Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 08:12 860 19

Диана Русинова за войната по пътищата: Трябва да преминем от виртуални пожелания към някакви реални действия

  • закон за движението по пътищата-
  • война по пътищата

Имаме изключително остарял Закон за движение по пътищата, посочва експертът

Диана Русинова за войната по пътищата:  Трябва да преминем от виртуални пожелания към някакви реални действия - 1

„Имаме ли подготвени експерти? Каква е дефиницията за „системен нарушител“? Това са въпроси, на които държавата не отговаря, и оттам идват и моите персонални критики към правителството и към експертите в отделните министерства – че това са „виртуални мерки“, без ясна конкретика.“

Това каза пред Евронюз България Диана Русинова, председател на Управителния съвет на Европейския център за транспортни политики, относно подготвяните от властта нови, по-строги мерки спрямо нарушителите на пътя.

Ние трябва да преминем от виртуални пожелания към някакви реални действия, убедена е тя.

„По видеоклип в социалните мрежи няма да ви глобят, освен ако не е някакво нарушение, което е безспорно. По-скоро идеята е такъв тип хора да бъдат идентифицирани и да бъдат сложени на някакъв мониторинг – да бъдат системно проверявани и по-често проследявани“, смята Русинова.

„Но дали законодателството ни е пригодено към това – аз по-скоро бих казала „не“. Имаме изключително остарял Закон за движение по пътищата“, посочва експертът.

„Ние сме в отворена процедура за промяна на Закона за движение по пътищата – четири законопроекта са приети на първо четене“, припомня от своя страна Халил Летифов, председател на парламентарната комисия по транспорт и съобщения.

„Предложени са както увеличение на наказанията за извършени нарушения, така и някои доста драстични промени по отношение на младите водачи – да карат автомобили с по-ниска мощност, да имат придружител, да имат по-малко точки в талона“, уточнява той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бегай

    22 0 Отговор
    Пътищатаааа,оправете пътищата шматароци.Само глоби са ви в главите.
  • 2 вместо да откриваме топлата вода

    16 0 Отговор
    Да погледнем Германия, Нидерландия, Франция как са си организирали движението? Или са неприложими за нас, понеже почиват на работещо правосъдие?
    В Белгия има дежурни 24/7 съдии, които гледат дела за нарушения на пътя. Това води до ЕФЕКТИВНО наказание до 6 часа след нарушението/произшествието, без значение чий човек е провинения.

    Коментиран от #4

  • 3 Мониторинг

    9 1 Отговор
    Или в полицията и КАТ да съставят досиета на проблемните водачи на МПС, както застрахователите по гражданска отговорност и Каско го правят.
  • 4 Колев

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "вместо да откриваме топлата вода":

    Да погледнем и ще видим ,че там Няма такава госпожа станала милионерка с голямата си уста и мъж частник с транспортен бизнес. там има полиция , прокурор и Съдия . Има и медии участващи в " профилактика на престъпления и нарушения " . А тук някакъв измислен комитет НПО и др. му се дава постоянно гласност. За политик ли я готвят тая , ако вече мъжа и не я е наредил. Лаладжийка на гърба на хорските трагедии. Лешояд.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Симеон Хасан Банкянски

    16 2 Отговор
    Трагедия! Бих искал всеки път преди някой от НПО "Институт за пътна безопасност" да говори глупости по телевизията да съобщават колко милиони е дало на тази организация българското правителство? !
    Колко милиони са получили тези мошеници от нашите пари, за да ни кажат как ще ни мачкат и газят, защото сме лоши нарушители, без да сме нарушили нищо? !
    Колко милиона са им дали, за да ни говорят за измислената "война по пътищата", когато някой ром - наркотърговец, информатор на полицията им, убие поредния български гражданин на пътя?!

    Коментиран от #8, #18

  • 6 като сталин

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Колев":

    Убийте вестоносеца за лошите новини! А? М?
    На калпава съдебна система, "милионерката" и е виновна.

    Сигурно "милионерката" е виновна и, че убиеца на Ферарио го разследват. Ако не се казваше Ферарио, щеше да му се размине с мъмрене от шефа на районното.
  • 7 Ако я нямаше милионерката

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Колев":

    Щяхме ли да имаме по-добри и по-сигурни пътища?

    Коментиран от #12

  • 8 Ами смятай

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Симеон Хасан Банкянски":

    Събери милионите държавни пари, дадени за неособено добре работещата система Бг тол, плюс милионите от липсващия асфалт, маркировка, мантинели и знаци, плюс получените средства по европроекти, плюс неполучените средства по европроекти, поради липса на админстративен капацитет на гербавите калинки, плюс допълнителните пари за ремонти и довършителни дейности платени на наши фирми по държавни поръчки... и ще се получи една сумичка с повече от девет нули.
  • 9 ФЕЙК

    7 0 Отговор
    ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА И ППЗДП -Преходни и заключителни разпоредби:
    Този закон и правилник НЕ СЕ ОТНАСЯТ ЗА:
    1. Всички водачи на ЖИПКИ И ТИРОВЕ. За тях нищо не важи!
    2. Всички водачи на дръгнели от премиум моделите на БМВ, Мерцедес и АУДИ. Те могат да преминават и на червен светофар!
    3. Всички мотористи. Те могат да карат на задна гума, висока скорост и оглушителен рев особено в малките часове!
    4. Всички каруцари, велосипедисти и тротинеткаджии. Те могат да карат и в насрещното!
    5. Всички пияни, дрогирани и без книжки. Те винаги могат да откажат да бъдат тествани!
    6. Всички носители на почетното звание "КЕЛЕШ НА ПЪТЯ". ТЕ ВИНАГИ МОГАТ ДА СПРЕТНАТ ГОНКА С ОРГАНИТЕ ЗА КЕФ НА ПОСЛЕДНИТЕ.
    7. То остана ли някой за който ЗДП и ППЗДП важи ???
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    8 1 Отговор
    Заради тая махнаха мигащите свтофари и сега защо са се увеличили катастрофите.
  • 12 Иванов

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ако я нямаше милионерката":

    След като я има от няколко години , Имаме ли по- безопасни пътища ? Или имаме още една милионерка както и селски кметове станали такива за 10 -тина години с кметска заплата започваща около 400 лв. през тези времена. Ментета говорителки ? А трагедиите си вървят една след други.

    Коментиран от #13

  • 13 ако имахме по-добри пътища

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Иванов":

    щеше ли да е нужно да я има?
    Много е лесно да нападнеш персонално някого. Това не дава отговор на основния въпрос - Защо мрем по пътищата?
    Има статистика на страницата на МВР - преди магистрала Тракия да бъде завършена, на годишна база умираха около 1200-1300 българи в ПТП. След като я завършиха, сега годишно са между 500 и 600.
  • 14 Мнения

    3 1 Отговор
    Това е един от хората, които искаха премахване на броячите на светофарите.Това реално дава по-големи предпоставки за ПТП. Реално няма изпълнителна власт,която да си върши работата. За маркировките на пътя няма да говоря, но има опасни места където трябва да се слагат разграничителни за да се избегне навлизането в насрещното платно

    Коментиран от #16

  • 15 Всичко в тази

    6 0 Отговор
    Държава ще се оправи когато се постигне справедлив съдебен процес. Докато съдът и прокуратурата са корумпирани, няма значение какви са законите и правилата защото те ще важат само за някои. Всеки ден виждаме примери
  • 16 хе хе

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мнения":

    Броячите ги махнаха, защото им изтече мониторинговия период по европрограмата по която бяха поставени. Ако общината се справи с трафика, от къде ще идват пари за борбата с него? Не е случайно, че всеки проблем по пътищата се "замазва" със светофар. А светофара е най-добрия приятел на задръстването.
  • 17 Българин

    0 1 Отговор
    НПО- то на тази е създадено от Сорош и целта е именно тази, да прави всичко възможно за увеличаване, а не за намаляване на катастрофите и особено на смъртните случаи, за да може и в тази си част да намалява населението на България по-бързо, че нещо не върви според плана и вече територията трябваше да е готова за приемане на... Ционистите!

    Коментиран от #19

  • 18 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Симеон Хасан Банкянски":

    На тази и дават повече от 10 Милиона от парите на БЪЛГАРИТЕ на година, за да увеличава катастрофите.
  • 19 брей

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Не е ли по-лесно да ти пуснат един бацил, или кофти вакса, ами ще връткат такива сложни схеми? Абе от къде ви изравят такива?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове