Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 14:38 2 576 101

Работодатели са против вдигането на минималната заплата

  • бск-
  • работодатели-
  • минимална заплата

От БСК вече са депозирали официална жалба към ЕК за нарушаване на европейското законодателство

Работодатели са против вдигането на минималната заплата - 1
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара не приема предложението на правителството за увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2024 година на 933 лв. Предложението предстои да бъде разгледано следобед на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, припомня БНР.

Новата разпоредба за определяне на минималната работна заплата от 1 септември на текущата година за следващата в размер на 50 на сто от средната подкопава и обезсмисля социалния диалог, смятат работодателите.

От Българската стопанска камара се позовават на европейската директива, според която се отчитат и националните критерии като покупателна способност и издръжка на живота, вноски за данъци и социални придобивки, темп на растеж на брутните заплати и производителност на труда.

Българските работодатели вече са депозирали официална жалба към Европейската комисия за нарушаване на европейското законодателство.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    116 6 Отговор
    Те биха поискали дори работникът да им плаща, че ходи на работа в тяхната фирма ❗

    Коментиран от #70

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дядо ви Кърти от Село ПиПеРкОвО

    85 5 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Против са, защото с тези пари могат да си купят поредното Порше на любовницата,или да идат на почивка в Дубай...

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Русофил

    17 18 Отговор

    До коментар #3 от "Варненец":

    Рушльо само лъже, краде и убива по християнски.
  • 7 Работодател

    65 2 Отговор
    Ама как така ще се премахва робството?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Варненец

    37 15 Отговор

    До коментар #4 от "Дядо ви Кърти от Село ПиПеРкОвО":

    Тук си прав, не че не произвеждаме, просто работодателите ни са такива, със съветско мислене. Комунисти, ако можеше и пари за вход във фирмата щяха да ни вземат. Оня циониста е съвестки цървул, дето още милее за комуниЗъма, когато произвеждахме чушкопеци и яйцерезачки.

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хаха

    50 2 Отговор
    Е то и искало да са съгласни. Цялото нещо е че българските работодатели едно 70 процента са мафиоти и мутри, а такива много трудно дават пари. Пък и за това толкова години си вкарват депутат чета за да са ниски заплатите. За тях е по хубаво да дават за коли любовници и други екстри от колкото да стимулират работниците си и да ги квалифицират. По този начин даже и по големи печалби ще имат но сивото им вещество не може да го осмисли

    Коментиран от #58

  • 12 това не е никакъв бизнес

    68 2 Отговор
    аз не виждам смисъл да съществуват "бизнеси", които не могат да си позволят минимално заплащане от 1500 лв, а нашите бизнесмени на 900 лв се оплакват и чак ЕК сезират--- ако не може да си конкурентен с този нископлатен труд и данъци, не виждам как ще се конкурираш с нормални заплати и високи данъци както е на Запад от нас ...

    Коментиран от #101

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 4 Отговор

    До коментар #9 от "Варненец":

    Какво съвеЦко има в това да караш счетоводителя си да подава декларация за работа на фирмата на загуба, а ти да сменяш, като фирмен актив, Порше Кайен с Порше Панамера ❓❗🤔

    Коментиран от #18

  • 14 правилно

    20 29 Отговор
    Работната заплата е предмет на договаряне между работник и работодател. Повечето работодатели дават по-високи от обявените минимални работни заплати. Проблемът е, че сега Асен Василев се чуди откъде да намери пари и ще приложи безумни трикове, за да запази заложения от него 3% дефицит в бюджета, за да ни набута в еврозоната. МРЗ е един от начините да вкара повече данъци и осигуровки в хазната, защото работодателите ще бъдат задължени да плащат повече за данъци и осигуровки. Тази МРЗ удря и по свободните професии, които също ще бъдат принудени да плащат осигуровки върху нормативно определения минимален размер дори ако не са изкарали тези пари. Това, разбира се ще има обратен ефект, защото немалка част от свободните професии, които и без друго се задъхват и не получават никаква подкрепа от държавата, ще преустановят дейност поради невъзможност да плащат. Защото докато Асен е зает да вдига заплатата на Спецов, хората едва мъкнат товара на ежемесечните си плащания към бюджета. Нинова спомена за това, че след изборите Асен ще вдигне данъците и ще ограничи социалните плащания и точно пред зима. Този психопат е готов на всичко, за да изпълни ангажимента си да ни набута в еврозоната.

    Коментиран от #16

  • 15 Бай Тошо

    27 2 Отговор
    Няма страшно, парламента прие само цените да се вдигат а заплатите не, така че всичко е точно !
  • 16 Варненец

    25 16 Отговор

    До коментар #14 от "правилно":

    Аха, да ни набута в еврозоната казваш, то голямо набутване ще да е, като гледам бедните гърци, испанци и други. Ти продължавай да си заработваш копейките, ама да знаеш, едно евро вече е 110 рАбли, а заплатата в рашка е 30 000 рАбли, ходи там да работиш за 300 долара на месец. Това изрожденците сте много смешни хорица.

    Коментиран от #17

  • 17 правилно

    26 16 Отговор

    До коментар #16 от "Варненец":

    С такива като теб не евъзможно да се води разговор. Главата ти е пълна с рашки, рубли и копейки, друго няма. И ако не знаеш, да ти кажа, еврозоната е в рецесия и точно сега изобщо не е моментът да влизаме в нея и да се отказваме от паричния си суверенитет. Това обаче е тема, която определено не е за твоята глава.

    Коментиран от #33

  • 18 Варненец

    21 1 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Начина на мислене е съвеЦки, така се правеше тогава, отчитаха петилетката за 3 години, а реално нищо такова нямаше. Важното е на хартия да е вярно. Това, че крият доходи е ясно, но наистина не трябва да реват, а да плащат. Защото след няколко дни ще има статия, че бизнесът не може да си намери квалифицирани кадри.

    Коментиран от #25

  • 19 Емплоер

    30 0 Отговор
    Ако питаш работодателите, те биха искали да им работят за без пари.
  • 20 Само питам

    28 2 Отговор
    Синдикатите какво ще направят сега? Дали отново ще призоват за блокиране на магистрали и оставка на работодателите?
  • 21 ха ха

    31 0 Отговор
    а как българските граждани могат да депозират жалба в европейския парламент ,че въз основа на тяхното и местното законодателство българите са изправени пред невъзможност да покриват елементарните си житейски потребности , чрез парламента няма да стане , чрез омбусмана също , чрез профсъюзите е направо смешно , еднолично ;закона; не позволява , как да накараме тея идиоти да приемат нормални закони , с безредици , със стачки , явно се вижда че го местят от единия крачол в другия , с бой , с убийства , с революция ? то вече не се търпи
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Варненец":

    Не по тикви , а по кратуни ❗
    Не било окис, а оксид ❗
    Напред към бъдещето , което води години назад-
    "Вече не се казва "ще скова кочина", днес се казва "ще реализирам кочина".- Тодор Колев ❗
  • 23 Тома

    28 0 Отговор
    Кога най после на тези работодатели ще направите данък печалба 40% както в белите държави а не смешните 10%
  • 24 Гост

    15 0 Отговор
    Те кога са били " за "? Някога работодателите искали ли са увеличение на заплати? Нищо ново не съобщавате

    Коментиран от #28

  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Варненец":

    Градски , знаеш ли какво ставаше при Бай Тошо с такива " това че крият доходи е ясно" ❓
    Явно , не ❗
    Затова пишеш нещо капиталист-комунистическо❗

    Коментиран от #29

  • 26 1213

    4 6 Отговор
    Мисля, че в статията е описано доста точно за какво става дума и разни коментари извън темата трябва да се изтриват. Пример тук е Варненеца дето извън темата пак Русия му пречи. Има си статии достатъчно за Русия и Украйна пък да коментира там.

    Коментиран от #31

  • 27 ха ха

    9 0 Отговор
    че те кога са били ЗА
  • 28 правилно

    15 5 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    За това става дума. Вместо да въведат прогресивен данък, Василев очаква да пълни хазната от данъците на работниците и осигуровките им. С това единствено ще докара нова безработица, защото малките бизнеси не могат да издържат на такъв допълнителен разход като се има предвид, че са на свободния пазар на електричество и след нова година им спират помощите. Тук пишещите говорят само за едрия бизнес, без да съобразят, че голяма част от работните места се осигуряват именно от дребния и среден бизнес. В Германия вече започнаха фалити на големите бизнеси, а преди тях бяха малките и средните. Безработицата расте и там свиват социалните плащания. А щом там е така, нека си представим нас какво ни чака. Ние и без друго отдавна на практика нямаме социални плащания, а където ги има те са в размер, колкото да кажат, че ги има. Хубаво е да се мисли, ама да се мисли от всички страни, защото в районите, където няма работа, хората са готови да работят и под минималната работна заплата, само за да имат някакъв доход. И извън големите градове живеят хора, не забравяйте, а там работодателите са дребни предприемачи, които едва дишат.

    Коментиран от #34, #98

  • 29 Варненец

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Знам, градски, станаха куфарджии, сега са тези същите работодатели, които реват пред ЕК.

    Коментиран от #39

  • 30 Помощ 112

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    ВИЕ, кои сме ние, кои си ти бе, некъв китаец ли, арабин ли, филипинец ли къв си, че на нас българите викаш Вие...

    Коментиран от #32

  • 31 Варненец

    14 1 Отговор

    До коментар #26 от "1213":

    Точно по темата е, пич, просто си малък и не знаеш. Тези работодатели, които се жалват, са същите онези съвеЦки комунисти и наследниците им, които получиха едни куфарчета, когато се срина кАмунизЪма. Ето затова си е по темата. Мисленето им е съветско и комунистическо, затова са решили, че те определят от колко имаме нужда ние, а не пазара.
  • 32 Варненец

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Помощ 112":

    Е, кой да е, марсианец от изрожденците. Те са над нещата и над нас, те са богопомазани, така им каза копейкин.
  • 33 Тръмпакис

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "правилно":

    Еми тогава пич продължавай да си взимаш българска заплата 900 лева и продължавай да плащаш европейски цени на хранителни стоки, дрехи, горива и наеми...

    Коментиран от #40

  • 34 Варненец

    10 3 Отговор

    До коментар #28 от "правилно":

    В Германия инфлацията е 5%, ще го преживеем, в рашка и турско е над 60%, не мисля, че трябва да ни отписваш толкова бързо. Чак пък такива масови фалити и апокалипсис, явно четеш много рашка пропаганда, аз не забелязвам някоя фирма работеща за Германия или за друга западна да е спряла работа. Нашата инфлация е спекула на същите тея "работодатели" Преди 10 години барел петрол беше станал 110 долара , а пропана беше 1.40лв, без да има война, какво стана? Ами нищо, нещата се оправиха, сега ще бъде същото.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    Срамота
  • 37 Алооо

    10 0 Отговор
    За тях ако има едно лесно и без пари да работиш, още по-добре. В Европа могат да плащат двойно-тройно повече и да печелят работодателите, а в България все са на загуба!!

    Коментиран от #96

  • 38 ККК

    2 0 Отговор
    Имах си аз!...
  • 39 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "Варненец":

    Станаха куфарджии при
    ДИМОкраДцията, а не при Бай Тошо ❗❗❗
    Нали схващаш разликата 😉

    Коментиран от #43

  • 40 Варненец

    10 3 Отговор

    До коментар #33 от "Тръмпакис":

    Че ти не знаеш ли, че изрожденците са само такива. Неудачници на минимална заплата, които се надяват да се върне кАмунизЪма и да ги трудоустроят някъде, където да вземат някаква заплата, за никаква работа :) Как да му обясня, че и в Бг има европейски заплати, но за тези, които стават за нещо.
  • 41 Един

    12 0 Отговор
    Ами как да не протестират. Повечето лапачи робовладелци осигуряват на МРЗ. Само така. Хак да им е. Като немогат да съществуват, значи бизнеса им е ялов.
  • 42 Минимум

    18 0 Отговор
    1000 евро минимална ! Задължително.
  • 43 Варненец

    8 2 Отговор

    До коментар #39 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Да ама не си задаваш важния въпрос, КОИ станаха куфарджии, точно тошовите протежета, на никой друг не е дадено куфарче, вярвай ми. Точно те и наследниците им са ей тея, дето днес се оплакват, че не искат да имаме нормални заплати.

    Коментиран от #47, #52

  • 44 Роби искат тея

    13 0 Отговор
    А 54 милиарда печалба направиха миналата година мушенгиите алчни.
  • 45 гост

    6 0 Отговор
    А то остана да поискат вдигане с 100 пр на заплатите ама господ си знае работата
  • 46 54 милиарда лева печалба направиха

    6 0 Отговор
    миналата година мушенгиите алчни и всичко накатаха по сметки и дюшеци. Ревнали сега и за европарите горките.
  • 47 1213

    11 2 Отговор

    До коментар #43 от "Варненец":

    Вземи прочети биографиите на всички в Парламента и Правителството, и ще разбереш, че всички са еднакви. Те не искат да променят модела, така, че не ги дели. И не съм малък, и модела не е съветски. Модела си е чисто български. По-лошо от български чорбаджия няма.

    Коментиран от #51, #54

  • 48 Работниците няма да работим

    14 0 Отговор
    за 900лв., ще Ви се наложи сами да си работите!

    Коментиран от #55

  • 49 Могат, могат и още как .....

    12 0 Отговор
    Минимум 1000 евро минимална ! Задължително.
  • 50 Алчен Ганьовец

    2 5 Отговор
    Искъм пуне 5000 евра чисту минималнъ зъплатъ!
  • 51 Варненец

    9 3 Отговор

    До коментар #47 от "1213":

    Съветски е, тогава България беше окупирана от Рашка и всичко се правеше с разрешение на съвеЦкия съюз. Не можехме нищо да направим, докато не ни разрешат.

    Коментиран от #57, #61

  • 52 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Варненец":

    Градско, като те чета, май си
    Варненец в изгнание 🤔
    Кога зачезна, щото май вече си далеч от ставащото тук, а пишеш самото спомени 😉

    Коментиран от #59

  • 53 Блокаж поголовен и протести на 200

    7 0 Отговор
    И никакви такива тристранки измислени !
  • 54 Май е прав , че си малък

    6 0 Отговор

    До коментар #47 от "1213":

    Това си е чисто руски модел - беден народ лесно се манипулира и не стачкува, защото няма средства с които да отстои исканията си!!!
  • 55 1213

    5 4 Отговор

    До коментар #48 от "Работниците няма да работим":

    Нямате избор! В края на месеца идват сметките. Децата не може гладни да стоят. Наблизо никъде няма работа. Извън София е трудно. Опитай и после пак ще се върнеш при своя господар.
  • 56 И плоският данък

    9 0 Отговор
    Задължително поне 20% да стане ! И свръх печалбите на банките и корпорациите с 60% данък "социална отговорност" като при Лукойл задължително.....Стига сме търпяли да грабят народа...... Стачки и протести до дупка и никакви тристранки и синдиката продажни.
  • 57 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "Варненец":

    Тишо, ти ли си ❓
    Щото сега нищо не се строи, по заповед от Чичо С(р)ам - лично Хилари дойде да спре АЕЦ-2 ❗

    Коментиран от #64, #66

  • 58 Аноним

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха":

    За какво да наливат в теб за квалификации,като ще им избягаш при първа възможност за по добри кинти при конкуренцията..те така разсъждават..бляди

    Коментиран от #79

  • 59 Варненец

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Точно тук съм си, във Варна, но заплатата ми е, колкото на емигрант в немско. Истината е, че не познавам някой, който да работи на минимална заплата. Тези реват, защото не искат да плащат осигуровки.

    Коментиран от #68

  • 60 Д.В.Е.М.

    3 0 Отговор
    мМого ясно че ще са против тия изедници , ако може да ги намалят че даже хората да им плащат за да работят ще име най-добре .П>О>М>И>Я>Р>И
  • 61 1213

    2 4 Отговор

    До коментар #51 от "Варненец":

    Ако не беше съветският модел още щяхме да се делим на чорбаджии и ратаи и да живеем в къщи плетарки.

    Коментиран от #73

  • 62 Стига сте мрънкали

    5 0 Отговор
    Време е така наречените "работотдатели " да започнат да плащат пълни осигуровки на служителите си а също така да понесат отговорността за 25 години криене на парички от държавата с не плащане на пълноразмерни осигурвки .
  • 63 7000 лв средна заплата в НАП, основна !!

    5 0 Отговор
    Колко минимални заплати са да питам а?
  • 64 Варненец

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не съм никакъв Тишо, а мога да ти кажа, че сега има далеч по печелившо производство, от кАмунистическите боклуци. Помниш ли, когато изнасяхме мотокари за Япония? Ползваха ги за суровина, в момента в който сменихме противотежестта с бетонна , договора го прекратиха. Какво да кажа повече за тогавашното производство?

    Коментиран от #74

  • 65 Блокаж поголовен и протести на 200

    7 0 Отговор
    Няма хора с добро да стане, това не ви ли е ясно а?
  • 66 Варненец

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Лошото е, че тогавашните робовладелци и сегашните, са от едно котило. В момента в който се отървем от рашкото влияние, ще тръгнем напред.

    Коментиран от #75

  • 67 Вие наистина

    3 2 Отговор
    Ли не осъзнавате, че всички само искат, а никой не дава??? Не виждате ли, че за последните 30 години се изпокраде и изпапа онова, построено от родителите ни и техните родители - заводи, фабрики, складове, болници, училища, читалища, авиокомпании, телефонни, водно и ел. снабдителни дружества, ел. централи… и още и още… И почти нищо не се съгради! Макар останали само 5 милиона, след 100реформи на образованието, сме 100 пъти по прости, некадърни и мързеливи от предците си!
    Тааа, на какво отгоре е това постоянно служебно увеличаване на заплатите? От къде да дойде, като никой не бачка? Залъгването може да продължи кратко - после всичко се продънва с гръм и трясък!
  • 68 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 3 Отговор

    До коментар #59 от "Варненец":

    И що тогава :
    " В Германия инфлацията е 5%, ще го преживеем...."
    " И ние ядем бонбонки тик-так и пушим Кент." 😉

    Коментиран от #76

  • 69 7600 лв ОСНОВНИ заплати по министерстват

    5 0 Отговор
    Колко минимални заплати са да питам а?
  • 70 сектант

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    по-голям печалбар от бай-ганъо няма - НАЙ-вече в туризмът и ресторантъорството
  • 71 Червените Чорбаджии Изедници

    7 0 Отговор
    Никога не са били За вдигане на минималната работна заплата Станахме за смях на целия свят Поне да я освободят от данъчно облагане
  • 72 А по 24000 в парламента с комисиите

    5 0 Отговор
    Колко минимални заплати са да питам а?
  • 73 Варненец

    5 2 Отговор

    До коментар #61 от "1213":

    Ехооо, я слез на земята, аз пък не искам празни ГУМ, РУМ и ЦУМ, или пълни със соц боклуци. Когато на запад си живееха живота с пълни магазини, ние чакахме 15 години за една уж кола, 20 за панелка и то ако ти разрешат от централния комитет на партията. Не, благодаря.

    Коментиран от #81, #83

  • 74 1213

    0 2 Отговор

    До коментар #64 от "Варненец":

    Това са легенди. Японците харесваха конструкцията, купуваха ги и там сменяха само модула за управление. Става дума само за електро, за мото не знам. И двата бяха с чугунени тежести. Пък и чугуна не е някаква ценност, ако беше стомана друго.

    Коментиран от #82

  • 75 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор

    До коментар #66 от "Варненец":

    Ееее, това вече е несериозно:
    "момента в който се отървем от рашкото влияние, ще тръгнем напред",
    та ние от ТРИ десетилетия сме на РЪЧНО управление от посолствоТО над което се вее флаг НЕ с една, а с петдесет ПЕТОЛЪЧКИ ❗❗❗
    .

    Коментиран от #78

  • 76 Варненец

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Щото сме в ЕС, заедно с Германия. А нашата инфлация е по голяма, точно заради тея, за които плачеш, комунистическите чада, наследници на онея, преди 89-та, които спекулират.
  • 77 Хубаво го прочетете приятели !

    4 0 Отговор
    54 милиарда лева печалба направиха
    миналата година мушенгиите алчни и всичко накатаха по сметки и дюшеци. ......54 милиарда лева беше облагаемата печалба за миналата година на банките, корпорациите и фирмите в България.... !!! Сами преценете могат или не могат европейски заплати да плащат ....
  • 78 Варненец

    2 2 Отговор

    До коментар #75 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не е вярно, градски. Киро изгони 75 рашки "дипломата" . Я кажи за какво са и на малка България, толкова ? А има и още. Тя нали затова мутрафанката се плюнчи така, защото изтърва юздите. Не сме излезли още от Рашко влияние, а копейкин иска да ни натика пак там.

    Коментиран от #88

  • 79 Митко каратиста

    6 1 Отговор

    До коментар #58 от "Аноним":

    Ако възнаграждението и условията на труд са добри, защо му е да ходи при конкурента ? Ще отиде само ако едно от горните е по-добре там. А квалификацията е придобива работника, не му я налива фирмата с фуния.
  • 80 Това е истината, друга няма

    2 0 Отговор
    И плоският данък задължително поне 20% да стане ! И свръх печалбите на банките и корпорациите с 60% данък "социална отговорност" като при Лукойл задължително.....Стига сме търпяли да грабят народа...... Стачки и протести до дупка и никакви тристранки и синдиката продажни.
  • 81 1213

    3 2 Отговор

    До коментар #73 от "Варненец":

    А кой построи ЦУМ, ГУМ, РУМ, панелките, заводите, пътищата? Ако мислиш, че българин щеше сам да го направи ще има да чакаш. Съветския модел наложи на нашите да строят и развиват, и контролираше. Нашият манталитет е друг. Виж сега без надзор как се източват пари.

    Коментиран от #84

  • 82 Варненец

    2 0 Отговор

    До коментар #74 от "1213":

    Ехооо, желязо-въглеродната диаграма, май ти убягва? Япония е на острови, няма никакви природни ресурси, всичко и е добре дошло, даже и чугуна, между другото, я ми кажи, какъв е състава на чугуна?
  • 83 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 2 Отговор

    До коментар #73 от "Варненец":

    Е , с тези вицове само децата можеш да впечатляваш ❗
    Кой чакаше 15 години за Москвич, Трабант, Шкода...
    😀😀😀😀😀
    Кой чакаше 20 години за панелка , че и чак с разрешение от ЦК на БКП
    😀😀😀😀
    Направо спечели ЖЪЛТАТА ФЛАНЕЛКА ❕❗❕❗❕❗❕

    Коментиран от #85, #90

  • 84 Варненец

    2 2 Отговор

    До коментар #81 от "1213":

    Точно в това беше бедата, изрожденче, вместо да строим модерни заводи, истински супермаркети, тухлени жилища, ние под рашко, строихме панелки, че и чакахме разрешение да си ги купим, ходехме до ГУМ и РУМ, само за да гледаме празни рафтове и при това пеш, защото вноската за ладата излизаше малко преди пенсия.
  • 85 Варненец

    1 2 Отговор

    До коментар #83 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Аха, сега ще ми кажеш, че отиваш и си купуваш апартамент, ей така. Даже, че е имало магазини за рашки трошки, били те и мАсквичи? След това сигурно ще споменеш, че си ходил до щатите на екскурзия, а магазините бяха като сегашните молове, ама голяма фантазия и къса памет имаш.

    Коментиран от #93

  • 86 Хахахаха

    0 0 Отговор
    Че те кога са били "ЗА"?
  • 87 Следете ми мисълта приятели !

    4 0 Отговор
    Ако искаме социална държава да станем и нивото на социално икономическо неравенство да намалим трябва спешно законодателство относно някакъв процент, примерно 10-20% от печалбите на фирмите и корпорациите преди облагане с данък по закон да бъдат разпределяни като 13,14,15,16 заплата на служителите в тези фирми и корпорации..... Това в редица сектори примерно в САЩ вече е факт. На това му се вика """Модерно лява""" политика и аз лично мисля че е лесно приложимо в България при подходящо избран от хората парламент..... Поздрави от Франция и успех другари.

    Коментиран от #91

  • 88 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Варненец":

    Намаляване броя на дипломатите се урежда с разговори между МВнР, а не с гонене на дипломати ❗
    Като стана дума за броя дипломати -
    имаш ли бегла представа колко са служителите в мисията на посолствоТО с 50-те петолъчки ❓
    Дали не са Дооооста повече от тези на мутрофанова 🤔🤔
  • 89 Красимир Петров

    2 0 Отговор
    Крупните работодатели са комунистически отрепки забогатяли от червените куфарчета.
  • 90 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 1 Отговор

    До коментар #83 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не , нама смисъл да споря с теб ❗
    Защото в панелка влязохме 1969-та, без разрешение от ЦК на БКП, а и родителите ми не са подали молба 1949-та, ако можеш да смяташ ❗
    За това , кои марки за колко време излизаха съм писал доста пъти , ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ ❗
    Чакаше се повече само за ВАЗ ❗
    Ама ти си пиши измислици или чул нещо на пазара ❗
    Интересно е 😉😉😉
  • 91 Тоест от тези 54 милиарда

    2 1 Отговор

    До коментар #87 от "Следете ми мисълта приятели !":

    5-8 милиарда ще отидат в хората нали така ? Муха ги ухапала "работодателите"...... Подкрепям+++
  • 92 немо

    2 0 Отговор
    Кажете ми поне 1 случай, в който тия чорбаджии да са били "ЗА" вдигане на минималната заплата ! Те ако може ще искат да се узакони работенето без заплата или без да се плащат осигуровки, това е тяхната мечта.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Наркос

    3 0 Отговор
    Тук в Германия нямаме такива проблеми, минималната е 3100 лв, а цените двойно по-ниски ,)
  • 95 Коч Ина

    0 0 Отговор
    даже е добре и дасе намалят малко, стига е щъкал ганаеца с по два бъбрека и се храни три пъти на ден
  • 96 Ако

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Алооо":

    В България когато баровеца има свръх печалба, това е нормална печалба, а когато барото е на нормална печалба, тогава е на загуба
  • 97 Лендлийз

    0 1 Отговор
    Минималната заплата е нож с две остриета, както по-горе пише в един коментар. Свободни прфесии, ЕООД със собствници, които са и единствен служител щи спрат дейност.
    За да се получава заплата, трябва да можае да бъде изкарана и да остане някаква печалба.
    След някакъв праг МРЗ ще стане вредна за фискалната политика. Ако не при това, то при някое следващо увеличение вместо да са повече приходите, те ще бъдат по-малко.
  • 98 Делян

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "правилно":

    Добре бе пич, вижда се, че си голям експерт! Мрън, мрън в цял свят има инфлация, и правителствата са длъжни по един или друг начин да се справят. Как според теб се живве със сегашната мин. заплата? Понеже много пишеш за провинцията, там я взимат за база и повечето хора работят за нея, а самите работодатели си трупат своята печалба. Задъхвали се били, които се задъхва да затваря и да става наемен работник! Факт е, че повечето хора които могат да си позволят добър стандарт в малкия град са частници. България е страната с най ниски доходи в Европейския съюз, пенсии, заплати и какво ли не,ами детцките са направо смешни! Ако не се въвежда административно мин. заплата, например в провинцията заради нечия лакомия, работниците още да работят за по 600-700 лв. на месец. Отдавна мин. заплата в Бг. трябваше да е минала 1000 лв. и в момента да е поне 1200 лв., но нали трябва да се угажда на работодателите! И понеже е така, повечето млади и амбициозни хора напускат Бг. и отиват да берът грозде във Франция, Испания и Германия за да си оправят живота, защото тук винаги се намират дървени философи дето да обясняват как трябва да имаме ниски доходи за да са добре едни 10 % от обществото! Аре бегай бърже! А тия от БСК, май не са яли филия намазана с маргарин и плачат за тояга!
  • 99 Шпек за работодателите вече няма

    0 0 Отговор
    Ей работодатели ,заплатата няма нищо общо с вашите мечти да фи реализирате на яве,тя трябва да се плаща всеки месец.
  • 100 дядо поп

    3 0 Отговор
    Ако искате да се вдигне единодушно минималната заплата , направете депутатската колкото три минимални. Просто и ефикасно!
  • 101 Картоф

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "това не е никакъв бизнес":

    Ми, направи ти бизнес с минимална заплата 1500 лв.
    Квалифицирайте се, не може нищо да не се учи, да се чака ей така да ти дадат едни големи пари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове