97

  • 91 Прайдер смотан, атлантик съм

    2 2 Отговор
    Бъркам колоиди, майонези и всякакви други велики пръдни. Академик велик съм, но със сигурност хора един мой научен труд в нета няма да намерите, щото просто няма такъв на който цял свят да не се подиграва а в Япония даже бяха обявени за опасни за психиката и здравето на хората..... Академик станах впрочем 13 години след като последната статия написах а и не искам да си спомням даже какви глупости бях писал...
  • 92 Ожгггг

    0 3 Отговор

    До коментар #82 от "Физиотерапевт":

    Предполагам че не живееш в Гълъбово.
  • 93 Парадокс Бг

    3 3 Отговор
    Български миньори протестират срещу Европейското законодателство за затваряне на въглищни мини и преминаването на по-екологични източници на енергия. Те се противопоставят на плановете на прозападното правителство да затвори три български въглищни мини.
  • 94 Новатор

    4 2 Отговор
    Въглищата са отживелица, идва ерота на соларните проекти! Който не го е разбрал, ще го разбере на по-късен етап.

    Коментиран от #109

  • 95 Чичо Дончо каза

    5 1 Отговор
    От Брюксел само командват Затваряйте, Затваряйте и така
    вече 30 години.
  • 96 има нещо символично

    6 2 Отговор
    в това, че началото на днешния Европейски съюз се поставя през 1951 г. и се нарича Европейска общност за въглища и стомана. Днес същият Европейски съюз забранява въглищата, отрича се от себе си и предначертава краха си., защото всеки, който се отрече от собствената си история, е обремен на провал.

    Коментиран от #99

  • 97 Лъжите и фейк измислиците са вредни!

    3 0 Отговор

    До коментар #90 от "Да си дойдем на думата":

    Дай доказателства? Къде са Германия отвори въглищните си централи? Или вярваш на лъжливи жълти медии?!
  • 98 Пешо

    4 2 Отговор
    До 10 години ЕС се разпада ,ако не се реформира.Никой няма да търпи икономическите принуди на Брюксел.

    Коментиран от #104, #105, #106

  • 99 Прогрес

    2 5 Отговор

    До коментар #96 от "има нещо символично":

    Светът се развива с всеки есин ден, не може да заседне назад в историята! Идва ерата на соларните паркове!

    Коментиран от #101, #103

  • 100 Дидро

    5 0 Отговор

    До коментар #67 от "Това като теб":

    Ами като окрадохте България, сега имате пари да обикаляте света. Присвоихте си всичко, що можахте. Па сега ви дишаме въздуха и ви пречим. Има разплата за всеки. Много хора убихте и ще страдате. Парите са ви кървави, нищо, че страх от Бога нямате.
  • 101 Пешо

    1 3 Отговор

    До коментар #99 от "Прогрес":

    Ами да ги слагат в Африка ,там има повече слънце.Ще им помогнат икономически.
  • 102 Дидро

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "Реалитет":

    Ти нещо от тия милярди ще вземеш ли?
  • 103 да бе, да

    4 2 Отговор

    До коментар #99 от "Прогрес":

    Соларите и ветрогенераторите не са прогрес, а регрес, защото заемат огромна територия, вредят на природата като прогонват от естествения им хабитат животни, насекоми и птици, при загробването им тровят почвата хиляди години, и не са в състояние да захранят една добре развита икономика, която има нужда от голямо количество електричество. Скоро изкукуригалата ти баба Европа ще вземе завоя и пак ще основе общност за въглища, само гледай.
  • 104 Аре бегай

    3 1 Отговор

    До коментар #98 от "Пешо":

    Тази лъжа пък я тиражирате от години. Не ви ли омръзна тази русща антипропаганда?!
  • 105 Хахаха ;-)))

    2 2 Отговор

    До коментар #98 от "Пешо":

    Нострадомус ли ти каза?
  • 106 6нтщ5ж

    4 4 Отговор

    До коментар #98 от "Пешо":

    Общността е силна. Европейският съюз със сигурност не го очаква разпадане.
    България получава над три пъти повече средства от ЕС, отколкото внася.
  • 107 Енергетик Гълъбово

    3 5 Отговор
    Респект към миньорите и енергетиците!
    Бъдете задружни и единни!
    И само да напомня за записа на събранието на ПП, който пусна Руди Гела (да се свети името му), в който запис Киро ППростото ачик ачик си го казва:
    Дайте тук да се разберем..ъъъъ, ааа...
    И за две-три години...дааа.ъъъ, ааа и да вземем властта ...и после...айде кой накъде види по топлите островчета!
    Разбирате ли какви крадци ни управляват?! Разбирате ли че ни осъждат на глад, студ и мрак завинаги докато си правят Ала Бала и Шменти Капели. Ей тия дето ти говорят за "справедлив преход" и зелени сделки за да има справедливост трябва да висят по диреците на централните булеварди! Не оставка, не затвор...Смърт на шарлатаните сегашни и предишни!

    Коментиран от #113

  • 108 С А Т А Н А !!!!!!

    4 1 Отговор
    За какво бедеще на деца стачкувате?! Ваши, наши, всички ще умират все по-млади в свят на отрови ако продължавате безмислените си искания! Идея: Здрави, прави мъже и жени да въртят на чист въздух, велоергометри, гребни тренажори и всякакви фитнес уреди снабдени с електро-генератори, сянка ще им пазят фотоволтаични панели и ветрогенератори! Със блокадите съсипвате стотици други бизнеси защото не мислите! Вземете камъни и вървете на лов! Няма да спрете технологичния прогрес!
  • 109 Мисля

    3 2 Отговор

    До коментар #94 от "Новатор":

    Какви соларни панели вечер ще ти светят?И зимата ще те топлят.Те и през лятото над 27 °C КПД-то им пада до 25-30%
  • 110 Мъчно ми е за тези лумпени!

    3 1 Отговор
    Използайки ги, кремълските мастии от БСП и Възраждане унищожават възможностите им за наистина по-сораведлив преход!
  • 111 Асенчо Погледа

    2 2 Отговор
    Да се помни и да се знае поне до следващите избори!
    Цитат от изказването на финансовият министър Кокорчев при приемането на бюджета:
    "Да го дуат бедните!"
    Имал е предвид, че ще има повече духалки, които ще произвеждат вятър, ще бъдат включени електропреносната система и така ще се компенсира затварянето на тецове, мините и аеца!
    И другия път пак гласувайте за тях!

    Коментиран от #112

  • 112 Да лъжеш е позор!

    3 1 Отговор

    До коментар #111 от "Асенчо Погледа":

    Финансовият Министър Асен Василев каза към ГЕРБ: "Да го д.хат бедните - това е вашата философия!"
    Т.е. Философията на ГЕРБ е "Да го д.хат бедните"!

    Коментиран от #114

  • 113 Възмутен

    4 1 Отговор

    До коментар #107 от "Енергетик Гълъбово":

    Миньорите и енергетиците да се преквалифицират! Стига сте тормозили мнозинството от българите в страната! Не стига, че взимат наз 3000 лв. заплати, пенсионират ги на 45 години, после взимат пенсии и работят на друго място и пак реват!

    Коментиран от #118

  • 114 Асенчо Погледа

    0 3 Отговор

    До коментар #112 от "Да лъжеш е позор!":

    Ахааа .. разбрах! Изначи сега в сглобката философията е обща и споделена! Колко романтично!
    И даже не ви е срам, бок.луци ниедни!

    Коментиран от #115

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Да лъжеш е позор!

    1 1 Отговор
    Няма сглобка, сега управляват Продължаваме Промяната и Демократична България, бок.лу.к ни.ед.ен! Другите гласуват, ако според тях е в интерес на България или техен!

    Коментиран от #121

  • 117 Матей преображенски

    1 3 Отговор
    Никаква прошка на тия измамници,никакви увъртания,а ОСТАВКА!Тия мошеници няма да се откажат от предателската си политика,само НАРОДНО ПРАВИТЕЛСТВО,може да оправи всичко,всички бакии в страната,иначе тия ще я закопаят постепенно.
  • 118 Енергетик Гълъбово

    1 3 Отговор

    До коментар #113 от "Възмутен":

    А ти влизал ли си по надолу под земята от мазето да наточиш вино и да претакал киселото зеле?!
    Ей така си закрихме селското стопанство, армията, селските училища, болниците и поликлиниките по малки и не толкова малки градове, за да ядем пластмасови домати внис, за да се лекуваме при що годе добър лекар в няколко града, за да се чудим как да опазим границата си и на кой да се молим да ни пази, щото военните нищо не работели и взимали една шапка пари и се пенсионирали рано, нали?! И ако някак си може да минем без домати, да не се разболяваме всеки ден и да се разминаваме с война, то представяш ли си поне един ден без ток?! Или режим 2/2 или ток 1лв/кВтч при тези заплати и пенсии?! Ае бегай оттука!
  • 119 ха ха ха аха ха

    1 2 Отговор
    На зеления чорап искайте оставката.
  • 120 къртицата

    0 4 Отговор
    Всички миньори под земята.
  • 121 Мъдурков от Герп

    1 1 Отговор

    До коментар #116 от "Да лъжеш е позор!":

    Да, ние само участваме, без да влизаме!
    А само да поправя - гласуваме само от личен интерес! България ли?! Кво ме интересува, вече си купих къща в Палма де Майорка! Тук още малко Ала Бала...и после на Бали!
  • 122 Бивш канадец

    0 0 Отговор
    Оставка? Да, но най-малко на министъра, той просто е насаден на пачи яйца. Оставка трябва да искат на Кокорчо - той еднолично и без санкция от НС е подписал за минус 40% емисии до 2026 - и то спрямо 2019 - годината с най-ниска производство на ток от последните 15 години. Тиквата също е за въже, защото през 2016 подписа Зелената сделка с условие до 2026 да затворим тецовете!
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове