Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 09:14 2 314 81

Николай Василев предлага държавата да дава по 20 000 лева на родителите на всяко новородено дете

  • демография-
  • държавен бюджет

Раждаемостта трябва да се увеличи двойно или тройно, за да не изчезне нацията, алармира бившият вицепремиер и министър

Николай Василев предлага държавата да дава по 20 000 лева на родителите на всяко новородено дете - 1

Демографията на България е трагична. От началото на прехода нито едно правителство, нито един държавник не се е занимавал достатъчно с тази тема. Резултатите са отвратителни, като тези на националния отбор по футбол.

Тази позиция изрази в интервю за БНР Николай Василев, икономист и бивш вицепремиер и министър. С тази демография математически нацията няма позитивно бъдеще, смята той.

Традиционно политиците са късогледи. От години се занимаваме с дребнотемия и никакви стратегически въпроси за нацията не се решават, подчерта Николай Василев.

"За 30-40 години нито една мярка не е предложена и реализирана."

Помощите за деца той поставя в графата "семки и бонбонки".

Василев изтъкна, че е имало "проблясък" с леко увеличение на раждаемостта след 2000-а година, но от 2009-а досега по думите му всяка година е по-зле и скоро ще паднем до под 50 000 новородени годишно.

Раждаемостта трябва да се увеличи двойно или тройно, за да не изчезне нацията, алармира Василев, като си отправи и самокритика като бивш участник в управлението.

"Ако може да се обърне тежката емиграция. Първо да се забави, а част от тези, които са напуснали, да се върнат обратно и да отгледат децата си тук."

Демографията трябва да е приоритет номер 1, категоричен е Василев, който препоръчва да се изучат успешни чуждестранни практики в тази посока. Бившият вицепремиер отправи апел "правителствата да определят като първи, а не като 101-ви приоритет демографията".

Николай Василев предлага да се дават по 20 000 лева на родителите на всяко новородено дете – "много голяма сума в сравнение със сегашните нули".

Ако всички 50 000 новородени деца получават по 20 000 лева, това е само 1 милиард лева на година. Но целта е да се раждат 100 000 деца и да харчим по 2 милиарда лева, допълни икономистът и напомни, че Бюджет 2024 ще бъде над 80 милиарда лева.

"Няма по-голяма инвестиция. Без демография България няма да празнува 1400 години."

Като друга много важна мярка той очерта детските градини, които "отдавна трябваше да бъдат построени".

"Ако на държавата са ѝ приоритет други несъществени неща, ще се занимава с други несъществени неща. Могат да построят всички детски градини незабавно. Не е въпрос толкова на пари, колкото на приоритет."

Сред останалите мерки за насърчаване на раждаемостта Василев открои опрощаване на студентски кредити при няколко деца, субсидирани кредити за семейства с деца, по-стабилна подкрепа за инвитро процедурите, превантивна кампания на тема аборти, защото у нас броят им годишно е приблизително равен на този на родените деца.

Темата демография не е скъпа, категоричен е икономистът.

Управлява ни поколение популисти, което вярва, че колкото по-голям дълг вземаме и колкото по-голям воденичен камък слагаме на шията на родените и неродените деца в България, толкова по-добре, коментира още Николай Василев в предаването "Преди всички", като се самоопредели като най-големия критик на подобна политика.

"За поредна година едни и същи хора са във финансовото министерство и се повтаря едно и също. Годината не започва толкова зле, имаме даже месеци с излишък, обаче управляват хора, които са готови в края на годината да изхарчат 2-3-5-10-20 милиарда лева, колкото може повече. Това е като луд с картечница. Финансовото министерство колкото милиарда може да изхарчи като луд с картечница, толкова милиарда лева ще прахоса до декември. Цялостната бюджетна ситуация и хаос от последните 3 години – това са поне 6 правителства, тенденцията е една и съща. Популизмът и хаосът са едни и същи, независимо колко правителства се смениха."


Поставете оценка:
Оценка 2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 456

    92 3 Отговор
    То хубаво, ама след година България няма да е България, Сиг@ния. Що "бели" ще се на родят за тия 20 000

    Коментиран от #68

  • 2 Пич

    88 2 Отговор
    Този капиталист ли е , комунист ли е.....!!! Другари..... дайте да дадем !!! А къде дрема , когато ТИ можеше да ги дадеш бе.....???!!!
  • 3 Ехе

    82 0 Отговор
    Братята ще станат легални милионери.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кажи честно!

    71 2 Отговор
    Аз предлагам да се конфискува имуществото на Никито и да се раздава на новородените докато свърши.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 9 от 10 новородени деца са от

    58 4 Отговор
    Друг етнос !!! Нема булгарчета вече !!
  • 11 Националист

    37 1 Отговор
    Само за коренното население или етнически българи иначе пак изчезвам само че по бързо
  • 12 Бай Ламби

    53 2 Отговор
    Тоя съвсем е изтрещял!!!Абе аркадашлар, ако Асан и Айшето народят десет новородени, 200 000 лв. ли трябва да вземат от държавата?Ти осъзнаваш ли какво ще стане ако това твое бълнуване стане реалност?Тцтцтцт...от къдя ги намирате таквиз специалисти бре?!?!?!Тоз не беше ли кандидат за премиер от ИТН-то на Славунчо?Това обяснява донякъде нещата, явно искат да има кой да му купува чалгаалбумите на Славунчо и след 20 години.

    Коментиран от #21

  • 13 Даниел

    40 5 Отговор
    Слага се условност :образователен ценз,да нямаш задължения към държавата ,даже може и някакъв трудов стаж да се прибави и нещата се навързват!
    Това би бил добър стимул!

    Коментиран от #69

  • 14 ХАХАХА

    39 3 Отговор
    Аха ,то и сега едни се плодят като зайци за сметка на българите, а при тези 20 хиляди българин няма да остане да не говорим как от България ще станем цигания за отрицателно време.
  • 15 2050 ще сме малцинство

    33 0 Отговор
    Проф.Драганов отдавна го съобщи
    Изчезват българите с бясно темпо
  • 16 факт

    37 2 Отговор
    По принцип е прав ! Европейското население като цяло е с отрицателен прираст, докато същото време арабите правят по 5-6 чавета. Бялата раса лека полека си заминава и след 100-300 години бялата раса ще е 2 % от световното население ( справка в момента е 17% ). Яка агитация на лгбт навсякъде, в порно сайтовете хиляди клипчета колко е яко бели жени да си лягат и да ги оплождат черни мъже... Арабите "мигрират" към Европа!

    Коментиран от #18, #77

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 честен ционист

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "факт":

    Ела при мен на брега на Байкал. Бели булки има за всикчи.
  • 19 Име

    27 0 Отговор
    Да се дават само на родители, преминали тест за интелигентност!

    Коментиран от #20, #35

  • 20 честен ционист

    21 2 Отговор

    До коментар #19 от "Име":

    Тестът ще е на арабски, нали ти е ясно?
  • 21 Трябва и акъл,

    6 9 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Ламби":

    например - за първо дете 30 000лв, за второ 20 000лв, за трето 10 000лв. и дотам. Който иска повече да си ги гледа сам.

    Коментиран от #31

  • 22 Асан

    26 0 Отговор
    Имам пет, но, ако плащат, ще направя още пет чавета. Може и повече. В градините да ги гледат!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бай той Толстой

    21 0 Отговор
    Ще развъдите шведите бе!Кой че ги храни после?Аз и моите се изнасяме.
  • 25 Жоро

    28 1 Отговор
    Орбан дава 30000 евро за трето дете унгарче. Но и уличната престъпност е сведена до нула. Навсякъде яки полицаи, не като нашите торбалановци. Чудесни паркове, където бащи и майки се разхождат спокойно с по три хлапета. За сведение у нас масово ромите имат от 6 деца нагоре. Страшна работа е!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Механик

    30 1 Отговор
    Казано инак : "България трябва да плаща по 20000 лв за всяко новородено чааве"
    Алоооууу, министъра! Ми по тоя начин ще напълниш България с ромчета бе! От над 30 години работите успешно по въпроса, обаче точно това ти решение ще преизпълни мисията.
    Създай добри условия за това, родителите да имат постоянна работа! Забрани на всички които не са осигурени да получават лекарска помощ, за да не ни цоцат парите разни дето никога не са и помисляли да почват работа.
    Е това направи и всичко ще се оправи. Ще има пари за здраве, пари за деца и пр.
  • 28 По това изказване

    16 0 Отговор
    Мога да съдя, че майка му е от набъбващите малцинства.
  • 29 🇧🇬🇪🇺💯

    18 1 Отговор
    Грешно Седларов, Българската Държава трябва да предлага
    100 000 €€ Евро за всеки Български Гражданин с Висше Образование и собствен бизнес който остава в проклетата територия българия.

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Акъллия

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Трябва и акъл,":

    Обратно трябва да е -първо - 10 000, второ - 20 000, трето - 30 000. За всяко следващо - глоба 10 000. Богатите нека се множат.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Не на уравниловката

    21 0 Отговор
    И ТОЯ ИСКА ДА НИ ЦИГАНИЗИРА!! ЗАЩО НЕ ДАВАТ ПО-ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ И НАМАЛЯВАНЕ НА ДАНЪЦИ НА РАБОТЕЩИ С ДИПЛОМИ???? ДА ДАВАТ НА ТИЯ КОИТО ДОПРИНАСЯТ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕТО НА БРУТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ!
  • 34 честен ционист

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    България за да предлака, каквото и да е, трябва да тегли заеми. По-добре да предлага фалит, рестарт и отначало ходене по мъките.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Не и не

    9 1 Отговор
    А пари - от къде? Сигурно след вдигане на данъците.. Що да не ги откраднат "политиците" вместо да ги раздават?
  • 37 Здрасти

    5 5 Отговор
    Прав е. С нужната политика, завършили поне средно образование да ги получават.
  • 38 007 /агент/

    8 1 Отговор
    В този случай СИГАН да съм !
    Еееех, чае шукарие...
  • 39 да бе да

    16 1 Отговор
    аа искате да захраним циганята още повече значи ??? тия помощи трябва да се предоставят след определен ценз !!! например средно образование на родителите или пък платени сметки за ток вода парно за 5г. назад даже най-добре и двете също така и здравни осигуровки …! но за съжаление справедливостта се отми демократично!!!
  • 40 Гост

    11 0 Отговор
    Аха... значи пак ще спонсорираме бледорозавите ;)
  • 41 Тоя уникат крадлив

    7 0 Отговор
    Да не предлага държавата да дава а да ги даде той
  • 42 Няма бира

    13 0 Отговор
    Аве бат Ники, Айшето ще прави чаавета на конвеир.
  • 43 Богатите да дават пример по 3-4 деца

    5 0 Отговор
    Вместо да дават пари за имоти и скъпи коли
    Деца се правят но трудно се отглеждат до пълнолетие
  • 44 Мерзо

    10 1 Отговор
    ТОЗИ ЩЕ ПРАВИ НОВА ЦИГАНСКА ДЪРЖАВА - БУЛГАРИСТАН!С НДСВ КАКВО НАПРАВИХТЕ НУЛА,ЧЕ ДВЕ НУЛИ ЕДНА ДО ДРУГА! НАГЛЕЦ,КАТО ОЧИЛАТ ПАЛЯЧО!
  • 45 Хххх

    3 1 Отговор
    Малко са, 20 хил Евро следва, щом България е в ЕС, ама е разпъната като Исус Христос на Кръст Булгарето, едните за ссср, соца, другите нови чорбаджии дали им пари и откраднали си искат сащ, но даващи на сащ като пресъхне и ще си поискате времето на тати и мама бкп дс кгб. Капиталисти сте и се оплаквате, явно деца, внуци ще ви ги стопят безплатно
  • 46 Анонимен

    4 0 Отговор
    Изборите ги превърнахте в Бг, в първо априлските габровски лъжи. Наддаването да продължи.
  • 47 Нарцис

    6 0 Отговор
    Демек ще станем РОМСКА държава.
  • 48 Иван

    6 0 Отговор
    Лесно може да се направи така, че ромите да не взимат тези 20000 лв., но трябва воля.
    Разбира се не може да не се дават на етническа основа, но може да бъде на основа образование, примерно родителите да имат поне средно образование, да имат партиди за вода и той без задължения ... и други ...
  • 49 Левичар

    1 0 Отговор
    царска ф...я, марш откъдето дойде, ама неможеш щот тука е йола ...............
  • 50 Сетила се Мара

    2 0 Отговор
    Да е предлагал, докато беше на власт!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Гаглей

    1 0 Отговор
    Ееееее аз подраних.
  • 53 Личен пример

    12 0 Отговор
    Бойко Борисов-една дъщеря.
    Николай Денков-един син.
    Томислав Дончев-един син.
    Йорданка Фандъкова-една дъщеря.
    Корнелия Нинова-един син.
    Десислава Атанасова-един син.
    И така нататък...

    Коментиран от #58, #81

  • 54 един

    5 0 Отговор
    Като мярка не е лоша,но както са писали мнозина коментиращи,трябва да има и условия като образователен ценз,подходяща жилищна площ,да няма данъчни задължения,семейството да е изряден платец към Енерго,ВИК и др.,така че парите да получават само тия които добронамерено създават и отглеждат повече от едно дете!
  • 55 Гаглей

    6 0 Отговор
    Трябва да измисли те начин да заобиколите, ромите иначе, ще стане страшно.
  • 56 Принципно е напълно прав

    6 0 Отговор
    Но трябва да е обвързано с някакви програми за образование и заетост или други схеми, за да се избегне плоденето на етносите! България изчезва и трябва нещо подобно!
  • 57 спрете се бе

    7 0 Отговор
    чета тук партиди за ток и вода... абе хора, къщите по селата са вече по 2-3000 лв. смятате ли няма всеки Опушен да си купи къща след като знае че ще му влезнат чисти 17-18 хил. САМО ОБРАЗОВАНИЕ ДА СЕ ЗАЛОЖИ
  • 58 ай ся

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Личен пример":

    ама и на тия ли ще дават бе... който е бил в парламент БГ или Брюксел да няма за него от тези бонуси
  • 59 Ужас

    4 0 Отговор
    от сега ви казвам селата ще се превърнат в катуни! ще изкупят всичко къде що има къща...
  • 60 Иван

    4 1 Отговор
    Не се приема. Тъпо предложение. Етноса който живее от детски надбавки ще има да прави деца за страх.
  • 61 боко

    4 0 Отговор
    Юпито не е за БЪЛГАРИТЕ,а за си--ните голям бо---к си Василев
  • 62 Живанши

    4 0 Отговор
    Това би било добре, ако може държавата да си го позволи, но не мисля, че ще уместно. Би било расистко да заобикалят ромите, но е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се заобикалят! И лев на тия не трябва да се дава... Българките може и да се надъхат да раждат за по 20к, че са такива марди. До 40 години се разхождат и се правят на велики, накрая я родят едно дете, я не.

    Коментиран от #64

  • 63 1111

    8 0 Отговор
    Аз предлагам да пратим Малкият Мук на Луната!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Гост

    4 1 Отговор
    Да се дават,но на работещите родители.Не на тъмнозелените,който живея на помощи и детски на калпак.
  • 66 Злати Минкова

    1 0 Отговор
    Не 20 хиляди, а поне апартамент! Тогава ще се окотя, в противен случай - не!
  • 67 Божо пауърплей

    4 0 Отговор
    Пари на просяк и на циганин не се дават. Като реве, че е гладен, а ти искаш да му помогнеш, купи му хляб, предложи му работа. Нещо такова трябва да е и с насърчаването на раждаемостта. Трябва да се покриват потребности, а не да се раздават парите ни на килограм!
  • 68 654

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "456":

    Не е нужно да се стимулира раждаемост с раздаване на пари, нужно е и е достатъчно САМО да бъдат създадени условия за добър и спокоен живот на хората, тогава избягалите ще се връщат, а тези в детеродна възраст ще раждат деца. На хората им им е нужно спокойствие, добра инфраструктура, добро здравеопазване, прилични доходи, не фалшива справедливост, утрешния ден да бъде по-добър от днешния, а вдруги ден да бъде по-добър от утре - само това ще стимулира демографското развитие. Иначе ще раздавате пари, ще се раждат деца, образованите и грамотните пак ще бягат в чужбините и така до безкрай.
  • 69 Напълно съгласен

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Даниел":

    но средствата да не се дават накуп, а разпределени във времето в съответствие с няква програма, която ако не се изпълнява - средствата да се спират. Средствата да са във вид на ваучери, които да могат да се използват само за нуждите на детето - облекло, ясла, детска градина и т.н. За периода родителите да са на редовна работа в България и да плащат данъчните си задължения.
  • 70 Манго Джери баща Герой

    4 0 Отговор
    Няма го вадя Бате Двайсет бона за кеф Шъ спасим България
  • 71 Олигофрен

    3 0 Отговор
    Пари не се дават за Раждане на дете А За Отглеждане на ДЕТЕ !
  • 72 дядо поп

    5 0 Отговор
    Коле , тогава мургавите за 10 години ще имат по 11 деца , и заедно с другите приходи за детски и помощи за гледане на деца , само ще щракат с пръсти. Не , че сега правят нещо друго!
  • 73 123

    2 0 Отговор
    При липса на син венец, да се дават пари. При заводски тен да не се дават пари, при 18 членно семейство,да не се дават пари.
  • 74 Малчо

    4 0 Отговор
    Не виждам смисъл да развъждам орки, така че аз съм против. Човека ако иска да си ги извади от джоба и да дава
  • 75 Бонговец

    4 0 Отговор
    Ако се дават парите само ако двамата родители имат средно образование,ще е добре.Иначе българте ще станем малцинство след 5 години.Ромките на 12 години ще имат вече пето дете.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Кадир

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "факт":

    Какво ме интересува бялата раса. Залсужават си го. Бели ще останат само руснаците и Турция и който евентуално е избягал в Азия. Всичко друго е на заминаване. Твърде много ЛГТБ и толернтност.
  • 78 новотонормално

    2 0 Отговор
    Това наистина е добро, но да даваш пари на калпак за роене , ама си е .................я))
    Орбан дава , но при определени условия и критерии, та които да отговаря едно семейство
    Да отглеждаш дете е отговорност и затова се дават на семейства , които отговарят на тези изисквания.
    Тук ако се дадат по 20 000 хилки за чааве, то това значи първата задача е да си купи лъскав автомобил.
  • 79 Не трябва да се

    1 1 Отговор
    дават пари, а някакви ваучари за същата сума, но разпределени във времето, (по 500лв на месец на дете примерно). Всички сметки - ток, вода, отопление, такса за детска градина се плащат по банков път от тази сума и останалото в купони като тези за храна които дават фирмите(без алкохол и цигари). За първото дете ще вземат 3г. и 4 м и ще имат време за второ, след още 3г. трето и след това само детските надбавки. За четвърто и повече - никакви пари.
  • 80 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Е тогава лилавите ще се напълнят с пари, а българите ще им гледат децата докато пукне и последния българин.
  • 81 Дебилистан

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Личен пример":

    Да , ама всичките те пикаят клекнали по примера на техните идоли от Европа!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове