Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 15:44 1 489 29

Политолог: При ръчно преброяване и хартиено гласуване има множество нарушения и манипулации

  • избори-
  • машинно гласуване

И с машини, и без машини - ако има висока избирателна активност, сериозната фалшификация на изборите е невъзможна, каза Тончо Краевски

Политолог:  При ръчно преброяване и хартиено гласуване има множество нарушения и манипулации - 1

Проблемът при машинното гласуване е, че хората не могат, освен ако нямат специални професионални познания, да разберат и да проверят изборния процес, както става с хартиените бюлетини. Това обясни пред БНР политологът Тончо Краевски след появата на твърдения, че заместник - министърът на електронното управление Михаил Стойнов незаконно е изнесъл хеш код за машините за гласуване.

"Това е причина на много места по света този експеримент с машинното гласуване да е отхвърлен. Въпросът е в доверието в изборния процес. При машините преброяването е приватизирано. То се случва в рамките на хардуер и софтуер, който е частен и изисква професионални познания. Има или няма нарушение е много специфичен технически въпрос".

ЦИК може да се възползва от вратичка в закона, според която, ако машините са неизправни и не работят, своевременно се минава към хартиено гласуване, посочи още той.

Когато има ръчно преброяване и хартиено гласуване, тогава съществуват множество нарушения и манипулации, но те са в рамки, които са част от нашия опит, отбеляза още Краевски.

Той посочи, че случващото се няма как да не се отрази демотивиращо на гласоподавателите.

"Но те трябва да знаят, че имат и опция да гласуват на хартия. И с машини, и без машини - ако има висока избирателна активност, сериозната фалшификация на изборите е невъзможна. Не бива да се преекспонира възможността за фалшифициране на изборите. Това ни тласка в другата крайност – да смятаме, че няма смисъл да гласуваме".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    28 4 Отговор
    Министър Стойнов се е укрил.ДАНС е нахлул в кабинета и къщата му.
  • 2 Българин

    37 6 Отговор
    Всички избори са фалшифицирани. Но според Кирил Петков народът трябвало масово да излезе да гласува... Нечовешки безсрамен наглец!
  • 3 Вашето Мнение

    30 7 Отговор
    Българи, готви се огромна манипулация, държавния преврат е в ход ръководен и осъществен от посолството. излезте масово и гласувайте с хартия, всеки глас против сглобката е спасение за България.
  • 4 трясъ

    24 12 Отговор
    Не трябва да се гласува с машини. Това е изводът. На запад няма гласуване с машини. Само в Бългерията е така. Като си представите,че над 2 милиона българи са пенсионери,виждате,какво се случва а ла практик.

    Коментиран от #15

  • 5 ИСТИНА Е

    20 0 Отговор
    Няма депутат в парламента който да не е за затвора поне за 10 год, а има един който е за 1000 год. Присъда
  • 6 Българин

    26 7 Отговор
    Масово гласуване с хартиени бюлетини и оставка на сглобката!
    Нека им прецакаме схемите и масово ги накажем с гласа си. Време е да си върнем държавата!

    Коментиран от #10

  • 7 ти да видиш

    30 8 Отговор
    Не съм виждал по нагли и безочливи хора от Подмяната и Дай България по гръб не могат да паднат
  • 8 Хаха

    24 6 Отговор
    Те пък машините още по лесно се манипулират. При хартията малко повечко ум трябва да имаш. Пък и кирцата сам си го призна в записа не виждам какво толкова се дърлите.ако беше друга държава след тези негови думи трябваше още тогава да е в ареста и след това в затвора. Те и за това хората не излизат защото знаят, че нищо не зависи от тях.
  • 9 Биби

    16 11 Отговор
    Мислех да гласувам с хартиена бюлетина, но след като Пееески призовава да не се гласува с машина, промених диаметрално решението си! Има нещо гнило в цялата тая дандания и то точно преди самите избори!

    Коментиран от #23

  • 10 Българин

    10 9 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Няма нужда да се призовава за масово гласуване с хартия. Простолюдието и без това ще отиде да гласува, при все че и с хартия пак ще има пълна измама. А държавата не можете си я върна, защото тя е колония.
  • 11 гост

    17 5 Отговор
    И на хартия да гласуваме и с машини пак резултатът ще бъде натъкмен АЛА-БАЛА ! Хората имат опит в АЛАБАЛИЗМИТЕ и ГЕРБ, И ДПС, И БСП и особено последните циркаджии - ПП/ДБ ! Но колкото повече хора гласуват процента на АЛАБАЛИЗМИТЕ ще е по-малък !
  • 12 Маменето с

    19 6 Отговор
    Хартиените бюлетини е нищо в сравнение с измамата с машините! Отворете си очите, трябва ви само един кадърен хакер и готово!
  • 13 Ехххххххххх

    9 1 Отговор
    3+5=15 съгласно протокол;
    40+1=4 съгласно протокол
  • 14 и как да стане

    9 0 Отговор
    И как да има като хората са отвратени!?
  • 15 Ааа,

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "трясъ":

    ДобрЮтро
  • 16 Исторически парк

    8 2 Отговор
    Пък при машинно целият вот е манипулиран от 2-3 айтита 😉
  • 17 Кирил петков

    8 1 Отговор
    Ако оставим народа да се саморепрезентира, няма да спечелим нито един град!
  • 18 Начално образован

    4 0 Отговор
    Абе, как се объркват сметките при броене? Това са аритметични действия, които се учат в малките класове. Кадрите в СИК, РИК,ЦИК нямат ли поне начално образование?
  • 19 Некой си

    2 1 Отговор
    Нали според министъра с мазната коса машините били "просто принтери" и "всички разписки се броят на ръка"?
    Значи преброяването е изцяло РЪЧНО и нарушения и манипулации, по презумпция, има.
  • 20 Политолог....

    4 0 Отговор
    Я у лево на всички Политолози.... Всеки идиот Политолог стана....
  • 21 Коментар

    1 0 Отговор
    Цитат:И с машини, и без машини - ако има висока избирателна активност, сериозната фалшификация на изборите е невъзможна."
    Ето защо някои по социалните мрежи призовават да не се гласува,за да може някои по-лесно да фалшифицират.По-добре гласувайте,за да се мъчат и да не им стане после с ала бала.
  • 22 е сега невъзможно е да се излъже

    0 0 Отговор
    и да спечели друг, при много избиратели . с машини и без . Като ходиш, гласуваш, преценяваш . после има резултати . А фонов и отпадъчен шум има ли . да . даааа . Изтерясали хора, тръшкащо-разболяващи се твърдят за огромни Изборни нарушения, Касиране на изборите , как подали сигнали, уведомили . Е има и един дето се знае че печели след 1 минутка . Чака се една седмица при срок 3 дни . като да се вижда резултат се предават тежки гадни новини за манипулации, страдащи объркали протоколи, неотишли по места, припаднали , премръзнали по нощи седящи . какво е това надуване , незнам .
  • 23 Стършел

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Биби":

    КОЙ има изгода от ниска избирателна активност(риторичен въпрос)????
  • 24 И така

    1 1 Отговор
    Заснетия има и двата кода,от който единия е разделен на три и даден на трима от ЦИК.Само,че зам.министъра има целия код на флашка.А защо му ,ако не за злоупотреби!Трябва да се отмени машинното гласуване ,съмненията да очевидни.Ще се брои както във всички други държави с хартиено гласуване и да не пъшкат че са много модерни ,защото не е в това проблема.И да има грешки ,хартиената бюлетина е налична и винаги може да се провери.
  • 25 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    1 1 Отговор
    Продължава кампанията на Цар Тиква и царедворците му от ПП-ДБ по дискредитиране на машинното гласуване. Сега се твърди, че най-сигурно било гласуването с хартиени бюлетини. Нима забравихте как драпаше Бойко Борисов да ги върне и Корнелия Нинова му помогна?! Също така бързо забравихте какво се случваше на изборите до въвеждането на машините: вкарване на предварително попълнени бюлетини, превръщането на действителни бюлетини в недействителни с едно леко излизане на ченгелче извън квадратчето, масово драскане и поправяне в протоколите на избирателните секции след края на изборния ден. Да не забравяме стотиците мъртви души, които също "гласуват" за който трябва, както и огромните опашки през цялата изборна нощ в ЦИК за предаване на протоколите.
  • 26 Не се траят

    0 0 Отговор
    Стига с този венецуелски софтуер.Станахме за смях.Кой ползва изобщо венецуелски софтуер ,то е обидно,след като знаем какво става при тях.Защо Смартматик отказаха директен договор с ЦИК за софтуера ,а го случиха със Сиела?Частни фирми ще правят национални избори ,е не
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 За протокола

    1 0 Отговор
    Колкото е по-сложна системата за гласуване и колкото по-малко хора могат да я контролират, толкова по-голяма е вероятността от фалшифициране на изборите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове