Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 18:44 1 357 37

Ваня Нушева: Действията на ДАНС са некоректна намеса в политическия процес

  • данс-
  • изборен процес

Всички мислеха, че става въпрос за някакъв сериозен доклад, а сега вече се изясни, че всъщност става въпрос за една справка, която не е подплатена с проверка на фактите, посочи тя

Ваня Нушева: Действията на ДАНС са некоректна намеса в политическия процес - 1

Високият брой недействителни бюлетини беше очакван ефект след решението на Централната избирателна комисия да премахне машинното гласуване, обосновавайки действията си с доклада на ДАНС. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR Ваня Нушева, преподавател по "Политическо поведение, изборни системи и изборна администрация" в СУ "Св. Климент Охридски“.

Тя определи действията на агенцията като некоректна намеса в политическия процес.

„Всички мислеха, че става въпрос за някакъв сериозен доклад, а сега вече се изясни, че всъщност става въпрос за една справка, която не е подплатена с проверка на фактите. Тук изникна въпросът до каква степен институциите имат ограничението на една етична рамка докъде да се намесват в такъв чувствителен процес“, коментира Нушева.

Според нея другият негативен ефект от гласуването само с хартия е по-голямата възможност за купуване на гласове.

„Машините съдействат за решаването на проблеми в няколко насоки. Намаляването дела на недействителни бюлетини, намаляването на грешките при попълване на протоколите, съзнателните манипулации или пък неволни грешки от страна на членове на секционните избирателни комисии. Това са обстоятелства, които няма как да пренебрегнем, когато говорим за тази технология“, разясни Нушева.

Тя коментира и поредните идеи за промени в изборното законодателство, като по думите ѝ, работата по тях трябва да започне в най-кратък порядък, но с уточнението, че има нужда от изменения и в свързани с Изборния кодекс закони.

„Темата за промяна на изборния процес винаги е актуална, особено като видим, че предходните промени са извършени необосновано, в последния момент, без никаква съществена дискусия“, добави гостът.

Във връзка с „изборния туризъм“, Нушева споделя, че трябва да се обърне внимание на Закона за гражданската регистрация и начинът, по който институциите работят, за да противодействат.

„Ние за пръв път видяхме едно положително действие от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), да направи проверка и анализ. Това е нещо, което неправителствени организации правеха през годините. Сега МРРБ направи подобна проверка, но тя беше малко закъсняла“, каза Нушева.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    34 6 Отговор
    преподавател по "Политическо поведение, изборни системи и изборна администрация". По тая дисциплина Цецоу и Бацо трябва да ги направят академици.
  • 2 ха ха

    37 6 Отговор
    Некоректна намеса!?!?!? Изборният процес включва ли измамите? И изборните измами не са ли въпрос на национална сигурност и потъпкване на конституционните права на избирателите? Обърках се нещо...

    Коментиран от #4, #16

  • 3 Последния Софиянец

    33 8 Отговор
    Значи ДАНС трябва да прикрива престъпления на министри?
  • 4 Последния Софиянец

    35 4 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    Взимане на властта с измама е Държавен преврат!

    Коментиран от #13, #31

  • 5 Киру и Кукору

    14 5 Отговор
    требе да нахранят прасетата в Белене.
  • 6 Демек е

    32 7 Отговор
    некоректно ДАНС да си свърши работата и да изобличи лъжец и измамник, но е коректно мафията ПП и ДБ да излъжат народа с машините! Странна логика ми разпространяват жалките продадени душици от два дена! Но като се има предвид колко блеещи могат да изкарат на протест да защитават жъжеца и измамника, що да не са им ниско интелигентни неумностите!
  • 7 ха ха

    31 3 Отговор
    Абе, наистина от фракцията "Патологични лъжци" на давоските наместници ни мислят, че ядем доматите с колците. Защо зам. министъра да обикалял около машинките да ги позабърше от прах е още на поста си?
    Седнала някаква лелка да ни говори мазно, че това са безобидни снимки с телеофнче и нямало доказателства. Ударихте Баце по наглост. Веждито сигурно се превива от смях.
  • 8 Питам:

    27 3 Отговор
    Ако в една ДЪРЖАВА не се вярва на ДЪРЖАВНАТА агенция за национална сигурност тогава на кого ? На един КЕЛЕШ докопал се до държавен пост ли да вярваме ? А всички жълтопаветници тръгнаха като Матросов да запушван амбразурата на келешлъка завладял страната ни !
  • 9 Без ЕС и НАТО сме задунайска губерния

    8 24 Отговор
    Васил Терзиев и Ваня Григорова щяло да бъде битка между лявото и дясното??!! Няма такова нещо! По-скоро ще бъде битката между Запада и Русия, която се води на нашата територия, може би от векове.
    Ваня безспорно не е ляв кандидат, тя е русофилски кандидат. Тя е проводник на интересите на фашистки режим, пък иначе като лични убеждения и като реторика, е лява, тук няма спор.
    Зад нея стоят откровенни комунисти и крайнодесни нацисти. Е как така комунисти и нацисти заедно се обединяват да издигнат кандидатура на ляв кандидат?
    Винаги и навсякъде в човешката история нацисти и комунисти са се избивали, пращали в лагери и така нататък. А сега дружно подкрепят уж ляв кандидат?
    Ами то е ясно. Вярността им към Русия е по-силна от всякакви идеологически противоречия, които могат да имат.
    Ваня е „агент на хаоса“, а руснаците точно това търсят. Те искат хаос и дестабилизация на техните геополитически опоненти. А България, както знаете, е обявена за неприятелска държава. А местните комунисти и нацисти винаги са поставяли Русия пред Родината ни.
    Затова тази битка не е между ляво и дясно, тя е между либералната демокрация и русо-фашизма, между прогреса и популизма, между амбицията и завистта, фундаментално между градивното и разрушителното вътре в нас.

    Коментиран от #11, #18, #22

  • 10 да бе да

    20 6 Отговор
    Ванчеее, ВАС отсъди, че ЦИК правилно е отменил машините. Ти какво словоблудстваш сега?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 5 Отговор
    Победа за Ваня Григорова
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 стига

    20 2 Отговор
    Всяка втора "новина" е мнението на "експерт" как гласуване без тези бъгави компютри, наречени принтери, не може да има. Страх тресе ала-балата. Очаквам, ако не успеят със "сертифицирането" до петък да предизвикат безредици, да обявят Ковид епидемия или кой знае какво, за да отложат изборите.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бра на ДАНС

    25 7 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    Продължават манипулациите на соросоидната гнус! Истината, е че ДАНС предотвратиха фалшифицирането на изборите!
  • 17 Буха ха

    21 4 Отговор
    Горките студенти, щом тази глупавичка женица им преподава. Говори за факти. Може би не е разбрала че зам-министър Стойнов потвърди че е извършил действията описани в доклада. Защо ги е извършил, дали е дете-идиотче което няма с какво да си играе, опасен хакер или агент провокатор, това е работа на лицето Боби Сарафов да установи, но той удобно се скри, Скапана държава.
  • 18 ха ха

    4 20 Отговор

    До коментар #9 от "Без ЕС и НАТО сме задунайска губерния":

    В десятката. Лелката от петата колона с голямата уста ще спъва всяко решение на общинския съвет. Ще си назначи зам. кмет по предписание на Решетников, защото те вършат цялата работа в полза на партията излъчила кмет. Ванка е само пионка на Ордата с танка.
  • 19 #идиоти вън

    13 4 Отговор
    Аман от ,,компетентни" тъпи патици!
  • 20 ???

    17 4 Отговор
    А машинното фалшифициране на избори не е, така ли?
  • 21 ЖЕКО

    18 4 Отговор
    И ОТКЪДЕ ИЗКАРАХТЕ ТАЯ КУХА ЛЕИКА , ЛИЧИ СИ КОЗЯШКОТО ПОВЕДЕНИЕ
  • 22 Увредени мозъци!

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "Без ЕС и НАТО сме задунайска губерния":

    Съвсем се побъркахте! Нито в Русия нито в САЩ някой подозира, че в глухата провинция на ЕС се провеждат избори! Нито се интересува!
  • 23 Шрек

    12 1 Отговор
    Колко дълго бяхте със широко затворени очи , защото ви е удобно . Всевъзможни измами подплатени със наглост и власт , репресии , грабежи защо не ги видяхте ? Е идва време да си плащате .
  • 24 Отрочетата на Сорос

    10 4 Отговор
    си заработват центовете!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 зрител

    9 3 Отговор
    ГЛУПОСТИ ГОВОРИ....
  • 27 Бай Тъньо

    5 3 Отговор
    Това мероприятие така добре осветява соросоидите.
  • 28 патето Яки

    4 1 Отговор
    Ваня Мушева скарай се на зам министъра който направи тази провокация да снима записва да си ги гледа в къщи. От провокацията спечели кандидата на ПъПъ-ДъБъ 20 % "невалидни" бюлетини на опозицията.
  • 29 некоректно е че ДАНС

    9 1 Отговор
    не го арестува
  • 30 Майора

    7 1 Отговор
    Госпожо Нулева , аз не знам по убедително твърдение за фалшификация на изборите с машини от просто Киро , който каза че с ала бала с тях са спечелили предните избори!Не случайно в Германия са забранени поради опасност от манипулации! И ако вие се радвате , за мен е срамно да ме приравняват с гражданите на Венецуела , Бурунди и някои други!
  • 31 патето Яки

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Софиянец внимавай как ще броиш на балотажа.
  • 32 Васил

    3 5 Отговор
    Данс бухалките на Бойко и Пеевски отдавна трябваше да бъде закрито.
  • 33 проф.

    5 1 Отговор
    Боже боже от идиотските специалности соросоидни социология и политология акъл ще дава кухата лейка
  • 34 Ханко от село Осеня

    5 0 Отговор
    Като тръгнем от факта че нито една бяла държава не ползва машини , камо ли мадуровки , това трябва да ни притесни малко от малко от ефекта на мадуровката и до колко тя е гаранция за честния избор , това от една страна , като прибавим и ефекта на естествения подбор ... , невалидните бюлетини , грешки допуснати от несрамотни ниско интелигенти и а-социални платени индивиди ... , какво по добре за демокрацията да игнорира техния вот
  • 35 Коментар

    2 0 Отговор
    Според госпожа Нулева всеки може да снима кодове и да си играйка с тях,а службите трябва да си мълчат?А бре тая луда ли е...
  • 36 Изборни схеми

    2 0 Отговор
    Ами да, преподавател по ‘изборни схеми’, значи тя най-добре ги раЗбира нещата. Преподава алабалистика.
  • 37 Густо МаЙн

    1 0 Отговор
    Аде стига стоя жълтопаветен вой , че омръзнахте на всички с вашите бръщолевения .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове