Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 20:04 1 686 25

Делян Добрев зове: Асене, осъзнай се! Балансирай бюджета!

  • делян добрев-
  • бюджет-
  • финанси-
  • асен василев-
  • дълг

Все още не е прекалено късно

Делян Добрев зове: Асене, осъзнай се! Балансирай бюджета! - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев разпространи отворено писмо до финансовия министър по повод Бюджет 2024. В нрго той пита Асен Василев защото заробва държавата с нов дълг от 37,4 милиарда.

Ето и пълния текст на документа:

"ОТВОРЕНО ПИСМО ДО АСЕН ВАСИЛЕВ:

Здравей Асене,

Познаваме се от повече от 30 години. Приятели бяхме, в последните години не сме - ти знаеш защо.

Принуден съм да ти пиша, защото не виждам друг полезен ход. В последните три години няма кой да ти се опре. Първо заплени избирателя, а в последствие успя някак да убедиш и партийните лидери да следват твоите желания. Не това е важното - намерил си начин, направил си го. Важното е да се опомниш, преди да е станало късно за нашата клета държава.

От първия ти ден като министър на финансите до края на 2024 планираш да изтеглиш 19 755 200 000 лева нов дълг (една немалка част вече изтегли и похарчи). За 2025/2026 планираш още 17 614 300 000. Сумарно това прави приблизително 37,4 милиарда нов дълг, което е повече от дълга взет от държавата ни от Освобождението до сега.

И за какво? За социални разходи? Не виждаш ли, че три години го пробваш това и не се получава. Увеличените разходи не стимулират икономиката. Проблясъкът през 2022 беше заради войната - боеприпаси, ток и горива, нищо друго.

Икономиката се влачи по корем, по-високите социални разходи вдигнаха инфлацията и никой не забогатя. Хората си останаха със същата покупателна способност, просто имат повече хартийки за същите стоки. Държавата обаче задлъжнява с бясни темпове. Лихвите вървят нагоре и ще ни е много по-трудно да обслужваме лихвите по заемите, които теглиш.

Искам да ти дам един пример. Дано ти помогне да се осъзнаеш. Според НСИ към 31.12.2022 година децата в България са 1 099 696. Ако разделим планирания от теб дълг на броя на децата в България (тъй като те ще плащат тази сметка), се получава по 33 981,66 лева на всяко дете. Без лихвите и сметката не изключва децата от малцинствата и социално слабите семейства - на ВСЯКО дете по близо 34 хил лева без лихвите.

Асене, осъзнай се! Намали приходната част до изпълнението от тази година, балансирай бюджета, все още не е прекалено късно. Няма кой да те спре, трябва сам да се осъзнаеш и да се спреш. Иначе, в момента ситуацията отстрани прилича на онази сватба, на която един от гостите взел 5 лева на заем от съседа си на масата, дал ги на оркестъра и поискал да го поздравят с "Чорбаджийско хоро", завършва Делян Добрев.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ходжата

    11 6 Отговор
    Той беше Асен,но стана Хасан.
  • 2 И така ли ще си подвиквате?

    23 1 Отговор
    Като на къра. Малоумници.
  • 3 Хорхе Сантер

    28 9 Отговор
    Делян Добрев е нагъл лъжец. В момента външния дълг е по-нисък отколкото през 2016 г. по времето на Банкянската Мутра и самият Делян.
  • 4 Кокорчо 🌈🌈🌈

    11 4 Отговор
    Мечтая да ям курбана на Делян Добрев.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 УРА,,УРА

    23 6 Отговор
    Тоя се напъва освен от енергетика да разбира от финанси. Р. Овч. и той разбираше от енергетика, ама щатите го отрезвиха и сега си трае. Та нищо чудно и тоя злобар да спре да разбира от всичко.
  • 7 морски

    18 5 Отговор
    Асене осъзнай се балансирай бюджета за да има и за нас,чудно ми е как ви избира още народа!!!!!!!!!!!
  • 8 КОФТИ Е

    14 5 Отговор
    ДА ПРИЗНАЕШ БИФШИЯТ ТИ СЪУЧЕНИК ЗА ПО-УМЕН ОТ ТЕБ..Е ПО-УМЕН Е И ЗА ТОВА НЕ СМЕ ВИНОВНИ НИЕ..ТОЧКА ПО ВЪПРОСА....
  • 9 реру

    23 3 Отговор
    "Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев разпространи отворено писмо до финансовия министър..."


    Понеже НЯМА къде да се видят и ги делят 9 планини и 9 реки се налага Добрев да ПИШЕ.
    Тези вече не знаят каква смешка да ни направят...
  • 10 съсед

    13 4 Отговор
    Абе Делянчо абе ти още ли си в затвора бе
  • 11 БеГемот

    18 7 Отговор
    Повечето от тия пари отиват за рефинансиране на старите дългове...тоя Ко се прай на умряла лисица..страшни мошеници са туй гербераските крадци....
  • 12 Мунчо

    20 7 Отговор
    Балансирай бюджета, с други думи продължавай с мизерията. На Добрев толкова му разбира главата. Впрочем това се вижда от резултатите от негово министерстване. Заплатите са най-ниски дори на балканите. Той обаче продължава да си пее неговата песен. Абсолютен гьон!

    Коментиран от #15, #23

  • 13 Абе

    18 6 Отговор
    Абсолютни глупости диляне Скрий се някъде и не се показвай вече А иначе добре е да научим кои са тези 3 години дето Василев пробвал????? Правителството е на едва 4/5 месеца преди 2 години пак толкова изкара Асен като министър Или всичко 9/10 месеца е работил ???? Остави човека да си върши работата А ти гледай твоята в парламента На хората им писна да създаваш напрежение в управлението Ако бях на Бойко отдавна щях да те разкарам..
  • 14 Пуфи

    10 3 Отговор
    Ливавите джуки е бесен че не може да гепи люкойл 8494
  • 15 Уточнение

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Мунчо":

    За всичко си прав но заплатите не си прав На балканите единствено румъния и гърция имат по високи заплати от нас Тази информация вчера за СМ Сърбия Черна гора беше грешна И само един Господ знае защо Асен василев така левашки се издъни вчера като пусна тези неверни цифри В Нета има достатъчно инфо за заплатите на балканите Лесно можеш да провериш какви са

    Коментиран от #22

  • 16 У Хасково

    3 1 Отговор
    само меки китки.
  • 17 Хи хи

    3 2 Отговор
    Добре де, защо лъжеш , когато цифрите могат да се проверят. Държавен брутен дълг : 2020г- 15131.7 : 2021г-17013.2 : 2022г -19352.9. милион евро.За 2023 г дългът се качва с още 6 %.
  • 18 3.14К

    5 1 Отговор
    Хасковските измамници не могат да се разберат кой е по-голям крадец.
  • 19 Какво зовеш бе циркаджия

    4 1 Отговор
    Ами свалето го като е вреден за България бе, а не да ми разиграваш театър, че си възмутен и да подкрепяте лъжите и кражбите!
  • 20 Абе

    6 2 Отговор
    И аз да питам, тоя що не и в затвора. Иначе си го спомням какво младолико момче беше, а сега на старец прилича за десетина години няма. Лакомията не прощава, бацка.
  • 21 Пенсионер

    2 1 Отговор
    И вие от ГЕРБ сте същите като ПП-то, не се прави на загрижен. Сеч на доходи и пенсии. Трябва да си доволен. Такова беше 12 годишното управление на ГЕРБ. Само за себе си крадяхте. Асен на сетне ви чу! Като за начало няма да има Коледна добавка за българските пенсионери. Не сме гърци на които Правителството им отпуска по 250 евро на човек. Ама там мислят за Народа. Не са като нашите.
  • 22 Пенсионер

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Уточнение":

    В Румъния от 1.1. 2024г., на всички пенсионери увеличават пенсиите с 40%. Във Гърция, Правителството отпуска Коледна добавка по 250 евро на пенсионер. Гърция и Румъния яко дръпнаха. България остана под кривата круша и не мърда. Слаби управници. Това е.
  • 23 Пенсионер

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мунчо":

    Добрев и такива като него за нищо не стават. Абсолютни циркажии. Абе кажи на някой, че е ГЕРБАжия и по вече не го обиждай. Некадърници.
  • 24 НИК

    0 0 Отговор
    И двамата сте хасковски кауни!
  • 25 Гешев Президент

    0 0 Отговор
    Нека овластим Гешев да обвинява Радев пред съда за огромните престъпления които извърши срещу държавата.
    Нека поощрим прокуратурата да попита Асен колко пачки има в офшорната му сметка!
    Нека поощрим прокуратурата да повдигне обвинение срещу Надежда Йорданова за затриването на специализираната прокуратура и амнистия на повече от 800 производства.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове