Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 09:57 1 102 12

Адриан Николов: Предложението за 36 заплати е несериозно и не решава никакъв проблем

  • адриан николов-
  • териториални планове-
  • протести-
  • енергетици

Не може да обвиняваме само правителството на акад. Денков за това, че дни преди финалния срок изпраща териториалните планове към ЕК, заяви представителят на ИПИ

Блокадата на магистрала "Тракия" продължава вече 12 дни. Миньори и енергетици са затворили пътя, като настояването е териториалните планове за справедлив преход да бъдат изтеглени, преработени, в тях да залегнат техните искания и чак тогава да бъдат изпратени отново.

Протестиращите са категорични, че няма да се откажат и ще продължат своите протестни действия. На дневен ред е и започването на ефективни стачни действия.

"Не виждаме какво ще стане с региона. Това са много работници. Всички фирми са свързани с това. Преквалификация в какво? То няма нищо направено. Да има някакво предприятие, нещо направено, преквалификация да предложат - разбирам, но то едно колче няма забито", каза един от протестиращите.

"Правят се някакви разчети без кръчмар", смята друг.

За 12 октомври е предвиден национален протест. Миньори и енергетици призовават хората от цялата страна да ги подкрепят.

Според Адриан Николов от Института за пазарна икономика много по-рано е трябвало да се мисли за инвестиции в региона и как тези хора да се преквалифицират.

За него предложението за 36 заплати е несериозно и не решава никакъв проблем.

"Ние не знаем от вчера и онзи ден, че тези проблеми ще трябва да бъдат решавани. Не може да обвиняваме само правителството на акад. Денков за това, че дни преди финалния срок изпраща териториалните планове към ЕК. Тези проблеми седят от десетилетия почти. Имахме сигнали от ЕК, че трябва да се мисли в тази посока, но нищо не се случи през този период. Сега виждаме кулминацията на липсата на действие и планиране".

Николов изказа мнение, че ако тези хора успеят да се преквалифицират и да придобият умения, необходими за съвременната индустрия, те няма да останат без работа.

Нашите правителства се снишаваха или се надяваха, че някой друг ще реши проблема, което очевидно не се случи, подчерта той и бе категоричен, че сега понасяме щетите от това несериозно отношение.

Днес ИПИ представя изследване "Икономическите центрове в България 2023", което проучва концентрацията на икономическа активност в страната.

По думите на Адриан Николов 16 са икономическите центъра. Те концентрират 4/5 от населението на страната и около 3/4 от цялата икономическа активност.

"Икономическите центрове спрямо предишното ни издание доста се разширяват. Вече обхващат малко над половината общини в страната. На юг виждаме непрекъснато средище на икономическа активност, което започва от София и свършва чак в Бургас. На север - там са по-малко центровете и са доста по-силно фрагментирани".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 4 Отговор
    Накрая ще клекнат и на по-малко. Ганчо така стачкува, докато не се разбегат като пилци и остане един на края, пък вземе та се загърби, да го не снимат, къв е убосник.
  • 2 ФЕН

    10 3 Отговор
    Това е терор на Кова..ча.И енергината мафия в България! Сега в момента тока за граждание е скъп защото е вкарана такса за теца и емиси. Неразрешават на граждани да си срагат солари защото ще спрат консумацията на ток.всяко предприятие си монтира солари и спести 45-60% от енергия и не се гъне пред енергината мафия.За тровенето на въздуха мълчат и гледат на другата страна !! 3 години заплата им били малко а там мрът като мухи от отровения въздух. Тока внесен от вънка е 3-пъти по-нисък.
  • 3 Значи

    9 0 Отговор
    проблемът не е от вчера, но преди нещо бяхте много кротки?!
  • 4 блокадата продължава

    8 2 Отговор
    защото няма Държава.

    Аз нямам нищо против да излезнат от джоба ми пари за 36те заплати на енергетиците. Нямам против и да плащам 200 милиона годишно за държавно субсидиране на МИ2, за да имат хората работа, макар и да им не е рентабилно производството. Ама разбира се че нямам против да им плащам. Нали са българи. И как така няма да им гарантираме същите топли местенца и за внуците им!
  • 5 Aлфа Bълкът

    8 0 Отговор
    36х3000лв=108 000лв охааа
    На колко човека ще плащаме тия пари?
    На всеки 1000 човека ще плащаме 100млн.
  • 6 Някой

    2 3 Отговор
    Това за заплатите е абсурдно. Но това е капитализма и в случая ЕС бюрокрацията. Хоп и са безработни. По-силният изяжда по-слабият. Че можеха да стимулират в региона, примерно някакви по-малки данъци и за приемана на служители от засегнатите сега. Но нашите нямат никакво предвиждане за бъдещето.

    Коментиран от #7

  • 7 Нали?

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    Така ривем и като поляка продава доматите си по 2.50, а ние не искаме да си продадем нашите домати под 5 лева. Полския капиталист ни изяжда нас по-слабите?
    Същото се получава и с украинския слънчоглед.
    А потребителите кучета ги яли.
  • 8 До кога?

    2 1 Отговор
    Само от 2020 до днес, държавата неофициално е дотирала Марица Изток 2 с над 597 милиона лева.
  • 9 ИНЖ

    3 0 Отговор
    Чрез отказа да се приватизира Енергетиката се заложиха днешните проблеми. Неефективност, корупция, "наши" хора, отказ от либерализация. Като цяло - енергиен тероризъм.

    Коментиран от #10

  • 10 Енергийната мафия е посилна от държавата

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ИНЖ":

    Да не забравяме как Лукойл свали второто правителство на Борисов, за да не сложат водомери на входа и изхода на рафинерията.
    Да не забравяме и как енергийната мафия не позволи на действащ министър на енергетиката да си построи ветрогенераторен парк.
  • 11 много е прост

    3 1 Отговор
    Незабавно трябва да се затворят тези въглища ,по добре скъп ток,от колкото мръсен въздух.Ако искат въглища собствениците ,да инвестират милярди в пречиствателни съоражения и да си копат колкото искат
  • 12 Майора

    3 0 Отговор
    Николов защо тази сума да не е достатъчна , с неяможе поне докато се ориентираш в обстановката , може да направиш нещо! На времето когато съкратиха армията , нокой с озключение на тези , достигнали пенсионна възраст , не получи нищо! И от плрекрасни специалисти се наложи да преглътнат и да станат охранители , а някои потърсиха хляба си и в чужбина! Явно държавата за едни е мащеха , а за дриги майка!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове