Last news in Fakti

11 Декември, 2023 10:25 929 14

Биляна Гяурова: Съдебната система има нужда от сериозно очистване вътре

  • промени в конституцията-
  • съдебната система

Конституционните текстове се изпълняват от хора. Ако самите съдии и прокурори нямат усещане за самоконтрол и най-добрите текстове могат да бъдат изпразнени от съдържание, каза експертът

Биляна Гяурова: Съдебната система има нужда от сериозно очистване вътре - 1

"Обществото не е наясно с промените в Конституцията. Миналата седмица представихме национално представително проучване, което беше направено по наша поръчка. От него става ясно, че над 90% от хората не знаят какво съдържа внесеният проект, и вече приет на първо четене, за промени в Конституцията. Липсата на заинтересованост от страна на гражданите за това какво се променя в основния закон означава, че и от политическите среди, и от юридическите среди не е достатъчно добре обяснено защо всички тези промени трябва да бъдат приети в този вид", коментира Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ много голяма част от текстовете, гласувани в петък, ще претърпят промяна, защото няма съгласие как трябва да изглеждат.

"Ако имахме консенсус към всички промени, те щяха да са факт. Трудно е да се постигне, защото конфигурацията в сегашния парламент няма как да бъде консенсусна", каза Гяурова.

"Безспорно е, че текстът за националния празник ще отпадне. Разбра се, че ще има разширяване на кръга от лица, от които президентът ще може да избира министър-председател. Разбра се, че председателите на Върховен касационен и Върховен административен съд ще запазят своя мандат от 7 години, а главният прокурор ще бъде с намален мандат от 5 години", посочи Гяурова.

Според нея трябва да се даде още време и да се обясни защо е важно еманципирането на съда, тъй като България води дългогодишна битка за извоюване на независимостта на съда и ограничаване на главния прокурор.

"Конституционните текстове се изпълняват от хора. Ако самите съдии и прокурори нямат усещане за самоконтрол и най-добрите текстове могат да бъдат изпразнени от съдържание. Съдебната система има нужда от сериозно очистване вътре", добави тя.

Гяурова не очаква протести, защото "хората не са наясно с промените".

"Едва ли по Коледа и Нова година ще тръгнат да протестират. Трудно се осъзнава важността за всеки един от нас да имаме независим съд и върховенство на правото", заяви гостът.

"Стандартите за регулаторите са подкрепени от близо 70%. Текстът не беше коментиран в петък. Концентрацията беше върху частта за съдебната власт", каза още Гяурова.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    8 1 Отговор
    Чистка си требва по Крумовите Закони!

    Коментиран от #3

  • 2 Наблюдател

    12 0 Отговор
    Ами кажи как да стане очистването, как го виждаш на практика. Не само приказки.
  • 3 Хан Крум

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Как ще стане тая работа на практика? Я кажи, не само да пращиш.

    Коментиран от #9

  • 4 Мъдрият

    8 2 Отговор
    "Обществото не е наясно с промените в Конституцията"

    Напротив! Обществото е съвсем наясно, че промени в конституцията не трябва да се правят!

    Още по-малко пък от малоумници като управляващите!
  • 5 Докато

    6 1 Отговор
    прокуратурата, съдебната система и милицията в България са по руски образец няма да има изчистване...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 0 Отговор
    Празни приказки!
  • 8 обективен

    8 0 Отговор
    90% от съдиите и прокурорите са корумпирани ,а шефовете на високи нива са с поне по два хотела в Гърция !!А деветото джудже го направиха ГЛ. прокурор .
  • 9 ТаУмВзе

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хан Крум":

    Лесно е! Закриваш краварския Бункер на Козяк и гониш Краварчето де. Ще иаме лек проблем със 3те краварски бази на териотирия, които ще са ни Свитнали вече. Но няма да е интересно иначе! ХАХАХ Приключили сме Вчера и тва е.
  • 10 Име

    3 0 Отговор
    В крайна сметка, като не може да обясните и какво правите - то тогава - какво правите. Няма какво и да си приказваме.

    Съдиите се набират от най-бедните прослойки на обществото и са - на една гарсионера-шамар. Прокурорите и те са от бедни среди.

    Страх ги е - да не станат отново бедни.
  • 11 Анонимен

    7 0 Отговор
    Дори и да закрият съда, никой няма да разбере. Просто милиард и нещо ще останат в бюджета, а няма да бъдат изхарчени за тази паразитна структура.
  • 12 Майора

    4 0 Отговор
    Най добре е г-жо Гяурова да не се правят промени от хора с малък правен опит и с отнети адвокатски права, а такива промени се правятот ВНС!А колкото до независим съд , такъв ли е той след като пускапрефсрочно убийци на свобода илинамалява присъдите им или спира дела срещи такива посочени пт КОНПИ? А защо иската прокурорите да са зависими отизпълнителната власт , което е грубо нарушение на Конституцията?
  • 13 Ихаааа

    2 0 Отговор
    Съдебна система, парламент, президентство,ще се оправят само другаря Калашник.
  • 14 кое е това лице?

    1 0 Отговор
    Кое е това лице? Каква научна титла има? Какво научно звание има? Написала ли е книги на правна тема? Била ли е вътре в съдебната система? Явявала ли се е като адвокат по дело в съда? Колко години юридически стаж има- не като "консултант", част от фондация или програма, а като практикуващ юрист ? Или е един от многото усвоители на евросредства или такива по програми на дядо Сорос....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове