Last news in Fakti

5 Декември, 2023 11:06 4 588 33

Кой печели и то много, от спирането на ПАВЕЦ "Чаира"? Балансиращите мощности на Доган и Ковачки

  • павец “чаира”-
  • корупция

Присъствието на политически фигури в енергетиката повдига въпроси за корупция около ремонта на "Чаира"

Кой печели и то много, от спирането на ПАВЕЦ "Чаира"? Балансиращите мощности на Доган и Ковачки - 1

Това съоръжение на практика работи като батерия. Огромно количество вода се изпомпва нависоко, когато има ток в излишък. А когато няма - водата се пуска обратно надолу и така произвежда ток. Съоръжението обаче спря да работи, а от това печелят добре познати имена. Корупция, саботаж или нещо друго? Това анализира "Свободна Европа".

Гигантска система за съхранение на енергия, най-голямата в Югоизточна Европа. Това представлява помпено-акумулаторната водно-електрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира". Тя е ключова за България, защото освен че произвежда ток, балансира електроенергийната система - тоест, поема излишния ток през нощта и произвежда ток, когато това е необходимо през деня.

Работи на принципа на външната батерия, която зареждаме през нощта, а през деня включваме, като ни свърши батерията на телефона.

"Чаира" е скъп и сложен хидроенергиен комплекс, но от година и половина не работи и даже има съмнения, че е умишлено повреден.

Пропуснатите ползи от липсата на производство са близо 1 млрд. лв., а доскоро не бяха известни дори причините за повредата в държавния комплекс.

От бездействието на централата печелят други, които получават пари, за да балансират системата - топлоелектрическата централа (ТЕЦ) "Варна" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и свързаните с енергийния бизнесмен Христо Ковачки централи. Заради това има съмнения, че и ремонтът на "Чаира" се бави умишлено.

Какво е ПАВЕЦ "Чаира"

ПАВЕЦ "Чаира" се намира в планината Рила. Тя е най-голямата подземна централа в Югоизточна Европа, има четири помпено-генераторни хидроагрегата (турбини), които изпомпват вода и произвеждат електричество, захранвайки се от водите на язовирите "Чаира" и "Белмекен".

Централата е построена на два етапа, като агрегатите 1 и 2 (направени от японската компания "Тошиба") започват работа през 1995 г., а 3 и 4 (създадени по стандарт на "Тошиба" от български предприятия) - през 1999 г.

Една по една и четирите турбини излязоха извън строя.

В продължение на няколко години една по една и четирите турбини излязоха извън строя и от май 2022 г. ключовата за българската енергетика централа напълно спря да работи.

Това стана след повредата на последния работещ генератор. Само месец по-рано, при тестване, една от наскоро ремонтираните турбини аварира критично.

Третата турбина се повреди още през 2021 г., а четвъртата, която също беше ремонтирана, все още не е тествана заради страх да не аварира и тя.

Целият ремонт на съоръженията отнема три години и струва 13,8 млн. евро. След този ремонт идват авариите и крайният резултат е, че "Чаира" не работи.

Централата е собственост на Националната електрическа компания (НЕК). Тя притежава и държавните вецове и е собственост на Българския енергиен холдинг (БЕХ), чийто принципал е министърът на енергетиката.

Защо е важна централата

Мощността на ПАВЕЦ "Чаира" може да генерира 864 мВт електроенергия на час или почти колкото единия блок на АЕЦ "Козлодуй". Капацитетът ѝ за изпомпване на вода е 798 мВт на час, пише в документ на енергийното министерство, който представя дейността на НЕК.

Освен да осигурява ток, централата се използва за балансиране на електроенергийната система на страната. При нужда от електроенергия се пуска в генериращ режим и бързо може да покрие недостига. Ако има излишък на ток, работи в помпен режим, за да разтовари системата.

По-просто казано, за производство на ток водата от яз. "Белмекен", под който се намира централата, се излива през турбините ѝ в по-ниско разположения яз. "Чаира". Нощем, когато енергийната система не е натоварена и токът е евтин, помпите връщат водата обратно в яз. "Белмекен".

Централата може да замести при аварии големи мощности като ТЕЦ и АЕЦ, а най-голямото ѝ предимство е, че може да се активира или спира изключително бързо - само за 2 минути, което я прави много по-гъвкава от всички останали.

Освен ПАВЕЦ "Чаира", ролята на балансьор на енергийната система се изпълнява основно от ТЕЦ "Варна" на председателя на ДПС Ахмед Доган и свързаните с енергийния бизнесмен Христо Ковачки централи. Заради това и има съмнения, че ремонтът се бави умишлено.

Осигуряването на балансираща енергия е най-скъпата услуга на електроенергийния пазар. Когато потреблението на ток рязко и непланирано надвиши предлагането, държавният Електроенергиен системен оператор (ЕСО) пуска допълнителни мощности, за да запази баланса на системата. ЕСО е оператор на НЕК, който организира балансиращата електроенергия и решава кои точно централи да се активират.

Балансираща енергия дават държавните НЕК и "Марица изток 2", теца на Доган, както и свързваните с Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол", "Брикел" и няколко топлофикации.

Според правилата на КЕВР цената за баланс от началото на 2021 г. се определя, като се вземе съответната почасова стойност от енергийната борса и се прибавят 100 лв. за всеки мегаватчас.

Така например се оказва, че ЕСО активира ТЕЦ "Варна" на Доган именно в най-скъпите часове от денонощието, като например през юли 2021 г. почасовата цена на тока достигна 300 лв./мВтч. По информация на "Капитал" през 2020 г. на теца на Доган са платени 20,8 млн. лв., а от началото на 2021 до края на юли - 12,4 млн. лв. Справката е предоставена от тогавашния служебен енергиен министър Андрей Живков.

Иначе на сайта на ЕСО е публикувана оперативна справка за енергийния баланс, но тя не дава подробности кой е осигурил балансираща енергия и срещу какви суми.

ДПС присъства във всички парламенти от 1990 г. насам. Партията често е критикувана, че развива корупционна мрежа и подчинява държавните институции на личния интерес на лидера си Ахмед Доган. ДПС беше официално в правителството от 2001 до 2009 година. След това формално мина в опозиция, но поддържаше близки отношения с управлявалата до 2021 г. партия ГЕРБ на Бойко Борисов.

В момента ДПС не участва в правителството на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ, но го подкрепя и е част от парламентарното мнозинство.

Без да има преки участия, енергийният бизнесмен Христо Ковачки е сочен като контролиращ големите въглищни централи "Брикел", "Бобов дол" и димитровградската "Марица 3", както и топлофикациите в Русе, Плевен, Сливен, Перник, Габрово и Бургас.

Част от тях по документи са собственост на хора и фирми, регистрирани в Обединеното кралство и Кипър. Някои от компаниите собственици дори са регистрирани на един и същи адрес в Лондон. Такъв пример са дружествата, които притежават централите "Брикел", "Бобов дол" и "Топлофикация - Перник".

Точно присъствието на политически фигури в енергетиката кара много хора да повдигат въпроси за корупция около ремонта на "Чаира", липса на контрол, умишлено бавене на ремонта за сметка на частни интереси, некомпетентност и дори саботаж.

Стигна се и до проверка на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) на "Чаира" като стратегически обект за националната сигурност, която така и не оповести официален доклад и обяснения.

А към съмненията за корупция и за саботаж се добавя и друг нюанс - до аварията се е стигнало заради дългогодишно безхаберие на управлявалите енергетиката, НЕК и самата ПАВЕЦ. И ограничението за броя пускания и спирания, и изискванията за поддръжка са неща, които би трябвало да са известни на специалистите. Когато към всичко това се добавят интересите на политически лица в енергетиката, въпросите стават още повече.

По предварителни изчисления ремонтът на централата ще струва около 80 млн. лв., за които в държавния бюджет има заложени гаранции за вземането на кредит. На базата на анализите икономическото министерство е решило да направи поетапен ремонт на агрегатите до 2027 г., като до края на 2024 г. два от тях ще бъдат пуснати.

До края на 2025 г. ще бъде пуснат и третият, като поправката на всеки от тях ще струва около 10 млн. лв. Последният - тежко авариралият през пролетта на 2022 г. агрегат, ще трябва да заработи през 2027 г., като неговият ремонт ще струва около 50 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тупан техно

    55 0 Отговор
    Заради игрите на мафиотите българинът да го д...а! Е няма такава "държава"!!!!! И толко прост народ!

    Коментиран от #32

  • 3 Русофил

    50 2 Отговор
    Балансиращите мощности на Доган и Ковачки само папат, а нищо не балансират.
    Ако опре до тях - не сме готови и евентуално може би да платят минимална глоба
    или 1% от парите, които са взели.

    Коментиран от #33

  • 4 Сомалийския пират

    17 35 Отговор
    Дългата ръка на Кремъл прозира и в тоя казус,само те имат интерес да клатят българската енергетика.

    Коментиран от #9

  • 5 ПАВЕЦ Чаира го потрошиха тея, които

    38 0 Отговор
    Спечелиха Стотици милиони левове след това!! Помагат им Чиновници от НЕК, които също придобиха милиони!! Енергийна мафия, синбиоза от Политици, Олигарси както и Собствениците на голями ВЕИ Паркове!! Мафия!!

    Коментиран от #7

  • 6 смърт на ДС

    35 0 Отговор
    Колко мафиота уби / линчува публично на площада българският народ? А? Нула ? Еееееми да си плаща тогава...
  • 7 Русофил

    8 15 Отговор

    До коментар #5 от "ПАВЕЦ Чаира го потрошиха тея, които":

    Големите ВЕИ паркове имат най-голяма изгода Чаира да работи, защото сега плащат
    скъпо за балансиране. Ама така са руските недообучени ботчета - хейтят във всички
    посоки.
  • 8 12345

    32 0 Отговор
    Боже, какво долно племе сме само. Не ние обикновенните хора, а елита, които ни управлява. Крадеж до крадеца, лъжец до лъжеца. Как да се оправим? Няма шанс. Когато се появика Киро и сие се появи лъч надежда, но и той бързо угасна, като се видя и те какви са.
  • 9 уйко калеко

    25 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сомалийския пират":

    ДПС-ДОГАН И СИЕ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ КОРУПЦИОНЕРИ И ЛАПАЧИ НА НАРОДНА ПАРА В БЪЛГАРИЯ.ЖАЛКО,ЧЕ ИМАТ ПОДРЪЖКАТА НАЙ РАБОТЛИВАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАСКИТЕ ГРАЖДАНИ(БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ,НЕ РОМИТЕ КОИТО СЕ ТУРЧЕЯТ).Време е този етнос да се осъзнае и измете от политическата система на страната пасмината около ДОГАН.
  • 10 пиночет

    14 3 Отговор
    Ковачки пере руски пари!
  • 11 Пълни глупости е тая статия

    6 19 Отговор
    Значи авторът измислил перпетуум мобиле в ПАВЕЦ Чаира.Ами не,не е!Единствената функция на ПАВЕЦА е да бъде балансьор с минимална загуба на ел енергия(винаги помпенето нагоре използва повече енергия от произведената такава,когато водата се пусне обратно надолу).Балансирането се налага,поради напълно техническия факт,че АЕЦ-а и ТЕЦ-овете НЕ са като слънчевите батерии и ветрогенераторите и няма как централите да са толкова гъвкави в производството на ток,т.е няма как 12 часа през деня да произвеждат,а 12 часа през ноща,когато консумацията на ток е по-малка да не произвеждат.Няма как ТЕЦ-овете по принцип независимо чии са като собственост да са балансьори от типа на ПАВЕЦ.Авторът е спестил информация и там се крие ризковничето като аджеба кой вече повече от година е поел фунциите на ПЕВЕЦ Чаира???

    Коментиран от #18, #28

  • 12 Ахмед Доган+Путин=вечна любов

    14 5 Отговор
    Ковачки и Доган са недосегаеми!
  • 13 Фикри

    14 1 Отговор
    Това ясно, а какво правят службите ?
  • 14 дедо стефчо

    20 0 Отговор
    Целия Самоков,са роби на Ковачки!
  • 15 Нийлсъв

    17 0 Отговор
    Вярно е,в Самоков,кметове,общ съветници са хора на Ковачки и мачкат здраво!
  • 16 Брях,брях

    20 4 Отговор
    Алоу,авторчето ТЕЦ-овете на Доган и Ковачки,които имаш в предвид НЕ са балансиращи,а т.нар. "студен резерв",демек ако настъпи недостиг на ел.енергия,да бъдат запуснати,инак стоят неработещи,но им се плаща,сладка работа нали?

    Коментиран от #19

  • 17 Българка

    18 0 Отговор
    Всички по веригата в затвора. Австрийската фирма да върне 18-мил евро за предишния ремонт. Колко сме долни и алчни
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Айде и ти сега

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Брях,брях":

    И какво според теб е балансьор?
  • 20 Казуар

    4 0 Отговор
    В началото на демокрацията на пазара в Кърджали върху одеяло са събирали пари помощи за Ахмед Доган.
  • 21 Феноменален Корпулентен НамагнитенНарцис

    2 0 Отговор
    Като е счупен има ДАЛАВЕРА .
  • 22 Тъжната истина

    9 0 Отговор
    Факт е, че точно описаната мафия принуди Маневски да напусне ВЕЦ, а именно той се бореше срещу далаверите.

    Коментиран от #24, #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Енергетик

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тъжната истина":

    Това е видно и във финансово отношение. Когато той беше шеф и спря теча на пари, предприятието работеше ритмично и всеки знаеше за какво отговаря. Сега е пълна вакханалия, всеки началник влачи като "куче дърпа рейс". Освен липсата на ред, цари и демотивация в служителите.
  • 25 За протокола

    7 0 Отговор
    Организирана престъпност + Политици = Мафия
    Бизнес + Политици = Корупция = Организирана престъпност = Мафия.

    Извод!
    Който иска да прави бизнес, да си го прави, но да няма право да развива политическа дейност и да заема държавни позиции.
    В противен случай се стига до корупция и организирана престъпност в симбиоза с политиците, което си е класическото определение за мафия.
  • 26 Маневски направи революция в енергетика

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тъжната истина":

    Спря корупцията, разкара синекурните длъжности, подмлади състава и най-важното наложи стратегии за финансова стабилност. Всички инструкции се изпълняваха на 100%. Дори не им даде правен довод да го изгонят, след всички клевети и провокации на мафията, ама по това време беше общински съветник и се подчини на "партийната заповед" и сам напусна. От тогава всичко се сгромоляса. Намерете този човек и го върнете, за да ви оправи бакиите. Дано е жив и здрав.
  • 27 Галя от EmbassyTO

    5 1 Отговор
    Истината. Де4ментния доан и ковачки прибират всичко.
  • 28 Инженер

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пълни глупости е тая статия":

    Пълни глупости е този коментар...
  • 29 дядо поп

    3 0 Отговор
    Същите съоръжения ги има и на язовир "Пясъчник" и Микрото , но за съжаление не работи от повече от 30 години.
  • 30 Работодател

    0 0 Отговор
    Ако, не бяха на Доган и Ковачки , кои щяха да печелят?!:)
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Техно Тупан

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тупан техно":

    Че то така е в целия Демократичен Свят!
  • 33 Доган

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Що да не папам като мога?! Всичко е законно! На теб не ти ли се папа?! Какво стана с Росенец?! Нищо! Питай Христо Иванов той ще ти обясни!:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове