Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 14:54 2 029 29

Харалан Александров: Този батак е забъркан преди една година. В момента берем плодовете

  • харалан александров-
  • батак-
  • една година-
  • бране на плодове

"Има легитимно подозрение, че някой е претупал нещата, движен от други съображения - да се наместят приятелски фирми, които да усвоят парите за компенсиране. По-лошото е, че се развихри още по-тежка конспирация и тя е, че българските правителства или част от българските партии са превърнати в изпълнител на една политика за съсипване на българската енергетика", коментира социалният антрополог

Харалан Александров: Този батак е забъркан преди една година. В момента берем плодовете - 1
Снимка: NovaNews

Социалният антрополог Харалан Александров обясни пред БНР, че проблемите, които предизвикаха протести в енергетиката, са дълбоки.

"Тази криза можеше да бъде избегната, ако хората от предишното правителство, които са изработили тези планове, си бяха свършили работата. Когато не е добре направено предварителното обяснение, винаги се отприщват различни конспиративни теории. Кабинетът трябва да спасява положението. Този батак е забъркан преди една година. В момента берем плодовете".
Не са отразени страховете на хората в плановете и те не са участвали в този процес, посочи Александров.

"Има легитимно подозрение, че някой е претупал нещата, движен от други съображения - да се наместят приятелски фирми, които да усвоят парите за компенсиране. По-лошото е, че се развихри още по-тежка конспирация и тя е, че българските правителства или част от българските партии са превърнати в изпълнител на една политика за съсипване на българската енергетика".

Става дума за мащабна технологична трансформация от един вид енергетика към друг, разясни социалният антрополог.

"Тя е мотивирана от ценностни и идеологически съображения. При Зелената сделка се оказва, че загубите са повече от печалбите за България. Причината за това е, че ние имаме добре развита енергийна система. Съществуващото статукво устройва всички. Очаква се да се плати цена, за да има повече природа и по-малко замърсяване. Някои ще изгубят работата си, на други ще се увеличат сметките, трети ще фалират".
Изобщо не знаем дали българските граждани са склонни да влязат в тази сделка, посочи Александров.

"На нас просто ни съобщиха, че трябва да приемем светлите цели на ЕС. В една тревожна и възбудена среда – с ниско доверие към управлението, това е взривоопасно. Не става въпрос за обичайна трансформация, която идва с логиката на пазарните механизми, а за силно контролиран политически пазар, с много тежки квоти. Ясно е, че ще е политическо решение и че ще има цена. Това означава изключително отваряне към обществото – не просто да му съобщиш нещо, но хората трябва да бъдат приобщени, овластени да станат част от този процес. Трябва да видят своето бъдеще в новата ситуация. На предишните правителства се падна задачата да осигурят този преход по нетравматичен начин и те се провалиха. Този проблем е политически".

Решението му обаче се отложи, отбеляза Александров. Като причина за това той посочи слабата позиция, в която се намират управляващите.

"Има заложени мини от предишните правителства. Не им остава нищо, освен да се гърчат и да се гънат".

Социалният антрополог смята, че управляващите трябва да заявят националния ни интерес и да го защитят в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Галя от EmbassyTO

    36 1 Отговор
    Хари$ане, тихо, че от твоят благодетел боцан и теменуга тръгват нещата.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тома

    34 0 Отговор
    Значи за този боко тиквата е вода не напита защото той подписва през 2020г за затваряне на тецовете
  • 4 долу ЕС

    33 0 Отговор
    Батакът е забъркан точно и ясно от кого: на 29.09.2021 г. вицепремиерът Атанас Пеканов коментира пред БНР „Зелената сделка“ на ЕС, която правителството на Бойко Борисов подписа, без да преговаря относно възможността за отстъпки при въглищните централи, каквито получи например Полша. Кой журналист ще припомни фактите на БМБ?
  • 5 приеха ни през 2007 и

    5 12 Отговор
    много неща се промениха . работниците са надъхани от босовете им . Винаги сме солидарни с ЕС . Ръководството ни гледа отблизко .
  • 6 Русенец

    19 0 Отговор
    "Харалан Александров....... обясни...... проблемите...... са дълбоки" --- Обяснил е това, което всички знаят. Този път (не случайно) е говорил в един глас с народа, но не е казал нищо ново. Просто е галил ушенцето на масите.
  • 7 Грозю

    27 0 Отговор
    А бе толуп такъв, много добре знаеш от кога и от кой е проблема, ама се правиш на умряла лисица, защото си на хранилката на ГЕРБ!!!
  • 8 Град Симитли

    23 0 Отговор
    Този Батак е забъркан от Бацето ти!
    Любимото!
  • 9 хикс

    19 3 Отговор
    Харалане , този батак е забъркан преди 34 години .Преди това защо не беше така ?

    Коментиран от #21

  • 10 123456

    16 2 Отговор
    Айде сега да намерим Кънева ,която ни затвори блоковете на АЕЦ и да започне тя да ни плаща тока .

    Коментиран от #25

  • 11 Аватар

    9 0 Отговор
    Мащабна технологична трансформация от един вид енергетика към друг ще започне,когато се намери някакъв нов и все още неоткрит постоянен източник на енергия с висока плътност.Соларните панели и ветрогенераторите са стара технология,съмнително екологични и не произвеждат енергия постоянно.
  • 12 Социалния носорог

    19 0 Отговор
    Специалист по нищо пак разтяга локуми и ала бала
  • 13 Коч Ина

    22 3 Отговор
    ако ония банкянски дембел ве беше спрял Белене на угоди на американците, батак нямаше да има
  • 14 ИНЖ

    6 3 Отговор
    Този "бардак" е от последните 20г., щото трябващше да сме музей на соц-техниката и да обясняваме колко прекрасен е бил Соц-а, и колко сатанински е ЕС!!!
  • 15 На 29.9.2021 г.

    8 0 Отговор
    вицепремиерът Атанас Пеканов коментира пред БНР Зелената сделка на ЕС, която правителството на Бойко Борисов подписа, без да преговаря относно възможността за отстъпки при въглищните централи, каквито получи например Полша. Кой журналист ще припомни фактите на БМБ и къде бяха 3 г протестиращите, май гласуваха за БМБ.....
  • 16 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    11 0 Отговор
    Хараланчо мамин, амнезия ли те гони миличък? От преяждане е - на партийните софри! Този "батак" забърка един по-едричък политик през 2019 като подписа присъединяване към Зелената сделка, без да договори за въглищните централи по дълъг срок! Междувременно, в гьола на Белене потънажа милиарди, после купихме оборудване и после платихме неустойки - е така, щото можем. От там освен жаби - нищо друго не излезе. Междувременно, Ковачки с неговия Брикел продължава да трови Гълъбово и никой не може да го накара да сложи пречиствателни системи. Междувременно една "Йессър" затвори два блока на Козлодуй, а никой не направи опит да ги "живне". Междувременно стана един "ремонт" на ПАВЕЦ Чеира - дето не е за говорене. И накрая Киро и Факиро договориха едно спадане на емисиите. Но ти, не се натоварвай. Ние нямаме нужда от "сложни думи". Както каза онзи горепосочен политик - аз съм прост и вие сте прости - ще се разберем!

    Коментиран от #26

  • 17 Дървар

    5 0 Отговор
    А Боци е невинен, както винаги...
  • 18 Нацито Методи Андреев

    3 0 Отговор
    Прасешкия дидактик защива герб.
  • 19 Светлина

    5 0 Отговор
    Тъжно е да гледаш как що годе интелигентен човек се е продал и плещи глупости. Засрами се, бе
  • 20 Комунизмът създаде енергетиката

    4 0 Отговор
    на България и то ефективна и качествена.
    Предателите затвориха 4 реактора на Козлодуй.Колко са загубите от тогава до сега.
    Като се съпоставят с това което сме взели от ЕС щ трябва всички управляващи да са на бесилката
    Германия отваря въглищни Мони и откритият им добив,нашите танцьорки на Пеевски от ДБ и ПП затварят.
    Защо?
    За да вкарат фирмите си в териториалните планове
    Защо

    Коментиран от #23

  • 21 Хохохо

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "хикс":

    Май си забравил 1985-86г ,когато играехме на тука има, тука нема с тока.

    Коментиран от #24

  • 22 Ха ха ха

    5 0 Отговор
    Социалшопара да се готви за Коледните празненства. Нищоправци охранени.
  • 23 Такива ми ти работи

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Комунизмът създаде енергетиката":

    На трети и четвърти блок дебелината на реакторите е 100мм (на френските 25мм), електрониката им бе сменена със Simens, задвижките също бяха сменени, МААЕ даде още 30 години на блоковете. Но дойде кривото Куне на Симо честния и за един орден ги затвори, зер французите строяха нови блокове в Черна вода. Днес нито Кунето, нито Симо са в затвора, а ние берем ядове с енергетиката.
  • 24 Грешиш!

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хохохо":

    85, 86 не е имало недостиг на произведена Ел енергия. Имало е по късно 88,89 о то заради глупави продажби на ток на съседи, които си построиха собствени ядрени централи.
  • 25 Мамка и!

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "123456":

    Кривото Куне сега папка огромна пенсия от нашите пари и вероятно се присмива на глупостта ни
  • 26 Никси

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    баш ,👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍!!!.
  • 27 Далавера

    1 0 Отговор
    Харалампи, при тоя, който ти плаща, всичко беше ОК! Ама бил комунист, ама бил агент на ДС с псевдоним БУда, ама крал коли и бил в затвора, ама бил откраднал бая мангизи за 12 г. власт - дреме ти ! Важното е пари да падат, хараламбене му е майката!
    Гордея се с такива като теб!!!
  • 28 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Така е. И реалните факти говорят , че няколко олигарха подкокоросват разни наивни хорица и ги лъжат, за да може те самите да продължат грабежа на България под маскировката , че са загрижени за хората . Просто поредния цирк за изнудване на всички нас .
  • 29 Българка

    1 0 Отговор
    Толкова е мазен този измислен някакъв си ПОЛОГ. Кой е разбрал какво изследва по проекти с пари от ЕС? Нагла гадина, но има Бог и този шопар ще си получи заслуженото!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол