Last news in Fakti

10 Март, 2024 20:06 2 012 9

МТСП с варианти за минималната заплата

  • заплата-
  • министерство-
  • синдикати-
  • работодатели

Обсъждането предстои със синдикатите и бизнеса следващата седмица.

МТСП с варианти за минималната заплата - 1
Снимка: БГНЕС

Минималната заплата да не се увеличава, ако в средносрочната бюджетна прогноза за текущата година е заложен спад на брутния вътрешен продукт, производителността на труда и инфлацията.

Това предвижда един от вариантите за механизъм за определяне на най-ниското възнаграждение, изготвен от социалното министерство, с който БНР разполага.

Според друг вариант минималната заплата ще е в интервала 50-55 процента от средната за страната за период от 12 месеца, но повишението също ще е под условие.

Обсъждането предстои със синдикатите и бизнеса следващата седмица.

Всички варианти за определянето на минималната заплата са свързани с промени на вече съществуващия в Кодекса на труда автоматичен механизъм, според който тя се променя всяка година до 1-и септември, и е 50 процента от средната за общо 12 месеца – последните две тримесечия на предходната и първите две на текущата година.

За първи път по тази формула от 1-и януари 2024-а година минималната заплата беше определена на 933 лева. Промените в механизма са заради предстоящото транспониране на новата директива за минималните заплати в Европейския съюз. За целта беше създадена работна група с участието на социалните партньори.

Предложените от социалното министерство варианти предвиждат ежегодното определяне за следващата година да е до друга дата - 31-и октомври на текущата. Социалният министър ще предлага размера ѝ, който не може да е по-нисък от този за предходната година, и в съответствие с одобрените разходни тавани с последната средносрочна бюджетна прогноза.

Ще се отчитат показатели като общото равнище на работната заплата в страната, доходи и разходи на домакинствата, икономически фактори и други.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скоро ще ви изметем!

    22 23 Отговор
    Вдигнете минималната!
  • 2 Сега

    4 27 Отговор
    Ще текнат обратно мигранти от Европа и влизащите от идиания нови и работодателите ще напълнят заводите с работна ръка....нека да я намалят, моля
    Че с тая МРЗ, всички курорти в Гърция и Турция, са все бг работници на МРЗ....това е кощунство
  • 3 ИЗХОД

    18 22 Отговор
    Трябва ДЕНАЦИФИКАЦИЯ.
  • 4 В СТ ЗАГОРА ВКАРВАТ КИРГИСТАНЦИ

    15 25 Отговор
    ПЛАЩАТ ИМ КВАРТИРИ И ИМ ДАВАТ 1700 ЛЕВА ЗАПЛАТИ. НА БЪЛГАРИТЕ СА ОТ900 ДО 1100 И НЕ СА ГИ БУТ АЛИ 15 ГОДИНИ...!?!!! ГЕНОЦИД ПЪЪЪЪЛЕН..
  • 5 Факти

    35 1 Отговор
    Ясна е работата щом и работодателите ще участват нека минималната стане 300 лв. най ще им е добре, но ще си работят със сомалийци! Не стига, че имаме най ниските доходи в целия ЕС, сега и мин. заплата ще обвързваме с изброените неща! Е, ще се наложи да слезнете от скъпите коли и да си работите Вие, баламите свършиха! Мин. заплата, отдавна трябваше да е поне 1500 лв., в кой свят живеете, явно в магазини не влизате! Смотаняци! Румънци, Гърци, Хървати, Словаци, Поляци, отдавна са ни минали, ние се правим на интересни, ще угаждаме на бизнеса! Е, добре!
  • 6 Скапана

    11 2 Отговор
    държава
  • 7 Мързел

    6 1 Отговор
    Дигаааайййй.... И без да бачкам ша 3емам...
  • 8 Кинтажа

    10 1 Отговор
    Само тука в банановата република,малцинството определя какво се случва с мнозинството.Баровеца ще има милиони ,а хората които му ги изкарват не могат да си купят един вратопрозорец за месеца и даже те глобяват за 3 Мин закъснение и ти казва,че това са ти много пари за месеца,осигурява те на 4 часа на съвсем друга длъжност,а не тази за която работиш.След това не работиш по 8 часа,Ами по 9 10 11 докато той реши,не ти дава отпуск когато искаш или ти се налага,Ами когато той реши и бачкаш и събота,извънреден труд не ти се плаща,но за всяка грешка глоба,дава ти един телефон за да си 24/7 на разположение.частните измамници казват,че в държавния сектор са големи заплатите и минималната,държавните пък викат,а вие укривате данъци но нас не ни интересува.Всичко трябва да се одържави от крадците и да се започне от начало.
  • 9 Горски

    0 0 Отговор
    Баламите отдавна свършиха, работодателите, или по-скоро робовладелците, ще трябва да вършат работата и на работниците, понеже са ненаядени. Искат ако може и без пари да им се работи извънредно денонощно още по-добре. Кандидатстваш за определена длъжност, но впоследствие трябва да изпълняваш и др. длъжности, които не са в трудовия договор на работника, понеже трябва да има пари за последен модел ес класа, почивка на Малдивите, потребност какво да се прави. И от Афганистан да внесат работна ръка ще постоят 3-4 месеца и като видят за какво става въпрос ще си заминат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове