Last news in Fakti

9 Януари, 2024 14:05 758 24

Доц. Спас Ташев: Миграцията е вариант за краткосрочно решение на проблемите с работната сила

  • доц. спас ташев-
  • демография-
  • население-
  • раждаемост

Земята все още има потенциал да изхранва нарастващото население, но можем да очакваме влошаване на качеството на храната за сметка на количеството й, предупреди той

Доц. Спас Ташев: Миграцията е вариант за краткосрочно решение на проблемите с работната сила - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Миграцията е вариант за краткосрочно решение на проблемите с работната сила. Тя обаче поставя редица предизвикателства пред всяко общество, каза доц. Спас Ташев , ръководител на отдел "Демография“ към Института за изследване на населението и човека, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Земята все още има потенциал да изхранва нарастващото население, но можем да очакваме влошаване на качеството на храната за сметка на количеството ѝ, предупреди той.

Темпът на нарастване на населението на годишна база е около 1%, докато преди 30 години той е стигал до 2%, подчерта експертът. "Можем да очакваме демографска криза в световен мащаб. Азия и Африка са с най-голям ръст на населението и влияят на ситуацията в целия свят. Несъразмерни са демографските процеси – световното население расте, а Европа и България преживяват демографски срив“, подчерта експертът.

Намалява раждаемостта, а животът се удължава – разбирането днес е, че семейството не се нуждае от много деца, а от инвестиция в бъдещето на малкото деца, които има – едно или две. "Кризата се задълбочава и защото днес хората в детеродна възраст смятат, че трябва да обърнат повече внимание на личното си развитие, преди да имат поколение’’, отчете доцентът.

Големият проблем е, че ръстът на населението е в държави, където то не може да бъде изхранено. В европейски мащаб ние имаме много по-голям потенциал да изхранваме населението си, но то се топи, категоричен е ученият.

Населението на Китай и Индия е почти изравнено – то формира около 36% от населението на света, каза още доц. Спас Ташев. "Китай превъзхожда Индия с малко, но с оглед тенденцията Индия ще го изпревари. Тя е по-близо до нас, от тази гледна точка индийският миграционен натиск към Стария континент ще се засили. Около 60% от населението на света се намира в Азия“, подчерта Ташев.

Ако поставим въпроса за технологичното развитие и дали то създава или закрива работни места, бихме казали, че закритите са повече от новосъздадените. Явлението изкуствен интелект променя пазара на труда, припомни доц. Ташев. Това развитие на технологиите е предизвикателство за демографията – населението, което традиционно е намирало поминък съобразно икономическите реалности в своите региони, е изправено пред въпроса как да се реализира в бъдещето, прогнозира той.

"Критично е, когато трима работещи със своите отчисления формира пенсията на един възрастен човек – това е червена линия, която не трябва да се преминава. В България двама души и половина в трудоспособна възраст формират една пенсия – как да очакваме увеличаване на пенсиите при това положение?“, попита риторично доц. Ташев.

Държавите трябва да бъдат все по-социални, което поставя редица предизвикателства- трябва да мислим за развитието на следващото поколение, което да продължи социалните постъпления, и така нататък по веригата, поясни доц. Ташев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    14 0 Отговор
    и кои ще работи афганистанци ли
  • 3 Няма такава държава !

    11 1 Отговор
    Тоя тупан вместо да е в затвора за продажба на тескерета на македонците,доцент го направили и чак трибуна му дали !?!
  • 4 Трол

    12 0 Отговор
    Миграцията е вариант за генериране на нови проблеми, които политиците да "решават".
  • 5 3.14К

    11 0 Отговор
    Крайният резултат е, центърът на световната демокрация Франция вече е мюсюлманска държава с министър председател гей!
  • 6 Някой

    4 0 Отговор
    Че кой и кога въобще е мислил в перспектива по-голяма от следващите избори? И тук и в Европа. Че май и в САЩ....
  • 7 Ейджи

    4 1 Отговор
    Като първа крачка искуствения интелект ще ликвидира милиардерите
  • 8 ако позволите корекция

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    по скоро визирате поколението 55+ на които е отнета възможността да работят след пенсия.
    Защо казвам -отнета
    Ми след 65 си година и 40 г. работа не си същия и ще искаш да отмаряш
  • 9 зевзек

    5 0 Отговор
    да заповяда следващото поколение на работа, заплатата е 933 лева бруто, а данъка е 20 процента на всички стоки, без необлагаем минимум, и без поддръжка от държавата за младите хора
  • 10 нищо вярно няма ,

    0 0 Отговор
    а овесени ядки, трици и жито даже дето внасяме и плащаме двойно е евтино . Мигрантите се занимават с канали за мигранти . Ако ги сложат да ринат сняг е добре за тях . в пакистан 8 пъти на ден молитва за алах , а работа на полето и на кафето . Сегашните печалбари като гяволето скубят печелят и не харчат . хахахаха
  • 11 Кривоглед

    4 0 Отговор
    Има много безработни българи но не почват работа за 700-800лв. Ако заплатите станат нормални за цените тук ще има и работещи хора колкото искате

    Коментиран от #13

  • 12 Решението е едно.

    8 0 Отговор
    Край на емиграцията към Европа, САЩ и спиране на помощите за гладуващите най-вече в Африка. Останалото ще свършат законите на чичко Дарвин. Не може 500мил Европа да изхранва 1,2млрд. араби, 1,3млрд. африканци и 2-3млрд. азиатци. Да си стоят в страните, да се научат да работят и издържат сами. Африка е била 228мил. през 1950г., сега са 1,3млрд.
  • 13 Раждаемостта

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кривоглед":

    няма да се вдигне с увеличаване на заплатите. Най-висока раждаемост има в "богатите" Нигер, Чад, Бурунди, Ангола Сомалия, Уганда...Афганистан на 34място, първите 33 са в Африка. Отзад напред са "бедните" Хонконг, Япония, Германия, Италия, Гърция. Ние не сме последни, у нас смъртността и емиграцията е голяма.
  • 14 Анонимен

    4 0 Отговор
    Най мързеливи са арабите-мигранти. Трудно можеш да ги накараш да работят. Женкари са и само с далавери се занимават. Наркотици, проституция и т.н.

    Коментиран от #16

  • 15 касапина

    5 0 Отговор
    Тия мързеливи същества араби афгани пакистанци и пр. никъде не работят ако са с жените те ще работят а циганора ще чака да вземе парите И ще създава нови паразити които вече ще са" Българи" върви и обяснявай какви са Българите.
  • 16 Ами добре са

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Анонимен":

    в уредените европейски държави - джамията, дюнерджийнцата, кафенето, магазините, алкохол, жени, социал, квартира, мед. обслужване, безплатни кухни...айде отивайте в Саудитска Арабия, джамии бол.

    Коментиран от #18

  • 17 Герт Вилдерс

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Новите холандци и германци ще работят висококвалифицирани са и не ги мързи
  • 18 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ами добре са":

    Там е работата, че Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ и Кувейт не вземат прошлеци. Вземат такива като Меси и Роналдо. Не искат също палестинци, абе шейховеге излязоха хитряги. През Турция набутват на ЕС АйТи инженерите от Афганистан и докторите от Сирия.да си ги цият в граната.. ЕС ще ги набута на нас и ние да се оправяме. Абе загубена работа.

    Коментиран от #19

  • 19 Какви хитряги,

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимен":

    просто гледат интереса на народа си, знаят, че петрола рано или късно ще свърши и се развиват в други области, а не да хранят паразити. Сигурен съм, че и преди 10 000г. е било невъзможно да мигрираш от едно в друго племе и то да те храни без да работиш защото си от другите.

    Коментиран от #22

  • 20 ДИВАКА

    0 1 Отговор
    докарват виетнамци - съгласни ли сте
  • 21 Ташев, Как успявате да им измисляте

    1 0 Отговор
    Имена на Тея Институти?? Колко има подобни такива Измислени, изсмукани от Пръстите институти и с какви ли не Екзотични наименования Служби, само чиновници и недоразумения, пълни с Калинки Търтей и Тунеядци! Ако се направи един Регистър, бройката щее 250-300???Ужас!?
  • 22 Анонимен

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Какви хитряги,":

    Би било хубаво комисарите от ЕС да вземат поука от тия шейхове. Пуснаха хиляди чаршафа, но сгрешиха като видяха, че не стават за нищо и сега погледа е към Балканите. Всичките мигранти рано, или късно ще ги прехвърлят в центрове в Гърция, България и Румъния. Денков и Габриел са само едни пионки. От тях нищо не зависи. Поне можеха да бъдат честни към Народа си.
  • 23 Деций

    1 0 Отговор
    Абе ти нормален ли си?Кой е този малоумник дето ще работи в България за едни кирливи 1500/2000 лв.Щели да решат временно проблема.Проблемите тук са със заплащането,и това ,че ефективността е по ниска не е проблем на работника,а на управленският състав.Същият работник отива в Европа и е много по продуктивен,и получава за труда си заплата,а не подигравки както е в България!Въпрос на организация,на технологии ,на пазар,на мениджърски умения и качества!Но да ви е ясно,че на този етап не станат ли заплатите 4000/6000 не очаквайте нито хора,нито съвест,нито отговорно отношение към работата!"Каквото повикало,такова се е обадило"
  • 24 Кухи доц. и продесори с фадрома да ги

    0 0 Отговор
    Риеш! Мигрантите, нищо няма решат с Безработицата!! Ако имаха желание и умения да работят нещо, Австрийците няма ше да ни ги Препращат!? Ще накараш Авганистанец да Работи??? Никога!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове