Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 21:09 860 9

ПП-ДБ искат парламентарна комисия да провери действията на МВР по време на протеста срещу БФС в София

  • пп-дб-
  • комисия-
  • проверка-
  • действия-
  • мвр-
  • протест-
  • бфс

Проекторешението предвижда комисията да се създаде за срок от един месец и да се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен принцип - по трима от всяка парламентарна група

ПП-ДБ искат парламентарна комисия да провери действията на МВР по време на протеста срещу БФС в София  - 1
Снимка: БГНЕС

ПП-ДБ внесе в деловодството на НС проект за създаване на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелствата, свързани с неправомерната употреба на сила от страна на МВР срещу протестиращи, извършени на 16 ноември 2023 г., показва справка на интернет страницата на парламента. Вносители са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов, съобщават от БНР.

Проекторешението предвижда комисията да се създаде за срок от един месец и да се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен принцип - по трима от всяка парламентарна група.

Записано е, че временната комисия установява всички факти и обстоятелства, довели до ескалиране на напрежението и сблъсъците между органите на МВР и протестиращите граждани срещу ръководството на Българския футболен съюз, както и действията на служителите на МВР.
Комисията трябва да изготви доклад за резултатите от работата си и установените факти и обстоятелства за действията и бездействията на отговорните лица, се посочва в проекторешението.

След като Българският футболен съюз (БФС) обявява, че срещата между България и Унгария ще се играе на стадион без публика, гражданите заявяват намерение за протест срещу така взетото решение, както и срещу ръководството на БФС, се припомня в мотивите на вносителите.

В тях се посочва, че МВР прибягват до груба сила и използване на водно оръдие срещу протестиращите и, съгласно свидетелски разкази, обявени в медиите, срещу случайни граждани.

"Използването на сила от страна на органите на МВР винаги трябва да се разглежда като последна и изключителна мярка. Демократичният правов ред не търпи подобно погазване на правата на гражданите и безконтролна употреба на сила от страна на органите на власт.

Предложената временна комисия следва да установи причините, довели до използване на груба сила, както и дали са предприети необходимите действия сблъсъците да бъдат избегнати или поне ограничени. Гражданите на Република България следва да имат сигурността, че такива действия ще се проверяват и отговорност ще бъде търсена", се посочва в мотивите на проекторешението.
Готовност да подкрепят създаването на тази комисия вече изразиха от БСП и се присъединиха към исканията вътрешният министър Калин Стоянов да подаде оставка.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А50

    4 2 Отговор
    А главния секретар на МВР в носа ли си е бъркал през това време, не е ли той пряко отговорен
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    Оставка на ПРАВИТЕЛСТВОТО и на СГЛОБКАТАЬ
  • 3 бай Даньо

    7 0 Отговор
    Искат защото същите хулигани пикаещи по улиците ги докараха на власт Посeркoвците на Промяната ...
  • 4 Толкова ли могат ППкавите?

    3 1 Отговор
    Някакви фенове протестират срещу някакво сдружение, на което не са членове и заради това рушат столицата. Какво да направи МВР, да се правят, че не виждат или да ги молят най-учтиво да не го правят? То бива да ползваш поводи за уязвяване на съперник, в случая ортак, но това е нещастно и безидейно.
  • 5 Перо

    2 2 Отговор
    Какво ще проверява ПП/ДБ, същите комплексирани и садистични селяндури от времето на тиквата са безнаказаните полицаи. Нищо не се е променило. Няма промяна и в кадровото обезпечаване и манипулациите на института по психология в МВР от неуравновесените и дебилни психолози, постъпили там само с връзки! Кадровото наслагване и селската шуробаджанащина отново си казаха думата! Полицейска лъжа са “стълкновенията” между агитки и потрошен полицейски инвентар! Кога най-после полицаите ще имат отличителни знаци, показващи персонален номер и полицейски участък, както е на всякъде по света! Не съм виждал и полицай да се легитимира със служебна карта! Всички са анонимни!

    Коментиран от #6

  • 6 Съвети не трябват

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    Интелект, стани полицай, бе, вдигни нивото!
  • 7 Във всеки случай

    0 1 Отговор
    Милицията трябва да бие якоооооо!!!
  • 8 ТОКМАКОВ

    0 0 Отговор
    Всички сте големи разбирачи от всичко.........
  • 9 плюс минус

    6 0 Отговор
    Гледам тази зала, гледам и ми става емоционално лошо от неприятното съчетание на цветове и интериорни недоразумения: мръсно синьо на столовете и пътеките, отвратително кафяво на банките.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол