Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 15:12 2 236 21

Калфин: Не само този кабинет е виновен, а всички през последните години, които срамежливо бутат проблема с централите

  • ивайло калфин-
  • правителство-
  • проблем-
  • въглищни централи

Можехме и да се откажем да ги представяме, нямаме планове, няма да получим средства по инструмента за възстановяване и устойчивост, които са общо около над 10 млрд. лева и те биха могли при добро управление наистина да помогнат на българската икономика, коментира експертът

Калфин: Не само този кабинет е виновен, а всички през последните години, които срамежливо бутат проблема с централите - 1
Снимка: БГНЕС

Правителства наред срамежливо бутаха проблема с въглищните централи. Това каза пред БНР Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, социален и външен министър, а сега е директор на Европейската агенция за подобряване на условията за живот и труд.

"Не само това правителство е виновно, а всички през последните години, които срамежливо бутат проблема и не искат публично да кажат, че наистина са необходими промени и проблемите трябва да се решават", уточни той.
По думите му България е последната държава, която не е представила плановете си:

"Можехме и да се откажем да ги представяме, нямаме планове, няма да получим средства по инструмента за възстановяване и устойчивост, които са общо около над 10 млрд. лева и те биха могли при добро управление наистина да помогнат на българската икономика. Дори да откажем средствата, всички обвинения към ЕК и някакви "зелени октоподи", нямат никакви основания, защото европейските държави, така или иначе, са решили да ограничат въглеродните емисии. Ако България се откаже да го направи, дори да не сме членове на ЕС, ние пак ще сме принудени да го спазваме, защото има правил за гранична търговия на ЕС с държави, които не спазват тези изисквания за емисии. За да не се получи изнасяне на производства от страните в ЕС в съседни държави. Така България ще остане съвсем изолирана, а ние, за сметка на това, ще имаме два ТЕЦ-а, които ще работят още известно време. Не е лошо да се видят данните на СЗО какво означава това в човешки животи. В тези региони заради замърсяването умират преждевременно много повече хора, отколкото в други. Ние плащаме с човешки животи за това нещо".

Ивайло Калфин обобщи, че всички предложения към работниците в мините и ТЕЦ-овете, които сега обявява правителството, е трябвало да бъдат обсъдени и одобрени преди внасянето на Териториалните планове в ЕК:

"Преговорите ще са с ЕК, на основата на това, което е внесено, а не с миньорите, енергетиците и обществеността в тези региони. Преговорите нито ще зависят от тях, нито ще бъдат с тях. Това е липса на усет на изпълнителната власт. Такива неща се приемат в диалог с обсъждане".

Според него има политизация на протестите заради предстоящите местни избори.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още

    9 1 Отговор
    един от ДС и БКП котило , вечно с привилегии и винаги до кокала ! А дядо му що достойни българи е затрил......
  • 2 да ги затварят

    5 1 Отговор
    то повече недоволство сеят - урсула , болните, а досега се криеха вредите от неекологичното твърдо гориво . не може да замени дървата , забраниха го . с климатик . пускат жалби за печка с кюмур . някой като иска да печели строи вец, фец, и печели .
  • 3 Днес е днеска

    5 5 Отговор
    Този кабинет е на власт! Трябва да реши проблема а не да се крие зад предишниата власт!
    Май само бизнес печалбите ги интересуеа.
  • 4 Хaкан КараОсманОглу 🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    7 1 Отговор
    Половината от България са турци. Всяка пета дума в българския език е турска.

    Коментиран от #14

  • 5 Аааааа, Калфин изчезвай

    10 2 Отговор
    Че и ти си гнусно същество атлантическо
  • 6 Боклук

    10 2 Отговор
    Социален бил....
  • 7 Калфине

    8 1 Отговор
    Заради ТЕЦ ли община Русе има отрицателен естестен прераст на населението в съотношение 1/4,или ТЕЦ е виновен че нямат обществен транспорт?Ти изобщо тавряс ли си? Аман от боклуци в тази държава!Стопили сме се на 50% от 90-та насам , за етнос няма да говоря че става страшно ,ТЕЦ ли е виновен отново?Болници няма , лекари хич , той за данни от СЗО ми говори.Срам и позор , изобщо ако знаеш какво е това!
  • 8 Ивайло Калфин! Вечния, Толуп на Държавна

    9 1 Отговор
    Софра!! Такива говеда управляват държавата, след 1989г!!Онаяс Кривата уста и подобни меркантили затъркаха Държава и Народ!!!
  • 9 Дедо ви...

    6 3 Отговор
    Всичко се развива според оня запис на Руди Гела.
    А най-отгоре е посолството: "невидимо, всемогъщо, безчовечно" Двете секти - на ГЕРБ и ППДБ, станаха една.
    Праволинейните гербери говорят с лексиката на Асен Василев и Денков. Протестиращите - все едно земеделци, миньори, енергетици, ресторантьори...- веднага стават "руски подлоги".
    Най-лесно и най-ефективно е, когато нямат други аргументи и когато те припознаят за враг на правителството, да те набедят за путинист. Или радевист.
  • 10 Няма да го псувам

    4 1 Отговор
    На умряло куче нож не се вади.
  • 11 Папкай , папкай мойто момче

    7 1 Отговор
    Нали точно Бойчо ти разписа евро папкането за заслуги ? Не помниш ли а? Щото голяма опозиция му беше може би, нали ?
  • 12 Класен мазен боклук

    4 1 Отговор
    Ни морал , ни нищо.....
  • 13 ха ха

    4 1 Отговор
    отличника се появи , по същия подло мръснишки начин ;договори; с профсъюзите 65 + , за благодарност го назначиха за ; директор за подобряване условията на труд и живот ; , а го назначиха точно защото никога няма и да помисли да подобрява , евро бандит
  • 14 позеленял

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хaкан КараОсманОглу 🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    а пеевски обрязахте ли го ? та го бутате на предна линия
  • 15 Започна кампанията за евродепутати

    4 0 Отговор
    На печелившите догодина честито
    Покрай местните избори локално избирайки глобално
  • 16 Хххи

    1 0 Отговор
    Дпс герб се насадиха като квачка и чакаме ги да измътят малките доги и Бойчо
  • 17 Проблема е че всичко е вносно в

    4 1 Отговор
    Централите и дават ток на хора които купуват само вносно спасението е че лева е фиксиран и конвертируем Европа иска да ги затвори за да не дава евросубсидии за България
  • 18 Голем смех

    3 5 Отговор
    Защо кюмюрджиите блокират магистрали вместо да предприемат ефективно стачни действия като спрат да ходят на работа и ТЕЦ-овете спрат да работят ? Вероятно ги е страх, че така ще си проличи, че енергийната система на България може да се справи и без тях !!!

    Коментиран от #19

  • 19 Защото

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Голем смех":

    глупако и в този момент дават 30% от електроенергията на страната а е едвам 17ч. , а слънцето все още грее нали така?Само че от минута на мината то ще се скрива и панелките с него и те залязват или и това не знаеш .При 20 градуса навън , виж когато станат градусите +10 какво ще стане да не говорим за 0 или под нея.
  • 20 Алооо

    0 0 Отговор
    Пенсионирания пенсионер много работи- иш
  • 21 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    В интерес на истината,тия намерения за ликвидиране на сектора от икономиката,бяха оповестени преди десетина години и няколко пъти се поставяше въпроса все по-остро и конкретно,отдалеко,да е леко.Прилагаха тактиката с отлагането,докато накрая кажат че крайния срок е настъпил и всьо.Предателска тактика.Изпълняват директиви,и всичко става в ускорен порядък,няма място за разтакаване в светлината на околните събития,в Украйна,в Близкия Изток,в самия ес.Накрая брюкселските зелки са си казали,какво ги туткаме тия българия ,я да им ударим балтията,да ги бастисаме,и то многократно,по много направления и да ги направим разногледи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол