Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 07:15 24 077 32

По данни на НОИ: Половината работещи пенсионери не печелят от новия си стаж

  • пенсионери-
  • печалба-
  • стаж-
  • национален осигурителен институт

Човек, излязъл в пенсия през 1963 г., е работил през 2022 г.

По данни на НОИ: Половината работещи пенсионери не печелят от новия си стаж - 1
Снимка: БГНЕС

Работещите пенсионери имат право да добавят допълнителния си осигурителен стаж към пенсията, но при половината от тях това не е довело до реално увеличение на изплащаната сума. Има обаче и пенсионер, който благодарение на допълнителен стаж, е увеличил пенсията си със 196,53 лв. Миналата година поне един ден стаж е събрал и човек, излязъл в пенсия на 16 юли 1963 г. Тези любопитни данни съобщават експертите на Националния осигурителен институт в третия брой на информационния бюлетин на института, цитирани от "Сега".

От 1 април 2023 г. НОИ преизчисли служебно пенсиите на 335 932 души поради придобит осигурителен стаж през предходната календарна година. Това не са всички работещи пенсионери, тъй като човек може и сам да подаде заявление за ежегодно преизчисляване, като тогава му се зачита не само осигурителният стаж, както е при служебното преизчисляване, но и допълнителният осигурителен доход. За някои от тях вероятно и "работещи" ще се окаже твърде силно казано, тъй като пенсията подлежи на служебно преизчисляване от НОИ дори когато пенсионерът е придобил само един ден осигурителен стаж през предходната календарна година.

От тези близо 336 000 пенсионери с придобит допълнителен стаж обаче, 177 096 души са останали без увеличение на изплащаната сума след преизчислението. За 92 234 възрастни преизчислението не е довело до увеличение в действителния размер на пенсията. Причините за това са различни, като липсата на увеличение се дължи най-вече на прекалено малкия допълнително зачетен осигурителен стаж, коментират експертите на НОИ.

За други 84 862 пенсионери изплащаната пенсия остава в стария си размер, въпреки че преизчислението увеличава действителния размер на пенсията. Това са основно хора, получаващи минимална пенсия - 84 674 души, а има и малка група хора, които не могат да получат увеличението си заради тавана на пенсиите - 188 души. С други думи, при първата категория увеличение има, но сумата отново остава под гарантирания от държавата минимум за съответния вид пенсия. При втората също има увеличение, но пенсията им вече достига или надхвърля 3400 лв., поради което не може да бъде увеличена. И при двете категории има добри новини - хората в тях значително намаляват в сравнение с 2022 г. Много пенсионери се измъкнаха от минимума благодарение на преизчислението от октомври, с което отпуснати отдавна пенсии наваксаха изоставането си. При максималните пенсии разликата е още по-фрапантна - м.г. 9195 пенсии са останали без увеличение заради тавана, който стана 3400 от 1 октомври.

Средното увеличение на редовите пенсии (за осигурителен стаж и възраст) заради оставане в активна форма не окуражава много - 13,55 лв. Има обаче пенсионер, на когото след преизчислението сумата се е увеличила със 196,53 лв.

Сред преизчислените пенсии има и отпуснати доста отдавна. 15 144 са отпреди 2000 г., а други 60 942 са отпуснати между 2010 и 2014 г. Това са 76 086 души, пенсионери от над 10 години, които продължават малко или много да бъдат активни на трудовия пазар. Най-старата пенсия, която е попаднала в обхвата на служебното преизчисляване тази година, е отпусната с начална дата 16 юли 1963 г. Това не означава непременно, че човекът получава пенсия и заплата 60 г. - възможно е инцидентно да е работил миналата година.

НОИ започна да преизчислява служебно пенсиите на хората с придобит допълнително стаж през пандемията и вече го прави ежегодно. Въпреки това обаче при 118 915 пенсии новият стаж е между 1 и 5 г. Това е възможно при хора, които системата не е засичала в предходните преизчисления поради липса на нов стаж - например пенсионер, който не е работил през 2020 и 2021 г., но миналата година е добавил поне един ден работа.

Правила

Пенсията подлежи на служебно преизчисляване, когато пенсионерът е придобил осигурителен стаж през предходната календарна година (поне 1 ден) и не е подал заявление за ежегодно преизчисляване. Преизчисляването се извършва от 1 април, а не от 1 януари, тъй като НОИ казва, че по-ранна дата е невъзможна заради обмена на данни и технологичната обработка на толкова много пенсии. Освен това има важна подробност - при служебно преизчисляване се ползва само осигурителният стаж, без да се взема предвид осигурителният доход на пенсионера. Зачитаният период е предходната календарна година.

Ако иска в пенсията да се включи и осигурителният му доход, пенсионерът трябва да подаде заявление. Тогава вече НОИ ще преизчисли пенсията му и с новия осигурителен доход. При това ще я отпусне в различен срок - от първо число на месеца, следващ месеца на подаване на заявлението. И с последните данни към момента на преизчисляването.

По тези въпроси в началото на годината имаше забележки от омбудсмана Диана Ковачева. Тя смята, че по-късната дата ощетява работещите пенсионери при служебното преизчисляване. НОИ обаче твърди, че не е възможно срокът да се измести заради обмена на данни и технологичното време, необходимо за обработката на толкова много пенсии. Повече за това можете да прочетете тук:


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само румънския модел

    44 2 Отговор
    На ограбените пенсионери подхвърлят някоя троха а крадците с максималните пенсии реват че не им увеличават и на тях .

    Коментиран от #5

  • 2 Хан Аспарух

    19 8 Отговор
    С тази инфлация скоро ще станем страна на пенсионери - милионери
  • 3 кабел

    56 3 Отговор
    С ниските пенсии,до кога ще ни карат да работим? Докато станем на 80 години ли? Ние не сме певци и артисти. Не може държавата да спонсорира чаветораждането и лилавоотоплението през зимата,а българските пенсионери да са на края на опашката на депутатското мислене. До кога политиците ще се съобразяват с НПО-тата,а на българите,работили по 40 години ще показват бабешка забрадка???

    Коментиран от #30

  • 4 хаберих

    25 2 Отговор
    Целият град Харманли излезе на протест срещу бежанския лагер, наричан за по-демократично център от отворен тип. Изненадващо пред местните хора застана самата шефка на ДАБ- Мариана Тошева, за да отговори на виковете им: “Оставка!” с фразата, че нейната оставка “няма да реши натрупаните проблеми”.
  • 5 Абе

    13 36 Отговор

    До коментар #1 от "Само румънския модел":

    С ниски пенсии сте само тези , които сте шушумигарствали да работите за минималните заплати! Другите не са с ниски пенсии!

    Коментиран от #23

  • 6 пери

    46 10 Отговор
    Трябва пенсионерите да имат право да работят само в частни фирми. Иначе значи, че вземат двоен доход от държавата. Аз, като работя, вземам само една заплата, нали? Значи след пенсия работа само на частно. Аман от пенсионери бивши военни, полицаи и такива, дето са били на държавна хранилка, които като се пенсионират вземат тавана и продължават да смучат от държавния бюджет.
  • 7 Пенсионерите в МВР и МО

    38 6 Отговор
    Си добавят здраво, заплата +пенсия е над 6000 лв., защо ги пенсионират рано, след като не са уморени, да ги изравнят с нас - обикновените хора, които работим до 65

    Коментиран от #31, #32

  • 8 само на мен ли ми направи впечатление

    23 1 Отговор
    Миналата година поне един ден стаж е събрал и човек, излязъл в пенсия на 16 юли 1963

    пенсионер от 60 години
    той е заплаха за пенсионните фондове

    Коментиран от #18

  • 9 Петя

    4 2 Отговор
    За да се пенсионират жените им е необходим 37 години трудов стаж🤩
  • 10 ХАХАХА

    23 0 Отговор
    Абе как излязъл в пенсия 1963 година е работил през 2022 година ? Тоя е за Гинес по тази мисирина информация ,а за тези които работят след пенсия за някой и друг лев към пенсията ще кажа ,не било в тикви ,а в кратуни! Аз мисля ,че 2 са причините да работят ,просто незнаят какво да правят със свободното си време или не им стига пенсията ,но едва ли за лекарства ,защото ако са толкова болни как ще работят? Аз пък съм доволен, че доживях до пенсия,тя не е голяма ,но пък що горе връзвам двата края .
  • 11 110 годишен

    22 2 Отговор
    Ако през 1963 г се е пенсионирал на 50 години, през 2022 г на колко години е този работник?

    Коментиран от #28

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 на село

    5 2 Отговор
    Контрата да работим след пенсия е ниското ниво на пенсиите в България. Ако те осигуряват на тринадесет хиляди и шестстотин,ще вземеш супервисока.
  • 15 Селския

    16 0 Отговор
    В провинцията пенсионер=просяк
  • 16 Гражданин

    9 2 Отговор
    А за пенсиите на отлъчените от обществото инвалиди нищо не пише
  • 17 От първи Януари

    21 3 Отговор
    От първи Януари догодина се пенсионирам. Може и да не е голяма пенсията ми, но ще си я харча с кеф. Който иска да работи. Аз се наработих за този живот.

    Коментиран от #19, #29

  • 18 Пешо

    0 9 Отговор

    До коментар #8 от "само на мен ли ми направи впечатление":

    През тези години имаше професии, които се пенсионираха след 10 години трудов стаж. Така,че 28-30 годишни пенсионери не бяха рядкост
  • 19 Пешо

    15 0 Отговор

    До коментар #17 от "От първи Януари":

    Ако пенсията ти стига само да не умреш от глад и по цял ден гледаш оня отгоре кога ще ти прати повиквателната, друга песен ще запееш.
  • 20 Майора

    9 3 Отговор
    А какво да кажем за хора , работили и осигурявали се в друга държава от ЕС , с която България има сключен договор , получават 60% от полагащата им се пенсия и в някои случаи тя се оказва по малка от човек получаващ социална пенсия и без ден трудов стаж!
  • 21 Примерът е абсурдент.

    13 0 Отговор
    Как човек, излязъл в пенсия 1963г. е работил до 2023г., т.е. ра ботил е до 120г.!!!!!????? До колко години най-дълго живеят хората в България? До каква възраст са трудоспособна?
  • 22 Илина

    7 1 Отговор
    Не знам как се преизчисляват тези пенсии,но при 57 години трудов стаж получавам минимална пенсия.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Един

    2 1 Отговор
    Пенсиониран 1963г,a работил през 2022 г.Това са общо 59 години допълнителен трудов стаж.Човека вероятно е пенсиониран с 20г. трудов стаж, повечето в тази държава нямат една двайста от неговият основен за пенсията Чувате ли се за каква клока става дума Това човече е с 79г трудов стаж е работило в полза на клозетната бълхарска република. 196лв за 59 години допълнителен трудов стаж идва по 1 стотинка на ден за всеки ден от тези допълителни 59г.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 безпартиен

    4 0 Отговор
    Защо триете коментари които не са обидни?
  • 27 Благодарен

    3 0 Отговор
    Да са благодарни, че не са ги утилизирали с ковид сиропите. Образцовият пенсионер се осигурява 40 години и умира два месеца преди да навърши възраст за пенсиониране.
  • 28 Кокорчо

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "110 годишен":

    Това ви чака скоро всички. Работа до 110 годишна възраст и 90 години трудов стаж.
  • 29 СЪВЕТ

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "От първи Януари":

    ПОДАЙ СИ ДОКУМЕНТИТЕ ДО 31.12., ЧЕ ДА ХВАНЕШ ИНДЕКСАЦИЯТА ОТ 01.07. -10,6 %. АКО Е НА ИЛИ СЛЕД 01.01. ПОДАВАНЕТО -НЯМА ИНДЕКСАЦИЯ
  • 30 Чиновник

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "кабел":

    На кого му пука за такива като теб?! Ние изпълняваме директивите на Брюксел! Там за такива работили по 40 и косур години нищо не се споменава! Какво искаш?! Да те настаним в хотел ли , като украински бежанец за сметка на държавата?!
  • 31 Румен Радев

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пенсионерите в МВР и МО":

    Вярно е! Ама, аз съм генарал и президент на България! А, ти какъв си?!
  • 32 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пенсионерите в МВР и МО":

    Ти явно си много некомпетентен.Какви 6000лв бълнуваш.....Пишете простотий и после що ви псуват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол