Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 11:38 17 160 84

Експерти: Вдигането на възрастта за пенсиониране до 65 години е планирано отдавна

  • възраст за пенсиониране-
  • дотиране на пенсии

Никъде по света държавното обществено осигуряване не се самоиздържа и държавата дотира разликата от централния бюджет, казаха Румен Гълъбинов и Преслав Китипов

Експерти: Вдигането на възрастта за пенсиониране до 65 години е планирано отдавна - 1

Икономистът Румен Гълъбинов и финансовият консултант Преслав Китипов коментираха по NOVA NEWS решението за вдигане на стажа и възрастта за пенсиониране. Те обясниха, че това е необходимо, за да се увеличат приходите в осигурителната система и да се регулира ранното пенсиониране, което е широко разпространено в България.

Гълъбинов и Китипов заявиха, че вдигането на възрастта за пенсиониране до 65 години е планирано отдавна и е в съответствие с прогнозите. Експертите отбелязаха, че никъде по света държавното обществено осигуряване не се самоиздържа и че държавата дотира разликата от централния бюджет. Те сравниха разходите за пенсии в България с тези в Гърция и Италия и успокоиха, че пенсии ще има и няма причина за тревога.

„Не е важно са дали приходите на държавното обществено осигуряване покриват разходите, не, не ги покриват, защото празнината се запълва от дотация от централния бюджет. В Гърция и Италия разходите за пенсии са около 16-17% от БВП, в България те са около 8%. Пенсии ще има и всички могат да бъдат спокойни от това”, допълни Китипов.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сорос

    110 5 Отговор
    Работа до гроб
  • 2 Соросяги

    132 2 Отговор
    От кого е "планирано"? От убийци, гладници или търтеи?

    Коментиран от #29

  • 3 Всичко ви е от отдавна

    125 9 Отговор
    отменени референдуми, забрана на референдуми, изравняване цени ток, води, парно с тези на ЕС, унищожаване история, унищожаване книги, унищожаване лев, унищожаване енергетика, унищожаване здравеопазване, армия, ВЯРА, цифров концлагер и НСР. Знаем, Хамлетовият въпрос е: за какво сте в управлението. ОтТТТдавна е предвидено унищожението на България, но вие, вие за какво сте в управлението????? Всичко е оТТТавна. Ако Хамлет беше жив щеше да отиде на психотерапевт.

    Коментиран от #9

  • 4 мхааа

    96 3 Отговор
    Пенсиониране с краката напред.
  • 5 ТаУмВзе

    98 4 Отговор
    Директно на 96 да се пенсионира! Малко след Погребението, пак требва да Бачкаш. Просто за да те Крадът де. Щот си бачкаме за Слава и тва е.

    Коментиран от #6

  • 6 КОТарАК

    16 64 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    от сесерето и комунистите кво спечели?
  • 7 Айде

    137 0 Отговор
    Абе, я направо 70! При средна възраст 69 години, само депутатите ще останат да се водят на работа! Идиоти са превзели България!
  • 8 Хахаха...

    97 10 Отговор
    Едно време бай Тошо ни пенсионираше на 50 ,а сега който доживее ще се радва на пенсия.

    Коментиран от #16

  • 9 Кавали

    106 2 Отговор

    До коментар #3 от "Всичко ви е от отдавна":

    Аз ще ти кажа защо са в управлението, защото всички стоят и реват по форумите и до там. Те знаят, че хората не могат да направят нищо, най вече в България. Никой не излиза от къщи с по една лопата и да отиде пред парламента, е затова.
  • 10 хаха

    57 1 Отговор
    отдавна? Или от преди изборите, заедно с вдигането на данъците. Ама.. прости хора, за такива гласуват
  • 11 НЕ ЕКСПЕРТ

    73 2 Отговор
    ТЕ ТЕЗИ ЕКСПЕРТИ СТОЯТ САМО НА ТОПЛО И РЪСЯТ МОЗАЦИ МОЖЕ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ И НА 80
  • 12 Опорка

    61 7 Отговор
    Продължавайте да гласувате за ППДБ-тата

    Коментиран от #17

  • 13 Мъдрият

    74 0 Отговор
    Така е. Когато трябва да се ощетят хората - всички политици са за! И постигат изумително съгласие!
  • 14 ГОСТ

    63 0 Отговор
    то пенсия ще има но дали ще доживееш да я ползваши за колко години
  • 15 Ами

    83 2 Отговор
    Ами то....ако тръгна по пътя на логиката няма никакъв смисъл да плащаме осигуровки,щото тия ни крадат.Сега да не доживея до 70 .Значи цял живот бачкаш и ти взимат половината и накрая нищо.
  • 16 Кога е имало

    32 14 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха...":

    пенсиониране на 50г.? Жените на 55г., а мъжете на 60г. защо лъжете?

    Коментиран от #50, #52, #62

  • 17 Още една опорка

    18 5 Отговор

    До коментар #12 от "Опорка":

    а гъбарите да продължават да не гласуват.

    Коментиран от #44

  • 18 Гробар

    31 8 Отговор
    Който не е гласувал няма право да реве. Който е гласувал за турците от гербппдбдпс също няма право да реве. Това е положението. Ганю обича да вие постфактум. Купува жилище и почва да реве що няма инфраструктура. Като няма инфраструктура няма да купуваш. Иначе си балък.
  • 19 айдеде

    38 1 Отговор
    Най- добре ще е като умре работника 1 месец след това да се пенсионира за да и е точно на държавата че таман да стане ясно колко много е загрижена за хората си...!!! А според мен тези тутманици които приемат тези закони да получават минимална пенсия тъй като бая са се налапали докато работят и се потят в парламента и нямат нужда от повече лапкане след кончината им защото са напред с материала за 100г. напред спрямо другите .... и така ще е най-справедливо за всички особено за тях с което ще докажат че наистина мислят зе едва оцеляващото население което им е гласувало доверие и т.н. !
  • 20 НАБЛЮДАТЕЛ

    44 2 Отговор
    Защо само до 65? Утре да пуснем нов проект /платен/. Я давайте до 75, че който оцелее - оцелее. Както е казал един литературен герой "Спасяването на давщите се е в ръцете на самите давещи се" Е, сами си харесахте дечицата на комунонутрите дето с крадените пари си вземаха счетоводителски дипломи от Америка. Ами сърбайте им попарата. И да не чуя някой да се оплаква, щото и ДС има наследници вече на публични админастративни постове
  • 21 Малиииий...

    53 7 Отговор
    При лошия соц жените се пенсионираха на 55...при добрата демокрация - на 65...

    Ха честито!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 а ще вдигнат ли

    44 3 Отговор
    възрастта на всякакви категоризирани?
    Тия получават огромни заплати заради категорията, получават и ранно пенсиониране.
    Хората от редовната 3-та категория труд ги третират бетер като 3-то качество хора. Тъкмо да си направят някакви планове за бъдещето и хоп още 5 години отгоре до пенсия. Както е тръгнало, ще трябва памперси да раздават на днешните 40-45 годишни, защото докато дойде техния момент за пенсия, сигурно ще се изисква да си навършил 75 години.

    Вместо да осигурят условия за икономически растеж, да има по-голяма заетост, та на 1 пенсионер да има поне 4-5 работещи, те седнали да вдигат възрастта. Като не могат да се справят да си ходят.
  • 24 Енгелс

    34 3 Отговор
    А, така. вдигайте още възрастта Гълъбинов, докато не уморите Народа, няма да мирясате. Ще стане 70 години нали? Браво! При социализма 3- та категория-58г, 2-ра категория -55 години, 1-ва категория-и многодетни майки- 50 години.
  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    29 5 Отговор
    след като спряхте да говорите бавно и умно.....Получаваш толкова на колкото си се осигурявал....Искам да задам другият въпрос.....НА КОЛКО СА ОСИГУРЯВАЛИ ДЪРЖАВНИТЕ СЛуги и ЧЛЕНОВЕТЕ НА БКП та получават пенсии над 3000лв или около 3000лв???Какви заплатиса им плащали????Това ще остане като глас в пустиня,а за роболепието фуражките се облажават с пенсии над 1500лв....Та средната се получава от тези с 523 до 600лв и тези с 3000 и до 3000лв,които не са малко за жалост.....
  • 26 ушев

    30 4 Отговор
    нас в МиВиРе ни пинсионират на 50 и после взимаме и пенсия и заплата
  • 27 Леля Кристи

    6 40 Отговор
    Трябва да бъдат вдигнати осигурителните вноски на работещите и границата за пенсиониране. Приходите в бюджета от вноски са по-малко от разходите, а това е недопустимо. Издържаме два милиона пенсионери, които накрая ни се отблагодаряват за щедростта като гласуват за БСП и за Бойко, вместо за партии със съвременни възгледи и възприятия за света като например ДБ и ПП.

    Коментиран от #31, #83

  • 28 Политолог

    17 2 Отговор
    Така е това е диктатура на демокрацията преди беше диктатура на пролетариата нищо ново под слънцето..
  • 29 Никой

    36 3 Отговор

    До коментар #2 от "Соросяги":

    Грешиш,от такива дето за няколко години като политици се нагушват толкова че и децата им да не работят ,пак ще са милионери.Същите маймуни ръсят акъл от студията и ни обясняват колко е зле пенсионната система у нас.Къде бяха през всичките 34 години преход,където се разруши и разпродаде държавата, работниците работеха без трудови договори,а си поискал такъв или изхвърчаш или не те наемаха въобще ,особено в някои отрасли .И това продължи с години.Колко пъти фалираха държавата, докараха зверската инфлация през годините дотам че да стигнат още по зверската хиперинфлация през 1996/1997г.За криминалната приватизация е отделна тема И сега разни овехтели момченца и момиченца ти обясняват от екрана как ,,работниците не се осигурявали на реалните доходи" правейки се че не знаят какво става .
  • 30 Деций

    5 0 Отговор
    Аве запетайко,още ли не са те изхвърлили поради некадърност?За теб специално три буквена комбинация . Започва Х и завършва Й!Де мижетурката ти дае!От къде ви намират такива оживели аборти ?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 БгТопИдиот🇧🇬

    16 6 Отговор
    Нал скачахте 89 за банани кат мамуни !
  • 33 Доротея

    14 1 Отговор
    Какъв стар ПЕРВЕРЗНИК ИЗГЛЕЖДА ТОЗИ?! ОТКЪДЕ ГИ ВЗЕМАТ ТАКИВА УРОДЛИВИ СЪЩЕСТВА?! ... И ТОЯ НИ ДАВА АКЪЛ!?.. ОТВЪН ИМ ДЪРПАТ КОНЦИТЕ И ТИЯ КАТРАНЕНО БЕЛИ КАТУНИ ДЕЙСТВАТ, ПЪК И ...ОБЯСНЯВАТ ДАЖЕ?!...
  • 34 Ко Не

    27 0 Отговор
    На 40 не ни искат на работа, а на 65
  • 35 Гост

    34 1 Отговор
    Естествено че ще вдигат годините.То млади хора няма.Изгониха ги по чужбина с антихуманото си упраеление.
    Нацията се стопява.
    Паразитите винаги изяждат гостоприемника си.
    Така че колкото са останали ще блъскат докато могат, да изкарват пари .Това е положението щом сме по форумите ,а не на площадите.

    Коментиран от #38

  • 36 Аман

    31 3 Отговор
    М---цата ви експертска! Вдигайте още възрастта, а хранете и дундуркайте навлеци и лилави многодетници-ергени и моми. Ще видите как ще свърши всичко.

    Коментиран от #54

  • 37 Даниела

    25 0 Отговор
    Никой не коментира продължителността на живота в държавите с по-висока пенсионна възраст.
  • 38 Гостенка

    22 1 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Спокойно, ще вземат чаршафи от Близкият Изток. Те и без това напират към нас. Идете в центъра на София и вижте триъгълника Джамията, банята и Халите.Пълно е с мургави чаршафи. Докарали дори и кадъните си тука. Ужас.

    Коментиран от #84

  • 39 Тежко

    30 2 Отговор
    ми като си седят маймуните и не протестират ....на 70 ще ги вдигнат даже!!!!във франция се биха и си намалиха год. на пенсиониране. Бе вие мислите ли че на 65 ще можеш да се катериш по диреци или да прехвърляш желязо в некой цех ??????

    Коментиран от #51

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Евро в чекмедже

    19 4 Отговор
    След като вдигнат годините за пенсиониране до 75-80г., ако няма пари за пенции, щото парите ще отиват за помощи за Украйна, от Зглопката ще направят закон за евтаназията, като в Канада.По здравна каса те боцкат и край с притесненията ти за плащане на сметки и купуване на скъпа храна.

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Вярно е

    18 1 Отговор
    Ние сме си виновни , че ги търпим. Това Кирчо , Кокорчи и всичките ония тям , могат и до 90-100 да изкарат. Но , обикновеният българин? Като гледат от Европа, що не погледнат колко е средната продължителност на живот тук и в която и да е държава в Европа. Какъв е стандарта на живот, и т.н. но пак казвам ние сме си виновни
  • 44 Веселяка

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Още една опорка":

    Аз гласувах за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 иначе въобще ни мъ üбе 😆
  • 45 Хрен

    4 1 Отговор
    Мръсници
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Внимание

    6 2 Отговор
    Евро = пирамида
  • 49 Ханс

    11 1 Отговор
    Катипов = катилов тоес фашист.каквото наредят американците и Брюксел това става.боклу.и мръсни.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Инспектор

    9 1 Отговор

    До коментар #39 от "Тежко":

    Засега в ЕС максималната възраст за пенсиониране е предвидена да бъде 70 години.
  • 52 Анонимен

    23 6 Отговор

    До коментар #16 от "Кога е имало":

    Не е лъжа, така беше с пенсионирането по времето на социализма. Даже многодетните майки с 3 и повече деца, имаха право са се пенсионират на 50 години. Социализма беше рай за масите. Напода се усети, ама много късно.Мандарого 89-та година хлопна! На ви сега капитализъм. Пенсиониране на 70 години, след време и това ще стане. Дори за Коледа на капиталистште им досвидя да дадат поне по 50 лв, Коледна добавка. Безсрамници.

    Коментиран от #53, #61

  • 53 Анонимен

    12 3 Отговор

    До коментар #52 от "Анонимен":

    Поправка: Не е лъжа, така беше с пенсионирането по времето на социализма. Даже многодетните майки с 3 и повече деца, имаха право са се пенсионират на 50 години. Социализма беше рай за масите. Народа се усети, ама много късно.Мандалото 89-та година хлопна! На ви сега капитализъм. Пенсиониране на 70 години, след време и това ще стане. Дори за Коледа на капиталистите им досвидя да дадат на пенсионерите поне по 50 лв, Коледна добавка. Безсрамници.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Един от народа

    17 1 Отговор
    Чудим се да се осигуряваме ли,след като виждаме как ограбват пенсиите на родителите ни.За осигуровки на държавните служители има пари,но за пенсионерите и Коледни добавки няма.

    Коментиран от #58

  • 57 Тото

    1 3 Отговор
    Егати неориентираните хора. Що не гледате бе ? Статията е от 2012 година, когато се приеха решенията за вдигане на пенсионната възраст.
  • 58 Хммм

    16 0 Отговор

    До коментар #56 от "Един от народа":

    За пенсионеригте Коледни добавки може и да няма, но пък за сметка на това Асен Василев поизтупа чувала с бюджета и намери едни 66.6 милиона лева за Коледна премия на магистратите. Всеки магистрат в РБългария, ще получи Коледна премия /добавка/ в размер 1.6 основни заплати плюс клас.Всичко може в тази държава. Важното кой, кой е. От пенсионерите нищо не зависи.Те са безмощни и безсилни. Това е положението.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Това ли искаш

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "Анонимен":

    Ами то комунизъм вече няма никъде освен в Азиатските диктатури Колко ли пенсия взимат в Русия Китай и С Корея
  • 62 Жоро

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Кога е имало":

    Аз се пенсионирах на 40 години!! След 20 години в армията.
  • 63 12345

    8 1 Отговор
    Усещате ли как със всеки изминал ден как, синджира около врата ни се затяга все по-здраво!
  • 64 Кралич

    3 0 Отговор
    Дъртата не събира пари в пенсионния фонд, защото не хае.
    Масово работници ги осигуряват на минимална заплата, на 4 часа, а най-много са на 2 часа осигуровки.
    За това вдигат пенсионната възраст.
  • 65 Гръч

    7 4 Отговор
    55 е нормална възраст за пенсиониране.Дивия капитализъм вдига летвата,защото мрази пенсионерите.Ако днес живеехме в социализъм пенсиите и заплатите щяха да бъдат по високи а цените по ниски

    Коментиран от #68

  • 66 Сан Педро

    3 1 Отговор
    Направете ги направо от 70 години и ще решите проблема на пенсионерите ! Тогава няма да имат нужда нито от лекарства , нито от памперси !
  • 67 Гръч

    1 0 Отговор
    Богатите инвестират и не разчитат на пенсии
  • 68 хихихихи

    2 5 Отговор

    До коментар #65 от "Гръч":

    Само дето магазините щяха да са празни и да се редиш посред нощ на опашки по списъци за телевизор и перла 05. Аааааа а, поне пък въздухът ни щеше да е чист, щото щеше да чакаш 10-15 години за заветната ладичка., в краен случай мАсквич , боядисан все едно да блажна боя.

    Коментиран от #76

  • 69 Брюксел

    4 0 Отговор
    Държавата не внася осигуровките на милиционерите, военните и пр. държавни чиновници.
    Ако ги внася, може да има даже излишък в пенсионните фондове.
  • 70 Спокойно,

    3 1 Отговор
    всеки достигнал пенсионна възраст ще бъде евтаназиран напълно безплатно.
  • 71 Общо взето

    4 0 Отговор
    Мъжете в България живеем до към 68 години, в добрия случай. Цял живот ниски заплати и лоша храна, после не можем да стигнем до космически високата пенсия от 400 лева и да ядем хляб и кисело мляко цял месец.
  • 72 Какво ще се работи до 65 години

    3 1 Отговор
    Като всичко е вносно сега се едно си на свръхсрочна служба и всичко се решава от чорбаджията на фирмата
  • 73 Ели

    7 0 Отговор
    От къде на къде на държавните служители осигуровките ги плащаме всички ние през бюджета. Достатъчно големи заплати взимат, да си ги поемат като всички други работещи. Защо не се разгледа и това нещо в парламента, или те са от,, арената крава,,?
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ели

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "Хайл хитлер":

    От пенсионер не може да се очаква да организира някакъв прелом в държавата. Те са съсредоточени в своето оцеляване, не са социално активни. Тези, които трябва да работят до гроб, те могат да се опълчат ефективно на геноцида.
  • 76 Ели

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "хихихихи":

    По добре без банани, с лади и москвичи, без война по пътищата, но с храна по БДС, макар и не толкова безсмислено,, разнообразна,,. Сега какво като има по голямо разнообразие, като очи пълни, ръце празни. Пак на хляб, защото и киселото мляко е почти 2 лв, колко пенсионери не могат да си го позволят. Една вафла ти обърква бюджета за деня.
  • 77 Мони

    3 2 Отговор
    Чудя се защо се замразява таванът на пенсиите за 2024, след като всички пенсии се повишават по швейцарското правило. В този случай би трябвало и високите заплати да се заразят, на сегашните нива, мисля си Аз.

    Коментиран от #82

  • 78 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    3 0 Отговор
    Никъде по света не се крало толкова от държавата.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Ели

    0 1 Отговор

    До коментар #77 от "Мони":

    Защото половината семейства с 1-2 деца не могат с 2 чисти заплати да достигнат 3400 лв. А пенсионера или ще ги хвърли на измамниците от терасата, или ще си купи ковчег за 6 бона и ще поръча приживе паметник за 10 бона. Той вече всичко си има, и 1500 лв ще му стигат месечно.
  • 83 Ели

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Леля Кристи":

    Абе ти луда ли си?
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове