Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 09:51 1 272 23

Кремен Георгиев: Абсолютно несериозно е замяната на базови мощности с прохождащи ВЕИ технологии

  • кремен георгиев-
  • тец-
  • парно-
  • електроенергия

Парното ще е по-скъпо тази година

Кремен Георгиев: Абсолютно несериозно е замяната на базови мощности с прохождащи ВЕИ технологии - 1
Снимка: БНР

Седми ден протестиращите миньори остават на АМ "Тракия" край Стара Загора. В късния следобед вчера на мястото на блокадата са разпънати нови палатки, протестиращите са десетки. Затворен е и Проходът на републиката. Заявката е протестът да продължи безсрочно, обобщи БНР.

"Ние сме принципно корави момчета. Тук даже е добре – асфалт е, в рудника е зимата кал, лятото – прах. На условията ще отърпим. Въпросът е дали държавата ще склони на нашите искания. Това, което се случи миналия ден (срещата в парламента, след която бе подписано споразумение – бел . ред.), е поредният цирк. То е глупаво – да се изпълни решение на Народното събрание от 2020 г., да се изпълни решение на НС от 2023 г. Стига с тези лъжи! Искаме нещо точно, ясно и конкретно. Да изтеглят териториалните планове, да вкарат вътре нашите искания и се прибираме по къщите. Хората са доста надъхани. Може да издържим", коментира пред БНР Георги Господинов, председател на КНСБ в "Мини Марица Изток".

"Тръгнахме заедно. Колегите пуснаха блокадата, пляскаха на правителството, тяхно решение е. Те не ни оставиха избор. Недоверието във властта е толкоз голямо, никой вече не им вярва", допълва Господинов.

"В териториалните планове трябваше да има нещо по-сериозно и адекватно. Вътре можеше да има доста по-адекватни от технологична гледна точка неща. Затова и станаха протестите. Тези планове бяха написани някъде, не бяха обсъждани с никого. Никой не знаеше как изглежда това, което беше внесено в Брюксел."

Това мнение изрази пред БНР Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

Замяна на базовите мощности с ВЕИ-та е абсолютно несериозно, подчерта Георгиев и продължи с критиките:

"Териториалните планове трябваше да дадат визия как ще изглежда енергетиката към края на този период. Но разни прохождащи към момента технологии от сорта на водород – зелен, син, червен не звучат сериозно, тъй като това не е технология, която е масово използвана никъде по света все още."

Запитан защо постигнатото споразумение устройва една част от протестиращите, а не устройва друга, Кремен Георгиев уточни, че "има доста голяма разлика между двете сфери".

По думите му във времето до 2038 г., визирана в териториалните планове, миньорите ще добиват все по-малко въглища, докато тецовете има какво да правят през това време, за да могат да продължат да работят след това в друг вид.

"Централите трябва да се преобразуват в по-екологични. Има много варианти за това. Работи се по много зелени проекти – смяна на горивна база, газификация…"

Георгиев прогнозира по-скъпо парно през предстоящия отоплителен сезон заради връщането на ДДС от 9 на 20%.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Икономист

    28 1 Отговор
    От Брюксел ни налагат абсолютно безумни изисквания, а нашите управляващи раболепно се съгласяват. България е отговорна за 0.12% от всички емисии на CO2 в света, по данни на самата Европейска комисия. На планетата въобще не ѝ пречат нашите емисии и няма да усети абсолютно нищо като си затворим въглищните мощности. Обаче като скочат сметките за ток три пъти, българският народ ще усети!

    Коментиран от #8

  • 2 ........

    22 1 Отговор
    Абсолютно несериозно е да оставим питомното и да гоним дивото.Тези безмозъчни рискуват да ни оставят на тъмно и студено.А ако се стигне до режим на тока?!
  • 3 тоя е платен

    5 18 Отговор
    гъзьо близалец кандидат кметски съветник от съветската школа . Има микрореактори . Дребна и малка АЕЦ, има такива работи дето енергетика се начучушква като разбере . Въглищата са за пра пра дедите ни да топлят краката пред печката . сега са ЗАбранеНИ

    Коментиран от #6, #19

  • 4 Ти си

    10 0 Отговор
    Писах под една друга статия че искат да ни декомунизират !
    Другаря Владимир Илич Ленин беше казал - "Комунизъм, това е съветска власт плюс електрификация" ... ....
  • 5 Русофил

    1 18 Отговор
    Абе явно тези не работят и искат да получават пари за това. Кой ще изкара тези пари.
    Сигурно руснаците.

    Коментиран от #9

  • 6 Злогош

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "тоя е платен":

    Колега , дядо ми казваше че никой умен човек не си изхвърля старите обувки преди да си е купил ново и да ги е разходил !

    Коментиран от #15

  • 7 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    6 16 Отговор
    А ние, останалите 99,9% от тази държава, дали ще ви изтърпим? Дали жадуваме за скъп ток и замърсяващи производства? Я се огледайте - държавите около нас къде са. Гърците тихичко построиха огромни ВЕИ - сега вече купуваме от тях на моменти евтин ток. И Гърция и Турция добиват газ. Света върви напред. Ние - искаме да пазим вовеки веков долния измамник Ковачки. Айде малко по твърдо с тези - над 70 % от българите не изразяват никаво съчувствие към тези.

    Коментиран от #13, #20

  • 8 Русофил

    4 16 Отговор

    До коментар #1 от "Икономист":

    Всички руски прогнози досега се оказаха грешни. Не искаме такива като този да ни докарат
    на хала на русията.

    Коментиран от #17

  • 9 TV Бобов дол

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Ходи и ти стани миньор за да получаваш пари без да работиш !

    Коментиран от #12

  • 10 ПП-ДБ-ГЕРБ-ДПС Ще му искаме оставка?

    7 2 Отговор
    ГЕОРГИЕВ, НЕ ПОДХОЖДАТЕ ОТГОВОРНО, ДЪРЖАВНИЧЕСКИ! ГОСПОДИН БОРИСОВ Е КУПИЛ СОЛАРЕН И ВЯТЪРЕН ПАРК НА ДЕВИЦАТА С МЛАДЕНЕЦА ОТ БАРЦЕЛОНА ПО - СЛУЧАЙ ТЯХНАТА ГОДИШНИНАТА, А ТИ ИСКАШ ДА РАЗВАЛИШ ТЪРЖЕСТВОТО! НЕ ТЕ Е СРАМ, ВИЖ СЪЛЗИТЕ В ДЕТСКИТЕ ОЧИ! ЩЕ ТЕ СЪДИМ ПО ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ, ПРОСТАК ТАКЪВ!
  • 11 Сбижнек Дресливки

    6 1 Отговор
    В полша така лъжат управниците , че народа ги усеща и веднага се бунтуват . Пазят старите нацисти в старчески домове и им дават фюрерски заплати , а не пенсии .
  • 12 Русофил

    3 9 Отговор

    До коментар #9 от "TV Бобов дол":

    Да не са ставали бе. Като заложиш на куц кон - губиш, а не искаш печалба. Такъв е животът.
    Само руските демагози казват обратното.

    Коментиран от #14

  • 13 000013

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    Колега , тая зелена шизофрения я има само в ЕС! Не ми говори за пирамидите наречени ВЕИ като че ли се намираме в някакъв бантустан и нямаме индустрия която се нуждае от определени мощности !
  • 14 TV Бобов дол

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Русофил":

    Тогава какво им гледаш в паничката? Хо ди си прибирам хонорара от НПОто и си живучкай .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Спас безделника

    4 1 Отговор
    Така е! Кюмур, кюмюр, ама захлупи ли ни зимата и дърва няма да има - сиг.ани.те ги изсякоха. А и на времето, като новобранци, стария фел Митю Мастиката ни казваше преди марш на скок: " Почвайте да копате нови ке.н.ефи до старите и да не вземете да хвърляте пръстта в тях, че ще о.се.рете целия лагер, диванета такива!"
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Аватар

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "тоя е платен":

    Посочете къде в България има такива реактори и ако няма колко ще струва изграждането им и след колко време ще може да се разчита на произведената енергия от тях.А до тогава???!По отношение на трансграничното замърсяване ЕК е безсилна да налага рестрикции срещу въздушни течения и икономически политики на други държави.Работа на българските политици е да съхранят нашата икономика и енергетика,както правят в Полша и в Германия.Ако не могат да договорят приемливи условия е наложително с ЕС да преговарят други,които са способни.
  • 20 И от къде

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    Имат гърците вода за огромните си ВЕЦ?!? Нови язовири имаме ли или нови реки??? А какво правим при засушаване 1-2 години?? Решението е или АЕЦ с реакторите които евроатлантиците искат да подарят на Украйна или няколко ПАВЕЦ-А и зелена енергия но да е държавна а не частна инсталираната мощност защото водата е на народа , а слънцето не е частно
  • 21 Прохождащи????

    1 3 Отговор
    В Германия тия "прохождащите" генерират 42% от цялата енергия. От 20 години го дъвчем това с прохождащите.

    Коментиран от #22

  • 22 рецесия

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Прохождащи????":

    и точно затова икономиката им е в това състояние,производството също,нищо не става без базови мощности....
  • 23 Баце

    2 0 Отговор
    Прохожда ти нещо в главата.
    Обирджии, разбойници, крадци.
    Заради вАс сме в блатото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове