Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 08:41 1 105 13

Рекордите на местните избори от 29 октомври: Ниската избирателна активност и недействителните бюлетини

  • местни избори-
  • недействителни бюлетини

Според изчисления на Института за развитие на публичната среда, неотчетените гласове за общински съветници пък са над 412 000, което е около 15%

Рекордите на местните избори от 29 октомври: Ниската избирателна активност и недействителните бюлетини - 1

Ден след като изтече срокът, даден от закона за обявяване на резултатите от изборите, вече можем не само да прогнозираме, но и да говорим с факти и числа. Заедно с резултатите, беше изчислена и общата избирателната активност в деня на вота. Както се очакваше тя е ниска, едва достигаща 45% от имащите право на глас. Иначе казано, малко над 2,7 милиона души в неделния ден са се поинтересували от това кой ще ги управлява на местно ниво през следващите 4 години, анализира Нова телевизия.

Сравнение с местните избори през 2019 и 2015 г., оказва се, че българите са все по-слабо мотивирани да участват в избори. С всеки следващ вот, губим около 4% избиратели.

На изборите тази неделя, най-малката община в България – Трекляно, която се намира в област Кюстендил, е била и най-активната от всички. Близо 90% от нейните 740 избиратели са отишли да гласуват. Обратният пример откриваме в другия край на страната. В доста по-големия, а и областен град Добрич, двама от всеки трима души са предпочели да си останат вкъщи.

Балотажът е на 5 ноември. На него отиват 19 областни града. Идната неделя ще е ден за избори и в 31 от районите на трите ни най-големи града, тъй като от първия път бяха избрани едва по двама районни кметове в София и във Варна. По-малките общини, които ще им правят компания пък, са 71. Единствено в областите Кърджали и Търговище абсолютно всички общини са си избрали кмет от първия път. Отново на областно ниво, най-честата битка, на която се натъкваме, ще бъде между ГЕРБ и местни коалиции, инициативни комитети или независими кандидати.

Като във всяко състезание и в това има рекордьори.

В шуменската община Върбица например, кметската надпревара печели Мердин Байрям от ДПС, с рекордната разлика от 90% между него и неговия опонент. Най-малката разлика между първите двама, за които сега предстои балотаж пък, е в Раднево. Там разликата между претендента на местна коалиция и този на ГЕРБ, е дори под 1%. Любопитна е ситуацията и в Съединение, където има разлика от половин до 2% не само между първите двама, а между първите четирима кандидати.

В хасковското село Брягово е най-дълго управлявалият кмет в България. Името му е Делчо Митев и е издигнат от БСП. В неделя той спечели 15-ия си мандат. Така 72-годишният кмет, който управлява селото си от 26-годишен, ще продължи да го прави поне още 4 години.

В Хаджидимово квадратчето „не подкрепям никого” е предпочетено от близо 15% от гласоподавателите. Завиден процент дори за някои реални кандидати.

И докато на места битката е наистина жестока, на други, кандидатите се съревновават единствено със… себе си. Общините, които бяха пожелани само от един единствен кандидат, са 6 на брой, а кметствата – 887.

В други 9 села никой не желае да управлява. Това, което сега предстои да се случи по тези места, е общинските кметове сами да назначат кметски наместници по свое усмотрение.

Недействителните бюлетини, пуснати за кмет, са близо 40 000. Според изчисления на Института за развитие на публичната среда, неотчетените гласове за общински съветници пък са над 412 000, което е около 15% от общия им брой. Процент, сходен на този, на който бяхме свидетели и на предходните избори за местна власт, когато машинното гласуване също не беше възможно, но просто защото все още не съществуваше като опция. Рекордьор по недействителни бюлетини е община Луковит, с близо 34%.

За недействителна се счита всяка бюлетина, която няма два печата, има вписани знаци по нея, вотът е отбелязан по непозволен начин или в повече от едно квадратчета, както и ако на бюлетината е отбелязана само преференция. Най-много сгрешени протоколи пък, отчитат в Благоевград. От общинската избирателна комисия отдават това на голямата бройка кандидат-кметове. Каквото и да е причината обаче, 75% от всичко написано в протоколите там, след това е било коригирано.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оспри

    14 3 Отговор
    Българите вече не искат да гласуват,защото виждат,че нищо не се променя в положителна посока. И да гласуват е все тая. Филии с мас и шкафчета с пачки и кюлчета. А за обикновенните хора и пенсионерите нема ни-що.Само скъпотии и гладь.
  • 2 българин 777

    11 3 Отговор
    пак лъжат никакви 45 процента попитах 100 човека и никой не е гласувал
  • 3 Коментар

    8 4 Отговор
    По социалните мрежи призоваваха да не се гласува,за да им е по-лесно да подправят после.Все пак с хартията винаги може да се докаже ако има нещо нередно докато когато хакнат машинките дистанционно дори да има камери не може да се докаже.
  • 4 НЯКОЙ

    9 1 Отговор
    ГОЛЯМАТА ЛЪЖА - ниска избирателна активност. Кой нормален вярва че в момента на територията на България живеят 6 300 000, /които се приемат за 100%/ пълнолетни български граждани с право на глас?
  • 5 Голям зор

    3 0 Отговор
    Хората искат развитие и да се чувстват повече от добре,непресъства нито едно от тях.Тук само се обещава и нищо не се прави,ЛОШО.
  • 6 Хе-Хе

    7 0 Отговор
    Трябва да има и квадратче ,,Подкрепям всички"! Обединение, а не разединение! Вторият и третият веднага стават зам. кметища, а останалите - селски съветници! Иначе, какво става? Накупилия най много гласове плюс един узурпира селото, останалите емигрират позорно, селото запада!
  • 7 гост

    6 0 Отговор
    Повечето невалидни бюлетини са поради това, че не е посочен номер на партия, а само на преференциален вот. Тези случаи са изключително в циганските махали. Тези невалидни бюлетини ЕЛИМИНИРАХА ЦИГАНСКИЯ ВОТ, който с парични средства или други облаги е насочван към определена партия и определени кандидати в съответната листа.
  • 8 Лъжи

    3 3 Отговор
    Не са 45%, а 60% не сме гласували защото вече не ни пука за евро кочината
  • 9 Слуги на дявола

    4 1 Отговор
    Да благодарим на "медиите" за целенасочените лъжи с които отвратиха основната част от народа и той вече не смята изборите за свое висше право. Даже политиците са вакли агънца, с благ нрав, в сравнение с жалките монетни убийци с перо.
  • 10 Толупа

    1 1 Отговор
    Тиквени
  • 11 Златната топка

    3 3 Отговор
    Тези избори би трябвало да бъдат касирани изцяло и да се проведат наново с машини. Но в ЦИК никой няма топки да вземе това очевидно решение.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове