Last news in Fakti

4 Декември, 2023 19:55 4 400 42

EUReporter: Интересен сериал "Българските политици срещу рафинерията на Лукойл в Бургас" се играе в тази страна

  • лукойл-
  • български политици

На фона на този ажиотаж около собствеността на руската компания, България се възприема в ЕС като арена за битка на престъпни групировки

EUReporter: Интересен сериал "Българските политици срещу рафинерията на Лукойл в Бургас" се играе в тази страна - 1

В многосезонния сериал „Българските политици срещу петролната рафинерия Лукойл в Бургас” се заформи интересен сюжетен обрат. Оказа се, че компанията INSA Oil, която се свързва с основния противник на рафинерията, депутата Делян Пеевски, активно увеличава доставките на петролни продукти от Русия през цялата 2023 г. Това анализира в статия eureporter.co.

Петролната рафинерия в българския град Бургас отпразнува своята 60-та годишнина тази година, но изглежда е получила повече медийно внимание през изминалата година, отколкото през последните 59 години.

Ето кратък преглед на събитията. През февруари 2023 г. ембаргото на ЕС за доставка на петрол и петролни продукти от Русия най-накрая влезе в сила, но за България беше направено изключение до края на 2024 г. Тогава властите в страната оправдаха това решение с трудностите при намирането на алтернативни доставчици на петрол. Няколко месеца по-късно депутатите от ГЕРБ и ДПС - Делян Добрев и Делян Пеевски, инициират атака срещу предприятието.

Първо прокараха развалянето на дългосрочната концесия за пристанище Росенец, което централата ползваше, после проведоха в парламента приключването на дерогационния период не през декември, а през март 2024 г. със задължително поетапно намаляване в дела на руския петрол в рафинирането. Увеличава се и финансовата тежест за рафинерията: в началото на ноември Лукойл Нефтохим Бургас обяви на сайта си, че плаща най-високите данъци в България - 50% от печалбата при съвместна вноска и допълнителни 10% данък печалба.

Изглежда, че депутатите са постигнали всичките си цели - заводът раздава целия марж от разликата между цените на Brent и Urals и вече е започнал поетапен преход към неруски петрол, но атаката на депутатите не спира дотук. Добрев и Пеевски внесоха в 3-дневен срок за разглеждане от парламентарна комисия законопроект за отмяна на дерогацията. Очевидно популистката стъпка, особено преди началото на зимата, не беше подкрепена от премиера Николай Денков и в крайна сметка не беше одобрена от ресорната комисия.

„Като министър-председател моят първи приоритет е стабилността на пазара на горива. Ако за 3 дни отмените дерогацията от ембаргото, създават се рискове“, каза Николай Денков след това решение.

Бизнесменът със съмнителна репутация Делян Пеевски, който скоро ще стане лидер на ДПС, критикува бургаската рафинерия повече от всички други български политици. ДПС заедно с ГЕРБ правят разширена коалиция с партиите ПП-ДБ. Обединението ПП-ДБ ръководи правителството, но няма мнозинство в парламента, което ги принуждава да си сътрудничат с ГЕРБ и ДПС, включително и по въпроса за натиска върху бургаската рафинерия.

В същото време ГЕРБ и ДПС сега заемат много удобна позиция - внасят все по-скандални законопроекти, които могат да подкопаят енергийната и икономическата сигурност на България, а след това критикуват правителството, което ги отхвърля.

В края на ноември Пеевски обяви публично за първи път намерението си да стане премиер.

Зад атаката на Пеевски и Добрев срещу Лукойл обаче може да се крият не само политически амбиции.

Пеевски отдавна се свързва с INSA Oil, един от най-големите търговци на петролни продукти на българския пазар. Например, именно тази компания плати чека на известния лобист Тони Подеста, който искаше да отмени от Пеевски наложените през 2021 г. американски санкции по „Закона Магнитски“ заради участие в корупционни схеми.

Като благодарност за услугите си Пеевски прехвърли на INSA Oil дълъг списък от имоти: хотел "Берлин" в София, дипломатическия клуб и терена на бившата фабрика "Булгартабак" до правителствената резиденция - адвокатите на Insa Oil сега номинално притежават имоти на стойност няколкостотин милиона лева.

Интересното е, че в публичните си изявления Пеевски винаги се е застъпвал за забрана на вноса на петрол, но не и на петролни продукти от Русия.

Статистиката на аналитичния център Kpler, който проследява стоковите потоци, дава логично обяснение за това: през първите 11 месеца на 2023 г. INSA Oil е закупила повече от 200 хиляди тона дизелово гориво от Русия.

Тази ситуация показва как реториката и действията на Пеевски могат да се разминават едно с друго.

Всичките години на престоя на Пеевски в парламента бяха съпроводени с корупционни истории и разследвания на прокуратурата. Той многократно е обвиняван в съмнителни финансови схеми и влияние върху свободата на медиите. Името му се свързва и с разграбването на големи индустриални предприятия и четвъртата по големина банка в България КТБ.

Влиянието на Пеевски е особено очевидно в медиите. „Всеки съдия, който посегне на неговите интереси, трябва да е подготвен за медийна атака“, отбелязва Лозан Панов, български съдия и бивш председател на Върховния касационен съд.

Колегите ми се страхуват, че ако някой напише името им в Гугъл, ще попадне на статия за тях във в. „Монитор“, допълва Антон Кутев, бивш депутат и говорител на служебното правителство.

Сайтовете на олигарха отделят внимание и на неправителствената организация "Репортери без граници". Мразят я, защото се осмели да класира България много ниско място в класациите за свобода на словото. Пеевски е наричан „символ на корупцията и сговора между медии, политици и олигарси“.

През последните месеци Пеевски, който вече не крие интересите си, говори за необходимостта от отнемане на рафинерията от Лукойл - и като се вземе предвид биографията му, едва ли може да се приеме, че той всъщност защитава демократичните ценности и солидарността с Украйна, и го използва като извинение за създаване на монопол на българския пазар на горива.

На фона на този ажиотаж около рафинерията на Лукойл България се възприема в ЕС като арена за битка на престъпни групировки. И докато всички негови противници се укриват или преследват от правосъдието, Пеевски остава единственият оцелял.

И българската демокрация, уви, може да падне като основна жертва на тази битка.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йо хо хо

    57 3 Отговор
    Шенген през крив макарон.
    По скоро ЕС ще се разпадне

    Коментиран от #9

  • 2 Абе

    50 8 Отговор
    Горивото продължава да се повишава , така че европейската кретения не ни е забавна !
  • 3 Еурослепико

    45 3 Отговор
    Къде видяха всред тези гешефтари, политик?

    Коментиран от #38

  • 4 3.14К

    53 5 Отговор
    Дребният хасковски измамник Делян Добрев, не може да се примири с величието на другият хасковски измамник от световна величина, Асен Василев.

    Коментиран от #39

  • 5 Така е

    59 0 Отговор
    престъпниците са на снимката !
  • 6 Българин

    70 0 Отговор
    Прочетохте го,нали?Сега го анализирайте.Най-корумпирания българинПеевски е в българския парламент и ще кове закони,ще прав промени в конституцията!? Е ако това е държава...Народе,събуди се най-сетне.Виж какви хора ни управляват...

    Коментиран от #11, #20

  • 7 БЕЗ МАЙТАП

    27 2 Отговор
    Гледам снимката и ми сана жал за Данчо ментата.
  • 8 един

    46 0 Отговор
    Шиши си мисли,че на Запад са балами и пасат трева!
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 8 Отговор

    До коментар #1 от "Йо хо хо":

    Нe мoжe тoчнo дa ce oпрeдeли кoй ни e нaнecъл пoвeчe врeди, Руcия или "зaпaднитe cили" ...Cпрямo нac тe ca дeйcтвaли в кoмбинa, кaтo вcякa cтрaнa e прecлeдвaлa cвoитe cи интeрecи....
  • 10 виктория

    29 0 Отговор
    мръсен домус!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост

    28 6 Отговор
    "Сглобката" хвърдо води България към само убийство! НО ТЕ - ПО ОСТРОВИТЕ, както е записано в програмата им!

    Коментиран от #17

  • 13 Киро Шприца

    3 14 Отговор
    Ааа не така Шиши е готин пич.
  • 14 Въпрос???

    22 2 Отговор
    Защо българските медии не поместват повече такива смислени и правдиви статии, а само раболепничат пред Пеевски и отразяват агресивната му риторична атака към премиера и редовното правителство?!
  • 15 ХАРОН

    13 1 Отговор
    Дано не напълнят основните системи с бетон и не ни направят петролни васали на турци и гърци. Това, ако се случи... ще стане батално и героично.
  • 16 ес ес ес ес

    23 5 Отговор
    ЕО изляха в България милиарди. Парите бяха дадени да си създадете силна и модерна икономика., да създадем работни места. Вие ги окрадохте. Луксозни яхти, луксозни коли, луксозни къщи. Окрадохте всичко и после европейската общност ви е виновна.
  • 17 Ядосан

    7 18 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Аман от платени драскачи на безпочвени внушения и лъжи!

    Коментиран от #40

  • 18 ес ео ес

    8 8 Отговор
    ЕО изляха в България милиарди. Парите бяха дадени да си създадете силна и модерна икономика., да създадем работни места. Вие ги окрадохте. Луксозни яхти, луксозни коли, луксозни къщи. Окрадохте всичко и после европейската общност ви е виновна.
  • 19 еоеоео

    7 6 Отговор
    ЕО изляха в България милиарди. Парите бяха дадени да си създадете силна и модерна икономика., да създадем работни места. Вие ги окрадохте. Луксозни яхти, луксозни коли, луксозни къщи. Окрадохте всичко и после европейската общност ви е виновна.
  • 20 6нтщ5ж

    28 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Този престъпник до кога ще разиграва цяла България!
  • 21 оеоеоесс

    15 0 Отговор
    Крадци
  • 22 Мнение

    21 3 Отговор
    ДПС и ГЕРБ са мафии и играят съвместно.

    Коментиран от #34

  • 23 оеееееоо

    4 13 Отговор
    крадци търсете парите при путин. руските подлоги плащат 10% на путин за правото да крадат.
  • 24 ииииииааасе

    10 11 Отговор
    Нинова, Овчаров, Първанов, Станишев, Лилов ,Гоцев, Костов, Пеевски, Доган, Борисов и много други ви продадоха на русия
  • 25 явертъъ

    6 8 Отговор
    Нинова, Овчаров, Първанов, Станишев, Лилов ,Гоцев, Костов, Пеевски, Доган, Борисов и много други ви продадоха на русия
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ГОСТ

    21 1 Отговор
    България се възприема в ЕС като арена за битка на престъпни групировки
    Е това е точния коментар. Добрев +Пеевски равно опг единия подал оставка като министър другия включен в магнитски.
  • 29 Некой си

    0 2 Отговор
    Красимире, не ти отива на възрастта тази неграмотност.
  • 30 Некой си

    0 0 Отговор
    Дори циганчетата в днешно време са по-добре образовани от теб.
  • 31 ГОСТ

    15 0 Отговор
    На снимката трите най противни мутри. Двете депесари продали се за власт а третия подкласник.
  • 32 Бгр

    5 0 Отговор
    Ние сме много близко до съвременните европейци, до гърците и до италианците. Връзката с италианците се обяснява с алцековите българи.От генетична гледна точка славянският дял е много малък, обяснява още Десислава Нешева.

    “В изследването ни антични славянски проби не сме изследвали. Преобладаващо те са имали обичай да изгарят останките на предците си, но сравнявайки съвременните славянски народи и нашите резултати, установяваме, че делът на тези народи са оставили много малък процент като следа или имат някаква връзка с нас генетично. Преобладаващия генофонд идва от древните българи - прабългарите.

    Оказва се също така, че прабългарите не са били ниски, набити, с тъмна коса и дръпнати очи, а са били снажен народ, който е бил напредничав в развитието си.

    Коментиран от #36

  • 33 това е поредния

    7 0 Отговор
    скандал, от който ще извлечем повече загуба, отколкото ползи.
    Седнали Пеевски и Добрев да се борят за неплатените данъци, които Лукойл не е плащал с благословията на държавата. Никой не коментира отговорността на държавните служители, но се дрънкат сякаш е оставен крадец на свобода! Престъпната безотговорност на данъчни и финансов министър не се коментира, поради което чувството за държавен рекет някак силно нагарча. Нищо чудно, че България се възприема в ЕС като "арена за битка на престъпни групировки".
    Те това са нашите управници и парламентаристи. Вече нямаме нужда от групировки и трибуквени организация - мафията си има държава.
  • 34 не забравяй

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Мнение":

    новите играчи - ПП и ДБ. Тия са дори още по-лакоми.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Смени думата

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Бгр":

    "славяни" с думата траки -българи и всичко ще си дойде на мястото,
    без да се чудиш и маеш!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Оракула от Делфи

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Еурослепико":

    Браво за коментара!
  • 39 Оракула от Делфи

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "3.14К":

    Селянията е тревожно завистлив народ!
  • 40 Оракула от Делфи

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ядосан":

    Май .май ,... не са платени!
    Ами на всеки му писна от бюджетните крадци в Българската политика!
    Начело с такива, като Шиши и компания!
  • 41 давам сто лева

    2 0 Отговор
    Давам сто лева на човека, който го застреля Пеевски. Може и безплатно не е проблем
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове